Het Gebouw

Op de plek waar over enkele jaren het Leidsche Rijn Centrum zal verrijzen, staat een tentoonstellingspaviljoen bedacht door kunstenaar Stanley Brouwn. Het ontwerp van deze nestor van de Nederlandse conceptuele kunst is uiterst eenvoudig: twee blokken die kruislings over elkaar liggen. De maten van het gebouw zijn afgeleid van de ‘Brouwn-voet’, de voetmaat die de kunstenaar zelf hanteert als alternatief voor het metrisch systeem. De realisatie (van ontwerp tot uitvoering) is tot stand gekomen dankzij de Utrechtse architect Bertus Mulder. 

Het Gebouw is in 2005 tijdens de beeldende kunstmanifestatie ‘Pursuit of Happiness’ geopend. Ook al is het paviljoen ontworpen als tijdelijke structuur, Het Gebouw blijft bewaard voor Leidsche Rijn. Het is opgenomen in de toekomstige plannen voor het stadsdeelcentrum waar ook de boerderij en het zomerhuisje een plek vinden.

Sinds 2010 is het onder beheer van De Vrijstaat en verzorgen wij twee keer per jaar een interactieve expositie geschikt voor iedereen vanaf 6 jaar. In de tussenliggende periodes stellen we het Gebouw ter beschikking voor kunstenaars om hun eigen expositie te ontwikkelen.

Meer informatie over het Gebouw

Loading...

Gebruik door derden

Tussen onze exposities in is het Gebouw beschikbaar voor gebruik door derden. Ben je op zoek naar een inspirerende vergaderruimte of een bijzondere locatie om gasten te ontvangen?

Vul vrijblijvend dit contactformulier in en we nemen binnen 5 werkdagen contact met je op. 

Dit filmpje is van onze expositie Born Digital die niet meer op De Vrijstaat te vinden is. Maar het geeft wel een goede indruk van onze twee locaties vanaf de buitenkant!

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?

Koop kaartjes