Home > Activiteiten > Voorstellingen

Familievoorstellingen van De Vrijstaat

De Vrijstaat produceert ieder jaar een gloednieuwe muzikale theatervoorstelling voor iedereen vanaf 8 jaar. De artistieke kern van de Vrijstaat-voorstellingen bestaat uit schrijver/regisseur Paul Feld en theatermaker Daphne de Bruin. Per voorstelling vullen we dit team aan met (jonge) acteurs, muzikanten en vormgevers.

 

De Vrijstaat-voorstellingen noemen we ook wel ‘fabuleuze familievoorstellingen’, omdat we er actueel en politiek theater mee op de planken zetten waarin dieren altijd de hoofdrol hebben. In de fabuleuze voorstellingen houdt – kenmerkend voor de vorm van een fabel – een groep dierenpersonages ons een spiegel voor.

 

Voor het maakproces van deze voorstellingen ontwikkelde De Vrijstaat een unieke werkwijze. Naast een kern van professionals vullen we de cast ieder jaar aan met leerlingen uit het basisonderwijs, het voortgezet onderwijs en de Vrijstaat TheaterAcademie. Daarnaast zetten we studenten uit het kunstvakonderwijs in, waardoor er een cast ontstaat die uit meerdere generaties bestaat, zowel qua leeftijd als qua ervaring. Het samenwerken met ervaren theatermakers geeft de jonge acteurs en muzikanten niet alleen een unieke kans om het theatervak in de praktijk te leren en te ervaren; door gezamenlijk op de vloer te staan ontstaat er ook een hechte community – een Vrijstaat Theaterfamilie. Samen werken we ieder voorjaar toe naar een theaterproductie die aan het einde van het seizoen in première gaat.

Juni 2024: De Paddentrek

In De Paddentrek (8+) strijkt een circusfamilie van kikkers, salamanders, slangen en padden neer in een dorp waar nooit iets gebeurt. De dorpelingen kunnen niet wachten om zich te vergapen aan de griezelige moerasdieren, tot er plotseling een geheimzinnig virus uitbreekt. Het wantrouwen neemt in hoog tempo toe. Maar zit de grootste kracht niet juist in onze verschillen?   

De Paddentrek speelt van vrijdag 14 t/m zondag 16 juni voor publiek in Podium Hoge Woerd. Daarna zijn er drie dagen schoolvoorstellingen.

Meer informatie
REGISTRATIE VORIGE VOORSTELLINGEN

9 t/m 14 juni 2023

VLIEG!

Het leven van een rebelse eendagsvlieg, van geboorte tot dood

27 mei t/m 1 juni 2022

HET VISSENINTERNAAT

Een spannende en muzikale diepzee-ervaring over kansen(on)gelijkheid op school

4 en 5 juli 2020

DODO LIVE

Op expeditie door Castellum Hoge Woerd

EERDERE VOORSTELLINGEN
8+juni 2023
Vlieg! Banner website (1)
voorstelling is voorbij

Vlieg!

Het leven van een rebelse eendagsvlieg, van geboorte tot dood

De muzikale familievoorstelling Vlieg! neemt je mee in het duizelingwekkende leven van een eendagsvlieg. Van geboorte tot dood volgen we Vlieg, één van de vele kinderen uit de roemruchte vliegenfamilie de Brommen. Al generaties lang voert deze familie oorlog met een Dazen-familie over het allerbelangrijkste in een vliegenleven: de handel in poep. Maar dan wordt middenin deze strijd plotseling de eigenzinnige Vlieg geboren, die het allemaal anders wil doen. Hoe moet Vlieg kiezen tussen haar eigen idealen en de band die ze voelt met haar familie? 

VLIEG!
8+mei 2022
Het_Visseninternaat_vierkant_met_tekst
voorstelling is voorbij

HET VISSENINTERNAAT

Een spannende diepzee-ervaring

Het Visseninternaat is een prestigieuze school waar het neusje van de zalm wordt klaargestoomd voor een succesvol leven. Juffrouw Zalm is al jarenlang aan het instituut verbonden en ziet het liefst vissen uit het hoogste segment in haar klas. Rector Potvis opent het schooljaar echter met een nieuwe koers. Vanaf nu moet iedere vis toegang kunnen krijgen tot het Visseninternaat.

De komst van twee nieuwe leerlingen, een Koningsvis met blauw bloed en een Haring met een studiebeurs, zorgen voor storm in het anders zo kalme water van het Visseninternaat.

HET VISSENINTERNAAT
8+juli 2020
HEADER DE KATTENKEET VAN KATO
voorstelling is voorbij

DE KATTENKEET VAN KATO

Een spannende thriller met een urban vibe

Kato runt een streetfood restaurant in een afbraakwijk van CatCity. Honderden Zwerf Katten komen daar dagelijks langs om hun buik rond te eten aan haar beroemde Myam Myam soep. Samen met haar kattenbrigade biedt zij een levendige schuilplaats voor de straatkatten uit de buurt.

Maar dan blijkt dat de KattenKeet moet worden afgebroken om plaats te maken voor een gloednieuw appartementencomplex voor de Sjieke Poezen uit de stad. De Zwerf Katten en de Sjieke Poezen komen lijnrecht tegenover elkaar te staan. Aan welke kant staat inspecteur Cop Cat en welke rol speelt de Myam Myam soep van Kato hierin?

DE KATTENKEET VAN KATO
8+juli 2020
Dodo live liggend zonder tekst
voorstelling is voorbij

DODO LIVE

Op expeditie door Castellum Hoge Woerd

In deze spannende voorstelling nemen we je mee op reis kriskras over de aarde en door de tijd. We gaan op expeditie in Castellum Hoge Woerd en ontdekken waarom juist daar een Dodo skelet is gevonden. Deze uitgestorven vogel laat zich de mond niet snoeren!

DODO LIVE!
8+juni 2019
Header parade paard zonder tekst
voorstelling is voorbij

PARADE PAARD

De 10de fabuleuze theatervoorstelling van De Vrijstaat!

PARADE PAARD is een spannend verhaal dat zich als een bijzondere circusvoorstelling voor je ogen en om je heen ontvouwt. Neem plaats rond de piste en huiver. Kijk je ogen uit bij de opzwepende dressuur, de dierlijke acrobaten en de illusionistische trucs. Leef mee met de jonge held Remi die vanuit zijn rolstoel de wereld én het hart van de jonge Merrie verovert.

PARADE PAARD
8+juni 2018
voorstelling is voorbij

BLAFFEN!

Een muzikale voorstelling over recht en onrecht, vrijheid en gevangenschap en de moed om je stem te laten horen. 

BLAFFEN! is een spannende voorstelling over de jonge straathond Laika, die door Boxer is gerekruteerd voor het Leger van de Rode Hond. Als Laika de wolfshond Pjotr ontmoet, ontdekt ze dat Boxer misschien niet het beste met haar en alle andere honden voor heeft.

BLAFFEN!