Home > Activiteiten

De Vrijstaat activiteiten

Kinderen en jongeren kunnen op De Vrijstaat terecht voor verschillende activiteiten die jaarlijks terugkeren. Sommige activiteiten bezoek je éénmalig met school of met je ouders, andere programmalijnen duren langer en daarvoor kun je je van tevoren inschrijven. Ons aanbod varieert van beeldende kunst tot theater en van creatieve workshops tot kookcursussen. 

Op De Vrijstaat staat elk seizoen een andere kunstdiscipline centraal. In de winter (februari-maart) kun je twee maanden lang op zaterdag en zondag naar een digitale werkplaats (Digitale Media). In het voorjaar (april-juni) maken en spelen we onze fabuleuze theatervoorstellingen (Theater) in samenwerking met Podium Hoge Woerd. In de zomer (augustus) werken we tijdens de kunstvakantieweek met kinderen en jongeren aan een openbaar kunstfestival (Kunst in de Openbare Ruimte). In het najaar kun je in onze expo-ruimte het Gebouw terecht voor een interactieve expositie (Beeldende Kunst) met uitdagende workshops.

Talentontwikkeling

Wil je je talenten verder ontwikkelen? Dan kun je terecht op De Vrijstaat KunstAcademie, De Vrijstaat TheaterAcademie en de KookKeet.

De KunstAcademie en TheaterAcademie bestaan uit wekelijkse lessen gedurende het hele seizoen, de KookKeet is een lessenreeks in het voor- en najaar. Voor jongeren en jonge makers is ons Kunstenaar in Huis JONG programma.

Kinderfeestjes

We geven ook kinderfeestjes bij ons op de boerderij of in de expositie in het Gebouw. De kinderfeestjes variëren per seizoen en hebben altijd raakvlakken met onze vaste activiteiten.

Aanspreekpunt bij De Vrijstaat

KIM & YNAMA

Binnen het Vrijstaat-team zijn Kim en Ynama eerste aanspreekpunt voor bezoekers en (ouders van) deelnemers. Zij plannen de activiteiten in en bereiden deze voor.

Wist je dat een team van twintig enthousiaste en ervaren freelancers alle Vrijstaat-activiteiten begeleidt

Maak kennis met onze begeleiders
ONS AANBOD
6+Exposities

Exposities & workshops voor kinderen

Twee keer per jaar ontwikkelt De Vrijstaat een interactieve expo met atelier. In het Gebouw, de expositieruimte van De Vrijstaat, richten wij samen met een kunstenaar een langlopende tentoonstelling in rond een thema. In deze langlopende expo’s maakt je niet alleen kennis met het werk van de kunstenaars, maar ga je in het atelier zelf aan de slag met de ideeën, technieken en materialen van de kunstenaar. De najaarsexpo draait om beeldende kunst en in de winter kiezen we voor digitale media. In de weekenden zijn wij open voor losse bezoekers en door de week te bezoeken voor scholen en andere groepen.
actueel programma eerdere exposities
Periode:
Winter (februari-maart): Digitale Media
Najaar (oktober-november): Beeldende Kunst
Data & tijden:
Elke zaterdag en zondag tussen 12 en 17 uur, extra tijdens schoolvakanties.
6+Kinderfeestjes

Vier je verjaardag met een uniek kinderfeestje op De Vrijstaat

Op De Vrijstaat kun je ook feest vieren. Wij hebben een kookfeest en een kunstfeest op het menu staan. Bij het kookfeest ga je met z’n allen de keuken in en werk je aan een uitgebreid verjaardagsbuffet dat je daarna lekker op kunt eten. Onder leiding van de Vrijstaat-kok bereid je de allerlekkerste verjaardagsmaaltijd die je serveert in ons huiskamerrestaurant.

De kunstfeesten zijn gekoppeld aan onze expo’s. Je volgt met een van onze begeleiders een uitgebreid programma waarbij je natuurlijk zelf de handen uit de mouwen moet steken. In het atelier ga je aan de slag met een bijzondere techniek en natuurlijk ga je met een kunstwerk naar huis.

actueel aanbod
Periode:
Volledig cultureel seizoen
Data & tijden:
Kinderfeestjes kunnen op aanvraag op elke gewenste dag en tijd plaatsvinden, mits onze locatie beschikbaar is en we een Vrijstaat-begeleider voor de gewenste dag en tijden kunnen vinden.
8+Theater

Voorstellingen van De Vrijstaat Theaterfamilie

Ieder voorjaar produceert De Vrijstaat Theaterfamilie een theaterproductie. Dit jaar brengen wij de tiende fabuleuze voorstelling waarin dieren de hoofdrol spelen. Een professionele cast van theatermakers en acteurs wordt aangevuld met kinderen, jongeren en studenten die samen werken aan deze bijzondere muziektheaterproducties. Op deze manier brengt De Vrijstaat talentontwikkeling, kunsteducatie, jonge makers en profs samen in een voorstelling die staat als een huis! De voorstelling worden uitgebracht in Podium Hoge Woerd.
actueel programma eerdere voorstellingen
Periode:
Voorjaar (mei-juni)
Data & tijden:
We spelen 4 openbare voorstellingen (vr, za, zo, ma) en 4 schoolvoorstellingen (di & wo) in Podium Hoge Woerd.
8+Kunstvakantieweek

