Home > Scholen > Primair onderwijs

Kunsteducatie Primair Onderwijs

Op De Vrijstaat is kunst een werkwoord. Zelf kunst maken en beleven in samenwerking met een professionele kunstenaar staat centraal. De Vrijstaat werkt samen met kunstenaars die werk maken dat directe aansluiting heeft bij de belevingswereld van het kind. We betrekken de kunstenaar actief bij het ontwikkelen van workshops en educatiemateriaal, om diens werkwijze en fascinatie met het onderwerp zo direct mogelijk over te brengen. Onze programma’s sluiten aan bij de kerndoelen 54, 55 en 56 van kunstzinnige oriëntatie. Bij De Vrijstaat krijgen kinderen de kans hun ‘instrument’ te ontdekken, hun vaardigheden te vergroten en nieuwe technieken te leren beheersen.

 

Beeldende kunst

In onze expositieruimte Het Gebouw opent ieder jaar weer een nieuwe doe-expositie met werk van beeldende kunstenaars. Hier kun je kunst bekijken maar ga je ook, geïnspireerd door het werk dat je hebt gezien, zelf aan de slag. De leerlingen leren zo vanuit het ambacht van de kunstenaar te werken aan hun eigen kunstenaarschap en creatieve vermogen. Een bezoek aan De Vrijstaat is kunst maken, ervaren en beleven!

Theater

Ook produceert De Vrijstaat ieder jaar een theatervoorstelling. De professionele cast wordt aangevuld met kinderen en jongeren uit diverse talentontwikkelingstrajecten. Rond deze theatervoorstellingen wordt een educatief traject opgezet. Hierbij bezoek je met de klas de voorstelling en kun je, afhankelijk van de leeftijd van de leerlingen, een voorbereidende les op school boeken. We spelen onze voorstellingen in Podium Hoge Woerd.

Docententraining

Voor leerkrachten en/of het gehele docententeam bieden we trainingen aan om het creatieve vermogen te ontwikkelen en te vergroten. Dit kan als onderdeel van een studiedag, een teamuitje of gecombineerd met het bezoek aan een van onze expo’s of voorstellingen.

Op maat

Wil je met de hele school een kunstwerk maken, een docententraining volgen of heb je een andere specifieke wens? We leveren ook maatwerk. Neem gerust contact met ons op!

Bekijk ons aanbod

Al ons aanbod voor scholen is te vinden op Cultuur & School, het coördinatiepunt en kennisplatform voor cultuuronderwijs in de stad Utrecht. Klik op onderstaande button voor een overzicht.

AANBOD PO

Aanspreekpunt bij De Vrijstaat

CHARLOTTE VAN EIJSDEN
CHARLOTTE VAN EIJSDEN

Heb je interesse in of vragen over ons aanbod? Charlotte van Eijsden coördineert alle educatieve programma’s van De Vrijstaat en is het eerste aanspreekpunt voor scholen. Stel je vraag door te mailen naar charlotte@devrijstaat.nl of vul via onderstaande button het formulier in.

Neem contact met ons op
IMPRESSIE
KUNSTEXPLOSIE

Maak kennis met de KunstExplosie, een door De Vrijstaat ontwikkelde toolbox om direct mee aan de slag te gaan. In een training gegeven door onze kunstvakdocent en educator werk je als leerkracht aan het ontwikkelen van je creatieve vermogen. Je leert verschillende manieren om met deze toolbox te werken en hoe je met behulp van de toolbox lessen kunt ontwikkelen in de klas.

Wat is KunstExplosie?
KunstExplosie is een toolbox voor het basisonderwijs voor leerkrachten en leerlingen. De kracht van de eenvoud is dat je het meteen moet gaan doen. Het is een proces gerichte opdracht, waarbij het niet gaat om het eindproduct. Wel kan dit aanleiding zijn om mee verder te gaan. Door nieuwe verbanden te leggen wordt het Creatief Vermogen geactiveerd.

Hoe werkt KunstExplosie?
De toolbox bestaat uit 3 verschillende soorten kaarten: thema, materiaal en techniek. Daarnaast heb je een basisvoorraad materialen nodig die in en om de school te vinden zijn. Door random combinaties aan kaarten te pakken word je uitgedaagd om een beeldend werk te maken. Ga aan de slag en kijk wat er ontstaat. Met de nodige fantasie en fouten te durven maken zul je inzicht krijgen in het creatieve maakproces van jezelf of dat van de leerling. Met als doel dat je ze hierbij beter kunt begeleiden.

Hoe is KunstExplosie ontstaan?
KunstExplosie komt voort uit de ervaring die De Vrijstaat heeft opgedaan binnen Creatief Vermogen Utrecht. De samenwerking met partnerscholen wijst uit dat leerkrachten het nog steeds lastig vinden om met Creatief Vermogen aan de slag te gaan in de klas. Zodoende ontstond het idee om een toolbox te ontwikkelen die handvatten geeft aan de leerkracht om te starten met Creatief Vermogen.

ARCHIEF PROJECTEN