Column Daphne (Nieuwsbrief winter 2014)

Soms komt een idee binnenvallen als een donderslag bij heldere hemel. Ineens is het er. En dan niet beetje voor beetje maar pats boem in z’n geheel. Ik reed terug uit Zwolle waar ik een voorstelling had gezien van The Young Ones, een jeugdtheaterschool die daar zijn thuisbasis heeft. Ik was onder de indruk van de ongelooflijke gedrevenheid die er bij al die kinderen was.  Ruim 100 kinderen variërend tussen de 10 en 18 jaar die daar samen vol overgave staan te spelen. Die samen een familie vormen en gedurende een aantal maanden intensief werken aan een gemeenschappelijk doel; knallen op de vloer. Kunst maken, scheppen, creëren en voelen dat je de wereld naar je hand kunt zetten. Dat je een stem hebt en van je kan laten horen. Dat jij er toe doet.  Want dat blijft voor mij de essentie van de kracht van de kunst. Je kunt zelf vorm geven aan je leven, je kunt de wereld en jezelf opnieuw uitvinden. Steeds weer opnieuw, in steeds weer een andere vorm. Ik vind het van waarde om dat aan kinderen mee te geven, die kracht van de verbeelding, daar zijn we op De Vrijstaat natuurlijk continu mee bezig. 

En ineens zag ik het voor me, bij ons op De Vrijstaat; een KinderKunstAcademie. Ik voelde een soort grote roze ballon ontploffen in mijn binnenste. Net zoiets als een jeugdtheaterschool maar dan gericht op beeldende kunst. Kinderen die bij ons iedere week lessen kunnen volgen onder leiding van kunstenaars. Die een portfolio ontwikkelen met prachtige kunstwerken erin. Die allerhande basistechnieken aangereikt krijgen om mee aan de haal te gaan. Kinderen die worden opgeleid tot kunstenaars in de dop en die in ons atelier aan de slag gaan en toewerken naar een expositie. Een Kunstacademie voor kinderen die exploderen van creativiteit en die bij ons de ruimte en de expertise kunnen vinden om deze energie om te zetten in vorm. Schilderen of fotografie, beeldhouwen of digitale media, een breed aanbod in de basis en de kans om steeds meer je eigen route te bepalen. De terugrit was gevuld door een lawine van ideeën.

Het idee krijgt steeds meer pootjes. De pootjes krijgen een kop en een romp en in het voorjaar is het zover, dan lanceren we de KinderKunstAcademie met een pilotversie. Je kunt dan kennis maken met dit unieke concept op De Vrijstaat, een school voor jonge kunstenaars.

Als ik kijk naar al die kinderen die hier op de Vrijstaat bezig zijn, die onze expo’s en workshops bezoeken, die op onze camping kamperen of in een van de educatieve scholentrajecten zitten, dan weet ik zeker dat er een heleboel potentiële leerlingen van onze KinderKunstAcademie rond lopen. En ik kan niet wachten  tot de eerste kinderen zullen vertellen aan hun vrienden en vriendinnen: IK ZIT OP KUNST!

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?

Koop kaartjes