Succesvolle start nieuw seizoen De Vrijstaat

Succesvolle start nieuw seizoen De Vrijstaat

De Vrijstaat is het seizoen feestelijk begonnen met een weekend vol activiteiten. Zaterdag 12 september startten 30 kinderen met een nieuw jaar aan De Vrijstaat KunstAcademie. Samen met kunstenaar Barbara Polderman en kunstvakdocent Myrthe Mandemakers maken zij zich de komende 10 weken technieken, materialen en idioom van de beeldende kunst eigen en werken toe naar een eigen tentoonstelling.

Vol inspiratie sloten de kinderen zaterdag hun eerste les aan De Vrijstaat KunstAcademie af met een gezamenlijke lunch, waar ook de nieuwe deelnemers en hun ouders de gelegenheid kregen om uitgebreid kennis te maken met elkaar, de kunstvakdocent en de kunstenaar. De tweedejaars keerden met enthousiasme terug en zullen dit jaar hun opgedane kennis en vaardigheden in nieuwe projecten toepassen. Ook Hannah (12 jaar) start aan haar tweede seizoen op deze kunstacademie voor kinderen: “Ik vind dat er een hele leuke sfeer is. Je leert met heel veel kunst omgaan en van alles leer je iets speciaals. En je kan gewoon lekker kunst maken!”. In januari 2016 start het blok Digitale Media en kunnen geïnteresseerde ‘kunstenaars in de dop’ instromen.

Zondag 13 september vierde deze bijzondere kinderkunstlocatie aan de rand van Leidsche Rijn haar eerste lustrum. Onder leiding van kunstenaar Antoon Versteegde bouwden buurtbewoners, trouwe bezoekers en de kinderen van De Vrijstaat samen een 24 meter hoge toren van bamboe. Het bamboekunstwerk verwijst naar de toekomstige ‘cultuurtrekker’ van het Leidsche Rijn Centrum. Daphne de Bruin (artistiek leider van De Vrijstaat): “Samen met Mobile Arts (van o.a. De Parade) en The Sharing Arts Society (mede organisatoren van o.a. de Sint Maartensparade en de Caravane d’Utrecht) is De Vrijstaat bezig om vanuit onze boerderij richting het Berlijnplein een bijzondere cultuurplek te creëren. We noemen dit plan het Glazen Circus in de Tuin van Heden.  Het is onmogelijk om de dynamiek van het nieuwe Leidsche Rijn Centrum te voorspellen. En ook de cultuur moet hier kunnen groeien. Daarom willen we dat er een bijzondere plek komt die een landingsplaats kan vormen voor vele vormen van kunst en cultuur. We hebben heel veel zin om daar de komende jaren aan te werken.”

Kinderkunstlocatie De Vrijstaat staat dit cultureel seizoen dus niet alleen aan de wieg van toekomstige kunstenaars, maar ook van een cultuurtrekker van formaat met een aantrekkingskracht voor heel Utrecht en omgeving.  

Nieuw seizoen start 9 sep!

De Vrijstaat KunstAcademie

Eindpresentatie De Vrijstaat KunstAcademie (2016)

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?

Koop kaartjes