Home > Activiteiten > Jongeren

Aanbod voor jongeren op De Vrijstaat

Met de groei van Leidsche Rijn groeit De Vrijstaat mee. Nu de jongste generatie kinderen hier in Leidsche Rijn groot is geworden, is aanbod voor jongeren en jonge makers nog belangrijker geworden in ons programma. Met de ondertitel kunstwerkplaats voor Jong Utrecht zijn wij een thuishaven voor de nieuwe generaties in het jongste deel van Utrecht.

Op De Vrijstaat KunstAcademie, De Vrijstaat TheaterAcademie, de kunstvakantieweek en in De Vrijstaat Theaterfamilie zijn activiteiten gericht op jongeren van 12+. Voor VO scholen bieden wij educatieve trajecten in de vorm van masterclasses of ‘leerwerkplaatsen’ in diverse kunstdisciplines.

Werkplaats

Met ons Kunstenaar in Huis JONG programma bieden wij een open werkplaats voor 16+ jongeren die het kunstenaarschap omarmen en hun eigen projecten willen realiseren. In samenwerking met diverse afdelingen van de HKU biedt De Vrijstaat de mogelijkheid voor jonge makers om als landingsplaats en springplank te fungeren.

Op De Vrijstaat kiezen we voor een keten van talentontwikkeling waar kinderen en jongeren tussen de 6 en 26 jaar steeds door kunnen stromen naar activiteiten en mogelijkheden om door te groeien en om de eigen identiteit als kunstenaar steeds verder te ontwikkelen.

Vanuit onze werkwijze van meester-gezel-leerling biedt De Vrijstaat een inspirerende en dynamische omgeving, waarin het mogelijk is om steeds vanuit een andere rol betrokken te zijn bij onze activiteiten.

Voor jongeren hebben wij:

Leerwerkplaats/Stage

Vanaf september 2019  is er weer plaats voor stagiair(e)s Educatie, Productie, Communicatie en Nieuwe Media. Meer informatie? Klik hier. Interesse? Mail je motivatie, cv en beschikbaarheid naar info@devrijstaat.nl  

THEATERWEEK IN DE MEIVAKANTIE
Voor jongeren vanaf 12 jaar die theater door hun bloed voelen stromen!

Speciaal voor jongeren vanaf 12 jaar, die willen meespelen in een echte theatervoorstelling, heeft De Vrijstaat een intensieve trainingsweek in de meivakantie. Vijf dagen werk je met Christoph Eberl, dansdocent van De Dansers, aan dynamische scènes en performances die onderdeel uitmaken van de muziektheatervoorstelling PARADE PAARD.

Daphne de Bruin (theatermaker en artistiek leider van De Vrijstaat): “Ieder jaar maakt De Vrijstaat een theaterproductie. De professionele cast wordt aangevuld met kinderen, jongeren en kunstvakstudenten die allemaal een rol spelen in de voorstelling. Dit jaar kunnen jongeren die hun dans en performance skills willen ontwikkelen samen met ons de vloer op. Tijdens de Theaterweek werk je aan een vijftal scènes die je ontwikkelt met de danscoach. Trainen, dansen, repeteren en kennismaken met de cast en crew van de voorstelling: het komt allemaal aan bod tijdens deze Theaterweek.”

De Theaterweek (12+) is van maandag 29 april t/m vrijdag 3 mei (meivakantie), dagelijks van 10 tot 17 uur. Je speelt de voorstelling PARADE PAARD van 7 t/m 12 juni in Podium Hoge Woerd.

KIJKJE ACHTER DE SCHERMEN

Making-of van onze voorstelling BLAFFEN!
Check alle info en meld je aan!
KUNSTENAAR IN HUIS JONG
Muziek, theater, fotografie of beeldende kunst… Waar droom jij van? 

Wil jij je eigen kunstproject realiseren? De Vrijstaat kan jou daarbij helpen. Door middel van coaching, werkruimte en (financiële) ondersteuning. Ben jij ouder dan 16 jaar en wil je de volgende stap maken met jouw creatieve idee? Pitch dan vóór 1 juli jouw kunstproject en wie weet selecteren wij jou om dit plan op De Vrijstaat uit te voeren!

Daphne de Bruin (artistiek leider van De Vrijstaat): “Met ons programma Kunstenaar in Huis JONG willen wij jongeren stimuleren om hun creatieve ideeën of plannen te realiseren. Soms kun je net dat extra zetje in je rug gebruiken om daadwerkelijk met je idee aan de slag te gaan en kan De Vrijstaat je net die ruimte bieden die je nodig hebt. Wil je nou eindelijk eens die videoclip opnemen voor je band, met je liedjes als singer/songwriter naar buiten treden of een eigen foto expositie inrichten van jouw werk? Wij willen je graag ondersteunen om dit te doen. Het mag een project zijn waar je een paar middagen aan wilt werken maar het kan ook een grotere droom zijn, zoals een CD uitbrengen of een boek schrijven. Je hoeft geen kunstenaar te zijn om een creatief plan te hebben. De Vrijstaat kan je een inspirerende omgeving bieden om aan de slag te gaan. Wie weet hangt jouw werk deze zomer al in het Gebouw of speel je met je eigen tekst op ons zomerfestival!.”

