Home > Activiteiten > Exposities

Exposities & kunstworkshops voor kinderen

In onze seizoensexposities produceren en presenteren wij kunst voor een publiek vanaf 6 jaar. De combinatie van bijzondere kunstenaars, interactieve workshops en educatieve trajecten vormen de basis van het Vrijstaat-programma. Elk jaar is er een nieuwe expositie: van eind januari t/m eind november. In elke expositie staat een andere beeldende kunstdiscipline centraal. De exposities zijn gedurende het weekend en de schoolvakanties open voor publiek, door de weeks ontvangen we er schoolklassen.

Met onze interactieve exposities in het Gebouw heeft De Vrijstaat een heel eigen positie in het culturele landschap van Utrecht. Expo’s, werkplaatsen en ateliers die kinderen uitdagen om op een nieuwe manier naar de wereld te kijken, om kennis te maken met een veelheid van vormen uit het domein van de kunsten; programma’s die inspiratie te bieden om zelf met de kunst aan de slag te gaan. De kunstenaars die wij uitnodigen om een expositie in te richten, nemen de bezoekers mee in hun werkproces. In de werkplaats kunnen bezoekers op een actieve manier kennis maken met de werkwijze en techniek van onze ‘meester-kunstenaars’.

Interactief en een complete belevenis

Een narratieve insteek is kenmerkend voor de projecten die wij realiseren. De bezoekers/deelnemers worden onderdeel van een groter verhaal, zij participeren in een beleving. Deze interactieve werkwijze is typerend voor De Vrijstaat. Iedere tentoonstelling is een verhaal, iedere werkplaats is een belevenis. De ambitie om met ieder project de wereld en jezelf weer opnieuw uit te vinden en te definiëren vertaalt zich in spannende kunstprojecten die de wereld steeds opnieuw weer vanuit een ander perspectief belichten. Of het nu gaat om robots, thema’s als de dood of het nomadisch verlangen van de mens, food design of animatie, in onze projecten prikkelen we kinderen en jongeren om via de kunst het leven in kaart te brengen. Onze doelgroep is jong maar ons programma is niet kinderachtig.

Groepsbezoek

Bij iedere expositie ontwikkelen we een educatief programma voor schoolklassen en een speciaal kinderfeestje. Ook andere groepen, zoals de BSO of scouting, zijn van harte welkom in onze exposities. Als groep krijg je je eigen Vrijstaat-begeleider en doe je vaak een extra activiteit.

Neem contact met ons op
6+feb-nov
ACTUEEL PROGRAMMA

februari t/m november 2021

FLOWER BOMB

Haal de natuur naar binnen

Kunstenaar Jolanda Schouten laat zich inspireren door de Tuin. Op Thais bamboepapier schildert zij hele grote werken vol bladeren, bloemen en planten. Als je tussen haar werk door loopt, lijkt het wel alsof je door een sprookjestuin loopt. Of een jungle!

Flower Bomb is het hele jaar geopend want in de natuur verandert ook alles per seizoen. Naast de bloementuin die Jolanda bouwt met haar schilderijen is er ook aandacht voor natuurfotografie, proeven we de natuur in de Theetuin en maken we zelf flowerbombs in het Tuinatelier. En als het weer het toelaat dan veroveren we de buitenruimte van het Gebouw door middel van Guerrilla Gardening.

INFORMATIE & KAARTEN
EERDERE EXPOSITIES
6+okt-dec
Deze expositie is voorbij

3 oktober t/m 6 december 2020

PET'S SHOP

Schudt de verzamelaar in je wakker!

Groeit jouw speelgoedkast elk jaar voller en voller, en is één vrijmarkt per jaar niet genoeg om van je oude spullen af te komen? Na een bezoek aan Pet’s Shop ontwaakt gegarandeerd de verzamel-kunstenaar in jezelf. Leer van de ‘meester’ en maak van je oude rommel gloednieuwe toffe kunst.

