Educatief aanbod

Op De Vrijstaat is kunst een werkwoord. Zelf kunst maken en beleven onder leiding van een professionele kunstenaar staat centraal. De Vrijstaat werkt samen met kunstenaars die werk maken dat qua onderwerp of vorm directe aansluiting heeft bij de belevingswereld van het kind. We betrekken de kunstenaar actief bij het ontwikkelen van workshops en educatiemateriaal om zodoende diens werkwijze en fascinatie met het onderwerp zo direct mogelijk over te brengen. Onze programma’s sluiten aan bij de kerndoelen 54, 55 en 56 van kunstzinnige oriëntatie.

Op De Vrijstaat komen leerlingen met verschillende kunstvormen in aanraking: beeldende kunst, digitale media en theater. Leerlingen bezoeken bijvoorbeeld de expositie met een speciaal ingerichte werkplaats. Daar gaan ze samen met de kunstenaar aan het werk. Zo leren ze vanuit het ambacht van de kunstenaar te werken aan hun eigen kunstenaarschap en creatieve vermogen. Ook produceert De Vrijstaat ieder jaar een theatervoorstelling samen met talentvolle leerlingen van verschillende Utrechtse scholen. 

Binnenschools programma 2017-2018

De Vrijstaat PopUp met Jochen Lange

HERFST 2017: PopUp - de (droom)wereld van de poppenmaker

Beeldend kunstenaar Jochen Lange is een echte puppet master en bouwt poppen voor tv, theater en festivals. Tijdens PopUp neemt hij je mee in de wereld van de poppenmaker. In PopUp werkplaats leer je hoe je zelf een pop maakt en in het PopUp theater creëer je een verhaal en omgeving voor jouw personage. Experimenteer met poppenspel, beweging en sfeer. Leer alles over ruimtelijk vormgeven en het verbeelden van een zelfbedacht karakter. Lees meer

Voor wie - Groep 3-8 van de basisschool en 1e klas VO
Wat - Bezoek aan de PopUp werkplaats onder begeleiding van de kunstenaar (2 tot 2,5 uur)
Extra - Verdiepende workshops of les in de klas voor of na het bezoek. Docentenworkshop.
Wanneer - 30 september t/m 26 november 2017
Kosten - De prijs is afhankelijk van de duur en inhoud van het programma


WINTER 2018: werkplaats Digitale Media

Begin 2017 werd onze werkplaats omgebouwd tot Animatiestudio waar leerlingen hun eigen cut out animatiefilms leerden maken onder begeleiding van kunstenaar Moniek van der Kaaden. Ook in 2018 gaan wij aan de slag met digitale media. Zodra we meer weten over dit programma en de bijbehorende kunstenaar, maken wij dit bekend op onze website en via onze mailing.

Voor wie - Groep 3-8 van de basisschool en 1e klas VO
Wat - Bezoek aan de werkplaats onder begeleiding van de kunstenaar
Extra - Verdiepende workshops of les in de klas. Docentenworkshop.
Wanneer - Februari - half april 2018
Kosten - De prijs is afhankelijk van de duur en inhoud van het programma 


LENTE 2018: Theatervoorstelling BLAFFEN

In het voorjaar van 2018 komt onze nieuwe fabuleuze theatervoorstelling BLAFFEN uit. Honden spelen de hoofdrol in een spannend steekspel om de macht. Boxer is de leider van een bende die de stad in zijn greep heeft. Grommen en dreigen, grauwen en bijten; Boxer schuwt geen enkele methode om de andere honden zijn wil op te leggen. In BLAFFEN volgen wij de campagne die hij voert om de Boxerpartij aan de macht te krijgen. Omringd door laffe honden die niet durven te blaffen naar de baas, lijkt zijn opmars onstuitbaar.

BLAFFEN is een familievoorstelling voor iedereen vanaf 8 jaar over macht en onmacht, over je stem durven laten horen en de betekenis van vrijheid.

