Bomvolle Vrijstaat als een swingende kippenren

Bomvolle Vrijstaat als een swingende kippenren

Bomvolle Vrijstaat als een swingende kippenren

 

UTRECHT - Afgelopen zaterdag ging op de Vrijstaat de theatervoorstelling Fokken! in première. De tot kippenfokkerij omgebouwde deel van de boerderij zat afgeladen vol en het publiek was razend enthousiast. “Fokken! is een feest om naar te kijken, er wordt uitbundig gespeeld en gedanst maar het is ook een voorstelling met een noodzaak. Iedereen herkent zich in die dolgedraaide kippenfokkerij”, aldus regisseur Paul Feld.
Feld schreef en regisseerde deze familieproductie die alweer de zesde in de reeks fabuleuze voorstellingen van de Vrijstaat is. In Fokken! spelen een aantal leerlingen van obs de Klimroos de jonge hennetjes. Muzikanten van het Amadeus Lyceum vertolken rockband Haantje de Voorste.

“De historische waarde die deze monumentale boerderij vertegenwoordigd leent zich heel goed voor locatievoorstellingen waarin dieren de hoofdrol spelen. Dieren horen bij een boerderij maar het genre van de fabel geeft je de mogelijkheid om actuele thema’s op een lichte manier toegankelijk te maken voor jong en oud. De uitdaging ligt er iedere keer weer in om thema’s die nu van belang zijn op zo’n manier vorm te geven dat zowel kinderen als volwassenen een bijzondere theaterervaring hebben. Humor is van groot belang als je grote onderwerpen zoals de voedselindustrie en een samenleving waar groter, harder en meer de norm bepalen,” zegt Paul Feld.

 

De rol van het jonge Hennetje Pipa wordt gespeeld door Doris Vervuurt, een 16- jarige leerlinge van het Amadeus Lyceum. Zij werd er bij de audities uitgepikt en mocht de hoofdrol spelen. Geflankeerd door de door de wol geverfde actrices Daphne de Bruin en Gabby Bakker steelt zij de harten van het publiek. “Samen aan een voorstelling werken is een uniek proces, iedere keer weer. Ik vind het van belang om dat juist met meerdere generaties te doen. Voor de jongsten van basisschool de Klimroos is dit hun eerste theater ervaring. In de weken dat ze met danscoach Kristel van der Heijden van het UCK werken hebben ze nog geen idee van wat hun te wachten staat. Ze werken aan hun scènes maar pas als ze op locatie komen en de band horen en de rest van de cast aan het werk zien realiseren ze zich pas dat ze meedoen aan een echte voorstelling. Dat is heel intensief en spannend maar het geeft ook een onvergetelijke ervaring,” aldus Daphne de Bruin, tevens artistiek leider van de Vrijstaat.

“Voor mij is samen een voorstelling maken een geweldig proces, inspirerend, het geeft een enorme energieboost en je voelt hoe je in staat bent om gezamenlijk iets te scheppen dat er nog niet eerder was. De muzikanten van het Amadeus zijn alweer een stadium verder. Zij hebben al voor een cultuurschool gekozen, spelen een instrument en het vuurtje van de kunst is bij hen al aangewakkerd. Ze zijn heel getalenteerd en ik hoop dat zo’n samenwerking met professionele theatermakers hen op een nieuwe manier inspireert om hun creativiteit te ontwikkelen. Onder leiding van handcoach Andreas Suntrop hebben zij de composities van alle nummers gemaakt. Ik vind die muziek een extra laag toevoegen aan het verhaal.”

 

De komende dagen wordt de voorstelling gespeeld voor diverse scholen uit Leidsche Rijn en kunnen de klasgenoten van de meespelende kinderen zien waar ze zo lang aan hebben gewerkt. Op vrijdag 5, zaterdag 6 en zondag 7 juni kan iedereen die de voorstelling heeft gemist nog naar de Vrijstaat komen. Fokken! is geschikt voor iedereen vanaf 8 jaar. Voor meer informatie en tickets kijk op www.devrijstaat.nl

Nieuw seizoen start 9 sep!

De Vrijstaat KunstAcademie

Eindpresentatie De Vrijstaat KunstAcademie (2016)

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?

Koop kaartjes