Educatief aanbod

Op De Vrijstaat is kunst een werkwoord. Zelf kunst maken en beleven onder leiding van een professionele kunstenaar staat centraal. De Vrijstaat werkt samen met kunstenaars die werk maken dat qua onderwerp of vorm directe aansluiting heeft bij de belevingswereld van het kind. We betrekken de kunstenaar actief bij het ontwikkelen van workshops en educatiemateriaal om zodoende diens werkwijze en fascinatie met het onderwerp zo direct mogelijk over te brengen. Onze programma’s sluiten aan bij de kerndoelen 54, 55 en 56 van kunstzinnige oriëntatie.

Op De Vrijstaat komen leerlingen met verschillende kunstvormen in aanraking: beeldende kunst, digitale media en theater. Leerlingen bezoeken bijvoorbeeld de expositie met een speciaal ingerichte werkplaats. Daar gaan ze samen met de kunstenaar aan het werk. Zo leren ze vanuit het ambacht van de kunstenaar te werken aan hun eigen kunstenaarschap en creatieve vermogen. Ook produceert De Vrijstaat ieder jaar een theatervoorstelling samen met talentvolle leerlingen van verschillende Utrechtse scholen. 

Educatief programma schooljaar 2018-2019

 LATER WORD IK EEN SKELET

NAJAAR 2018: LATER WORD IK EEN SKELET

Een interactieve expo om het leven te vieren en de dood te omarmen!

LATER WORD IK EEN SKELET daagt je uit om te zoeken in het verleden en een plek te creëren voor jezelf in de toekomst. Want waar was je voor je geboren werd en waar blijf je als je er niet meer bent? Met deze vragen als uitgangspunt zet kunstenaar Luca Stappers een verrassende speurtocht uit door het Gebouw en ontdek je dingen waarvan je het bestaan niet kon vermoeden!

SPOORZOEKEN
We laten allemaal sporen achter omdat we graag gezien willen worden. We posten onze foto's op social media, we krassen onze namen in bomen en op muren. Want wie houdt anders onze herinnering levend in een tijd dat de dood zo zorgvuldig uit ons leven wordt gehouden?

Praktische informatie
Bij de expo LATER WORD IK EEN SKELET ontwikkelen we een educatief programma voor het primair onderwijs. Dit bestaat uit een bezoek aan De Vrijstaat, eventueel aangevuld met een les in de klas. 

Doelgroep: groep 3 t/m 8
Programma: bezoek aan LATER WORD IK EEN SKELET onder begeleiding van de kunstenaar (2 uur) 
Extra: kunstenaar in de klas, docentenworkshop 
Discipline: beeldende kunst
Doelen: creatief denken en doen, reflecteren op wat je doet, samenwerken, sociale en culturele vaardigheden tonen
Data: 29 september t/m 2 december 2018
Locatie: het Gebouw (de expo-ruimte van De Vrijstaat)  
Kosten: vanaf 7,50 euro per leerling
Meer informatie: lees hier alles over deze interacieve expo

Het educatieve programma van LATER WORD IK EEN SKELET sluit aan bij de kerndoelen: 

54 en 55 van  Kunstzinnige oriëntatie 
34 en 51 van Wereldoriëntatie
44 en 45 van Natuur & Techniek


 

Winter 2019: ESCAPEROOM HET INNI PARK

Een escaperoom voor kinderen die houden van puzzelen en ontsnappen, die nieuwsgierig zijn naar het onbekende en niets liever doen dan codes kraken. 

Er zijn sporen van een nieuwe diersoort ontdekt. Bioloog professor Tina Daas heeft een aantal van deze dieren weten te vangen en een onderzoeksruimte ingericht in het Gebouw op De Vrijstaat. Als bezoeker wordt je door de bioloog uitgenodigd voor een rondleiding door haar onderzoeksruimte en de binnentuin waar zij haar Innies onderhoudt. Maar dan klinkt er groot alarm: de INNIES zijn ontsnapt! De deuren gaan dicht. Via allerlei opdrachten en puzzels kom je als bezoeker meer te weten over de Innies en het geheime onderzoek waar de bioloog mee bezig is. Dan kom je voor een dilemma te staan: moet je de professor eigenlijk wel helpen de Innies gevangen te houden?

