Home > Activiteiten > Kunstvakantieweek

Sluit je zomervakantie af met de kunstvakantieweek

De leukste manier om de zomervakantie af te sluiten is met de Kunstvakantieweek. Kinderen en jongeren werken een week lang met diverse kunstenaars aan een presentatie die in het weekend wordt gepresenteerd. Ieder jaar staat er een ander thema centraal en kiezen we kunstenaars uit verschillende disciplines om met de deelnemers aan de slag gaan. Muziek, beeldende kunst, performances of installaties, ieder jaar is het weer een verrassing waar je aan gaat werken maar dat de uitkomst bijzonder is dat staat vast. Met de kunstwerken nemen we de openbare ruimte in bezit en maken we van onze stad een podium.

 

De deelnemers werken van 9:00 tot 17:00 uur op De Vrijstaat met de kunstenaars en de begeleiders. De kinderen en jongeren worden naar leeftijd in een groep ingedeeld en werken in een eigen atelier of werkplaats. Naast het werken met de kunstenaar is er tijd voor diverse workshops en spelen. Broodjes bakken boven een vuurtje, dansen of een fotospel, het Vrijstaat team zorgt dat je op een inspirerende manier om je vakantie af kunt sluiten. Tussen de middag wordt er gezamenlijk gegeten in de tuin van De Vrijstaat en kun je heerlijk met je vrienden en vriendinnen chillen.


In navolging van de KunstKermis en het Nomadenkamp zal ook in 2019 de Kunstvakantieweek weer gekoppeld worden aan een meerdaags festival waar de kinderen en de kunstenaars de resultaten van hun week werken op De Vrijstaat kunnen presenteren aan een breed publiek. Dit jaar wordt onder de titel ZOO een stadsdierentuin gemaakt waarbij iedere groep een eigen biotoop zal inrichten. Op de zaterdag en zondag zijn de kinderen en jongeren niet alleen de kunstenaars die hun werk laten zien maar zijn ze mede-eigenaar van een eigen festival. Een ervaring om nooit te vergeten.


Berlijn Lijn

De cultuurstraat van Leidsche Rijn Centrum

De Vrijstaat ZOO ligt aan de Berlijn Lijn – De cultuurstraat van Leidsche Rijn Centrum. Op deze denkbeeldige lijn dwars door het Leidsche Rijn Centrum bevinden zich de Cultuur-as partners Rood|Noot, Pathé, RAUM, De Vrijstaat en de Sharing Arts Society. Samen verzorgen zij op zaterdag 31 augustus en zondag 1 september een feestelijke cultuurprogramma. Het publiek kan uitstappen bij de verschillende haltes aan de Berlijn Lijn en deelnemen aan alle activiteiten. De gezamenlijke culturele partners organiseren een weekend vol workshops, optredens, activiteiten, lezingen en debatten organiseren in het nieuwe Leidsche Rijn Centrum.

8+2019
ACTUEEL PROGRAMMA

26 augustus t/m 1 september 2019

Zoo

Een kunstdierentuin waar dieren de inspiratiebron vormen voor een beestachtige belevenis!

Beleef je laatste week van de zomervakantie op De Vrijstaat tijdens de kunstvakantieweek ZOO. Vijf dagen lang werk je met diverse kunstenaars aan een stadsdierentuin die in het weekend open zal zijn voor bezoekers. ZOO is een bonte mix van beeldende kunst, dans, muziek en wetenschap waarbij de relatie tussen mens en dier centraal staat.

MEER INFORMATIE
EERDERE EDITIES
8+2018
Deze editie is voorbij

20 t/m 26 augustus 2018

Nomadenkamp Festival

Dans, muziek, theater en onvervalste kofferbakkunst

Reizen is het centrale thema voor de kunstvakantieweek Nomadenkamp en de koffer het symbool. Nomaden reizen met hun hele hebben en houwen van plek naar plek. Alles wat ze bezitten moeten ze met zich mee kunnen nemen.
Als echte stadsnomaden richt je samen met kunstenaars een Nomadenkamp in en werk je een week lang aan installaties en performances op het gebied van theater, dans en beeldende kunst. In het weekend laat je de resultaten zien aan het publiek tijdens het Nomadenkamp Festival op het Berlijnplein. Dit festival organiseren we samen met RAUM en andere culturele partners in de omgeving van De Vrijstaat.

MEER INFORMATIE
8+2017
Deze editie is voorbij

14 t/m 20 augustus 2017

KunstKermis

Bekende kermisattracties als het spookhuis en rariteitenkabinet opnieuw uitgevonden 

Een week lang werken kinderen samen met kunstenaars aan een spetterend evenement: De Vrijstaat KunstKermis.

Geïnspireerd op de aloude kermis worden er diverse installaties ontwikkeld waar het publiek zich interactief mee kan vermaken. Een Rariteitenkabinet, een Spookhuis en een Kunstcaroussel; op de KunstKermis geven de kinderen en de kunstenaars een nieuwe betekenis aan deze oude attracties.

De kunstweek eindigt in een evenement op het Berlijnplein waar bezoekers een weekend lang kunnen genieten van deze bijzondere kunstwerken.

BEKIJK DE AFTERMOVIE
8+2016
Deze editie is voorbij

15 t/m 19 augustus 2016

Zomercampus LIVE!

Een Stadssafari door de jungle van het Leidsche Rijn Centrum.

De Vrijstaat organiseerde in het kader van het zomerprogramma van het Glazen Circus op vrijdag 19 augustus 2016 een Stadssafari door de jungle van het Leidsche Rijn Centrum. Het publiek kon onder begeleiding van jonge gidsen op expeditie door de wildernis rond het Berlijnplein. Hier maakten zij kennis met de verrassende bewoners in de bouwput via theatrale ontmoetingen, pop-up performances en bijzondere soundscapes. De safari werd afgesloten met een grote maaltijd in het kampement op De Vrijstaat.

Deze Stadssafari werd gemaakt door 45 kunstenaars in de dop (8-16 jaar) onder leiding van theatermakers Jeroen Kriek, Paul Feld en beeldend kunstenaar Elsbeth Pijnappels tijdens de zomercampus LIVE! op De Vrijstaat

BEKIJK DE AFTERMOVIE