Kunstenaar Pet van de Luijtgaarden is een echte verzamelaar. Vooral speelgoed in alle vormen en maten vindt hij interessant. In onze expositieruimte richten wij een heuse shopping mall in, een miniwinkelcentrum met allemaal winkeltjes. En in die winkeltjes vinden we de speelgoedverzamelingen van Pet. Daarvan weet Pet weer hele nieuwe kunstwerken te maken.

In Pet’s Shop worden ook werkplaatsen ingericht waar je zelf aan de slag kunt met het verzamelde materiaal. 3D sculpturen bouwen van oude videobanden? Een kunstwerk maken van glimmende CD’s? Knuffels verbouwen tot mode accessoires? Pokemonkaarten verwerken in een kunstige collage? Kom ontdekken hoe je oud speelgoed kunt transformeren naar een next level!

MEER INFORMATIE
6+feb-april 2020
Deze expositie is voorbij

31 januari t/m 5 april 2020

RADIO VRIJSTAAT

Kom zelf radio maken! 

Kom naar RADIO VRIJSTAAT en maak jouw eigen podcast! Reportages maken, verslaggeving, interviewen en presenteren: in de documentaire-studio komt dit allemaal aan bod. In de fictie-studio draait het om luisterverhalen en hoorspelen. Hoe maak je een spannend verhaal, acteer je met je stem en gebruik je geluiden om de luisteraar helemaal mee te nemen in je verhaal?

MEER INFORMATIE
6+okt-dec 2019
expo BEEST De Vrijstaat
Deze expositie is voorbij

5 oktober t/m 1 december 2019

BEEST

In deze interactieve expo – met modeatelier en kapsalon – kunnen kinderen volop experimenteren met het beest in zichzelf!

Waarom maken wij gebruik van zoveel dierlijke elementen in onze kleding? Bont, veren, dierenprints: wij hullen ons graag in beestachtige outfits. In BEEST zoeken kunstenaars Reindert Kruse en Bert Feddema naar antwoorden op deze vragen. In deze interactieve expo – met modeatelier en kapsalon – kunnen kinderen volop experimenteren met het beest in zichzelf!

MEER INFORMATIE
8+feb-apr 2019
VRIJ_ESCAPE_LIG_2
Deze expositie is voorbij

2 februari t/m 7 april 2019

ESCAPEROOM Het Inni Park

In deze escaperoom voor kinderen werk je samen om het mysterie rond de Inni’s op te lossen.

Tijdens een spannende zoektocht ontrafel je met elkaar wat bioloog Tina Daas allemaal te weten is gekomen over deze bijzondere dieren. En als een echte onderzoeker kom ook jij voor de keuze te staan: hoe ver kunnen we gaan om de Inni’s in gevangenschap te houden?

MEER INFORMATIE
6+sep-dec 2018
Deze expositie is voorbij

29 september t/m 2 december 2018

LATER WORD IK EEN SKELET

Een interactieve expo om het leven te vieren en de dood te omarmen!

Deze interactieve expo daagt je uit om te zoeken in het verleden en een plek te creëren voor jezelf in de toekomst. Want waar was je voor je geboren werd en waar blijf je als je er niet meer bent? Met deze vragen als uitgangspunt zet kunstenaar Luca Stappers een verrassende speurtocht uit door het Gebouw en ontdek je dingen waarvan je het bestaan niet kon vermoeden!

MEER INFORMATIE
6+feb-april 2018
robots campagnebeeld
Deze digitale werkplaats is voorbij

3 februari t/m 2 april 2018

ROBOTS

Digitale werkplaats in samenwerking met medialab SETUP

Robot-knuffelen, je smartphone in een echte vriend veranderen of robots ontleden: het kan allemaal in de digitale werkplaats ROBOTS. Samen met het Utrechtse medialab SETUP en kunstenaar Casper de Jong onderzoeken we de relatie tussen mens en machine.

MEER INFORMATIE