Vrijstaat-team

Het team van De Vrijstaat bestaat uit 5 vaste medewerkers, aangevuld met gemiddeld 10 freelancers en 3 stagiaires. 

Medewerkers

 • Charlotte van Eijsden Charlotte van Eijsden

  Charlotte van Eijsden

  Educatief medewerker

  Sinds 1 december werkt Charlotte van Eijsden bij De Vrijstaat als educatief medewerker. Ze volgt daarin Myrthe Mandemakers op. Charlotte ontwikkelt educatieve programma’s en voert ze uit. Ze onderhoudt de contacten met de scholen verzorgt samen met de kunstnaars de lessen aan de Vrijstaat Kunstacademie. Charlotte was hiervoor jaren aan de Vrijstaat verbonden als freelance begeleiders van workshops en zomerkampen. 

  Website  http://www.devrijstaat.nl
  E-mail  charlotte@devrijstaat.nl
 • Daphne de Bruin Daphne de Bruin

  Daphne de Bruin

  Artistieke leiding

  Als artistiek directeur bedenk ik de inhoud van de verschillende programma’s. Ik mag heel veel verzinnen en fantaseren over wat er allemaal op De Vrijstaat gaat gebeuren. En het leukste is…..de meeste van die dingen worden ook echt uitgevoerd!

  Ik ben opgeleid als theatermaker. Ik schrijf, regisseer en acteer. Dat doe ik al heel lang en ik vind het geweldig! Je bent steeds een tijdje heel iemand anders en je maakt dingen mee die in het echte leven niet vaak gebeuren. Ik hou ervan om met een groep mensen samen te werken en iets te creëren wat nog niet bestond. 

  De Vrijstaat is een vrolijk liedje dat door je hoofd zingt, een versgebakken appeltaart waar je wel drie stukken van achter elkaar op wilt eten, een plek in de zon onder een boom waar je je ogen sluit en droomt dat je een vogel bent! De Vrijstaat is een plek waar de fantasie aan de macht is.

  Website  http://https://www.daphnedebruin.com/
  E-mail  daphne@devrijstaat.nl
 • Kim Debets Kim Debets

  Kim Debets

  Productieleider & locatiebeheerder

  Ik doe de productie en het beheer op De Vrijstaat. Alle (veel) praktische dingen die uitgevoerd moeten worden pak ik op. Bij het beheer hoort bijvoorbeeld de verhuur van de locatie, kijken en zorgen dat alles er netjes bij staat, alles wat kapot is (laten) maken. Op productieniveau zorg ik voor de inkoop van materialen, draag ik bij aan de opbouw van onze programma-onderdelen, ben ik bezig met het onderhouden van contacten met verschillende partijen en het roosteren en briefen van personeel.

  Ik waardeer de veelzijdigheid van het werk, het team wat altijd voor elkaar klaar staat en het uitgangspunt dat hier alles kan.

  Ik zie De Vrijstaat als een creatieve locomotief, vol met leuke mensen die in en uit stappen, steeds een nieuw uitzicht met nieuwe projecten, het raast voort en er is altijd veel te doen en zien.

  Website  http://www.devrijstaat.nl
  E-mail  kim@devrijstaat.nl
 • Lieke Hoitink Lieke Hoitink

  Lieke Hoitink

  Zakelijke leiding

  Ik ben zakelijk directeur. Dat wil zeggen: ik zorg dat er genoeg geld is en dat we niet teveel uitgeven. En dat de mensen die hier werken hun salaris krijgen. Dat is niet saai, als je van cijfers en rekenen houdt. En van schrijven, want om geld te krijgen moet je eerst al je plannen duidelijk opschrijven.

  Het leuke van De Vrijstaat vind ik dat kinderen hier kunnen zien en beleven dat kunst niet moeilijk of ingewikkeld is. Dat je zelf ook kunst kunt maken, zeker als er een kunstenaar bij is die je van alles kan leren. Maar die je ook leert dat je soms gewoon moet beginnen zonder dat je weet wat het moet worden. Dat het ook mag mislukken. Het wordt altijd iets. En soms wordt het kunst.

