Home > Samenwerking met het onderwijs

Onze visie op kunsteducatie

De Vrijstaat wil zoveel mogelijk kinderen en jongeren in de leeftijd van 6-26 jaar kennis te laten maken met kunst in al zijn vormen. Hiervoor werken we samen met scholen. We nodigen leerlingen uit om actief onderdeel te worden van het creatieve proces tussen kunstenaar, kunst en de wereld waarin we leven. Het ontwikkelen van het creatief vermogen is hierbij altijd het uitgangspunt.

Meester-gezel-leerling

De Vrijstaat werkt in haar projecten samen met kunstenaars die werk maken dat qua onderwerp of vorm directe aansluiting heeft bij de belevingswereld van het kind. De Vrijstaat betrekt de kunstenaar actief bij het ontwikkelen van workshops en educatieve materiaal om zodoende diens werkwijze en fascinatie met het onderwerp zo direct mogelijk over te brengen.

Volgens het principe van de meester-gezel-leerling biedt De Vrijstaat op verschillende niveaus en in verschillende vormen een werkplaats waar je direct het ambacht kunt leren van de meester. Door dicht op de huid van de kunstenaar te zitten en direct zelf aan de slag te gaan met de geboden materialen en technieken, biedt De Vrijstaat een praktijkgerichte leeromgeving.

De meester-kunstenaar biedt in de leerwerkplaats de gelegenheid om het ambacht te leren door in de praktijk aan de slag te gaan. De meester is altijd een professional die een kunstpraktijk heeft in het werkveld en expositie en/of voorstelling van zijn/haar werk is altijd de aanleiding om met deze meester aan het werk te gaan.

Creativiteit

Wij geloven dat kennismaken en werken met een kunstenaar een essentiële bijdrage kan leveren aan het ontwikkelen van het creatieve vermogen. Kunstenaars zijn specialisten in creatieve processen. Het creatieve proces is hun dagelijkse werkveld, zij zijn de ‘meesters’ die ons inzicht kunnen geven in de stappen die je kunt zetten in dit proces. Niet de eindbestemming maar de route er naar toe is waar we de uitdaging kunnen vinden.

Door te werken met veel verschillende kunstenaars bieden wij kinderen al vanaf jonge leeftijd een diversiteit aan ‘stepping stones’ die hen in staat stellen om hun eigen route te bepalen. Met het werken volgens het meester-gezel-leerling biedt De Vrijstaat inspirerende trajecten waarbij het ontwikkelen van het creatief vermogen van zowel de leerling als de leerkracht van belang zijn.

Kunstvakdocent

Bij De Vrijstaat kan de rol van de ‘gezel’ worden ingenomen door verschillende personen. De educatief medewerker, de workshopbegeleiders, de kunstvakdocent op De Vrijstaat KunstAcademie; het zijn de personen die samen met de meester de leeromgeving vormen van de leerling, die hun eigen vaardigheden, kennis en expertise in kunnen brengen in het werken met de meester en die tevens kunnen leren van de meester.

“Kunst leert kinderen om buiten gebaande paden te treden en hun referentiekader te vergroten. Door kennis te maken met nieuwe invalshoeken en hun empathisch vermogen te ontwikkelen, leren ze vorm te geven aan emoties ten aanzien van zichzelf en van anderen. Creativiteit is geen luxeartikel; het is een fundamenteel instrument.”

– Daphne de Bruin, artistiek directeur De Vrijstaat

SAMENWERKINGEN

 

Kunstvakonderwijs
Voor De Vrijstaat is het van belang om direct contact te maken met de kunstenaars van de toekomst.  Door samen te werken met studenten en net-afgestudeerden van onder andere de HKU, Nimeto of de Breitner Academie verbinden we jonge makers aan ons programma.

Regelmatig gaan pas-afgestudeerden bij ons aan de slag als kunstenaar, kunstvakdocent of begeleider van activiteiten. Studenten organiseren eindpresentaties op onze locaties, zoals Musician 3.0 (HKU) met hun driedaagse festival Uncommon Ground. Binnen ons team werken we doorlopend met stagiairs van een breed spectrum aan opleidingen.

Heb je interesse in een samenwerking? Neem dan contact op met Daphne, artistiek directeur van De Vrijstaat: daphne@devrijstaat.nl.

 

PO & VO
Ieder jaar bezoeken grote groepen leerlingen onze jaarlijkse doe-expo (februari tot december) en de Vrijstaat-theatervoorstelling in juni. Daarnaast komen er regelmatig klassen van het primair of voortgezet onderwijs bij ons over de vloer voor workshops, en zijn onze Vrijstaat-docenten en kunstenaars iedere week op scholen te vinden voor lessen in de klas.

De Vrijstaat werkt intensief samen met een aantal partnerscholen: de Achtbaan, de Binnentuin, de Klimroos en Catharijnepoort. Heb je interesse in een partnerschap? Neem dan contact op met Wieneke, Cultuurcoach Educatie bij De Vrijstaat: wieneke@devrijstaat.nl. Daarnaast werken we met verschillende scholen op projectbasis.

Ons volledige aanbod voor PO & VO staat op Cultuur & School, het overzicht voor cultuuronderwijs in Utrecht.

AANBOD PO & VO