Home > Activiteiten > Exposities

Exposities & kunstworkshops voor kinderen

In onze seizoensexposities produceren en presenteren wij kunst voor een publiek vanaf 6 jaar. De combinatie van bijzondere kunstenaars, interactieve workshops en educatieve trajecten vormen de basis van het Vrijstaat-programma. Er zijn twee exposities per jaar: in de herfst en in de winter. In elke expositie staat een andere beeldende kunstdiscipline centraal. De exposities zijn gedurende het weekend en de schoolvakanties open voor publiek, door de week ontvangen we er schoolklassen.

Met onze interactieve exposities in het Gebouw heeft De Vrijstaat een heel eigen positie in het culturele landschap van Utrecht. Expo’s, werkplaatsen en ateliers die kinderen uitdagen om op een nieuwe manier naar de wereld te kijken, om kennis te maken met een veelheid van vormen uit het domein van de kunsten; programma’s die inspiratie te bieden om zelf met de kunst aan de slag te gaan. De kunstenaars die wij uitnodigen om een expositie in te richten, nemen de bezoekers mee in hun werkproces. In de werkplaats kunnen bezoekers op een actieve manier kennis maken met de werkwijze en techniek van onze ‘meester-kunstenaars’.

Interactief en een complete belevenis

Een narratieve insteek is kenmerkend voor de projecten die wij realiseren. De bezoekers/deelnemers worden onderdeel van een groter verhaal, zij participeren in een beleving. Deze interactieve werkwijze is typerend voor De Vrijstaat. Iedere tentoonstelling is een verhaal, iedere werkplaats is een belevenis. De ambitie om met ieder project de wereld en jezelf weer opnieuw uit te vinden en te definiëren vertaalt zich in spannende kunstprojecten die de wereld steeds opnieuw weer vanuit een ander perspectief belichten. Of het nu gaat om robots, thema’s als de dood of het nomadisch verlangen van de mens, food design of animatie, in onze projecten prikkelen we kinderen en jongeren om via de kunst het leven in kaart te brengen. Onze doelgroep is jong maar ons programma is niet kinderachtig.

Groepsbezoek

Bij iedere expositie ontwikkelen we een educatief programma voor schoolklassen en een speciaal kinderfeestje. Ook andere groepen, zoals de BSO of scouting, zijn van harte welkom in onze exposities. Als groep krijg je je eigen Vrijstaat-begeleider en doe je vaak een extra activiteit.

Neem contact met ons op
8+feb-apr 2019
ACTUEEL PROGRAMMA

2 februari t/m 7 april 2019

ESCAPEROOM HET INNI PARK

In deze escaperoom voor kinderen werk je samen om het mysterie rond de Inni’s op te lossen.

Tijdens een spannende zoektocht ontrafel je met elkaar wat bioloog Tina Daas allemaal te weten is gekomen over deze bijzondere dieren. En als een echte onderzoeker kom ook jij voor de keuze te staan: hoe ver kunnen we gaan om de Inni’s in gevangenschap te houden?

INFORMATIE & KAARTEN
EERDERE EXPOSITIES
6+sep-dec 2018
Deze expositie is voorbij

29 september t/m 2 december 2018

LATER WORD IK EEN SKELET

Een interactieve expo om het leven te vieren en de dood te omarmen!

Deze interactieve expo daagt je uit om te zoeken in het verleden en een plek te creëren voor jezelf in de toekomst. Want waar was je voor je geboren werd en waar blijf je als je er niet meer bent? Met deze vragen als uitgangspunt zet kunstenaar Luca Stappers een verrassende speurtocht uit door het Gebouw en ontdek je dingen waarvan je het bestaan niet kon vermoeden!

MEER INFORMATIE
6+feb-april 2018
robots campagnebeeld
Deze digitale werkplaats is voorbij

3 februari t/m 2 april 2018

ROBOTS

Digitale werkplaats in samenwerking met medialab SETUP

Robot-knuffelen, je smartphone in een echte vriend veranderen of robots ontleden: het kan allemaal in de digitale werkplaats ROBOTS. Samen met het Utrechtse medialab SETUP en kunstenaar Casper de Jong onderzoeken we de relatie tussen mens en machine.

6+sep-nov 2017
popup campagne
Deze expositie is voorbij

30 september t/m 26 november 2017

PopUp

Een kijkje in de wereld en werkplaats van poppenmaker Jochen Lange

Beeldend kunstenaar Jochen Lange is een echte puppet master en bouwt poppen voor tv, theater en festivals. In 2017 is Jochen Kunstenaar in Huis van De Vrijstaat en maakt hij de interactieve expo PopUp.

Het Gebouw wordt omgetoverd tot het huis van de poppenmaker. In de werkplaats staan en liggen de poppen waarmee de poppenmaker aan het werk is. Je kan er zien hoe de poppen gemaakt worden en welke technieken er nodig zijn om ze te laten bewegen. En natuurlijk mag je er ook zelf aan de slag met maken van schaduwfiguren, maskers en “wiebelwormen”.