Home > Scholen > Primair onderwijs

Kunsteducatie Primair Onderwijs

Op De Vrijstaat is kunst een werkwoord. Zelf kunst maken en beleven in samenwerking met een professionele kunstenaar staat centraal. De Vrijstaat werkt samen met kunstenaars die werk maken dat directe aansluiting heeft bij de belevingswereld van het kind. We betrekken de kunstenaar actief bij het ontwikkelen van workshops en educatiemateriaal, om diens werkwijze en fascinatie met het onderwerp zo direct mogelijk over te brengen. Onze programma’s sluiten aan bij de kerndoelen 54, 55 en 56 van kunstzinnige oriëntatie. Bij De Vrijstaat krijgen kinderen de kans hun ‘instrument’ te ontdekken, vaardigheden te vergroten en technieken te leren beheersen.

Cultuur & School Utrecht

Wij bieden verschillende workshops aan op het gebied van theater, film, beeldende kunst, radio en podcasts. Bekijk hieronder ons actuele aanbod! Al onze workshops zijn te boeken via Cultuur & School Utrecht, het coördinatiepunt en kennisplatform voor cultuuronderwijs in de stad Utrecht. Door in ons onderstaande aanbod op ‘Meer informatie’ te klikken wordt je doorverwezen naar de desbetreffende pagina van Cultuur & School.

Beeldende kunst

Op De Vrijstaat komen leerlingen met verschillende kunstvormen in aanraking: beeldende kunst, digitale media en kunst in de openbare ruimte. In onze expositieruimte het Gebouw is het werk van een kunstenaar te zien en er is een atelier waar je geïnspireerd door het werk van de kunstenaar zelf aan de slag kunt gaan.

De leerlingen leren zo vanuit het ambacht van de kunstenaar te werken aan hun eigen kunstenaarschap en creatieve vermogen. Een bezoek aan De Vrijstaat is kunst maken, ervaren en beleven!

Theater

Ook produceert De Vrijstaat ieder jaar een theatervoorstelling. De professionele cast wordt aangevuld met kinderen en jongeren uit diverse talentontwikkelingstrajecten. Rond deze theatervoorstellingen wordt een educatief traject ontwikkeld.

Hierbij bezoek je met de klas de voorstelling en kun je afhankelijk van de leeftijd van de leerlingen een voorbereidende les op school boeken met een van de theatermakers of een aansluitende masterclass volgen aansluitend op de voorstelling. De voorstelling vinden plaats in Podium Hoge Woerd.

Docententraining

Voor leerkrachten en/of het gehele docententeam kunnen wij trainingen aanbieden om het creatieve vermogen te ontwikkelen en te vergroten. Als onderdeel van een studiedag, een teamuitje of gecombineerd met het bezoek aan een van onze expo’s of voorstellingen.

Op maat

Wil je met de hele school een kunstwerk maken, een docententraining volgen of heb je een andere wens? Wij leveren ook maatwerk. Neem gerust contact met ons op!

Aanspreekpunt bij De Vrijstaat

CHARLOTTE VAN EIJSDEN

Charlotte van Eijsden coördineert alle educatieve programma’s van De Vrijstaat en zij is eerste aanspreekpunt voor basisscholen. Daarnaast is Charlotte de vaste kunstdocent op De Vrijstaat KunstAcademie.

Neem contact met ons op
IMPRESSIE
ACTUEEL AANBOD
POFilm

Workshop Maak een actiefilm!

Geluid aan, camera loopt, actie! In dit programma maakt de klas in drie workshops een aantal echte actiescènes. Met een les stagefighting leren ze hoe je een vechtscène net echt kan laten lijken, en ze maken een eigen scenario voor een film. Daarnaast leren ze over verschillende filmshots – hoe moet je een actiescène opnemen? – en uiteindelijk filmen en monteren ze hun eigen actiefilm-gevecht. Deze workshops met verschillende onderwerpen zijn als geheel of los van elkaar te boeken.
MEER INFORMATIE
PORadio

Workshop Radio Vrijstaat

Op zoek naar een uitdagend en creatief programma voor op school? Dat aansluit op de thema’s die op dat moment spelen in de klas? En waarmee leerlingen zich spelenderwijs nieuwe media eigen maken? Kies dan voor Radio Vrijstaat.

We komen met onze mobiele radio-set naar jullie toe en leren de leerlingen alle kneepjes van het radiovak. Reportages maken, verslaggeving, interviewen en presenteren… Het komt allemaal aan bod.

