KunstAcademie 2016-2017

Ieder seizoen werken de kinderen en jongeren (10-15 jaar) gedurende drie blokken intensief samen met verschillende kunstenaars. In de werkplaats werken ze met de materialen en technieken van de kunstenaar en leren zo het ambacht van de meester. In 2016-2017 zijn dit Rikkert Paauw, Moniek van der Kaaden en Jochen Lange. 

Beeldende Kunst 

KunstAcademie Rikkert Paauw

10 september t/m 26 november 2016
Samen met kunstenaar Rikkert Paauw maken de kinderen en jongeren een verplaatsbaar buurt “museum” met daarin functionele meubels en objecten. Ze ontwerpen en maken alles zelf. Hiervoor gaan ze op zoek naar materialen in de omgeving van De Vrijstaat. Rikkert Paauw werkt op het snijvlak van kunst en architectuur met hergebruikte en eerlijke materialen. In Utrecht heeft hij o.a. aan de basis gestaan van de Vechtclub en meegewerkt aan de inrichting van De Vrijstaat. Kenmerkend aan zijn werk is duurzaamheid, hergebruik en authenticiteit.


Digitale Media

14 januari t/m 1 april 2017
Tijdens blok Digitale Media maken de kinderen en jongeren samen met animator Moniek van der Kaaden zelf animaties. Benieuwd naar het werk van Moniek? Neem een kijkje op haar website.


Kunst in de Openbare Ruimte

Jochen Lange KunstAcademie

8 april t/m 1 juli 2017
Ter afsluiting van dit seizoen werken de deelnemers 10 lessen met poppenmaker Jochen Lange. Jochen maakte eerder met zijn collega's van LiGHT UP de expositie Extra Light op De Vrijstaat over tekenen met licht. Meer informatie over Jochen en zijn poppen vind je op zijn website


De Vrijstaat KunstAcademie voor kinderen

Praktische informatie

Het schema voor 2016-2017 is als volgt:

BEELDENDE KUNST: 10 september t/m 26 november 2016
DIGITALE MEDIA: 14 januari t/m 1 april 2017
KUNST IN DE OPENBARE RUIMTE: 8 april t/m 1 juli 2017

PROEFLES: mail voor de mogelijkheden naar info@devrijstaat.nl

Alle lessen vinden plaats op zaterdag. We werken met twee groepen deelnemers: één groep van 10:00-12:45 uur en de andere groep van 12:15-15:00 uur. Tijdens schoolvakanties is er geen les. Elk blok bestaat uit 10 lessen + een eindexpositie..

De deelnamekosten zijn 160 euro voor het komende blok. Lunch en materiaalkosten zijn inbegrepen. Het is mogelijk om dit bedrag te betalen met budget van de U-pas of een aanvraag in te dienen bij het Jeugdcultuurfonds.

Vlogs

Volg wekelijks de belevenissen van Maureen en Yrsa op De Vrijstaat KunstAcademie.

Kunstacademie voor kinderen

Op De Vrijstaat KunstAcademie staat vrij experimenteren met hetgeen de kinderen en jongeren wordt aangereikt staat voorop. In de thematische blokken maken zij kennis met diverse vormen en technieken uit de beeldende kunst waarbij het zelf bedenken, zelf ontwikkelen en zelf uitvoeren centraal staan. "We koppelen de persoonlijke ontwikkeling van creatieve talenten aan een inspirerende omgeving waar kunst maken, ervaren en beleven hoog in het vaandel staat”, aldus Daphne de Bruin, artistiek leider van De Vrijstaat.

Tijdens elk blok werken de deelnemers intensief samen met een professionele kunstenaar met ruime ervaring binnen de desbetreffende discipline. Als afsluiting van elk blok presenteren zij het resultaat van hun leerproces in een eindexpositie. Een kunstvakdocent ziet erop toe dat de deelnemers een persoonlijk portfolio ontwikkelen en in de verschillende blokken steeds nieuwe technieken, materialen en idioom eigen maken. 

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?

Koop kaartjes