Kunstenaar in Huis - Jochen Lange

Poppenmaker en beeldend kunstenaar Jochen Lange is in 2017 de Kunstenaar in Huis van De Vrijstaat en vanuit deze rol betrokken bij uiteenlopende projecten. Op De Vrijstaat KunstAcademie daagt hij de kinderen en jongeren uit om onderzoek te doen naar poppenspel en zo hun eigen bespeelbare pop te ontwikkelen. In het najaar zijn de bijzondere poppen van Jochen te zien in het Gebouw tijdens PopUp. Voor De Nacht van de Kakkerlak maakt Jochen poppen van alle hoofdpersonages en verzorgt hij kunstlessen in de klas.

PopUp

Samen met theatervormgever Kim van der Zijde neemt poppenmaker Jochen Lange je in PopUp mee in de wereld van de poppenmaker. In het Gebouw vinden we poppen en objecten van Jochen in verschillende stadia, van ontwerp tot eindproduct. We zien hoe de poppen worden gemaakt en de techniek die nodig is om ze te laten bewegen. We ontmoeten wonderlijke wezens, van mini-mannetjes op reis naar het middelpunt der aarde tot een reuzenpop waar je zelf in kunt kruipen.

De Vrijstaat PopUp met Jochen Lange

De Nacht van de Kakkerlak

De fabuleuze theatervoorstelling De Nacht van de Kakkerlak gaat over insecten die besluiten om met het mensenmeisje Teekla als bondgenoot de mensheid een koekje van eigen deeg te geven. De pop van Jochen, het evenbeeld van Teekla, speelt een belangrijke rol in de openingsscène van de voorstelling.

De Nacht van de Kakkerlak kunstenaar in huis Jochen Lange

De Vrijstaat KunstAcademie

Dankzij de subsidie van het Fonds voor Cultuurparticipatie kunnen wij onze Kunstenaar in Huis inzetten voor workshops en participatieve projecten om zo veel mogelijk (nieuwe) bewoners met deze kunstenaar te laten werken.

Volg poppenmaker Jochen Lange op Facebook

Profiel

Jochen Lange is met hart en ziel poppenbouwer, theatervormgever en beeldend kunstenaar.

Jochen Lange De Vrijstaat PopUp

“In mijn Utrechtse atelier creëer ik unieke karakters in diverse formaten en stijlen. Poppen en objecten voor theater, musical en televisieproducties uit binnen- en buitenland ontwerp en realiseer ik met passie en zorg. Het meest trots ben ik toch wel op mijn reuzenpop: een enorme pop van meer dan 4,5 meter! Voor evenementen of festival kan ik het uiterlijk van deze reus naar wens aanpassen. Deze pop heeft als Konijn zelfs de Koning en Koningin begroet tijdens de Koningsdag in Amstelveen.”

Grote kans dat je al eens een pop van Jochen hebt gezien. Bijvoorbeeld in onze theatervoorstelling De Nacht van de Kakkerlakof in het tv-programma POPSTER! op SBS6. Hiervoor maakte Jochen Miss Izzy, één van de drie juryleden.

Miss Izzy De Vrijstaat PopUp met Jochen Lange

Jochen haalt zijn inspiratie uit de mensen en dieren om zich heen en op straat. Jochen: “De uitdaging bij het maken van een pop is om het geraamte zo natuurgetrouw te laten bewegen. Daar helpt kijken naar mensen en dieren heel goed bij.”

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?

Koop kaartjes