Home > Scholen > Primair onderwijs

Kunsteducatie Primair Onderwijs

Op De Vrijstaat is kunst een werkwoord. Zelf kunst maken en beleven in samenwerking met een professionele kunstenaar staat centraal. De Vrijstaat werkt samen met kunstenaars die werk maken dat qua onderwerp of vorm directe aansluiting heeft bij de belevingswereld van het kind. We betrekken de kunstenaar actief bij het ontwikkelen van workshops en educatiemateriaal om zodoende diens werkwijze en fascinatie met het onderwerp zo direct mogelijk over te brengen. Onze programma’s sluiten aan bij de kerndoelen 54, 55 en 56 van kunstzinnige oriëntatie.

Beeldende Kunst

Op De Vrijstaat komen leerlingen met verschillende kunstvormen in aanraking: beeldende kunst, digitale media en kunst in de openbare ruimte. De Vrijstaat heeft daarbij zowel een podium- als een werkplaatsfunctie. In onze expositieruimte het Gebouw is het werk van een kunstenaar te zien en er is een atelier waar je geïnspireerd door het werk van de kunstenaar zelf aan de slag kunt gaan.

Zo kun je door een bezoek aan De Vrijstaat kennismaken met werk van steeds wisselende kunstenaars uit verschillende disciplines in een museale setting en direct in het atelier workshops volgen die in directe relatie staan met het werk van de kunstenaar. Bij deze bezoeken is de kunstenaar meestal zelf aanwezig om mee samen te werken en meer inzicht te krijgen in zijn werkwijze, de materialen en de technieken.

De leerlingen leren zo vanuit het ambacht van de kunstenaar te werken aan hun eigen kunstenaarschap en creatieve vermogen. Een bezoek aan De Vrijstaat is kunst maken, ervaren en beleven!

Theater

Ook produceert De Vrijstaat ieder jaar een theatervoorstelling. De professionele cast wordt aangevuld met kinderen en jongeren uit diverse talentontwikkelingstrajecten. Rond deze theatervoorstellingen wordt een educatief traject ontwikkeld.

Hierbij bezoek je met de klas de voorstelling en kun je afhankelijk van de leeftijd van de leerlingen een voorbereidende les op school boeken met een van de theatermakers of een aansluitende masterclass volgen aansluitend op de voorstelling. De voorstelling vinden plaats in Podium Hoge Woerd.

De educatieve trajecten kunnen op diverse niveaus worden afgenomen. De expo’s met bijbehorende workshops zijn geschikt voor kinderen vanaf groep 3. De theatervoorstellingen voor kinderen vanaf groep 5. Beide activiteiten zijn uit te breiden met (voorbereidende) lessen in de klas.

Leerkracht

Voor leerkrachten en/of het gehele docententeam kunnen wij trainingen aanbieden om het creatieve vermogen te ontwikkelen en te vergroten. Als onderdeel van een studiedag, een teamuitje of gecombineerd met het bezoek aan een van onze expo’s of voorstellingen.

 

Aanspreekpunt bij De Vrijstaat

CHARLOTTE VAN EIJSDEN

Charlotte van Eijsden coördineert alle educatieve programma’s van De Vrijstaat en zij is eerste aanspreekpunt voor basisscholen. Daarnaast is Charlotte de vaste kunstdocent op De Vrijstaat KunstAcademie. Tijdens het zwangerschapsverlof van Charlotte (aug -dec ’21) neemt Kim van der Zijde haar taken waar.

Neem contact met ons op
IMPRESSIE
ACTUEEL AANBOD

Creatieve werkplaats

Bezoek met je klas de creatieve werkplaats van De Vrijstaat en maak kennis met een kunstenaar en zijn of haar werk. In de werkplaats ga je vervolgens zelf aan de slag in een workshop, geïnspireerd op het werk van deze kunstenaar. Wil je nog meer verdieping? Dan komt de kunstenaar ook nog in de klas en werk je samen een kunstwerk dat je kunt presenteren. Elk jaar hebben wij een andere kunstenaar in ons programma zodat je kennis kunt maken met veel verschillende disciplines.

