123
6+ExpositieApril- Juni 2016
Home > Activiteiten > Exposities > Adams & Eva’s

Adams & Eva’s

In hoeverre bepalen de kleren die ik draag wie ik ben? Wat zegt mijn kleding over mij als persoon? Wat in de kledingkeuze maakt mij een jongen en of een meisje? En is die scheiding wel zo strikt als hij lijkt te zijn? Kunstenaar Hans Eijkelboom fotografeerde mensen op straat, sorteerde deze op kleding en dit resulteerde in een prachtige serie over hoe kleding onze identiteit bepaalt. Een selectie van 70 frames uit de wereldberoemde serie Fotonotities is in het Gebouw te zien.

Hans Eijkelboom maakt zijn foto’s op straat. Deze setting hebben we nagebootst in het Gebouw en omgedoopt tot De Vrijstraat. Bij de metro maak je een eigen fotoportret en in het park tonen we een film over het werk van Hans. In de kledingwinkel dagen we kinderen uit om zelf met hun identiteit te spelen. Herken jij jezelf in de portrettenreeksen? Behoor je wellicht tot meerdere groepen? In welke groepen zou je elkaar indelen? Hoe zou jij zijn als jongen? Hoe wil jij eruit zien als meisje?

De expositie Adams en Eva’s was van 16 april tot en met 19 juni 2016 te zien in het Gebouw, de expositieruimte van De Vrijstaat.

DE KUNSTENAARS

Hans Eijkelboom

Pluck

Beeldend kunstenaar en kunstdocent Pluck verzorgt voor scholen een educatief progtramma rond het thema identiteit & gender, ontwikkeld in samenspraak met artistiek leider Daphne de Bruin.

Basisscholen De Achtbaan, De Ridderhof en Waterrijk komen op bezoek naar Adams & Eva’s. Deze bezoeken worden begeleid door Pluck, samen met Marieke, Simone en Hester. Ook verzorgt Pluck samen met Simone meerdere lessen op De Achtbaan, met als spectaculaire afsluiting een modeshow. De kinderen presenteren op de catwalk hun nieuwe ‘ik’. Basisschool Hof ter Weide volgde voor de start van Adams & Eva’s al een programma op maat over identiteit & gender.

SAMEN MET

Adams & Eva’s werd mede mogelijk gemaakt dankzij de financiële steun vanVSB Fonds,Fonds voor Cultuurparticipatie, Gemeente Utrecht en Projectbureau Leidsche Rijn.