  En de boerderij natuurlijk. Op je werk komen en begroet worden door de 2 varkens van onze buurman, door de fazanten op het veldje of de tetterende eksters op het dak. Mijn dag kan niet meer stuk.

  Ik zou De Vrijstaat beschrijven als een oude plek in een nieuwe stad, of nee: een groene plek tussen de stenen, of nee: een kunstkeuken, nee: een kunstkwekerij, nee: een kunstkermis, nee… het lukt niet in een zin…

  Website  http://www.devrijstaat.nl
  E-mail  lieke@devrijstaat.nl
 • Ynama Wigman Ynama Wigman

  Ynama Wigman

  Communicatie & Acquisitie

  Op De Vrijstaat ben ik verantwoordelijk voor alle publiciteit en ben ik eerste aanspreekpunt voor bezoekers, nieuwe scholen, BSO\'s en organisaties. Komend seizoen zijn onze crowdfundingcampagne en opzetten van een vriendenclub mijn grote uitdagingen. 

  Ik heb Communicatiewetenschap en Kunstbeleid & -Management gestudeerd. Tijdens een driejarig traineeship heb ik mijn vaardigheden als projectmanager ontwikkeld. In mijn huidige functie komen mijn interesses en talenten mooi samen. De jonge doelgroep van De Vrijstaat maakt het voor mij nog extra interessant. Ik kan niet wachten tot mijn 3 dochters oud genoeg zijn om zelf mee te doen op De Vrijstaat. Lekker hapjes koken voor het Verjaardagsbuffet-feestje of zomers een week lang kunst bouwen. Of we starten nu alvast met een programma voor kinderen van 3 tot 6 jaar!

  Website  http://www.devrijstaat.nl
  E-mail  ynama@devrijstaat.nl

Begeleiders

 • Arianne van Boxmeer Arianne van Boxmeer

  Arianne van Boxmeer

  Arianne werkt bij De Vrijstaat als kampleider tijdens de kinderkunstcamping en als suppoost tijdens exposities. Daarnaast is ze ruimtelijk ontwerper en creëert o.a  decor/kostuum voor theater en beeldende installaties voor festivals. Hierbij spelen licht, sfeer en de locatie een belangrijke rol.

 • Coco van der Kuijl Coco van der Kuijl

  Coco van der Kuijl

 • Jana Kaminski Jana Kaminski

  Jana Kaminski

  Ik ben Jana, 28 jaar en kom oorspronkelijk uit Duitsland. Ik woon nu sinds 8 jaar in Utrecht en ben begin 2015 aan de HKU als illustrator afgestudeerd. Daarna ging ik me specialiseren in animatie, met name stop motion, en werk sinds een jaar als freelance animator en illustrator. Zo ben ik ook doorAnimatiestudio Vrijstaat bij De Vrijstaat terecht gekomen. Nu begeleid ik onder andere animatie-kinderfeestjes maar heb ook heel veel zin om deel uit te maken van andere leuke en originele activiteiten die De Vrijstaat biedt. Kunst maken met kinderen voelt heel vrij en speels, en daar haal ik zelf ook weer inspiratie uit.

 • Jonna Zijlema Jonna Zijlema

  Jonna Zijlema

  Na stage te hebben gelopen bij televisieprogramma’s voor kinderen, leek het mij erg leuk om met kinderen te blijven werken. Dat ik dit bij De Vrijstaat kan blijven doen vind ik fantastisch en ik heb enorm veel zin om lekker bezig te gaan in de keuken. Lekker koken (en eten) tijdens een kinderfeestje, wat wil je nog meer!

 • Kathelyn Spanjers Kathelyn Spanjers

  Kathelyn Spanjers

  Kathelyn is stagiaire geweest bij De Vrijstaat. Deze stage heeft ze gelopen vanuit de opleiding Culturele en Maatschappelijke Vorming. Zij is blijven werken als begeleider van kinderfeestjes, omdat ze het hier erg leuk vindt. De Action Painting feestjes, theater, de prachtige boerderij en de gezellige collega\'s wilde zij niet missen!