We kunnen de jonge kunstenaars op verschillende manieren ondersteunen, afhankelijk van hun project en specifieke wensen. Zo kunnen zij de boerderij van De Vrijstaat gebruiken als werkruimte, podium of presentatieplek. We kunnen de jongeren koppelen aan een kunstenaar uit ons directe netwerk die past bij hun specifieke plan en discipline.

Of je nou een danser bent of achter de camera staat, wij kunnen altijd een meester-kunstenaar vinden die je kan helpen bij de ontwikkeling van je plan. Ook kunnen we ondersteuning bieden op het gebied van planning, fondsenwerving, communicatie en uitvoering. Tot slot stellen wij een startkapitaal beschikbaar om het project daadwerkelijk te kunnen realiseren.”

Heb je zin om een paar uur per week of juist heel intensief aan jouw kunstproject te werken? Heb je nog net dat laatste beetje hulp nodig of is jouw project nu nog een droom? Het kan allemaal. Mail vóór 1 juli jouw idee naar daphne@devrijstaat.nl en vertel in max 1 A4 wat je idee inhoudt, wat je nodig hebt, wanneer je eraan wilt werken en waarom we jou moeten uitkiezen. Liever geen projectplan schrijven? Pitch je idee dan in een vlog van max. 1 minuut. Uit alle inzendingen maken wij een selectie en begeleiden op deze wijze twee of drie jonge kunstenaars in het uitvoeren van hun project.

Je kunt gebruik maken van dit formulier:
Kunstenaar in Huis JONG projectformulier

De eerst Kunstenaar in Huis JONG is Jip van Santen (17 jaar). Zij pitchte haar plan voor het maken van een korte solovoorstelling die zij zelf wil schrijven en spelen.

NULpunt3

De Vrijstaat NULpunt

Dit jaar start De Vrijstaat een bijzondere nieuwe samenwerking met de opleiding Musician 3.0 van HKU. Gedurende 5 avonden verdeeld over het jaar bezetten studenten van deze conservatoriumopleiding De Vrijstaat.

In de Wagenschuur, de Achtertuin, de Woonkamer of op de Deel: onze locatie dient als inspiratieplek voor jonge muziekmakers die graag van zich laten horen. Cross-overs tussen disciplines, onverwachte performances, een hartverscheurend liefdesduet of scheurend harde muzikale botsingen: in NULpunt omarmen we iedere theatrale ontmoeting.

De Vrijstaat biedt hiermee een podium voor jonge Utrechtse kunstenaars en creëert ruimte voor de kunst van de toekomst. Welkom op De Vrijstaat NULpunt!

Wie kennis wil maken met deze nieuwe generatie muzikanten kan op De Vrijstaat terecht op 25 juli.

KLUB19

KLUB19 is een community voor jongeren die wonen of naar school gaan in Leidsche Rijn/Vleuten-De Meern, en die geïnteresseerd zijn in muziek, dans, theater, games, nieuwe media en meer! Op facebook.com/KLUB19 vind je nieuws, aankondigingen, winacties van activiteiten in Leidsche Rijn en Vleuten-De Meern.

KLUB19 is het jongerenplatform van de wijkcultuurhuizen De Vrijstaat en Cultuur19 en poppodium Azotod. Met deze culturele organisaties proberen wij aansluiting te zoeken bij de vragen die vanuit de jongeren in Leidsche Rijn leven op het gebied van kunst en cultuur. Met een vaste crew van jongeren creëren wij mogelijkheden voor jongeren om vorm te geven aan hun eigen plannen en initiatieven.

Via maandelijkse hang-outs, georganiseerd door de KLUB19 coördinator, krijgt het programma steeds frisse input en vormt dit de basis voor evenementen en activiteiten die grassroot ontstaan of aansluiten bij de programma’s van de organisaties. KLUB19 is het podium en de backstage van jongeren in Leidsche Rijn. Check de Grote Prijs van Leidsche Rijn, Clubnights en DJ Contest en Young City Vibes!

De Grote Prijs van Leidsche Rijn

Deze bandwedstrijd vol jong en aanstormend talent, vindt ieder jaar in november en december plaats. In drie zinderende voorrondes strijden beginnende bands met elkaar om die felbegeerde plek in de finale. Er zijn fantastische muziekprijzen te winnen, die beginnende bands verder op weg helpen, zoals studiotijd bij Studio Moskou, een optreden bij Azotod, bandcoaching, een masterclass song writing en nog veel meer!

De Grote Prijs van Leidsche Rijn is een initiatief van KLUB19 (het gezamenlijke programma van Cultuur19, De Vrijstaat en Azotod) en wordt georganiseerd om een bandcultuur in Leidsche Rijn en Vleuten-De Meern een impuls te geven.