Creatief partnerschap

De visitatiecommissie Cultuurnota 2013-2016 prijst onze goed doordachte, creatieve visie op cultuureducatie. En hier zijn we trots op. Sinds schooljaar 2013-2014 hebben we een creatief partnerschap met basisscholen De Achtbaan en De Klimroos. Samen met de scholen investeren we in het ontwikkelen van een doorlopende leerlijn op het gebied van cultuureducatie. Meer informatie over de doorlopende leerlijn Creatief Vermogen en de deelnemende organisaties en scholen vind je op www.creatiefvermogenutrecht.nl / http://www.creatiefvermogenutrecht.nl/essays/verbeeldingskracht-tonen.html
 
Ieder schooljaar volgen meerdere klassen van basisschool De Achtbaan en basisschool De Klimroos een uitgebreid educatief traject bij onze exposities. De leerlingen brengen een bezoek aan De Vrijstaat en krijgen meerdere lessen in de klas, verzorgd door de kunstenaar(s) van de expositie. Elk traject wordt afgesloten met een eindpresentatie van de kunstwerken van de leerlingen. Verder spelen in elke theatervoorstelling van De Vrijstaat leerlingen van één van deze basisscholen mee. In aanloop naar een voorstelling krijgen zij acteer- en/of zangles.
 
In de herfst van 2015 hebben leerlingen van basisschool De Klimroos een educatief traject gevolgd bij de expositie Paleis van PapierBovenbouwleerlingen van basisschool De Achtbaan zullen dit schooljaar meespelen in onze zevende fabuleuze theatervoorstelling Stormvogels.

Meerwaarde van creatief partnerschap

Daphne de Bruin (artistiek leider De Vrijstaat)
Kunst leert kinderen om buiten gebaande paden te treden en hun referentiekader te vergroten. Door kennis te maken met nieuwe invalshoeken en hun empathisch vermogen te ontwikkelen leren zij vorm te geven aan emoties ten aanzien van zichzelf en van anderen. Creativiteit is geen luxeartikel maar fundamenteel instrument, daarin delen De Vrijstaat, De Achtbaan en De Klimroos dezelfde overtuiging.

Manon Rolink (cultuurcoördinator De Achtbaan)
Als leerkracht in het basisonderwijs kies je snel voor creatieve lessen die kant en klaar in de methode staan. Hier is natuurlijk niets mis mee, maar ik merk door de samenwerking met De Vrijstaat dat het creatieve onderwijs in een veel breder perspectief wordt geplaatst. Groep 5 werkte met planten en versierde de potten voor die planten. Maar niet zomaar... het is de moederplant die van alles nodig heeft om te kunnen leven. De leerlingen mochten deze visie weergeven op de pot. De leerlingen maakten niet meer gewoon een collage, maar een collage met een diepere betekenis en visie. Het is erg fijn werken met De Vrijstaat, omdat juist kunstenaars een diepere betekenis kunnen geven aan het werk dat leerlingen maken.

In januari 2016 heeft basisschool De Achtbaan het predicaat excellent ontvangen. Mede dankzij de aandacht die zij besteden aan kunst- en cultuureducatie. Lees hier meer over op NU.nl

Marieke Hendriks (cultuurcoördinator De Klimroos)
Met behulp van ons creatief partnerschap krijgt het creatieve onderwijs op De Klimroos een prachtige impuls. Het is een goede aanvulling op de wekelijkse creatieve ateliers die wij in de midden- en bovenbouw hebben. In blokken maken de leerlingen  kennis met verschillende kunstvormen. De lessen worden gegeven door echte kunstenaars. Het bezoek van kunstenaars in de klas is een absolute aanwinst voor de creatieve ontwikkeling van onze leerlingen. Ook hopen we hiermee ons zaakvakonderwijs op een nog hoger niveau te brengen. De leerlingen en leerkrachten waren razend enthousiast over het traject bij de winterexpo Extra Light van 2014.

Samenwerken

De komende jaren zouden wij graag met meer scholen een langdurig creatief partnerschap aan willen gaan. Heb je interesse in een samenwerking met ons, of heb je nog vragen over het creatief partnerschap? Neem dan contact met ons op via 030-30 30 012 of info@devrijstaat.nl.

Het creatief partnerschap wordt gefinancierd door het Fonds voor Cultuurparticipatie en de Gemeente Utrecht en wordt uitgevoerd door het UCK en de HKU. 

De Achtbaan RatMan

Klimroos Zwanenzang

Klimroos Fokken

Haantje de voorste rockband Fokken

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?

Koop kaartjes