Home > Activiteiten > Kunstenaar in huis JONG

Kunstenaar in huis JONG

In de afgelopen twee jaar hebben we onderzocht hoe De Vrijstaat jongeren kan ondersteunen bij het realiseren van een eigen kunstproject. Dit traject is inmiddels afgelopen. Het goede nieuws is: er is een vervolgtraject, Vrijspel waarin we de werkwijze van Kunstenaar in Huis JONG voortzetten, met alles wat we in de afgelopen twee jaar hebben geleerd. 

Kunstenaar in Huis JONG is voortgekomen uit het programma Kunstenaar in Huis (2017-2018), een artist-in-residence programma waarin een kunstenaar  voor een jaar te gast was op De Vrijstaat en invulling gaf aan verschillende Vrijstaatprogramma’s. Na afloop van dit programma realiseerden we ons dat het voor ons een logische stap zou zijn om te kijken of wij niet een artist-in-residence programma konden opzetten voor jonge mensen in de leeftijd van 16 jaar en ouder. Dat werd Kunstenaar in Huis JONG, een pilot met als doel: onderzoeken hoe wij jongeren met ambitie kunnen stimuleren om hun creatieve ideeën of plannen te realiseren.

Deze pilot is mede mogelijk gemaakt door het K. F. Hein Fonds en de Gemeente Utrecht.

Resultaat

In de afgelopen twee jaar heeft De Vrijstaat zes projecten ondersteund die varieerden van het uitbrengen van een eerste CD, een theatersolo, een korte documentairefilm, een poetry performance, een kledingcollectie en een kleinkunstprogramma. Meer informatie over de projecten en de makers vind je hieronder

We hebben veel geleerd van deze pilot en willen deze manier van werken graag verder ontwikkelen in een nieuw programma: VrijSpel. Daarvoor zijn we nu de mogelijkheden aan het onderzoeken en fondsen aan het werven. Ben je geïnteresseerd en wil je op de hoogte gehouden worden van de ontwikkelingen, stuur dan een mail naar daphne@devrijstaat.nl.

Aanspreekpunt bij De Vrijstaat

DAPHNE DE BRUIN

Heb je nog vragen over kunstenaar in huis JONG? Wees niet bang en mail ons! Mailen kan naar daphne@devrijstaat.nl

Eindpresentatie december 2020

11 december 2020 – De Vrijstaat

Kunstenaars in Huis JONG Amber van den Pangaard en Thirza Teuben presenteerden 11 december het eindresultaat waar ze zo hard naartoe hebben gewerkt. Amber toonde haar kledingcollectie met grafische prints. Thirza debuteerde met een kleinkunstprogramma waarin zij met haar eigen liedjes de triviale gebeurtenissen van het leven onder de loep nam.

Foto’s: Astrid Vermeer

BEKIJK ALLE FOTO'S VAN DE PRESENTATIE!
Najaar 2020

Amber van den Pangaard

Kunstenaar in huis JONG – najaar 2020

Amber van den Pangaard (18 jaar) werkt samen met ontwerpstudio Kars+Boom aan een kleine kledingcollectie met grafische prints, die zij onder haar eigen label gaat uitbrengen. Amber volgde vorig jaar de vooropleiding voor Grafisch Design aan de KABK in Den Haag en hoopt met deze collectie haar portfolio op te bouwen en toegelaten te worden aan deze opleiding.

Amber presenteert haar collectie op 11 december 2020 in De Vrijstaat.

Thirza Theuben

Kunstenaar in huis JONG – najaar 2020

Thirza Teuben (18 jaar) zal debuteren met een kleinkunstprogramma waarin zij met haar eigen liedjes de triviale gebeurtenissen van het leven onder de loep neemt. Met dit programma onderzoekt Thirza hoe zij zich als componist van haar eigen teksten verder kan ontwikkelen en zal zij haar liedjes op een bijzondere en intieme manier delen met mensen. Zij wordt hierin begeleid door singer-songwriter Merit Visser.

“Het verlangen om uit mijn cocon te kruipen en mezelf te laten zien aan de wereld wordt steeds sterker. Toen ik op school een solocompositie moest schrijven en helemaal alleen aan de slag kon, bloeide ik helemaal op. Zo kon ik mijn gevoel eindelijk met muziek uiten. Zoals ik altijd al wilde, maar niet durfde.” (Thirza)

Thirza presenteert haar debuut op 11 december 2020 in De Vrijstaat.

