√rijstaat x Spullenmannen²

Tijdens de herfstexpositie van 2014 namen de Spullenmannen je mee op expeditie door een wereld vol wonderlijke objecten. Zij zijn een bijzonder soort uitvinders die hun kunstwerken eruit laten zien als wetenschappelijke instrumenten. Of die hun wetenschappelijke onderzoeken omzetten in beeldende kunst installaties. In het lab in het Gebouw gingen kinderen aan de hand van opdrachten op ontdekking. In de boerderij gingen zij zelf onderzoeken en experimenteren, fantaseren en demonteren, bouwen aan nieuwe objecten als kunstenschapper of wetenaar. 

Lees in dit krantenartikel over de OVO (Onbekend Vliegend Object) dat tijdens deze herfstexpo op De Vrijstaat was geland.

Kunst vs. Wetenschap

Kunst en wetenschap lijken vaak elkaars tegenpolen te zijn. De wetenschap houdt zich bezig met het feitelijke, het bewijsbare, het exacte. Bij kunst wordt eerder gedacht aan het onbestaande, de vrijheid en de persoonlijke expressie van de kunstenaar. Het objectieve tegenover het subjectieve.

Maar wetenschap en kunst delen juist heel veel met elkaar. Zonder nieuwsgierigheid, de zin om te ontdekken en het gebruiken van je fantasie kom je in beide domeinen niet ver. De expositie van de Spullenmannen zocht naar de kruispunten waar de Wetenschapper en de Kunstenaar elkaar ontmoeten.

Foto's exposities

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?

Koop kaartjes