Home > Activiteiten > Voorstellingen

Familievoorstellingen van De Vrijstaat

De Vrijstaat produceert ieder jaar een gloednieuwe muzikale theatervoorstelling voor iedereen vanaf 8 jaar. De artistieke kern van de Vrijstaat-voorstellingen bestaat uit schrijver/regisseur Paul Feld en theatermaker Daphne de Bruin. Per voorstelling vullen we dit team aan met (jonge) acteurs, muzikanten en vormgevers.

 

De Vrijstaat-voorstellingen noemen we ook wel ‘fabuleuze familievoorstellingen’, omdat we er actueel en politiek theater mee op de planken zetten waarin dieren altijd de hoofdrol hebben. In de fabuleuze voorstellingen houdt – kenmerkend voor de vorm van een fabel – een groep dierenpersonages ons een spiegel voor.

 

Voor het maakproces van deze voorstellingen ontwikkelde De Vrijstaat een unieke werkwijze. Naast een kern van professionals vullen we de cast ieder jaar aan met leerlingen uit het basisonderwijs, het voortgezet onderwijs en de Vrijstaat TheaterAcademie. Daarnaast zetten we studenten uit het kunstvakonderwijs in, waardoor er een cast ontstaat die uit meerdere generaties bestaat, zowel qua leeftijd als qua ervaring. Het samenwerken met ervaren theatermakers geeft de jonge acteurs en muzikanten niet alleen een unieke kans om het theatervak in de praktijk te leren en te ervaren; door gezamenlijk op de vloer te staan ontstaat er ook een hechte community – een Vrijstaat Theaterfamilie. Samen werken we ieder voorjaar naar een theaterproductie die aan het einde van het seizoen in première gaat.

 

In juni 2023 presenteren we Vlieg!, onze veertiende voorstelling rondom dieren.

Juni 2023: Vlieg!

Dit jaar nemen we je met de familievoorstelling Vlieg! mee in het duizelingwekkende leven van een eendagsvlieg. Van geboorte tot dood volgen we Vlieg, één van de vele kinderen uit een roemruchte vliegenfamilie. Al generaties lang wordt doorgegeven waar deze familie goed in is; handelen in stront. Maar dan wordt opeens de eigenzinnige Vlieg geboren, die wil breken met deze traditie. Vlieg heeft namelijk een hekel aan stront – ze wordt er kotsmisselijk van. Vlieg wil iets anders. Avontuur! Niet altijd op voorhand weten hoe het loopt. Dat geeft natuurlijk stront aan de knikker…

Vlieg! speelt van vrijdag 9 t/m zondag 11 juni voor publiek in Podium Hoge Woerd. Daarna zijn er schoolvoorstellingen.

Meer informatie
REGISTRATIE VORIGE VOORSTELLINGEN

27 mei t/m 1 juni 2022

HET VISSENINTERNAAT

Een spannende en muzikale diepzee-ervaring over kansen(on)gelijkheid op school

Zaterdag 4 en zondag 5 juli 2020

DODO LIVE

Op expeditie door Castellum Hoge Woerd
EERDERE VOORSTELLINGEN
8+mei - juni 2022
Het_Visseninternaat_vierkant_met_tekst
voorstelling is voorbij

27 mei t/m 1 juni 2022

HET VISSENINTERNAAT

Een spannende diepzee-ervaring

Het Visseninternaat is een prestigieuze school waar het neusje van de zalm wordt klaargestoomd voor een succesvol leven. Juffrouw Zalm is al jarenlang aan het instituut verbonden en ziet het liefst vissen uit het hoogste segment in haar klas. Rector Potvis opent het schooljaar echter met een nieuwe koers. Vanaf nu moet iedere vis toegang kunnen krijgen tot het Visseninternaat.

De komst van twee nieuwe leerlingen, een Koningsvis met blauw bloed en een Haring met een studiebeurs, zorgen voor storm in het anders zo kalme water van het Visseninternaat.

