Home > Activiteiten > Kunstvakantieweek

Kunstvakantieweek

De leukste manier om de zomervakantie af te sluiten is met de Kunstvakantieweek. Kinderen en jongeren werken een week lang met diverse kunstenaars aan een presentatie die in het weekend wordt gepresenteerd. Ieder jaar staat er een ander thema centraal en kiezen we kunstenaars uit verschillende disciplines om met de deelnemers aan de slag gaan. Muziek, beeldende kunst, performances of installaties, ieder jaar is het weer een verrassing waar je aan gaat werken maar dat de uitkomst bijzonder is dat staat vast. Met de kunstwerken nemen we de openbare ruimte in bezit en maken we van onze stad een podium.

De deelnemers werken van maandag t/m vrijdag op De Vrijstaat met de kunstenaars en begeleiders. De kinderen en jongeren worden in groepen ingedeeld en werken gedurende de week aan hun kunstwerken en performances. Beeldende kunst, digitale media, theater & muziek: alle disciplines komen aan bod in de workshops en het uitgebreide activiteitenprogramma. We sluiten de Kunstvakantieweek af met een openbare presentatie in het weekend.

In juni 2023 wordt het thema van de volgende Kunstvakantieweek bekendgemaakt en openen de inschrijvingen. Houd hiervoor onze website in de gaten! Bekijk tot die tijd hieronder de thema’s en foto’s van de vorige Kunstvakantieweken: ZOO (2019), Kids on Fire (2020), Flower Power (2021) en Tiny House (2022).


Foto's Tiny House

Van 15 t/m 20 augustus vond de Kunstvakantieweek 2022 plaats bij De Vrijstaat, dit jaar met het thema Tiny House. Bekijk hier de foto’s van de eindpresentatie!

MEER INFORMATIE
EERDERE EDITIES
8+2022

15 t/m 20 augustus 2022

Tiny House

In de Kunstvakantieweek 2022 onderzoeken we kleine huizen in de breedste zin van het woord. Met verschillende kunstenaars maken we maquettes, tenten en boomhutten voor onszelf, of kleine woningen voor kleine wezens, zoals insectenhotels en vogelhuisjes. Ook bouwen we een Tiny woonplaats voor Tiny People. Vijf dagen lang werken we met verschillende kunstenaars aan ons eigen mini-dorp. Als afsluiter geven we een grote housewarming, waar bezoekers onze bouwsels kunnen bewonderen. Welkom thuis!

MEER INFORMATIE
8+2021
Kunstvakantieweek 2021

23 t/m 28 augustus 2021

Flower Power

De Kunstvakantieweek staat deze zomer in het teken van Flower Power. Een week die uit zijn voegen barst want alles draait om de kracht van de natuur. De uitbundige kleuren van de bloemen, de wonderbaarlijke wereld van de virussen, de structuur van klei en modder of de power van het vuur. Wij laten ons deze week inspireren door de rijkdom die de natuur ons te bieden heeft.

MEER INFORMATIE
8+2020

24 t/m 29 augustus 2020

Kids on Fire

Deze zomer gaan we op reis. Tijdens de Kunstvakantieweek duiken we in verschillende culturen en ontdekken hoe zij kunst gebruiken om de wereld te begrijpen. Via dans, muziek en beeldende kunst maken we verbinding met de aarde, experimenteren we met duurzaamheid en zoeken we naar antwoorden op mondiale vragen. De wereld staat in brand en wij zijn aangestoken. Deze Kunstvakantieweek zijn de Kids on Fire!

MEER INFORMATIE
8+2019

26 augustus t/m 1 september 2019

ZOO

Een kunstdierentuin waar dieren de inspiratiebron vormen voor een beestachtige belevenis!

Beleef je laatste week van de zomervakantie op De Vrijstaat tijdens de kunstvakantieweek ZOO. Vijf dagen lang werk je met diverse kunstenaars aan een stadsdierentuin die in het weekend open zal zijn voor bezoekers. ZOO is een bonte mix van beeldende kunst, dans, muziek en wetenschap waarbij de relatie tussen mens en dier centraal staat.

8+2018

20 t/m 26 augustus 2018

Nomadenkamp Festival

Dans, muziek, theater en onvervalste kofferbakkunst

Reizen is het centrale thema voor de kunstvakantieweek Nomadenkamp en de koffer het symbool. Nomaden reizen met hun hele hebben en houwen van plek naar plek. Alles wat ze bezitten moeten ze met zich mee kunnen nemen.
Als echte stadsnomaden richt je samen met kunstenaars een Nomadenkamp in en werk je een week lang aan installaties en performances op het gebied van theater, dans en beeldende kunst. In het weekend laat je de resultaten zien aan het publiek tijdens het Nomadenkamp Festival op het Berlijnplein. Dit festival organiseren we samen met RAUM en andere culturele partners in de omgeving van De Vrijstaat.

8+2017

14 t/m 20 augustus 2017

KunstKermis

Bekende kermisattracties als het spookhuis en rariteitenkabinet opnieuw uitgevonden 

Een week lang werken kinderen samen met kunstenaars aan een spetterend evenement: De Vrijstaat KunstKermis.

Geïnspireerd op de aloude kermis worden er diverse installaties ontwikkeld waar het publiek zich interactief mee kan vermaken. Een Rariteitenkabinet, een Spookhuis en een Kunstcaroussel; op de KunstKermis geven de kinderen en de kunstenaars een nieuwe betekenis aan deze oude attracties.

De kunstweek eindigt in een evenement op het Berlijnplein waar bezoekers een weekend lang kunnen genieten van deze bijzondere kunstwerken.

BEKIJK DE AFTERMOVIE
8+2016

15 t/m 19 augustus 2016

Zomercampus LIVE!

Een Stadssafari door de jungle van het Leidsche Rijn Centrum.

De Vrijstaat organiseerde in het kader van het zomerprogramma van het Glazen Circus op vrijdag 19 augustus 2016 een Stadssafari door de jungle van het Leidsche Rijn Centrum. Het publiek kon onder begeleiding van jonge gidsen op expeditie door de wildernis rond het Berlijnplein. Hier maakten zij kennis met de verrassende bewoners in de bouwput via theatrale ontmoetingen, pop-up performances en bijzondere soundscapes. De safari werd afgesloten met een grote maaltijd in het kampement op De Vrijstaat.

Deze Stadssafari werd gemaakt door 45 kunstenaars in de dop (8-16 jaar) onder leiding van theatermakers Jeroen Kriek, Paul Feld en beeldend kunstenaar Elsbeth Pijnappels tijdens de zomercampus LIVE! op De Vrijstaat

BEKIJK DE AFTERMOVIE