Praktische informatie

Bij de escaperoom HET INNI PARK ontwikkelen we een educatief programma voor het primair onderwijs. Dit bestaat uit een bezoek aan De Vrijstaat, eventueel aangevuld met een les in de klas.

Doelgroep: groep 5 t/m 8

Discipline: digitale media
DoelenCreatief denken en doen, reflecteren op wat je doet, samenwerken, sociale en culturele vaardigheden tonen
Data2 februari t/m 7 april 2019
LocatieHet Gebouw (de expo-ruimte van De Vrijstaat)
Meer informatie: mail naar info@devrijstaat.nl 


Parade Paard

VOORJAAR 2019: PARADE PAARD
PARADE PAARD is een spannend verhaal dat zich als een bijzondere circusvoorstelling voor je ogen en om je heen ontvouwt. Neem plaats rond de piste en huiver.

PARADE PAARD gaat over een circus dat al generaties lang geleid wordt door een Paardenfamilie. Het wordt tijd dat de het oude Paard de macht overdraagt aan een opvolger. Maar wie kan dit bijzondere circus het beste gaan leiden? Achter de schermen volgen we een spannende strijd die briesend en steigerend wordt uitgevochten. Maar in de piste draven de Paarden onverminderd door want the show must go on!

Praktische informatie
Bij de voorstelling PARADE PAARD ontwikkelen we voor het primair onderwijs een voorbereidende les voor in de klas en voor het voortgezet onderwijs een masterclass met de regiseur en/of acteur(s). 

Doelgroep: groep 6 t/m 8 (PO) en 1ste en 2de klas (VO)
Programma: voorstelling PARADE PAARD (1,5 uur) 
Extra: les in de klas van een acteur, docentenworkshop (PO) of masterclass (VO)
Discipline: theater
Doelen: creatief denken en doen, verbeeldingskracht tonen, jezelf aansturen, reflecteren op wat je doet en samenwerken
Data schoolvoorstellingen: 11 en 12 juni 2019
Locatie: Podium Hoge Woerd, Utrecht
Kosten: vanaf 6 euro per leerling
Meer informatie: lees hier alles over deze jubileum voorstelling

Het educatieve programma van PARADEPAARD sluit aan bij de kerndoelen:

54, 55, 56 van  Kunstzinnige oriëntatie
9 van Nederlands

Contact

Heb je vragen of wil je een offerte ontvangen? Neem contact op met Charlotte van Eijsden, onze educatiemedewerker. De Vrijstaat is bereikbaar van dinsdag t/m vrijdag op 030 30 30 012 of via info@devrijstaat.nl.

Kosten scholenbezoek

Bij onze exposities bieden wij qua educatief programma drie opties:

Optie A - expo bezoek van 2 uur: 7,50 euro per leerling*

De leerlingen worden tijdens hun bezoek aan onze expo-ruimte begeleid door twee ervaren educatie-medewerkers van De Vrijstaat en maken kennis met de werkwijze en inspiratie van de kunstenaar. Vervolgens gaan de leerlingen zelf aan het werk met de materialen en technieken van deze kunstenaar.  

Optie B - expo bezoek van 2 uur met de kunstenaar: 10 euro per leerling*

De kunstenaar vertelt zelf over zijn of haar werk, beantwoordt vragen en werkt zij aan zij met de leerlingen tijdens de workshops.

Optie C - expo bezoek van 2 uur met de kunstenaar en een les in de klas van 1 uur: 15 euro per leerling*

Voor meer verdieping komt de kunstenaar nog een les in de klas geven. 

* Bovenstaande tarieven zijn gebaseerd op een groepsgrootte van minimaal 25 leerlingen. Alle prijzen zijn inclusief materiaalkosten en 0% BTW.


Bij onze voorstellingen hanteren wij de volgende tarieven:

Optie A - voorstellingsbezoek: 6 euro per leerling**

De leerlingen komen naar een speciale schoolvoorstelling in Podium Hoge Woerd. Dit duurt in totaal ongeveer 1,5 uur.