Voor BLAFFEN wordt een cast samengesteld van professionals en kinderen uit het PO en VO. Na auditie kunnen de kinderen meespelen in de voorstelling waarin dans en muziek een grote rol spelen. De voorstelling wordt gespeeld in Podium Hoge Woerd en is voor scholen te bezoeken. Bezoek aan de voorstelling kan worden aangevuld met voorbereidende lessen in de klas en/of meespeel-trajecten. Lees meer

Voor wie - Groep 6, 7, 8 van de basisschool en 1e en 2e klas VO
Wanneer - Schoolvoorstellingen op dinsdag 5 en woensdag 6 juni. 
Reservereninfo@devrijstaat.nl
Kosten - Voorstellingsbezoek € 6 per leerling. Meerprijs voor voorbereidende les of meespeeltraject in overleg

Buitenschools programma

De Vrijstaat KunstAcademie

De Vrijstaat KunstAcademie

Voor leerlingen die ook buiten schooltijd aan slag willen met kunst is er De Vrijstaat KunstAcademie. Op De Vrijstaat KunstAcademie werken kinderen (9-15 jaar) gedurende het jaar in drie thematische blokken samen met professionele kunstenaars. Vrij experimenteren met hetgeen hen wordt aangereikt staat voorop. In een meerjarig traject maken de kinderen kennis met diverse vormen en technieken uit de beeldende kunst waarbij het zelf bedenken, zelf ontwikkelen en zelf uitvoeren centraal staan.

Alle lessen vinden plaats op zaterdag. We werken met twee groepen deelnemers: één groep van 10:00-12:00 uur en de andere groep van 13:00-15:00 uur, tussendoor lunchen beide groepen samen. Tijdens schoolvakanties is er geen les. Elk blok bestaat uit 10 lessen met een eindexpositie.

Meer informatie

Deskundigheidsbevordering voor leerkrachten

“Kunsteducatie wordt normaal, voor leerlingen en leerkrachten. Zelfs als de leerkracht er zelf niet zoveel mee heeft.” 
(Manon Rolink, icc-er basisschool De Achtbaan)

docentenworkshop De Vrijstaat

De Vrijstaat traint leerkrachten in het vergroten en gebruiken van hun eigen creatieve vermogens met beeldende kunst, theater en digitale media. Samen met kunstenaars werken leerkrachten in de Vrijstaat werkplaats aan hun eigen deskundigheid. Ze werken net als de leerlingen vanuit het ambacht van de kunstenaar en maken kennis met het creatieve proces. Wilt u met uw team het creatieve proces aangaan, bij ons krijgt u een training op maat. Graag gaan we met je in gesprek over jouw wensen en leerdoelen om zo tot een passend aanbod en advies te komen.

Maatwerk voor scholen

"Het bezoek van kunstenaars in de klas is een absolute aanwinst voor de creatieve ontwikkeling van onze leerlingen"
Marieke Hendriks (icc-er OBS De Klimroos).

Kunstles in de klas De Vrijstaat

De Vrijstaat heeft een groot netwerk van kunstenaars en veel ervaring met het werken met scholen. We denken mee over hoe ons aanbod het beste aansluit bij reguliere lessen of juist bijzondere thema’s op school. Er is altijd ruimte voor verdiepende workshops op De Vrijstaat met één of meerdere lessen in de klas. Graag bespreken we de mogelijkheden voor een programma en kunstproject op maat.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een offerte ontvangen? Neem contact op met Myrthe Mandemakers, onze educatiemedewerker. De Vrijstaat is bereikbaar van dinsdag t/m vrijdag op 030 30 30 012 of via info@devrijstaat.nl.

Creatief partnerschap

Sinds 2013 hebben we een creatief partnerschap met basisscholen De Achtbaan en De Klimroos. IN 2017 is Hof ter Weide hier bij gekomen. Mede door de aandacht die partnerschool De Achtbaan aan kunst- en cultuureducatie geeft, hebben zij in januari 2016 het Predicaat Excellent mogen ontvangen. Je kunt hier meer over lezen op NU.nl

Onderstaand filmpje is gemaakt tijdens de herfst van 2015 en geeft weer hoe een creatief partnerschap met De Vrijstaat eruit zou kunnen zien. 

Samenwerking met scholen

Naast het creatief partnerschap werken we zowel incidenteel als structureel samen met verschillende scholen in Utrecht e.o. Zo kwam groep 7 van basisschool De Ridderhof langs voor een uitgebreide workshop bij de exposities Extra Light en Studio Vrijstaat. Leerlingen van basisschool De Jazzsingel werkten, onder begeleiding van De Vrijstaat, samen met inwoners van zorgcentrum De Ingelanden aan een gigantische waslijn vol gele truien ter gelegenheid van de start van de Tour de France in Utrecht in 2015.   
 
Ook meerdere middelbare scholen kunnen wij tot onze samenwerkingspartner rekenen. Zo werd de voorstelling Fokken! muzikaal ondersteund door rockband Haantje de Voorste, bestaande uit leerlingen van het Amadeus Lyceum en speelden leerlingen van het Oosterlicht College uit Nieuwegein mee in de voorstelling RatMan.

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?

Koop kaartjes