Home > Activiteiten > KunstAcademie voor kinderen en jongeren

KunstAcademie voor kinderen en jongeren

Op De Vrijstaat KunstAcademie maken kinderen en jongeren (9-15 jaar) kennis met veel verschillende kunstvormen, materialen en technieken, ideeën en kunstenaars. In de werkplaats werk je intensief samen met verschillende kunstenaars. Zo leer je hoe zij werken, wat zij belangrijk vinden en wat hun inspiratiebronnen zijn. Alle kunstenaars hebben werk dat past bij de belevingswereld van kinderen en hebben er plezier in om hun kennis te delen en hun vak aan kinderen door te geven. Je geeft je op voor een heel seizoen (september-juli) en werkt met drie verschillende kunstenaars. Ieder blok is anders en je werkt steeds verder aan het ontwikkelen van je eigen kunstenaarschap.

De visie van De Vrijstaat op kunsteducatie

‘Verbeeldingskracht is de basis van innovatie en ontwikkeling.
Kunst leert kinderen om buiten gebaande paden te treden en hun referentiekader te vergroten. Kunst is belangrijk gereedschap voor kinderen nu en in de toekomst. Door het maken en beleven van kunst leren kinderen vorm te geven aan hun wereld en die van anderen. Kunst geeft je de mogelijkheid om jezelf en de wereld om je heen steeds weer opnieuw uit te vinden en betekenis te geven. Voor jonge kinderen ligt kunst nog dicht bij hun dagelijkse leven, dat vol zit met mysteries. Kunst is voor hen naast een vorm van (zelf)expressie ook een vorm van leren, spelen en onderzoeken. Het plezier beleven aan kunst op jonge leeftijd creëert een vanzelfsprekende aandacht voor ’het bijzondere’. Het kan de vaardigheid stimuleren om buiten de lijnen te denken, schoonheid te waarderen en te reflecteren op het bestaan.

Aanspreekpunt bij De Vrijstaat

CHARLOTTE VAN EIJSDEN

Charlotte van Eijsden is de vaste kunstdocent op De Vrijstaat KunstAcademie. Zij ziet toe op de individuele ontwikkeling van alle deelnemende kinderen en jongeren en bouwt met hen aan hun portfolio. Naast de KunstAcademie coördineert Charlotte alle educatieve programma’s van De Vrijstaat en is zij eerste aanspreekpunt voor scholen.

9+2019-2020
ACTUEEL PROGRAMMA

14 september t/m 30 november 2019

Lichtsculpturen

Ben je wel eens met je zelf gemaakte lampion langs de deuren gegaan met Sint Maarten? Hoe zou je het vinden om met je zelf gemaakte lichtgevende kunstwerk dwars door de binnenstad van Utrecht te lopen, terwijl honderden mensen je prachtige werk bekijken? Lijkt je dat wat? Dan is dit je kans! Samen met kunstenaar Jurrian van den Haak ontwerp en maak jij een prachtig lichtgevend sculptuur van wilgentenen, zijdevloeipapier, tape en led verlichting, waarna je meeloopt in de Sint Maarten Parade op zaterdagavond 9 november.

INFORMATIE & AANMELDEN
9+KunstAcademie

Maak kennis met De Vrijstaat KunstAcademie

Ben jij benieuwd of onze KunstAcademie voor kinderen en jongeren iets voor jou is? We starten elk seizoen met een proefles, waar je je voor kunt aanmelden. Deelname kost 17 euro en dit wordt bij inschrijving voor het complete seizoen verrekend met de totale deelnamekosten. De eerstvolgende proefles is op zaterdag 7 september 2019.

Kun jij niet wachten tot die tijd? Check dan alvast dit filmpje over De Vrijstaat KunstAcademie.

AANMELDEN PROEFLES