Home > Activiteiten > Voorstellingen

Voorstellingen van De Vrijstaat Theaterfamilie

De Vrijstaat produceert jaarlijks een muzikale theatervoorstelling voor 8+ op basis van nieuw geschreven theaterteksten. De artistieke kern van de Vrijstaatvoorstellingen bestaat uit theatermaker Daphne de Bruin en schrijver/regisseur Paul Feld. Per voorstelling vullen we dit team aan met (jonge) acteurs, muzikanten en vormgevers. 

Afgelopen jaren ontwikkelden wij voor de theatervoorstellingen een unieke werkwijze. Naast de professionals vullen we de cast aan met leerlingen uit het basisonderwijs en voortgezet onderwijs. Bovendien zetten we studenten uit het kunstvakonderwijs in, waardoor er een cast ontstaat die uit meerdere generaties bestaat, zowel qua leeftijd als qua ervaring. Het samenwerken met ervaren theatermakers geeft de jonge acteurs en muzikanten niet alleen een unieke kans om het theatervak in de praktijk te leren en te ervaren; door gezamenlijk op de vloer te staan ontstaat er kleine hechte community: De Vrijstaat Theaterfamilie. Samen zullen zij toewerken naar een theaterproductie die aan het einde van het seizoen uitkomt.

Dit seizoen is dat de voorstelling DODO live!, de 11de voorstelling rond dieren die De Vrijstaat uitbrengt en die in de tweede week van juni 2019 in première zal gaan in Castellum Hoge Woerd.

Meespelen in een Vrijstaat-voorstelling?

Dat kan! Op De Vrijstaat TheaterAcademie leren kinderen (9+) en jongeren (12+) het theatervak van professionals en werken zij samen toe naar meespelen in de jaarlijkse voorstelling.

Lees meer
8+2021
bekky-bekks-6-uJGBcu_sw-unsplash (1)

Voorjaar 2021

De KookKeet van Kato

Op expeditie door Castellum Hoge Woerd

Soms vergeten we het even maar katten zijn roofdieren! De stad vormt hun jungle waar nog steeds het recht van de sterkste geldt. Voor een straatkat is overleven een gegeven en aanval de beste verdediging. Dakloos en op drift zwerven de Straatkatten door de stad op zoek naar een eigen territorium. Maar vindt maar eens een plek als alle Huispoezen hun aangeharkte binnentuintjes verdedigen en alle land bezet is door vadsige katers en luxe raspoezen.

In de nieuwe theatervoorstelling De KookKeet van Kato van De Vrijstaat, zien we de stad door de ogen van een bende kleine roofdieren die leven op de resten van onze rijke samenleving. De Afvalkeuken van Cato is de plek waar de zwerfkatten samenkomen om elkaar te ondersteunen in deze barre tijden.

Straatmuziek en straatkunst met een urban vibe, vullen deze West Side Story waarin je de kat leert kennen als nooit tevoren!

MEER INFORMATIE
REGISTRATIE VOORSTELLING

Zaterdag 4 en zondag 5 juli 2020

DODO LIVE

Op expeditie door Castellum Hoge Woerd

Ieder jaar presenteert De Vrijstaat een fabuleuze theatervoorstelling met dieren in de hoofdrol. Koeien, konijnen, zwijnen, zwanen, ratten, kippen, vogels, insecten en honden passeerden reeds de revue. Van elke voorstelling is er een videoregistratie. Bekijk hier onze voorstelling DODO live! van afgelopen seizoen.

7 t/m 12 juni 2019

PARADE PAARD

Een spannend verhaal dat zich als een bijzondere circusvoorstelling voor je ogen en om je heen ontvouwt.

Ieder jaar presenteert De Vrijstaat een fabuleuze theatervoorstelling met dieren in de hoofdrol. Koeien, konijnen, zwijnen, zwanen, ratten, kippen, vogels, insecten en honden passeerden reeds de revue. Van elke voorstelling is er een videoregistratie. Bekijk hier onze voorstelling PARADE PAARD uit 2019.

EERDERE VOORSTELLINGEN
8+juli 2020
Dodo live liggend zonder tekst
voorstelling is voorbij

Zaterdag 4 en zondag 5 juli 2020

DODO LIVE

Op expeditie door Castellum Hoge Woerd

In deze spannende voorstelling nemen we je mee op reis kriskras over de aarde en door de tijd. We gaan op expeditie in Castellum Hoge Woerd en ontdekken waarom juist daar een Dodo skelet is gevonden. Deze uitgestorven vogel laat zich de mond niet snoeren!

MEER INFORMATIE
8+juni 2019
Header parade paard zonder tekst
voorstelling is voorbij

7 t/m 12 juni 2019

PARADE PAARD

De 10de fabuleuze theatervoorstelling van De Vrijstaat!

PARADE PAARD is een spannend verhaal dat zich als een bijzondere circusvoorstelling voor je ogen en om je heen ontvouwt. Neem plaats rond de piste en huiver. Kijk je ogen uit bij de opzwepende dressuur, de dierlijke acrobaten en de illusionistische trucs. Leef mee met de jonge held Remi die vanuit zijn rolstoel de wereld én het hart van de jonge Merrie verovert.

MEER INFORMATIE
8+juni 2018
voorstelling is voorbij

1 t/m 6 juni 2018

BLAFFEN!

Een muzikale voorstelling over recht en onrecht, vrijheid en gevangenschap en de moed om je stem te laten horen. 

BLAFFEN! is een spannende voorstelling over de jonge straathond Laika, die door Boxer is gerekruteerd voor het Leger van de Rode Hond. Als Laika de wolfshond Pjotr ontmoet, ontdekt ze dat Boxer misschien niet het beste met haar en alle andere honden voor heeft.

8+mei 2017
voorstelling is voorbij

19 t/m 24 mei 2017

De Nacht van de Kakkerlak

Met het mensenmeisje Teekla als bondgenoot besluiten ze de mensheid een koekje van eigen deeg te geven.

In het voorjaar van 2017 maakt De Vrijstaat een nieuwe muzikale familietheatervoorstelling waarin dieren centraal staan; deze keer zijn dat de insecten. Gehaat en gevreesd als ze zijn worden ze stelselmatig bespoten en vertrapt door de mens. Maar nu komen de insecten in opstand. Als soort overtreffen zij de mens in leeftijd met miljoenen jaren, in aantal ook, dus waarom zouden ze zich nog langer als griezels in een hoekje laten drukken? Met het mensenmeisje Teekla als bondgenoot besluiten ze de mensheid een koekje van eigen deeg te geven.

8+maart 2016
voorstelling is voorbij

25 t/m 30 maart 2016

Stormvogels

Een beeldende voorstelling over op drift geraakte vreemde vogels in een onthechte maatschappij.

Theatermakers Paul Feld & Daphne de Bruin hebben deze keer een voorstelling gemaakt met onder andere het thema bootvluchtelingen. In een opvangtehuis voor dakloze vogels, het Kraaiennest, zwaaien Kraai en Duif de scepter. Bedelend en rovend scharrelen de Zwerfvogels hun kostje bijeen. Op een dag ontmoet het weesmeisje Mus de gevluchte paradijsvogel Dijs en dat verandert haar leven.