Voorstellingen

Ieder voorjaar brengt De Vrijstaat een gloednieuwe theatervoorstelling uit geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar. Deze muziektheaterproducties worden gepeeld in Podium Hoge Woerd en kunnen met de klas tijdens speciale schoolvoorstellingen worden bezocht. Met een voorbereidende les in de klas door een van de acteurs wordt de voorstelling nog specialer. Met ieder jaar andere dieren in de hoofdrol verbinden deze fabuleuze voorstellingen actuele thema’s aan spannen de verhalen.

Tarieven scholenbezoek

Bij onze creatieve werkplaats bieden wij qua educatief programma drie opties:

Optie A – bezoek van 2 uur: 7,50 euro per leerling
Optie B – bezoek van 2 uur met de kunstenaar: 10 euro per leerling
Optie C – bezoek van 2 uur met de kunstenaar en een les in de klas van 1 uur: 15 euro per leerling

Bij onze voorstellingen hanteren wij de volgende tarieven:

Optie A – voorstellingsbezoek: 7,50 euro per leerling
Optie B – voorstellingsbezoek + les in de klas: 9 euro per leerling

Check de toelichting op onze tarieven
NuDigitale werkplaats

RADIO VRIJSTAAT in de klas

Op zoek naar een uitdagend en creatief programma voor op school? Dat aansluit op de thema’s die op dat moment spelen in de klas? En waarmee leerlingen zich spelenderwijs nieuwe media eigen maken? Kies dan voor Radio Vrijstaat. We komen met onze mobiele radio-set naar jullie toe en leren de leerlingen alle kneepjes van het radiovak. Reportages maken, verslaggeving, interviewen en presenteren… het komt allemaal aan bod.
MEER INFORMATIE
Doelgroep:
Groep 3 t/m 8
Data:
Op De Vrijstaat: 1 februari t/m 17 juli 2020
In de klas: vanaf schooljaar 2020-2021
NuCreatieve werkplaats

Flower Bomb: van Geurlab tot Guerilla Gardening

Kunstenaar Jolanda Schouten laat zich inspireren door de natuur. Zij schildert hele grote doeken vol bladeren, bloemen en planten. Als je tussen haar werk door loopt, lijkt het wel alsof je door een sprookjestuin loopt. Of een jungle!

Met de expo Flower Bomb zoomen we in op de kracht van de natuur. De natuur inspireert ons niet alleen tot het maken van prachtige kunstwerken, we kunnen ook veel leren van de natuur. Door goed te kijken naar voorbeelden uit te natuur kunnen we dingen uitvinden die heel nieuw en modern zijn, maar die in de natuur al miljoenen jaren bestaan.

MEER INFORMATIE
Doelgroep:
Groep 3 t/m 8
Doelen:
o.a. creatief denken en doen, verbeeldingskracht tonen, samenwerken, omgevingsgerichtheid en ambachtelijkheid tonen
Data:
heel 2021
VerwachtCreatieve werkplaats

Architectuur

In onze creatieve werkplaats produceren en presenteren wij kunst voor leerlingen vanaf 6 jaar. De combinatie van bijzondere kunstenaars, interactieve workshops en educatieve trajecten vormen de basis van dit Vrijstaat-programma. Elk jaar is er een nieuwe creatieve werkplaats: van begin februari t/m eind november. In elke creatieve werkplaats staat een andere beeldende kunstdiscipline en/of thema centraal.

In 2022 gaat de creatieve werkplaats over architectuur. In onze expo-ruimte het Gebouw bouwen we meerdere poppenhuizen, die door middel van workshops tot leven komen.

Bij deze creatieve werkplaats ontwikkelen we een educatief programma voor het primair onderwijs. Dit bestaat uit een bezoek aan De Vrijstaat, eventueel aangevuld met een verdiepende les in de klas.