Optie B - voorstellingsbezoek + les in de klas: 7,50 euro per leerling**

Ter voorbereiding op de voorstelling krijgen de leerlingen een les in de klas, verzorgd door een theaterdocent en/of acteur van De Vrijstaat. Dit programma is gericht op het primair onderwijs.

Optie C - voorstellingsbezoek + masterclass: 8 euro per leerling**

Na afloop van de voorstelling ontvangen leerlingen een masterclass van de regisseur en/of acteur(s). Deze optie is voor het voortgezet onderwijs en extra aantrekkelijk voor leerlingen met Drama in hun profiel. 

** Bovenstaande tarieven zijn gebaseerd op een groepsgrootte van minimaal 50 leerlingen. Alle prijzen zijn inclusief BTW.

Deskundigheidsbevordering voor leerkrachten

“Kunsteducatie wordt normaal, voor leerlingen en leerkrachten. Zelfs als de leerkracht er zelf niet zoveel mee heeft.” 
(Manon Rolink, icc-er basisschool De Achtbaan)

docentenworkshop De Vrijstaat

De Vrijstaat traint leerkrachten in het vergroten en gebruiken van hun eigen creatieve vermogens met beeldende kunst, theater en digitale media. Samen met kunstenaars werken leerkrachten in de Vrijstaat werkplaats aan hun eigen deskundigheid. Ze werken net als de leerlingen vanuit het ambacht van de kunstenaar en maken kennis met het creatieve proces. Wilt u met uw team het creatieve proces aangaan, bij ons krijgt u een training op maat. Graag gaan we met je in gesprek over jouw wensen en leerdoelen om zo tot een passend aanbod en advies te komen.

Maatwerk voor scholen

"Het bezoek van kunstenaars in de klas is een absolute aanwinst voor de creatieve ontwikkeling van onze leerlingen"
Marieke Hendriks (icc-er OBS De Klimroos).

Kunstles in de klas De Vrijstaat

De Vrijstaat heeft een groot netwerk van kunstenaars en veel ervaring met het werken met scholen. We denken mee over hoe ons aanbod het beste aansluit bij reguliere lessen of juist bijzondere thema’s op school. Er is altijd ruimte voor verdiepende workshops op De Vrijstaat met één of meerdere lessen in de klas. Graag bespreken we de mogelijkheden voor een programma en kunstproject op maat.

Creatief partnerschap

Sinds 2013 hebben we een creatief partnerschap met basisscholen De Achtbaan en De Klimroos. IN 2017 is Hof ter Weide hier bij gekomen. Mede door de aandacht die partnerschool De Achtbaan aan kunst- en cultuureducatie geeft, hebben zij in januari 2016 het Predicaat Excellent mogen ontvangen. Je kunt hier meer over lezen op NU.nl

Onderstaand filmpje is gemaakt tijdens de herfst van 2015 en geeft weer hoe een creatief partnerschap met De Vrijstaat eruit zou kunnen zien. 

Buitenschools programma

Voor leerlingen die ook buiten schooltijd aan slag willen met beeldende en digitale kunst is er De Vrijstaat KunstAcademie.Op De Vrijstaat KunstAcademie werken kinderen (9-15 jaar) gedurende het jaar met drie verschillende kunstenaars. Ieder blok is anders en je werkt steeds verder aan het ontwikkelen van je eigen kunstenaarschap. De lessen vinden plaats op zaterdag. Lees meer

Dit seizoen starten we ook met De Vrijstaat TheaterAcademie. Voor kinderen (9-12 jaar) die het theatervak in de praktijk willen leren bieden wij een jaartraject waarin je toewerkt naar een theatervoorstelling waar je onderdeel gaat uitmaken van een professionele cast. In drie blokken van 8 weken werk je aan het ontwikkelen van jezelf als acteur onder leiding van een speldocent en ervaren theatermakers. Alles wat je leert ga je direct toepassen in de voorstelling PARADE PAARD die in juni 2019 in première zal gaan in Podium Hoge Woerd. De lessen vinden plaats op vrijdagmiddag na schooltijd. Lees meer

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?

Koop kaartjes