Home > Kunstenaar in huis JONG

Kunstenaar in huis JONG

Wil jij je eigen kunstproject realiseren? De Vrijstaat kan jou daarbij helpen. Door middel van coaching, werkruimte en (financiële) ondersteuning. Ben jij ouder dan 16 jaar en wil je de volgende stap maken met jouw creatieve idee? Pitch dan vóór 1 juli jouw kunstproject en wie weet selecteren wij jou om dit plan op De Vrijstaat uit te voeren! 

Met ons programma Kunstenaar in Huis JONG willen wij jongeren stimuleren om hun creatieve ideeën of plannen te realiseren. Soms kun je net dat extra zetje in je rug gebruiken om daadwerkelijk met je idee aan de slag te gaan en kan De Vrijstaat je net die ruimte bieden die je nodig hebt.

Wat bieden wij?

Wil je nou eindelijk eens die videoclip opnemen voor je band? Het mag een project zijn waar je een paar middagen aan wilt werken maar het kan ook een grotere droom zijn, zoals een CD uitbrengen of een boek schrijven. De Vrijstaat kan je een inspirerende omgeving bieden om aan de slag te gaan.

We kunnen de jonge kunstenaars op verschillende manieren ondersteunen, afhankelijk van hun project en specifieke wensen. Zo kunnen zij de boerderij van De Vrijstaat gebruiken als werkruimte, podium of presentatieplek. Tot slot stellen wij een startkapitaal beschikbaar om het project daadwerkelijk te kunnen realiseren.

Heb je zin om een paar uur per week of juist heel intensief aan jouw kunstproject te werken? Heb je nog net dat laatste beetje hulp nodig of is jouw project nu nog een droom? Het kan allemaal. Mail jouw idee naar daphne@devrijstaat.nl en vertel in max 1 A4 wat je idee inhoudt, wat je nodig hebt, wanneer je eraan wilt werken en waarom we jou moeten uitkiezen. Liever geen projectplan schrijven? Pitch je idee dan in een vlog van max. 1 minuut. Uit alle inzendingen maken wij een selectie en begeleiden op deze wijze twee of drie jonge kunstenaars in het uitvoeren van hun project.

Je kunt gebruik maken van dit formulier:
Kunstenaar in Huis JONG projectformulier

Kunstenaar in Huis JONG wordt mede mogelijk gemaakt door het K. F. Hein Fonds en de Gemeente Utrecht.

Aanspreekpunt bij De Vrijstaat

DAPHNE DE BRUIN

Heb je nog vragen over kunstenaar in huis JONG? Wees niet bang en mail ons! Mailen kan naar daphne@devrijstaat.nl

Soulid Rocks

Kunstenaar in huis JONG – najaar 2019

Soulid Rocks, een jonge band uit Leidsche Rijn, is Kunstenaar in Huis op De Vrijstaat. In dit programma worden jonge kunstenaars ondersteund in hun ambitie om een eigen project te realiseren. Soulid Rocks won in 2018 de Grote Prijs van Leidsche Rijn. Dit succes smaakte naar meer en hun volgende doel kwam al snel in zicht, een eigen EP uitbrengen. Na enkele coaching sessies op De Vrijstaat op het gebied van branding besloten zij om zich op te geven voor het Kunstenaar in Huis traject. De Vrijstaat gaat hen ondersteunen in het proces naar de release van hun eerste album op het gebied van communicatie en podiumpresentatie.

Opnamens
Soulid Rocks zit midden in de opnames. “Het duurt een stuk langer dan we hadden verwacht. We dachten dat we voor elk nummer 1 dag nodig zouden hebben, maar als je in de studio bent komt er veel meer bij kijken. We zijn helemaal niet gewend om zo heel precies te werken. Nu ontdekken we mogelijkheden om allerlei geluiden en effecten aan de muziek toe te voegen. We kunnen de sound van de band veel meer bepalen, er komen veel meer lagen bij.” Gelukkig kunnen ze voor de opnames terecht in de studio van de broer van een van de bandleden.

Inmiddels hebben ze er al bijna 10 studiodagen opzitten en ze zijn nog steeds niet helemaal tevreden. De EP gaat uiteindelijk 4 of 5 nummers bevatten en ze zijn blij met de nieuwe sound die aan het is ontstaan. De titel van het album is nog geheim. “De cover van de EP is af, nu de muziek nog.”

Release
Eind februari zal de release van de EP plaatsvinden. Na zolang in de studio te hebben gezeten zal de stap naar de live show nog gemaakt moeten worden. Met een bandcoach van De Vrijstaat zal er hard gewerkt worden aan de podiumpresentatie. Gelukkig is er nog even tijd voor deze vier bandleden die dit jaar ook hun eindexamen doen. In december zullen zij een optreden geven tijdens de finale van de Grote prijs van Leidsche Rijn 2019 in poppodium Azotod. Tijdens dit optreden zullen zij al een tipje van de sluier lichten van hun nieuwe EP.

Ben je nieuwsgierig geworden naar Soulid Rocks? Volg hen dan op hun fb en instagram account en kijk mee hoe zij aan de slag zijn met hun eerste album. Je wordt dan ook op de hoogte gehouden waar zij te zien en te beluisteren zijn.

Luister hier hoe Soulid Rocks klinkt!

JIP VAN SANTEN

Kunstenaar in huis JONG – voorjaar 2019

De kunstenaar in Huis JONG van voorjaar 2019 is Jip van Santen (17 jaar). Zij pitchte haar plan voor het maken van een korte solovoorstelling die zij zelf wil schrijven en spelen. Jip worstelt met depressieve gevoelens en gebruikt haar creativiteit om meer grip op haar leven te krijgen.

Via schrijven, spelen en muziek wil zij vorm geven aan haar strijd tegen de verwachtingen die de buitenwereld aan haar stelt en die zij zichzelf oplegt. In haar plan zegt zij dat veel jongeren verstrikt raken in de hoge eisen die zij aan hun leven stellen.

In haar solo zoekt ze naar vormen om haar angsten een plek te geven. De Vrijstaat ondersteunt haar met een schrijfcoach en een spelcoach en een speelplek om haar performance uiteindelijk voor publiek te spelen.

Lees hier meer over het project van Jip