 • Marieke van Heerde Marieke van Heerde

  Marieke van Heerde

  Bij De Vrijstaat werkt Marieke als suppoost tijdens de exposities. Daarnaast werkt ze als docent beeldende vorming op het vmbo.

 • Milou Parthesius Milou Parthesius

  Milou Parthesius

  Bij De Vrijstaat werkt Milou als suppoost tijdens exposities en begeleidt zij zo nu en dan creatieve workshops zoals op Festival de Basis. Daarnaast werkt Milou, sinds haar afstuderen aan de HKU, als zelfstandig kunstenaar/vormgever vanuit haar atelier in Utrecht.

  Website  http://www.milouparthesius.nl
  E-mail  info@milouparthesius.nl
 • Patty Jansen Patty Jansen

  Patty Jansen

  Kunst, theorie, mode, festivals, muziek... Ik hou me met Heel Veel bezig - het is nooit saai in mijn leven! De Vrijstaat is een fantastische kunstlocatie voor kinderen maar stiekem ook voor mij en mijn collegaatjes. Op De Vrijstaat kan alles, is niets ooit hetzelfde en komt kunst even heel dichtbij. Wij leven ons hier regelmatig uit en ik heb nog wel een paar mooie bedenksels om uit te voeren -- kom langs, kom langs!

 • Simone van de Goor Simone van de Goor

  Simone van de Goor

 • Sofie Groot Dengerink Sofie Groot Dengerink

  Sofie Groot Dengerink

  Sofie werkt als suppoost tijdens de exposities van De Vrijstaat. Verder begeleidt Sofie regelmatig leuke, creatieve workshops voor ons. Zo heeft zij tijdens Festival de Basis met tientallen kinderen Hippie Peace sieraden gemaakt. Ook heeft zij het nieuwste kinderfeestje Flower Power Party bedacht.

  Website  http://www.snijzaak.com
  E-mail  snijzaak@sofiegd.nl

Stageplaatsen

Ben jij op zoek naar een uitdagende stageplaats op een bijzondere plek? Vanaf september 2019 heeft De Vrijstaat weer 3 stageplaatsen beschikbaar voor studenten die van aanpakken weten. Naast vaste taken bieden we veel ruimte om je stage in te vullen met projecten en werkzaamheden passend bij je leerdoelen en interesses. De 3 stageplaatsen zijn:

Educatie
Bedenk samen met onze artistiek leider workshops voor in de werkplaats. Begeleid groepen schoolkinderen tijdens hun bezoek aan De Vrijstaat en ga met de kunstenaar mee de klas in. Ondersteun onze kunstdocent tijdens de lessen van De Vrijstaat KunstAcademie.
Meer info

Productie
Vertaal samen met onze productieleider de ideeën van de artistiek leider naar een concrete inrichting van onze expositieruimte. Bereid openingen en premières tot in de puntjes voor. Zorg dat zowel gezinnen als schoolklassen een optimale ervaring hebben tijdens hun bezoek aan De Vrijstaat.
Meer info

Communicatie & Nieuwe Media
Verzin manieren om nieuwe bezoekers te werven. Promoot onze activiteiten via social media. Denk mee hoe we onze kunstlocatie zichtbaar houden in het steeds veranderende Leidsche Rijn Centrum. Maak filmpjes en geef zo een kijkje achter de schermen van onze kunstwerkplaats. 
Meer info

De bovenstaande werkzaamheden zijn slechts voorbeelden en afhankelijk van de actuele projecten. Een combinatie van verschillende stageplaatsen is ook mogelijk. De stages starten bij voorkeur eind augustus/begin september en eind januari/begin februari. Een andere startdatum of stageduur is bespreekbaar. De stages zijn mogelijk voor 3 tot 5 dagen per week en geschikt voor 2de, 3de en 4de jaars studenten. 

Interesse? Vanaf september 2019 zijn er weer stageplaatsen beschikbaar. Mail je motivatie, cv en beschikbaarheid naar info@devrijstaat.nl.

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?

Koop kaartjes