Doelgroep:
Groep 3 t/m 8
Doelen:
o.a. creatief denken en doen, verbeeldingskracht tonen, samenwerken, omgevingsgerichtheid en ambachtelijkheid tonen
Data:
februari t/m november 2022
VerwachtTheater

Muzikale theatervoorstelling van De Vrijstaat Theaterfamilie

De Vrijstaat produceert ieder voorjaar een theatervoorstelling die wordt gespeeld in Podium Hoge Woerd. Voor scholen zijn er speciale schoolvoorstellingen. Met een voorbereidende les in de klas door één van de makers wordt de voorstelling nog specialer. Met ieder jaar andere dieren in de hoofdrol verbinden deze fabuleuze voorstellingen actuele thema’s aan spannende verhalen.

De voorstelling in 2022 moet natuurlijk nog helemaal gemaakt worden, maar we kunnen al wel verklappen dat hij over vissen gaat; vissen die op een kostschool zitten waar prestige heel belangrijk is. Maar hoe is het op die school als je geen rijke ouders hebt?

Doelgroep:
Groep 6 t/m 8
Data:
30 & 31 mei, 1 juni 2022
Locatie:
Podium Hoge Woerd (Hoge Woerdplein 1, Utrecht)
DOCENTENTRAINING

Trainingen bij de activiteiten

Voor leerkrachten kunnen wij trainingen aanbieden om het creatieve vermogen te ontwikkelen en te vergroten. Met deze trainingen wil De Vrijstaat een bijdrage leveren aan het duurzaam verankeren van creatief vermogen binnen het curriculum van de school. Als onderdeel van een studiedag, een teamuitje of gecombineerd met het bezoek aan een van onze expo’s of voorstellingen. De trainingen kunnen ook op maat worden ontwikkeld.

Heeft jouw school een specifieke wens of zijn jullie geïnteresseerd in een training voor het docententeam? We maken graag een offerte op maat.

KUNSTEXPLOSIE

Maak kennis met de KunstExplosie, een door De Vrijstaat ontwikkelde toolbox om direct mee aan de slag te gaan. In een training gegeven door onze kunstvakdocent en educator werk je als leerkracht aan het ontwikkelen van je creatieve vermogen. Je leert verschillende manieren om met deze toolbox te werken en hoe je met behulp van de toolbox lessen kunt ontwikkelen in de klas.

Wat is KunstExplosie?
KunstExplosie is een toolbox voor het basisonderwijs voor leerkrachten en leerlingen. De kracht van de eenvoud is dat je het meteen moet gaan doen. Het is een proces gerichte opdracht, waarbij het niet gaat om het eindproduct. Wel kan dit aanleiding zijn om mee verder te gaan. Door nieuwe verbanden te leggen wordt het Creatief Vermogen geactiveerd.

Hoe werkt KunstExplosie?
De toolbox bestaat uit 3 verschillende soorten kaarten: thema, materiaal en techniek. Daarnaast heb je een basisvoorraad materialen nodig die in en om de school te vinden zijn. Door random combinaties aan kaarten te pakken word je uitgedaagd om een beeldend werk te maken. Ga aan de slag en kijk wat er ontstaat. Met de nodige fantasie en fouten te durven maken zul je inzicht krijgen in het creatieve maakproces van jezelf of dat van de leerling. Met als doel dat je ze hierbij beter kunt begeleiden.

Hoe is KunstExplosie ontstaan?
KunstExplosie komt voort uit de ervaring die De Vrijstaat heeft opgedaan binnen Creatief Vermogen Utrecht. De samenwerking met partnerscholen wijst uit dat leerkrachten het nog steeds lastig vinden om met Creatief Vermogen aan de slag te gaan in de klas. Zodoende ontstond het idee om een toolbox te ontwikkelen die handvatten geeft aan de leerkracht om te starten met Creatief Vermogen.

ESCAPE ROOMS

In deze training leer je om een Escaperoom te maken voor het onderwijs. Door spellen te maken van educatiemateriaal ontwerp je gedrag van je leerlingen. Door te spelen leren kinderen creatief te handelen, samen te werken, ruimtelijk inzicht te krijgen en omgaan met frustraties. Escaperooms in het onderwijs kunnen dienen als toets, herhaling of voor het introduceren van nieuwe lesstof.

UITGELICHTE PROJECTEN