MEER INFORMATIE
POBeeldende kunst

Creatieve werkplaats De Bouwkeet

In De Bouwkeet ben je een echte ontwerper, architect én kunstenaar. Al van jongs af aan stapelen we blokken, tekenen we huizen en maken we hutten en tenten. We laten onze fantasie los op de plek waar we willen wonen, we dromen over een ideale stad… Maar hoe zorg je dat je je ergens thuis voelt? En waar ligt de grens tussen binnen en buiten – wat voelt als ‘mijn’ en ‘jouw’ ruimte?

Kunstenaar Marjolein Witte richtte de expositie in met haar speelse 2D en 3D werk. Ze onderzoekt de manier waarop we onze omgeving ontwerpen en bebouwen, waarmee we een thuis maken en hoe we laten zien dat iets van ons is. Dit verwerkt ze in grote, kleurrijke installaties en (muur)schilderingen.

MEER INFORMATIE
POTheater

Muzikale theatervoorstelling Vlieg

Ieder voorjaar produceert De Vrijstaat een theatervoorstelling die wordt gespeeld in Podium Hoge Woerd. Voor scholen zijn er speciale vertoningen. Dit jaar presenteert De Vrijstaat de muzikale familievoorstelling Vlieg, over hoe het gewone het meest bijzondere kan zijn.

Vlieg is een doodgewone eendagsvlieg, zo’n onopvallende en saaie huis-, tuin- en keukenvlieg waarvan er honderd in een dozijn gaan. Maar inzoomend op het kleine laat het grootste zich pas zien. Vlieg is een droomvlucht door het leven waar het meest banale verandert in een groots avontuur. We volgen het leven van één dag.

MEER INFORMATIE
DOCENTENTRAINING

Trainingen bij de activiteiten

Voor leerkrachten kunnen wij trainingen aanbieden om het creatieve vermogen te ontwikkelen en te vergroten. Met deze trainingen wil De Vrijstaat een bijdrage leveren aan het duurzaam verankeren van creatief vermogen binnen het curriculum van de school. Als onderdeel van een studiedag, een teamuitje of gecombineerd met het bezoek aan een van onze expo’s of voorstellingen. De trainingen kunnen ook op maat worden ontwikkeld.

Heeft jouw school een specifieke wens of zijn jullie geïnteresseerd in een training voor het docententeam? We maken graag een offerte op maat.

KUNSTEXPLOSIE

Maak kennis met de KunstExplosie, een door De Vrijstaat ontwikkelde toolbox om direct mee aan de slag te gaan. In een training gegeven door onze kunstvakdocent en educator werk je als leerkracht aan het ontwikkelen van je creatieve vermogen. Je leert verschillende manieren om met deze toolbox te werken en hoe je met behulp van de toolbox lessen kunt ontwikkelen in de klas.

Wat is KunstExplosie?
KunstExplosie is een toolbox voor het basisonderwijs voor leerkrachten en leerlingen. De kracht van de eenvoud is dat je het meteen moet gaan doen. Het is een proces gerichte opdracht, waarbij het niet gaat om het eindproduct. Wel kan dit aanleiding zijn om mee verder te gaan. Door nieuwe verbanden te leggen wordt het Creatief Vermogen geactiveerd.

Hoe werkt KunstExplosie?
De toolbox bestaat uit 3 verschillende soorten kaarten: thema, materiaal en techniek. Daarnaast heb je een basisvoorraad materialen nodig die in en om de school te vinden zijn. Door random combinaties aan kaarten te pakken word je uitgedaagd om een beeldend werk te maken. Ga aan de slag en kijk wat er ontstaat. Met de nodige fantasie en fouten te durven maken zul je inzicht krijgen in het creatieve maakproces van jezelf of dat van de leerling. Met als doel dat je ze hierbij beter kunt begeleiden.

Hoe is KunstExplosie ontstaan?
KunstExplosie komt voort uit de ervaring die De Vrijstaat heeft opgedaan binnen Creatief Vermogen Utrecht. De samenwerking met partnerscholen wijst uit dat leerkrachten het nog steeds lastig vinden om met Creatief Vermogen aan de slag te gaan in de klas. Zodoende ontstond het idee om een toolbox te ontwikkelen die handvatten geeft aan de leerkracht om te starten met Creatief Vermogen.

ESCAPE ROOMS

In deze training leer je om een Escaperoom te maken voor het onderwijs. Door spellen te maken van educatiemateriaal ontwerp je gedrag van je leerlingen. Door te spelen leren kinderen creatief te handelen, samen te werken, ruimtelijk inzicht te krijgen en omgaan met frustraties. Escaperooms in het onderwijs kunnen dienen als toets, herhaling of voor het introduceren van nieuwe lesstof.

UITGELICHTE PROJECTEN