Home > Activiteiten > Kunstenaar in huis JONG

Kunstenaar in huis JONG

Wil jij je eigen kunstproject realiseren? De Vrijstaat kan jou daarbij helpen. Door middel van coaching, werkruimte en (financiële) ondersteuning. Ben jij ouder dan 16 jaar en wil je de volgende stap maken met jouw creatieve idee? Pitch dan vóór 1 juli jouw kunstproject en wie weet selecteren wij jou om dit plan op De Vrijstaat uit te voeren! 

Met ons programma Kunstenaar in Huis JONG willen wij jongeren stimuleren om hun creatieve ideeën of plannen te realiseren. Soms kun je net dat extra zetje in je rug gebruiken om daadwerkelijk met je idee aan de slag te gaan en kan De Vrijstaat je net die ruimte bieden die je nodig hebt.

Wat bieden wij?

Wil je nou eindelijk eens die videoclip opnemen voor je band? Het mag een project zijn waar je een paar middagen aan wilt werken maar het kan ook een grotere droom zijn, zoals een CD uitbrengen of een boek schrijven. De Vrijstaat kan je een inspirerende omgeving bieden om aan de slag te gaan.

We kunnen de jonge kunstenaars op verschillende manieren ondersteunen, afhankelijk van hun project en specifieke wensen. Zo kunnen zij de boerderij van De Vrijstaat gebruiken als werkruimte, podium of presentatieplek. Tot slot stellen wij een startkapitaal beschikbaar om het project daadwerkelijk te kunnen realiseren.

Heb je zin om een paar uur per week of juist heel intensief aan jouw kunstproject te werken? Heb je nog net dat laatste beetje hulp nodig of is jouw project nu nog een droom? Het kan allemaal. Mail jouw idee naar daphne@devrijstaat.nl en vertel in max 1 A4 wat je idee inhoudt, wat je nodig hebt, wanneer je eraan wilt werken en waarom we jou moeten uitkiezen. Liever geen projectplan schrijven? Pitch je idee dan in een vlog van max. 1 minuut. Uit alle inzendingen maken wij een selectie en begeleiden op deze wijze twee of drie jonge kunstenaars in het uitvoeren van hun project.

Je kunt gebruik maken van dit formulier:
Kunstenaar in Huis JONG projectformulier

Kunstenaar in Huis JONG wordt mede mogelijk gemaakt door het K. F. Hein Fonds en de Gemeente Utrecht.

Aanspreekpunt bij De Vrijstaat

DAPHNE DE BRUIN

Heb je nog vragen over kunstenaar in huis JONG? Wees niet bang en mail ons! Mailen kan naar daphne@devrijstaat.nl

Eindpresentatie seizoen 2019-2020

10 juli 2020 – De Vrijstaat

Op 10 juli a.s. presenteren de Kunstenaars in Huis Jong van seizoen 2019-2020 het eindresultaat waar ze zo hard naartoe hebben gewerkt! Tessa Herber vertoont haar korte thriller over alcoholgebruik. Linde van Wingerden houdt een Poetry Performance samen met een muzikant. Wegens de beperkte capaciteit is het helaas alleen mogelijk om op uitnodiging aanwezig te zijn. Uiteraard zijn de foto’s van hun presentatie na afloop op onze website te vinden.

informatie en kaarten

Linde van Wingerden

Kunstenaar in huis JONG – voorjaar 2020

In 2020 begeleidt De Vrijstaat kunstenaar in Huis JONG Linde van Wingerden (19 jaar). Deze ambitieuze eerstejaars studente filosofie en wiskunde werkt met een team van professionals aan een eigen performance. Linde schrijft al jaren poëzie en wil haar gedichten graag omzetten tot een voorstelling, met als thema ‘angst’. Bij deze voorstelling betrekt ze diverse jonge muzikanten.

Op dit moment zit Linde nog volop in de schrijffase van haar project. De repetities zullen volgen in juni, waarna de voorstelling in de zomer te zien zal zijn. We houden je op de hoogte van haar ontwikkelingen!

Tessa Herber

Kunstenaar in huis JONG – voorjaar 2020

Maak kennis met een nieuwe kunstenaar in Huis Jong: Tessa Herber. Na schooltijd volgt de 17-jarige Tessa het Filmlab bij Theaterschool Utrecht. Haar grote droom: om na de middelbare school de opleiding Audiovisuele Media aan de HKU te doen. Als toelatingsproject voor deze opleiding bedacht Tessa een korte thriller over alcoholgebruik.

“Mijn film gaat over verslavingsproblematiek. Het doel is om het een toegankelijke film te laten zijn. Juist omdat het over zo’n taboe gaat, namelijk psychische problemen. Het is een erg heftige film. Ik wil dat taboes besproken worden en ik wil daar een schakel in zijn met mijn films.”

Momenteel is haar project in de maak! Paul Feld begeleidt Tessa in de ontwikkeling van het script en de voorbereiding. In het daadwerkelijke videoproces wordt zij begeleid door Charlie Feld. In maart zal haar film te zien zijn voor het grote publiek.

VORIGE SEIZOENEN
16+2019

SOULID ROCKS

Soulid Rocks, een jonge band, won in 2018 de Grote Prijs van Leidsche Rijn. Dit succes smaakte naar meer en hun volgende doel kwam al snel in zicht, een eigen EP uitbrengen. Na enkele coaching sessies op De Vrijstaat op het gebied van branding besloten zij om zich op te geven voor het Kunstenaar in Huis traject. De Vrijstaat ondersteunt hen in het proces naar de release van hun eerste album op het gebied van communicatie en podiumpresentatie.

Release
Op 29 februari 2020 bracht Soulid Rocks haar debuut-EP Madame uit. Op deze schrikkeldag speelden zij tevens de releaseshow en brachten bandleden Stephanie, Tijn, Luuk en Len live hun nieuwe nummers ter gehore. Madame is te luisteren op CD en op online streamingdiensten waaronder Spotify en Apple Music.

Ben je nieuwsgierig geworden naar Soulid Rocks? Volg hen dan op hun facebook en instagram. Je wordt dan ook op de hoogte gehouden waar zij te zien en te beluisteren zijn.

16+2019

JIP VAN SANTEN

De kunstenaar in Huis JONG van voorjaar 2019 is Jip van Santen (17 jaar). Zij pitchte haar plan voor het maken van een korte solovoorstelling die zij zelf wil schrijven en spelen. Jip worstelt met depressieve gevoelens en gebruikt haar creativiteit om meer grip op haar leven te krijgen.

Via schrijven, spelen en muziek wil zij vorm geven aan haar strijd tegen de verwachtingen die de buitenwereld aan haar stelt en die zij zichzelf oplegt. In haar plan zegt zij dat veel jongeren verstrikt raken in de hoge eisen die zij aan hun leven stellen.

In haar solo zoekt ze naar vormen om haar angsten een plek te geven. De Vrijstaat ondersteunt haar met een schrijfcoach en een spelcoach en een speelplek om haar performance uiteindelijk voor publiek te spelen.

LEES MEER