Home > Activiteiten > KunstAcademie voor kinderen en jongeren

KunstAcademie voor kinderen en jongeren

Op De Vrijstaat KunstAcademie maken kinderen en jongeren (9-15 jaar) kennis met veel verschillende kunstvormen, materialen en technieken, ideeën en kunstenaars. In de werkplaats werk je intensief samen met verschillende kunstenaars. Zo leer je hoe zij werken, wat zij belangrijk vinden en wat hun inspiratiebronnen zijn. Alle kunstenaars hebben werk dat past bij de belevingswereld van kinderen en hebben er plezier in om hun kennis te delen en hun vak aan kinderen door te geven. Je geeft je op voor een heel seizoen (september-juli) en werkt met drie verschillende kunstenaars. Ieder blok is anders en je werkt steeds verder aan het ontwikkelen van je eigen kunstenaarschap.

Je kunt de academie meerdere jaren volgen. Hoe langer je op de academie zit, hoe meer ervaring je opdoet met verschillende kunstdisciplines en hoe meer je te weten komt over je eigen identiteit als kunstenaar. Voor jongeren die door willen stromen naar het kunstvakonderwijs legt de Vrijstaat KunstAcademie een brede basis en kun je werken aan een uitgebreid portfolio.

De visie van De Vrijstaat op kunsteducatie

‘Verbeeldingskracht is de basis van innovatie en ontwikkeling.’
Kunst leert kinderen om buiten gebaande paden te treden en hun referentiekader te vergroten. Kunst is belangrijk gereedschap voor kinderen nu en in de toekomst. Door het maken en beleven van kunst leren kinderen vorm te geven aan hun wereld en die van anderen. Kunst geeft je de mogelijkheid om jezelf en de wereld om je heen steeds weer opnieuw uit te vinden en betekenis te geven. Voor jonge kinderen ligt kunst nog dicht bij hun dagelijkse leven, dat vol zit met mysteries. Kunst is voor hen naast een vorm van (zelf)expressie ook een vorm van leren, spelen en onderzoeken. Het plezier beleven aan kunst op jonge leeftijd creëert een vanzelfsprekende aandacht voor ’het bijzondere’. Het kan de vaardigheid stimuleren om buiten de lijnen te denken, schoonheid te waarderen en te reflecteren op het bestaan.

Aanspreekpunt bij De Vrijstaat

CHARLOTTE VAN EIJSDEN

Charlotte van Eijsden is de vaste kunstdocent op De Vrijstaat KunstAcademie. Zij ziet toe op de individuele ontwikkeling van alle deelnemende kinderen en jongeren en bouwt met hen aan hun portfolio. Naast de KunstAcademie coördineert Charlotte alle educatieve programma’s van De Vrijstaat en is zij eerste aanspreekpunt voor scholen.

9+2020-2021
Flower Power kunstwerkplaats Jolanda Schouten
INSCHRIJVING GESTART

19 september t/m 12 december 2020

Natuur schilderen / aquarellen

Het eerste blok werken de kinderen en jongeren met kunstenaar Jolanda Schouten. Zij maakt enorme aquarellen geïnspireerd op de natuur maar ook met de natuur. Zij gaat met de kinderen en jongeren werken aan kunstwerken die onderdeel worden van onze jaarexpositie van 2021. Hiervoor nemen we de natuur onder de loep en keren we het Gebouw van De Vrijstaat binnenste buiten.

MEER INFORMATIE
9+2019-2020
KunstAcademie Jasper van den Boezem
ACTUEEL PROGRAMMA

4 april t/m 4 juli 2020

Kunst in de openbare ruimte

Kunstenaar Jasper van den Boezem daagt je uit om groots te werken. We halen objecten uit elkaar en creëren iets totaal nieuws. Bouw jij dit voorjaar je eigen ‘transformers’? Deze kunstige voertuigen zijn gebaseerd op de oerelementen van de fiets: wielen die in beweging komen door de eigen (trap)kracht. Samen zoeken we naar nuttige oplossingen om de opgewekte energie te gebruiken.

Wat denk je van een voertuig dat muziek maakt, een fiets die je haar droogt, een driewieler die een verhaal vertelt of een skelter die kan koffiezetten?!

MEER INFORMATIE
9+KunstAcademie

Maak kennis met De Vrijstaat KunstAcademie

Ben jij benieuwd of onze KunstAcademie voor kinderen en jongeren iets voor jou is? We starten elk seizoen met een proefles, waar je je voor kunt aanmelden. Deelname kost 17 euro en dit wordt bij inschrijving voor het complete seizoen verrekend met de totale deelnamekosten. De eerstvolgende proefles is op zaterdag 7 september 2019.

Kun jij niet wachten tot die tijd? Check dan alvast dit filmpje over De Vrijstaat KunstAcademie.

AANMELDEN PROEFLES