2019-2020
16+2020

LINDE VAN WINGERDEN

In 2020 begeleidde De Vrijstaat kunstenaar in Huis JONG Linde van Wingerden (21 jaar). Deze ambitieuze eerstejaars studente filosofie en wiskunde werkte met een team van professionals aan een eigen performance. Linde scheef al jaren poëzie en wilde haar gedichten graag omzetten tot een voorstelling, met als thema ‘angst’. Bij deze voorstelling betrok ze muzikant James de Jong.

Linde: “Ik schrijf al verhalen en gedichten sinds ik kan lezen en schrijven, ik dans en ik speel graag toneel. Deze interesses wilde ik combineren en dat is uitgekomen op iets wat meer ‘performance’ in zich heeft dan een poëzievoordracht en poëtischer is dan een toneelvoorstelling, iets ertussenin.”

16+2020

TESSA HERBER

Na schooltijd volgde de 18-jarige Tessa het Filmlab bij Theaterschool Utrecht. Haar grote droom: om na de middelbare school de opleiding Audiovisuele Media aan de HKU te doen. Als toelatingsproject voor deze opleiding bedacht Tessa een korte thriller over alcoholgebruik.

“Mijn film gaat over verslavingsproblematiek. Het doel is om het een toegankelijke film te laten zijn. Juist omdat het over zo’n taboe gaat, namelijk psychische problemen. Het is een erg heftige film. Ik wil dat taboes besproken worden en ik wil daar een schakel in zijn met mijn films.”

“Mijn droom is om films te maken die mensen entertainen maar ook laten verdwalen in iemands verhaal. Het kan een uitvlucht bieden voor de kijker maar hen ook op nieuwe ideeën brengen.”

In juli 2020 vertoonde ze haar film aan het grote publiek. Inmiddels is Tessa aangenomen voor de opleiding!

16+2019

SOULID ROCKS

Soulid Rocks, een jonge band, won in 2018 de Grote Prijs van Leidsche Rijn. Dit succes smaakte naar meer en hun volgende doel kwam al snel in zicht, een eigen EP uitbrengen. Na enkele coaching sessies op De Vrijstaat op het gebied van branding besloten zij om zich op te geven voor het Kunstenaar in Huis traject. De Vrijstaat ondersteunt hen in het proces naar de release van hun eerste album op het gebied van communicatie en podiumpresentatie.

Release
Op 29 februari 2020 bracht Soulid Rocks haar debuut-EP Madame uit. Op deze schrikkeldag speelden zij tevens de releaseshow en brachten bandleden Stephanie, Tijn, Luuk en Len live hun nieuwe nummers ter gehore. Madame is te luisteren op CD en op online streamingdiensten waaronder Spotify en Apple Music.

Ben je nieuwsgierig geworden naar Soulid Rocks? Volg hen dan op hun facebook en instagram. Je wordt dan ook op de hoogte gehouden waar zij te zien en te beluisteren zijn.

16+2019

JIP VAN SANTEN

De kunstenaar in Huis JONG van voorjaar 2019 is Jip van Santen (17 jaar). Zij pitchte haar plan voor het maken van een korte solovoorstelling die zij zelf wil schrijven en spelen. Jip worstelt met depressieve gevoelens en gebruikt haar creativiteit om meer grip op haar leven te krijgen.

Via schrijven, spelen en muziek wil zij vorm geven aan haar strijd tegen de verwachtingen die de buitenwereld aan haar stelt en die zij zichzelf oplegt. In haar plan zegt zij dat veel jongeren verstrikt raken in de hoge eisen die zij aan hun leven stellen.

In haar solo zoekt ze naar vormen om haar angsten een plek te geven. De Vrijstaat ondersteunt haar met een schrijfcoach en een spelcoach en een speelplek om haar performance uiteindelijk voor publiek te spelen.

LEES MEER
SAMEN MET

Kunstenaar in Huis JONG is mede mogelijk gemaakt door het K.F. Hein Fonds, KLUB19, Wijkbureau Leidsche Rijn en de Gemeente Utrecht.