Maak je eigen vogel silhouet

Geïnspireerd op de voorstelling Stormvogels kun jij tijdens het paasweekend in Castellum Hoge Woerd je eigen vogel silhouet maken. In Podium Hoge Woerd exposeert De Vrijstaat zestig vogel silhouetten. Deze zijn gemaakt door leerlingen van basisschool De Achtbaan tijdens kunstlessen van beeldend kunstenaar Eline Janssens. Vliegt jouw zelf ontworpen vogel hier straks tussen?

Zaterdag 26, zondag 27 en maandag 28 maart, tussen 12 en 17 uur

Artiest in huis: Eline Janssens

In de periode januari t/m maart 2016 neemt beeldend kunstenaar Eline Janssens als 'artiest in huis’ haar intrek in het Gebouw. In haar tijdelijke atelier werkt zij aan het toneeldecor voor de theatervoorstelling Stormvogels en verzorgt zij workshops voor scholen, BSO's en andere groepen en masterclasses 'werken met silhouetten, schaduwen en andere illusies’ voor bedrijven. De acteurs van Stormvogels repeteren ook in het Gebouw en kunnen de kartonnen decorstukken tijdens hun repetitie gebruiken.

Eline Janssens maakte eerder de expositie De Kunst van het Eten met ons en was als meester-kunstenaar aan De Vrijstaat KunstAcademie verbonden. 

Decoridee stormvogels

Workshop en meesterklas

Bijna alles van het decor van Stormvogels wordt gemaakt van karton. Licht, dik, rond, beschilderd en gescheurd karton. Met deze stoere en lichte materialen wordt een toneelbeeld gemaakt dat in een handomdraai kan veranderen van een kraaiennest in een vogelhuis of boot. De transparante constructie biedt veel mogelijkheden om te spelen met licht en donker. Schaduwbeelden, contouren, schimmen, en maskers gaan een belangrijke rol spelen in de spannende familievoorstelling Stormvogels.

Tijdens de workshop van Eline laat zij kinderen ontdekken wat een silhouet is en hoe deze vorm in de kunst wordt gebruikt. Met voorbeelden en filmpjes brengt zij het begrip silhouet tot leven. Vervolgens gaan de kinderen als echte kunstenaars in het atelier zelf dierensilhouetten maken. 

Deze workshops zijn te boeken voor groepen en zeer geschikt voor scholen en BSO's. Graag maken we op basis van de gewenste tijdsduur, locatie en het aantal klassen/leerlingen een voorstel op maat. In principe kunnen de workshops in de periode januari t/m maart op elke gewenste dag of tijdstip plaatsvinden. 

Ook tijdens de voorjaarsvakantie (20 t/m 28 februari) kunnen BSO's een workshop van 2 uur in het Gebouw te volgen. Als je interesse hebt, horen wij dat graag via info@devrijstaat.nl

Benieuwd hoe zo'n workshop er uit zou kunnen zien? Bekijk dan onderstaand filmpje.

Decoridee stormvogels

Educatief programma

In aanloop naar hun bezoek aan de voorstelling Stormvogels werken leerlingen van groep 7 van basisschool De Achtbaan meerdere keren met Eline in de klas. In haar kunstlessen laat zij de kinderen kennismaken met het creëren van silhouetten, schaduwen en illusies. De leerlingen die in de voorstelling meespelen, maken daarnaast ook grote silhouetten, die als props in één van de scènes zullen worden gebruikt.

Les van Eline

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?

Koop kaartjes