De Vrijstaat KunstAcademi voor kinderen

Ambacht

De Vrijstaat KunstAcademie is voor kinderen vanaf 9 jaar die het leuk vinden om hun creatieve skills te ontwikkelen. Volgens het aloude principe van de meester-gezel-leerling biedt De Vrijstaat KunstAcademie een werkplaats waar je direct het ambacht kunt leren van de meester. Door dicht op de huid van de kunstenaar te zitten en direct zelf aan de slag te gaan met de geboden materialen en technieken, biedt De Vrijstaat KunstAcademie een praktijkgerichte leeromgeving.


Talentontwikkeling

De Vrijstaat KunstAcademie richt zich op talentontwikkeling en kan meerdere jaren worden gevolgd.  Hoe langer je de academie volgt, hoe meer ervaring je opdoet met verschillende kunstdisciplines en hoe meer je te weten komt over je eigen identiteit als kunstenaar.  


Wat leer je op de kunstacademie?

In ons programma zorgen wij dat je heel veel verschillende materialen en technieken kunt onderzoeken en dat je deze kan toepassen in je eigen werk. Je maakt kennis met kunstgeschiedenis van verschillende kunstvormen en je ziet veel inspirerende voorbeelden van kunst van nu. Je leert ook veel nieuwe woorden: echte kunstwoorden zoals abstract, ruimtelijk en compositie; vaktermen die een kunstenaar gebruikt zoals: concept, brainstorm, frames per minuut en belichting of gewoon woorden van nieuwe gereedschappen die je hebt leren gebruiken zoals een Japanse zaag, een accuboormachine en een schroef. 

Werkwijze

Op De Vrijstaat KunstAcademie is naast de kunstenaar een vaste docent aanwezig die een deel van de lessen geeft en die de ontwikkeling van de deelnemers door de jaren heen begeleidt. Tijdens de lessen doen we onderzoek en experimenten. Het creatieve proces is net zo belangrijk als het eindresultaat. We bespreken het gemaakte werk en zo leer je ook kijken naar kunst van anderen en hoor je wat anderen vinden van jouw werk. Kunst kan je niet van te voren bedenken, het ontstaat door veel te oefenen en uit te proberen. Het werk dat je maakt verzamel je in een portfolio. 


De werkplaats met materialen en gereedschappen

Op De Vrijstaat KunstAcademie werken we in de werkplaats. De materialen en gereedschappen zijn elk blok anders. De ene kunstenaar werkt met spuitbussen en houtskool de ander met naald en draad, met licht en computers of juist met hamers en spijkers. Soms werken we binnen en soms wordt er buiten gewerkt aan een grote installatie.


Eindpresentatie

De laatste les van ieder blok hebben we de eindpresentatie. Je leert hoe je je eigen werk goed kan presenteren en hoe je samen een tentoonstelling inricht van verschillende kunstwerken. Ouders, familie en vrienden komen kijken en je kan trots vertellen over jouw werk. Hoe je het aangepakt hebt en wat je goed gelukt vindt. Na ieder blok ontvang je een certificaat. 

Ik zit op kunst!

In onze WinterKrant 2014 schreef Daphne een column over De Vrijstaat KunstAcademie.

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?

Koop kaartjes