Seizoen 2015-2016

Dit seizoen werkten de kinderen met inspirerende kunstenaars, die allemaal al eerder op De Vrijstaat een expositie hebben ingericht. 

1. Beeldende Kunst

De kunstenaar

In seizoen 2015-2016 werkten de kinderen in het eerste blok met beeldend kunstenaar Barbara Polderman. Zij was in 2011 een van de kunstenaars die werk exposeerde in onze tentoonstelling ZOO. Ook waren haar objecten en collages te zien tijdens de herfstexpositie Kunsttuin in 2013. Barbara maakt beelden en sculpturen van textiel waarin zij gemengde technieken gebruikt.


De opdracht

De lessenserie begon met collageachtige technieken waarbij vlakverdeling en ordening centraal staan. Bij het maken van de sculpturen leerden de kinderen voor het eerst met diverse soorten textiel te werken en experimenteerden ze met ruimtelijke objecten.


De eindexpositie

Als echte kunstenaars toonden de kinderen van De Vrijstaat KunstAcademie op zaterdag 28 november hun beelden en sculpturen van textiel. In onze monumentale boerderij presenteerden zij het resultaat van tien weken intensief werken. De kinderen begonnen hun lessenreeks met collagetechnieken en maakten hier uiteindelijk ruimtelijke objecten van.

2. Digitale Media

De kunstenaar

In het blok Digitale Media werkten de deelnemers samen met kunstenaar Jan Willem Campmans. Jan Willem is een van de oprichters van het kunstenaarscollectief LiGHT-UP, dat zich heeft gespecialiseerd in het tekenen met licht. Met deze digitale techniek kunnen zij live VJ-en en videomappen. LiGHT-UP richtte eerder de voorjaarsexpositie Extra Light (2014) op De Vrijstaat in.

Voor dat de kinderen van de KunstAcademie aan blok 2 begonnen, hebben zij al samen kunnen werken met Jan Willem tijdens een optreden in TivoliVredenburg op 22 oktober 2015. Tijdens dit optreden tekenden de kinderen live over de muzikanten van jazzformatie The Ploctones heen. Hiervoor hebben zij eerst een aantal dagen op De Vrijstaat geoefend. In het onderstaande filmpje zie je wat zij allemaal hebben geleerd en hoe zo'n optreden er uit ziet. 


De opdracht

Tijdens de lessen van blok 2 werken de kinderen samen met Jan Willem aan een installatie waarin analoge en digitale technieken worden gecombineerd tot een kleurrijke en bewegende beschaving. Deze installatie bestaat uit allemaal verschillende dieren, planten en huizen die samen één wereld voorstellen. Ook als de installatie af is blijft hij interactief: kijkers kunnen steeds opnieuw zelf spelen met het kunstwerk en er iets aan toevoegen.


De eindexpositie

Camera en edit: Jokko Voogt / Muziek: Bram Boomgaardt

3. Kunst in de Openbare Ruimte

De kunstenaar

Graffiti kunstenaar Philipp Jordan, bekend van zijn expositie 1000 Teddies op De Vrijstaat, gingin het laatste blok met de deelnemers van de KunstAcademie aan de slag. Met zijn fantasierijke monsters en figuren maakt hij kleurrijk werk dat kinderen enorm aanspreekt. Omdat zijn kunstwerken van groot formaat zijn en in de openbare ruimte 'hangen' is hij een perfecte kunstenaar voor het derde blok.


De opdracht

Samen met Philipp gaan de deelnemers hun tekentechnieken verder ontwikkelen Ook gaan ze aan de slag met street art. Niet alleen graffiti, maar ook stickerkunst en andere vormen van street art. 


De opdrachtgever

De Vrijstaat KunstAcademie is gevraagd om een graffiti kunstwerk te maken op een schutting in een opgeknapte speeltuin in Driebergen. De kinderen oefenen met Philipp Jordan hun spuittechniek en maken verschillende ontwerpen. Tijdens de eindpresentatie op zaterdag 2 juli brengen zij hun kennis en ervaring in de praktijk en maken live een uniek kunstwerk.

Fotoimpressie van de afgelopen seizoenen

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?

Koop kaartjes