Home > Activiteiten > KunstAcademie voor kinderen en jongeren

KunstAcademie voor kinderen en jongeren

Op De Vrijstaat KunstAcademie maken kinderen en jongeren (9-15 jaar) kennis met veel verschillende kunstvormen, materialen, technieken en ideeën. In de werkplaats werk je intensief samen met verschillende kunstenaars. Zo leer je hoe zij werken, wat zij belangrijk vinden en wat hun inspiratiebronnen zijn. Alle kunstenaars hebben werk dat past bij de belevingswereld van kinderen en hebben er plezier in om hun kennis te delen en hun vak aan kinderen door te geven. Je geeft je op voor een heel seizoen (september-juli) en werkt in drie aparte blokken met drie verschillende kunstenaars.

Je kunt de academie meerdere jaren volgen. Hoe langer je op de academie zit, hoe meer ervaring je opdoet met verschillende kunstdisciplines en hoe meer je te weten komt over je eigen identiteit als kunstenaar. Voor jongeren die door willen stromen naar het kunstvakonderwijs legt de Vrijstaat KunstAcademie een brede basis en kun je werken aan een uitgebreid portfolio.

De visie van De Vrijstaat op kunsteducatie

‘Verbeeldingskracht is de basis van innovatie en ontwikkeling.’

Kunst leert kinderen om buiten gebaande paden te treden en hun referentiekader te vergroten. Kunst is belangrijk gereedschap voor kinderen nu en in de toekomst. Door het maken en beleven van kunst leren kinderen vorm te geven aan hun wereld en die van anderen. Kunst geeft je de mogelijkheid om jezelf en de wereld om je heen steeds weer opnieuw uit te vinden en betekenis te geven. Voor jonge kinderen ligt kunst nog dicht bij hun dagelijkse leven, dat vol zit met mysteries. Kunst is voor hen naast een vorm van (zelf)expressie ook een vorm van leren, spelen en onderzoeken. Het plezier beleven aan kunst op jonge leeftijd creëert een vanzelfsprekende aandacht voor ’het bijzondere’. Het kan de vaardigheid stimuleren om buiten de lijnen te denken, schoonheid te waarderen en te reflecteren op het bestaan.

Aanspreekpunt bij De Vrijstaat

CHARLOTTE VAN EIJSDEN

Charlotte van Eijsden coördineert alle educatieve programma’s van De Vrijstaat en is de vaste kunstdocent van de Vrijstaat KunstAcademie.

9+2022-2023
Kunstkeet blok 3 2022 low res

september 2022 t/m juni 2023

Mens en techniek

‘Mens en techniek’ is in 2023 het jaarthema bij De Vrijstaat. Het programma van de KunstAcademie sluit hierop aan met blokken over beeldende kunst, digitale media en kunst in de openbare ruimte. Klik op onderstaande button voor het complete programma.

CHECK HET COMPLETE PROGRAMMA
9+2021-2022
Bouwkeet
GEWEEST

september 2021 t/m juni 2022

Bouwen en wonen

In dit seizoen van de KunstAcademie werken de kinderen en jongeren met projecten rondom de thema’s Bouwen en Wonen. Met meubelmaker Don Zweedijk, ontwerper Stephan Siepermann, beeldend kunstenaar Marjolein Witte  (die ook is verbonden aan onze jaarexpositie De Bouwkeet) en lichtkunstenaar Andrea Dröes gaan ze aan de slag.

CHECK HET COMPLETE PROGRAMMA
9+2020-2021
Blok 2 Natuurfotografie
GEWEEST

13 februari t/m 17 april 2021

Natuurfotografie

Geïnspireerd door de jaarexpositie Flower Bomb gaan de kinderen en jongeren werken met kunstenaar Sema Bekirovic. Wij gaan landschappen manipuleren, details van bloemen en planten vastleggen, groeiprocessen filmen en collages maken van natuurlijke materialen. In dit blok leer je met andere ogen kijken en onderzoek je de kracht van de natuur. Het Gebouw van De Vrijstaat en haar omgeving is ons werkterrein.

CHECK HET COMPLETE PROGRAMMA
14+2020-2021
De Vrijstaat - KunstAcademie
Dada Kunstcafé met kunstenaar Pluck
GEWEEST

19 september 2020 t/m 3 juli 2021

Masterclass

Om onze “Vrijstaat-veteranen” voldoende uitdaging te blijven bieden, starten we met de Masterclass. Dit programma is voor deelnemers vanaf 14 jaar die al meerdere jaren les hebben gehad op onze KunstAcademie. Ze zijn bekend met de werkwijze en de boerderij van De Vrijstaat. In de Masterclass werken de jongeren zelfstandig aan eigen kunstopdrachten, waar nodig begeleid door de meester-kunstenaar van dat blok.

KENNISMAKEN

Maak kennis met De Vrijstaat KunstAcademie

Ben jij benieuwd of onze KunstAcademie voor kinderen en jongeren iets voor jou is? We starten elk seizoen met een proefles, waar je je voor kunt aanmelden. Deelname kost 17,50 euro en dit wordt bij inschrijving voor het complete seizoen verrekend met de totale deelnamekosten.

Kun jij niet wachten tot die tijd? Check dan alvast dit filmpje over De Vrijstaat KunstAcademie, gemaakt door Charlie Feld.

AANMELDEN NIEUWSBRIEF