Home > Activiteiten > Exposities

Exposities voor kinderen

In onze seizoensexposities produceren en presenteren we kunst voor publiek vanaf 6 jaar. De combinatie van bijzondere kunstenaars, interactieve workshops en educatieve trajecten vormen de basis van dit Vrijstaat-programma. Elk jaar is er van februari t/m eind november een nieuwe expositie met een nieuw thema. De exposities zijn op zondagen en tijdens de schoolvakanties open voor publiek; doordeweeks ontvangen we schoolklassen.

 

Kunst beleven

De interactieve exposities van De Vrijstaat, in onze locatie ‘het Gebouw’, hebben een unieke positie in het culturele landschap van Utrecht. Het zijn expo’s, werkplaatsen en ateliers die kinderen uitdagen om op een nieuwe manier naar de wereld te kijken en om actief met verschillende kunstvormen kennis te maken. De kunstenaars die wij uitnodigen om een expositie in te richten nemen de bezoekers mee in hun werkproces. Daardoor is de kunst in onze exposities niet iets om alleen naar te kijken: het is iets om te beleven, om middenin de kunstwerken zélf mee aan de slag te gaan.

Interactief

Een narratieve insteek is kenmerkend voor de projecten die we bij De Vrijstaat realiseren. De bezoekers/deelnemers worden onderdeel van een groter verhaal: ze kijken in de exposities niet alleen naar kunst, maar steken ook zelf de handen uit de mouwen. Deze interactieve werkwijze is typerend voor De Vrijstaat. De ambitie om met ieder project de wereld en jezelf weer opnieuw uit te vinden en te definiëren vertaalt zich in spannende kunstprojecten die de wereld steeds opnieuw weer vanuit een ander perspectief belichten. Of het nu gaat om robots, thema’s als de dood of wonen, food design of animatie – in onze projecten prikkelen we kinderen en jongeren om via de kunst het leven in kaart te brengen. Onze doelgroep is jong, maar ons programma is niet kinderachtig.

Groepsbezoek

Bij iedere expositie ontwikkelen we een educatief programma voor schoolklassen en een speciaal kinderfeestje. Ook andere groepen, zoals de BSO of scouting, zijn van harte welkom in onze exposities. Als groep krijg je je eigen Vrijstaat-begeleider en doe je vaak een extra activiteit.

Neem contact met ons op
6+feb-nov 2023
NU TE ZIEN

februari t/m november 2023

MISSIE SPACEBOT

SOS, hulp gezocht! In het ruimteschip van astronaut Jet klinkt een alarmsignaal: er is een robot in nood. Op duizenden kilometers afstand van de aarde dreigt een slimme computer uit te vallen. Deze AI moet snel gerepareerd. Schiet met ons mee de ruimte in en vind samen met Jet uit wat daarboven precies aan de hand is. Lukt het jou om de missies te voltooien en de AI weer aan de praat te krijgen?

Doe-expositie en escaperoom Missie Spaceboot gaat over de relatie tussen mens en techniek. Kunstenaars Joël Vegt en Niels Dielen transformeren Het Gebouw van De Vrijstaat tot een ruimtestation waar je kennis maakt met een defecte Spacebot. Door verschillende missies leer je deze Spacebot steeds beter kennen. Wat zijn zelflerende computers, hoe kunnen ze een rol vervullen in onze wereld, wat zijn de risico’s die ze met zich meebrengen? En hoe zit het eigenlijk met emoties: kunnen computers huilen, of verliefd worden? Op een kunstzinnige, uitdagende en interactieve manier worden kinderen meegenomen in de fascinerende wereld van kunstmatige intelligentie.

INFORMATIE & KAARTEN
EERDERE EXPOSITIES
6+feb-nov 2022
Deze expositie is voorbij

februari t/m november 2022

De BOUWKEET

Bouwen hebben we altijd al gedaan: het zit in onze genen. Al van jongs af aan stapelen we blokken, tekenen we huizen en maken we hutten en tenten. We laten onze fantasie los op de plek waar we willen wonen, we dromen over een ideale stad… In De Bouwkeet steek je de handen uit de mouwen om dit te ontdekken. Je bent voor even ontwerper, bouwer én kunstenaar. 

Marjolein Witte richtte de expositie in met haar speelse 2D en 3D werk. Op een interactieve wijze bewegen de bezoekers van De Bouwkeet tussen haar kleurrijke installaties en (muur)schilderingen door het hele bouwproces. Marjoleins werken zijn de inspiratiebron om zelf aan de slag te gaan met opdrachten waarin deze thema’s aan bod komen. 

MEER INFORMATIE
6+feb-nov 2021
Deze expositie is voorbij

februari t/m november 2021

FLOWER BOMB

Haal de natuur naar binnen

Kunstenaar Jolanda Schouten laat zich inspireren door de Tuin. Op Thais bamboepapier schildert zij hele grote werken vol bladeren, bloemen en planten. Als je tussen haar werk door loopt, lijkt het wel alsof je door een sprookjestuin loopt. Of een jungle!

