Educatief programma Animatiestudio Vrijstaat

In 2017 bieden we weer volop mogelijkheden voor scholen om hun cultuuronderwijs in te vullen met inspirerende bezoeken en workshops. Onze activiteiten lenen zich ook goed voor groepsbezoek door BSO’s of andere groepen kinderen.


Pop-up

30 november tot 26 november

Dit najaar tovert poppenmaker Jochen Lange onze expositieruimte om tot een groot poppenhuis waar in alle hoeken en gaten de meest wonderlijke wezens vertoeven. In de pop-up werkplaats leer je hoe je zelf een pop maakt en in het pop-up theater creëer je een verhaal en omgeving voor jouw personage. Experimenteer met poppenspel, beweging en sfeer. Leer alles over ruimtelijk vormgeven en het verbeelden van een zelfbedacht karakter.

Poppen worden al eeuwenlang gemaakt in alle delen van de wereld. Marionetten, handpoppen, stokpoppen of schaduwfiguren; ze brengen een magische wereld met zich mee waarin de grens tussen levenloos en levend niet meer telt.

Praktische informatie

De Vrijstaat ontwikkelt bij alle activiteiten die we aanbieden ook een educatief programma voor scholen en BSO's.

Zo zijn onze exposities ook buiten de reguliere openingstijden, op een dag en tijdstip naar keuze, te bezoeken. Zo'n expositiebezoek duurt minimaal 1,5 uur en is te bezoeken met maximaal 1 klas tegelijkertijd (maximaal 2 klassen per dagdeel).

De prijs van het educatieve traject is afhankelijk van de tijdsduur, het aantal bezoeken, het aantal leerlingen en de mate waarin de kunstenaar wordt ingezet.

Graag gaan we met je in gesprek over jouw wensen en leerdoelen om zo tot een passend aanbod te komen. Neem vrijblijvend contact met ons op via info@devrijstaat.nl of 030 3030012 voor een voorstel op maat.

Onze werkwijze

Educatie De Vrijstaat

De Vrijstaat werkt in haar projecten samen met kunstenaars die werk maken dat qua onderwerp of vorm directe aansluiting heeft bij de belevingswereld van het kind. De Vrijstaat betrekt de kunstenaar actief bij het ontwikkelen van workshops en educatieve materiaal om zodoende diens werkwijze en fascinatie met het onderwerp zo direct mogelijk over te brengen.

Zelf kunst maken en beleven onder leiding van de kunstenaar is het uitgangspunt voor onze werkwijze. Dit realiseren we door kinderen en professionele kunstenaars samen te brengen in de werkplaats op onze inspirerende kunstlocatie. Door dicht op de huid van de kunstenaar te zitten en direct zelf aan de slag te gaan met de geboden materialen en technieken, biedt De Vrijstaat een praktijkgerichte leeromgeving. 

Creatief partnerschap

Sinds 2013 hebben we een creatief partnerschap met twee basisscholen uit Leidsche Rijn: De Achtbaan en De Klimroos. Mede door de aandacht die partnerschool De Achtbaan aan kunst- en cultuureducatie geeft, hebben zij in januari 2016 zelfs het Predicaat Excellent mogen ontvangen. Je kunt hier meer over lezen op NU.nl

"Het bezoek van kunstenaars in de klas is een absolute aanwinst voor de creatieve ontwikkeling van onze leerlingen"
Marieke Hendriks (OBS De Klimroos).

Onderstaand filmpje is gemaakt tijdens de herfst van 2015 en geeft weer hoe zo'n partnerschap er uit zou kunnen zien. 

Samenwerking met scholen

Naast het creatief partnerschap werken we zowel incidenteel als structureel samen met verschillende scholen in Utrecht e.o. Zo kwam groep 7 van basisschool De Ridderhof langs voor een uitgebreide workshop bij de exposities Extra Light en Studio Vrijstaat. Leerlingen van basisschool De Jazzsingel werkten, onder begeleiding van De Vrijstaat, samen met inwoners van zorgcentrum De Ingelanden aan een gigantische waslijn vol gele truien ter gelegenheid van de start van de Tour de France in Utrecht in 2015.   
 
Ook meerdere middelbare scholen kunnen wij tot onze samenwerkingspartner rekenen. Zo werd de voorstelling Fokken! muzikaal ondersteund door rockband Haantje de Voorste, bestaande uit leerlingen van het Amadeus Lyceum en speelden leerlingen van het Oosterlicht College uit Nieuwegein mee in de voorstelling RatMan.

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?

Koop kaartjes