Educatief aanbod

Op De Vrijstaat is kunst een werkwoord. Zelf kunst maken en beleven onder leiding van een professionele kunstenaar staat centraal. De Vrijstaat werkt samen met kunstenaars die werk maken dat qua onderwerp of vorm directe aansluiting heeft bij de belevingswereld van het kind. We betrekken de kunstenaar actief bij het ontwikkelen van workshops en educatiemateriaal om zodoende diens werkwijze en fascinatie met het onderwerp zo direct mogelijk over te brengen. Onze programma’s sluiten aan bij de kerndoelen 54, 55 en 56 van kunstzinnige oriëntatie.

Op De Vrijstaat komen leerlingen met verschillende kunstvormen in aanraking: beeldende kunst, digitale media en theater. Leerlingen bezoeken bijvoorbeeld de expositie met een speciaal ingerichte werkplaats. Daar gaan ze samen met de kunstenaar aan het werk. Zo leren ze vanuit het ambacht van de kunstenaar te werken aan hun eigen kunstenaarschap en creatieve vermogen. Ook produceert De Vrijstaat ieder jaar een theatervoorstelling samen met talentvolle leerlingen van verschillende Utrechtse scholen. 

Binnenschools programma winter/lente 2018

 

LENTE 2018: Theatervoorstelling BLAFFEN!

Begin juni 2018 komt onze nieuwe fabuleuze theatervoorstelling uit, een spannende theatervoorstelling met honden in de hoofdrol.
BLAFFEN! is een familievoorstelling voor iedereen vanaf 8 jaar over recht en onrecht, vrijheid en gevangenschap en de moed om je stem te laten horen.

Durf jij voor jouw mening uit te komen? Wat zijn jouw idealen en waar sta jij voor? Hoe ver ga je om de meeste stemmen te krijgen? Onderzoek met je klas het thema democratie en de betekenis van vrijheid tijdens een bezoek aan deze interactieve theatervoorstelling.

Voor BLAFFEN! wordt een cast samengesteld van professionals en kinderen uit het PO en VO. Scholen die de voorstelling bezoeken krijgen ter voorbereiding een les in de klas. De leerlingen maken samen met een acteur een scène die onderdeel is van de voorstelling. Lees meer

Voor wie - Groep 6, 7, 8 van de basisschool en 1e klas VO
Thema's - Kunstzinnige oriëntatie, wereldoriëntatie en burgerschap
Wanneer - Schoolvoorstellingen op maandag 4, dinsdag 5 en woensdag 6 juni. 
Reservereninfo@devrijstaat.nl
Kosten - Voorstellingsbezoek + les € 7,50  per leerling.
Waar - Podium Hoge Woerd
Extra voor VO - Leerlingen met drama in het profiel kunnen een masterclass volgen en een scène meespelen in de voorstelling
Download het programma PO hier.

Buitenschools programma

De Vrijstaat KunstAcademie

De Vrijstaat KunstAcademie

Voor leerlingen die ook buiten schooltijd aan slag willen met kunst is er De Vrijstaat KunstAcademie. Op De Vrijstaat KunstAcademie werken kinderen (9-15 jaar) gedurende het jaar in drie thematische blokken samen met professionele kunstenaars. Vrij experimenteren met hetgeen hen wordt aangereikt staat voorop. In een meerjarig traject maken de kinderen kennis met diverse vormen en technieken uit de beeldende kunst waarbij het zelf bedenken, zelf ontwikkelen en zelf uitvoeren centraal staan.

Alle lessen vinden plaats op zaterdag. We werken met twee groepen deelnemers: één groep van 10:00-12:00 uur en de andere groep van 13:00-15:00 uur, tussendoor lunchen beide groepen samen. Tijdens schoolvakanties is er geen les. Elk blok bestaat uit 10 lessen met een eindexpositie.

Meer informatie

Deskundigheidsbevordering voor leerkrachten

“Kunsteducatie wordt normaal, voor leerlingen en leerkrachten. Zelfs als de leerkracht er zelf niet zoveel mee heeft.” 
(Manon Rolink, icc-er basisschool De Achtbaan)

docentenworkshop De Vrijstaat

De Vrijstaat traint leerkrachten in het vergroten en gebruiken van hun eigen creatieve vermogens met beeldende kunst, theater en digitale media. Samen met kunstenaars werken leerkrachten in de Vrijstaat werkplaats aan hun eigen deskundigheid. Ze werken net als de leerlingen vanuit het ambacht van de kunstenaar en maken kennis met het creatieve proces. Wilt u met uw team het creatieve proces aangaan, bij ons krijgt u een training op maat. Graag gaan we met je in gesprek over jouw wensen en leerdoelen om zo tot een passend aanbod en advies te komen.

Maatwerk voor scholen

"Het bezoek van kunstenaars in de klas is een absolute aanwinst voor de creatieve ontwikkeling van onze leerlingen"
Marieke Hendriks (icc-er OBS De Klimroos).

Kunstles in de klas De Vrijstaat

De Vrijstaat heeft een groot netwerk van kunstenaars en veel ervaring met het werken met scholen. We denken mee over hoe ons aanbod het beste aansluit bij reguliere lessen of juist bijzondere thema’s op school. Er is altijd ruimte voor verdiepende workshops op De Vrijstaat met één of meerdere lessen in de klas. Graag bespreken we de mogelijkheden voor een programma en kunstproject op maat.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een offerte ontvangen? Neem contact op met Myrthe Mandemakers, onze educatiemedewerker. De Vrijstaat is bereikbaar van dinsdag t/m vrijdag op 030 30 30 012 of via info@devrijstaat.nl.

Creatief partnerschap

Sinds 2013 hebben we een creatief partnerschap met basisscholen De Achtbaan en De Klimroos. IN 2017 is Hof ter Weide hier bij gekomen. Mede door de aandacht die partnerschool De Achtbaan aan kunst- en cultuureducatie geeft, hebben zij in januari 2016 het Predicaat Excellent mogen ontvangen. Je kunt hier meer over lezen op NU.nl

Onderstaand filmpje is gemaakt tijdens de herfst van 2015 en geeft weer hoe een creatief partnerschap met De Vrijstaat eruit zou kunnen zien. 

Samenwerking met scholen

Naast het creatief partnerschap werken we zowel incidenteel als structureel samen met verschillende scholen in Utrecht e.o. Zo kwam groep 7 van basisschool De Ridderhof langs voor een uitgebreide workshop bij de exposities Extra Light en Studio Vrijstaat. Leerlingen van basisschool De Jazzsingel werkten, onder begeleiding van De Vrijstaat, samen met inwoners van zorgcentrum De Ingelanden aan een gigantische waslijn vol gele truien ter gelegenheid van de start van de Tour de France in Utrecht in 2015.   
 
Ook meerdere middelbare scholen kunnen wij tot onze samenwerkingspartner rekenen. Zo werd de voorstelling Fokken! muzikaal ondersteund door rockband Haantje de Voorste, bestaande uit leerlingen van het Amadeus Lyceum en speelden leerlingen van het Oosterlicht College uit Nieuwegein mee in de voorstelling RatMan.

Koop kaartjes