Flower Bomb is het hele jaar geopend want in de natuur verandert ook alles per seizoen. Naast de bloementuin die Jolanda bouwt met haar schilderijen is er ook aandacht voor natuurfotografie, proeven we de natuur in de Theetuin en maken we zelf flowerbombs in het Tuinatelier. En als het weer het toelaat dan veroveren we de buitenruimte van het Gebouw door middel van Guerrilla Gardening.

MEER INFORMATIE
6+okt-dec 2020
Deze expositie is voorbij

3 oktober t/m 6 december 2020

PET'S SHOP

Schudt de verzamelaar in je wakker!

Groeit jouw speelgoedkast elk jaar voller en voller, en is één vrijmarkt per jaar niet genoeg om van je oude spullen af te komen? Na een bezoek aan Pet’s Shop ontwaakt gegarandeerd de verzamel-kunstenaar in jezelf. Leer van de ‘meester’ en maak van je oude rommel gloednieuwe toffe kunst.

Kunstenaar Pet van de Luijtgaarden is een echte verzamelaar. Vooral speelgoed in alle vormen en maten vindt hij interessant. In onze expositieruimte richten wij een heuse shopping mall in, een miniwinkelcentrum met allemaal winkeltjes. En in die winkeltjes vinden we de speelgoedverzamelingen van Pet. Daarvan weet Pet weer hele nieuwe kunstwerken te maken.

In Pet’s Shop worden ook werkplaatsen ingericht waar je zelf aan de slag kunt met het verzamelde materiaal. 3D sculpturen bouwen van oude videobanden? Een kunstwerk maken van glimmende CD’s? Knuffels verbouwen tot mode accessoires? Pokemonkaarten verwerken in een kunstige collage? Kom ontdekken hoe je oud speelgoed kunt transformeren naar een next level!

MEER INFORMATIE
6+feb-april 2020
Deze expositie is voorbij

31 januari t/m 5 april 2020

RADIO VRIJSTAAT

Kom zelf radio maken! 

Kom naar RADIO VRIJSTAAT en maak jouw eigen podcast! Reportages maken, verslaggeving, interviewen en presenteren: in de documentaire-studio komt dit allemaal aan bod. In de fictie-studio draait het om luisterverhalen en hoorspelen. Hoe maak je een spannend verhaal, acteer je met je stem en gebruik je geluiden om de luisteraar helemaal mee te nemen in je verhaal?

MEER INFORMATIE
6+okt-dec 2019
expo BEEST De Vrijstaat
Deze expositie is voorbij

5 oktober t/m 1 december 2019

BEEST

In deze interactieve expo – met modeatelier en kapsalon – kunnen kinderen volop experimenteren met het beest in zichzelf!

Waarom maken wij gebruik van zoveel dierlijke elementen in onze kleding? Bont, veren, dierenprints: wij hullen ons graag in beestachtige outfits. In BEEST zoeken kunstenaars Reindert Kruse en Bert Feddema naar antwoorden op deze vragen. In deze interactieve expo – met modeatelier en kapsalon – kunnen kinderen volop experimenteren met het beest in zichzelf!

MEER INFORMATIE
8+feb-apr 2019
VRIJ_ESCAPE_LIG_2
Deze expositie is voorbij

2 februari t/m 7 april 2019

ESCAPEROOM Het Inni Park

In deze escaperoom voor kinderen werk je samen om het mysterie rond de Inni’s op te lossen.

Tijdens een spannende zoektocht ontrafel je met elkaar wat bioloog Tina Daas allemaal te weten is gekomen over deze bijzondere dieren. En als een echte onderzoeker kom ook jij voor de keuze te staan: hoe ver kunnen we gaan om de Inni’s in gevangenschap te houden?

MEER INFORMATIE
6+sep-dec 2018
Deze expositie is voorbij

29 september t/m 2 december 2018

LATER WORD IK EEN SKELET

Een interactieve expo om het leven te vieren en de dood te omarmen!

Deze interactieve expo daagt je uit om te zoeken in het verleden en een plek te creëren voor jezelf in de toekomst. Want waar was je voor je geboren werd en waar blijf je als je er niet meer bent? Met deze vragen als uitgangspunt zet kunstenaar Luca Stappers een verrassende speurtocht uit door het Gebouw en ontdek je dingen waarvan je het bestaan niet kon vermoeden!

MEER INFORMATIE
6+feb-april 2018
robots campagnebeeld
Deze digitale werkplaats is voorbij

3 februari t/m 2 april 2018

ROBOTS

Digitale werkplaats in samenwerking met medialab SETUP

Robot-knuffelen, je smartphone in een echte vriend veranderen of robots ontleden: het kan allemaal in de digitale werkplaats ROBOTS. Samen met het Utrechtse medialab SETUP en kunstenaar Casper de Jong onderzoeken we de relatie tussen mens en machine.

MEER INFORMATIE