Feestelijke afsluiting zomervakantie met de Kunstvakantieweek

Tijdens de laatste week van de zomervakantie werken kinderen en jongeren samen met kunstenaars aan speciale kunstobjecten, installaties en performances. Een week lang werk je in een groep aan een kunstwerk geïnspireerd op een wisselend thema. Deze werken worden aansluitend gepresenteerd in een meerdaags festival. Tijdens de kunstvakantieweek is De Vrijstaat je huis, leef je het leven van een kunstenaar en is een eigen festival de kans om jezelf en je werk aan de wereld te laten zien.
actueel programma meer achtergrondinformatie
Periode:
Zomer (augustus)
Data & tijden:
De laatste week van de schoolvakantie. Ma t/m do van 9 tot 17 uur. Vr van 9 tot 20 uur. Za en zo van 13 tot 20 uur.
8+KookKeet

Dé kookclub voor jongens en meisjes uit Utrecht

Voor kinderen die van koken houden hebben wij de KookKeet. In blokken van zes lessen ga je met de Vrijstaat-kok de keuken in en leer je iedere week nieuwe recepten, technieken en ingrediënten kennen. De les wordt afgesloten met een proeverij en je neemt ook iets lekkers mee naar huis om je kookkunsten te delen. De KookKeet verzorgt ook de hapjes bij een Vrijstaat evenement zodat je alles wat je hebt geleerd ook echt in de praktijk kunt brengen. De KookKeet is een uniek kindercatering bedrijf.
actueel programma
Periode:
Voorjaar & najaar
Data & tijden:
Een lessenreeks bestaat uit 6 kooklessen op woensdagmiddag (15:00-17:30 uur) en 1 catering moment op de zaterdag.
9+KunstAcademie

Je kunstenaarschap ontdekken op De Vrijstaat KunstAcademie

Op De Vrijstaat KunstAcademie maken kinderen en jongeren kennis met veel verschillende kunstvormen. Je geeft je op voor een heel seizoen (september-juni) en werkt met drie verschillende kunstenaars. Ieder blok is anders en je werkt steeds verder aan het ontwikkelen van je eigen kunstenaarschap.

De Vrijstaat KunstAcademie is voor kinderen en jongeren vanaf 9 jaar die het leuk vinden om hun creatieve skills te ontwikkelen. Je werkt elke week op De Vrijstaat en sluit ieder blok af met een tentoonstelling of presentatie. Je kunt de academie meerdere jaren volgen. Hoe langer je op de academie zit, hoe meer ervaring je opdoet met verschillende kunstdisciplines en hoe meer je te weten komt over je eigen identiteit als kunstenaar.

actueel programma meer achtergrondinformatie
Periode:
Volledig cultureel seizoen (september t/m juli)
Data & tijden:
Een seizoen bestaat uit 3 blokken van elk 10 lessen. Er is geen les tijdens schoolvakanties.
De lessen zijn op zaterdagochtend van 10 tot 12:30 uur.
9+TheaterAcademie

Leer het theatervak in de praktijk en van professionals!

De Vrijstaat TheaterAcademie is een leerwerkplaats voor kinderen en jongeren die theater in hun bloed voelen stromen. Je werkt in een jaarprogramma, bestaande uit drie blokken en werkt toe naar het meespelen in de jaarlijkse theatervoorstelling van De Vrijstaat. Je werkt samen met professionals uit de theaterwereld en maakt onderdeel uit van De Vrijstaat Theaterfamilie. Je start het jaar met elementaire toneeltraining en basis vaardigheden. In het tweede blok werk je aan scenes en personages op basis van het script en in het derde blok repeteer je met de cast aan de voorstelling die gespeeld gaat worden in Podium Hoge Woerd.
actueel programma meer achtergrondinformatie
Periode:
November t/m juni
Data & tijden:
Een seizoen bestaat uit 3 blokken van elk 8 lessen. Tijdens schoolvakanties is er geen les.
De lessen zijn op vrijdagmiddag van 15:00 tot 17:30 uur.
De week voorafgaand aan de voorstelling gelden afwijkende tijden ivm montage en (generale) repetities.
12+Jongeren

Inspirerend aanbod voor jongeren en jonge makers

Met de groei van Leidsche Rijn groeit De Vrijstaat mee. Nu de jongste generatie kinderen hier in Leidsche Rijn groot is geworden, is aanbod voor jongeren en jonge makers nog belangrijker geworden in ons programma. Jongeren kunnen terecht op De Vrijstaat KunstAcademie en De vrijstaat TheaterAcademie. Ook tijdens de kunstvakantieweek is er een speciale 12+ groep. Voor jonge mensen die hun kunstenaarschap verder willen ontwikkelen hebben we het programma Kunstenaar in Huis JONG. Daarnaast werken we samen met verschillende VO scholen en HKU.
actueel programma
Periode:
Volledig cultureel seizoen
Data & tijden:
Check voor actuele evenementen en aanmelden onze speciale jongeren pagina.