El Army Playground

De afgelopen 4 jaar hebben er op De Vrijstaat verschillende El Army-projecten plaatsgevonden: het jongerenleger met kunst als wapen en jezelf als inzet! Met El Army Playground maken jongeren van hun wijk een podium en zullen zij op diverse plekken met hun Freak Show neerstrijken. Met een bonte stroom van personages, acts en attracties brengen zij de geschiedenis van de plek waar nu de grootste vinexlocatie van Nederland is gebouwd tot leven. Van Bataaf tot Doorzonburger en van Romeinse gladiator tot Hangjongere; in El Army Playground krijgt 'living history' een totaal nieuwe betekenis.

Sinds 2008 maakt Via Vinex jaarlijks een El Army productie met en voor jongeren in Leidsche Rijn, Utrecht. Met professionals uit diverse genres en disciplines wordt in een intensief traject toegewerkt naar een presentatie. Een speelfilm, een muziektheatervoorstelling, een architectuur expo of een dansproductie; iedere keer wordt er een nieuwe uitdaging gesteld om jong talent de kans te geven zich te ontwikkelen in een professionele entourage. Dit jaar was gekozen voor het oeroude straattheater dat sinds mensenheugenis in steeds weervin andere vormen opduikt.

In de zomer van 2013 woonden en werkten circa 20 jongeren een week lang op De Vrijstaat. Deze jongeren vormden de cast en crew van El Army Playground.

Samen met een aantal theatermakers werkten zij aan een Freak Show werken waarin meerdere vormen en disciplines werden uitgewerkt. Hart van de Freak Show was een platte kar die achter de tractor op locatie kon worden neergezet. Traditionele theatervormen zoals het wagenspel, poppenkast en commedia dell’ arte werden gecombineerd met muziek, urban interventions en paradeachtige streetacts.

Het artistieke team van El Army Playground werd gevormd door Daphne de Bruin (artistiek leider van Via Vinex-De Vrijstaat), Luca Stappers (o.a. Monsterverbond) en Anna Hermanns (o.a De Ponies). Gezamenlijk hebben zij met de jongeren acts en scènes gemaakt die onderdeel uitmaakten van de freakshow.

Foto's El Army

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?

Koop kaartjes