Home > Activiteiten > Kunstvakantieweek

Sluit je zomervakantie af met de kunstvakantieweek

De leukste manier om de zomervakantie af te sluiten is met de Kunstvakantieweek. Kinderen en jongeren werken een week lang met diverse kunstenaars aan een presentatie die in het weekend wordt gepresenteerd. Ieder jaar staat er een ander thema centraal en kiezen we kunstenaars uit verschillende disciplines om met de deelnemers aan de slag gaan. Muziek, beeldende kunst, performances of installaties, ieder jaar is het weer een verrassing waar je aan gaat werken maar dat de uitkomst bijzonder is dat staat vast. Met de kunstwerken nemen we de openbare ruimte in bezit en maken we van onze stad een podium.

 

De deelnemers werken van 9:00 tot 17:00 uur op De Vrijstaat met de kunstenaars en begeleiders. De kinderen en jongeren worden in groepen ingedeeld en werken gedurende de week met diverse kunstenaars.


In navolging van de KunstKermis, het Nomadenkamp en ZOO zal ook in 2020 de Kunstvakantieweek weer gekoppeld worden aan De BerlijnLijn; een meerdaags festival waar de kunstenaars de resultaten van hun week werken op De Vrijstaat kunnen presenteren aan een breed publiek. Dit jaar wordt onder de titel Kids on Fire een stad a la Burning Man gebouwd: gebaseerd op creativiteit, duurzaamheid en samenwerken. Op de zaterdag en zondag zijn de kinderen en jongeren mede-eigenaar van een eigen festival. Een ervaring om nooit te vergeten.


BerlijnLijn

De cultuurstraat van Leidsche Rijn Centrum
De Vrijstaat ligt aan de BerlijnLijn – De cultuurstraat van Leidsche Rijn Centrum. Op deze denkbeeldige lijn dwars door het Leidsche Rijn Centrum bevinden zich de Cultuur-as partners Rood|Noot, Pathé, RAUM, De Vrijstaat en de Sharing Arts Society. Samen verzorgen zij elke zomer een feestelijke cultuurprogramma. Het publiek kan uitstappen bij de verschillende haltes aan de BerlijnLijn en deelnemen aan alle activiteiten. De gezamenlijke culturele partners organiseren een weekend vol workshops, optredens, activiteiten, lezingen en debatten organiseren in het nieuwe Leidsche Rijn Centrum.

8+2020
ACTUEEL PROGRAMMA

Zomer 2020: Kids on Fire

24 t/m 29 augustus 2020

Deze zomer gaan we op reis. Tijdens de Kunstvakantieweek duiken we in verschillende culturen en ontdekken hoe zij kunst gebruiken om de wereld te begrijpen. Via dans, muziek en beeldende kunst maken we verbinding met de aarde, experimenteren we met duurzaamheid en zoeken we naar antwoorden op mondiale vragen. De wereld staat in brand en wij zijn aangestoken. Deze Kunstvakantieweek zijn de Kids on Fire!

MEER INFORMATIE
EERDERE EDITIES
8+2019
Deze editie is voorbij

26 augustus t/m 1 september 2019

ZOO

Een kunstdierentuin waar dieren de inspiratiebron vormen voor een beestachtige belevenis!

Beleef je laatste week van de zomervakantie op De Vrijstaat tijdens de kunstvakantieweek ZOO. Vijf dagen lang werk je met diverse kunstenaars aan een stadsdierentuin die in het weekend open zal zijn voor bezoekers. ZOO is een bonte mix van beeldende kunst, dans, muziek en wetenschap waarbij de relatie tussen mens en dier centraal staat.

MEER INFORMATIE
8+2018
Deze editie is voorbij

20 t/m 26 augustus 2018

Nomadenkamp Festival

Dans, muziek, theater en onvervalste kofferbakkunst

Reizen is het centrale thema voor de kunstvakantieweek Nomadenkamp en de koffer het symbool. Nomaden reizen met hun hele hebben en houwen van plek naar plek. Alles wat ze bezitten moeten ze met zich mee kunnen nemen.
Als echte stadsnomaden richt je samen met kunstenaars een Nomadenkamp in en werk je een week lang aan installaties en performances op het gebied van theater, dans en beeldende kunst. In het weekend laat je de resultaten zien aan het publiek tijdens het Nomadenkamp Festival op het Berlijnplein. Dit festival organiseren we samen met RAUM en andere culturele partners in de omgeving van De Vrijstaat.

8+2017
Deze editie is voorbij

14 t/m 20 augustus 2017

KunstKermis

Bekende kermisattracties als het spookhuis en rariteitenkabinet opnieuw uitgevonden 

Een week lang werken kinderen samen met kunstenaars aan een spetterend evenement: De Vrijstaat KunstKermis.

Geïnspireerd op de aloude kermis worden er diverse installaties ontwikkeld waar het publiek zich interactief mee kan vermaken. Een Rariteitenkabinet, een Spookhuis en een Kunstcaroussel; op de KunstKermis geven de kinderen en de kunstenaars een nieuwe betekenis aan deze oude attracties.

De kunstweek eindigt in een evenement op het Berlijnplein waar bezoekers een weekend lang kunnen genieten van deze bijzondere kunstwerken.

BEKIJK DE AFTERMOVIE
8+2016
Deze editie is voorbij

15 t/m 19 augustus 2016

Zomercampus LIVE!

Een Stadssafari door de jungle van het Leidsche Rijn Centrum.

De Vrijstaat organiseerde in het kader van het zomerprogramma van het Glazen Circus op vrijdag 19 augustus 2016 een Stadssafari door de jungle van het Leidsche Rijn Centrum. Het publiek kon onder begeleiding van jonge gidsen op expeditie door de wildernis rond het Berlijnplein. Hier maakten zij kennis met de verrassende bewoners in de bouwput via theatrale ontmoetingen, pop-up performances en bijzondere soundscapes. De safari werd afgesloten met een grote maaltijd in het kampement op De Vrijstaat.

Deze Stadssafari werd gemaakt door 45 kunstenaars in de dop (8-16 jaar) onder leiding van theatermakers Jeroen Kriek, Paul Feld en beeldend kunstenaar Elsbeth Pijnappels tijdens de zomercampus LIVE! op De Vrijstaat

BEKIJK DE AFTERMOVIE