MEER INFORMATIE
8+juli 2020
HEADER DE KATTENKEET VAN KATO
voorstelling is voorbij

Juni 2021

DE KATTENKEET VAN KATO

Een spannende thriller met een urban vibe

Kato runt een streetfood restaurant in een afbraakwijk van CatCity. Honderden Zwerf Katten komen daar dagelijks langs om hun buik rond te eten aan haar beroemde Myam Myam soep. Samen met haar kattenbrigade biedt zij een levendige schuilplaats voor de straatkatten uit de buurt.

Maar dan blijkt dat de KattenKeet moet worden afgebroken om plaats te maken voor een gloednieuw appartementencomplex voor de Sjieke Poezen uit de stad. De Zwerf Katten en de Sjieke Poezen komen lijnrecht tegenover elkaar te staan. Aan welke kant staat inspecteur Cop Cat en welke rol speelt de Myam Myam soep van Kato hierin?

MEER INFORMATIE
8+juli 2020
Dodo live liggend zonder tekst
voorstelling is voorbij

Zaterdag 4 en zondag 5 juli 2020

DODO LIVE

Op expeditie door Castellum Hoge Woerd

In deze spannende voorstelling nemen we je mee op reis kriskras over de aarde en door de tijd. We gaan op expeditie in Castellum Hoge Woerd en ontdekken waarom juist daar een Dodo skelet is gevonden. Deze uitgestorven vogel laat zich de mond niet snoeren!

MEER INFORMATIE
8+juni 2019
Header parade paard zonder tekst
voorstelling is voorbij

7 t/m 12 juni 2019

PARADE PAARD

De 10de fabuleuze theatervoorstelling van De Vrijstaat!

PARADE PAARD is een spannend verhaal dat zich als een bijzondere circusvoorstelling voor je ogen en om je heen ontvouwt. Neem plaats rond de piste en huiver. Kijk je ogen uit bij de opzwepende dressuur, de dierlijke acrobaten en de illusionistische trucs. Leef mee met de jonge held Remi die vanuit zijn rolstoel de wereld én het hart van de jonge Merrie verovert.

MEER INFORMATIE
8+juni 2018
voorstelling is voorbij

1 t/m 6 juni 2018

BLAFFEN!

Een muzikale voorstelling over recht en onrecht, vrijheid en gevangenschap en de moed om je stem te laten horen. 

BLAFFEN! is een spannende voorstelling over de jonge straathond Laika, die door Boxer is gerekruteerd voor het Leger van de Rode Hond. Als Laika de wolfshond Pjotr ontmoet, ontdekt ze dat Boxer misschien niet het beste met haar en alle andere honden voor heeft.

MEER INFORMATIE
8+mei 2017
voorstelling is voorbij

19 t/m 24 mei 2017

De Nacht van de Kakkerlak

Met het mensenmeisje Teekla als bondgenoot besluiten ze de mensheid een koekje van eigen deeg te geven.

In het voorjaar van 2017 maakt De Vrijstaat een nieuwe muzikale familietheatervoorstelling waarin dieren centraal staan; deze keer zijn dat de insecten. Gehaat en gevreesd als ze zijn worden ze stelselmatig bespoten en vertrapt door de mens. Maar nu komen de insecten in opstand. Als soort overtreffen zij de mens in leeftijd met miljoenen jaren, in aantal ook, dus waarom zouden ze zich nog langer als griezels in een hoekje laten drukken? Met het mensenmeisje Teekla als bondgenoot besluiten ze de mensheid een koekje van eigen deeg te geven.

8+maart 2016
voorstelling is voorbij

25 t/m 30 maart 2016

Stormvogels

Een beeldende voorstelling over op drift geraakte vreemde vogels in een onthechte maatschappij.

Theatermakers Paul Feld & Daphne de Bruin hebben deze keer een voorstelling gemaakt met onder andere het thema bootvluchtelingen. In een opvangtehuis voor dakloze vogels, het Kraaiennest, zwaaien Kraai en Duif de scepter. Bedelend en rovend scharrelen de Zwerfvogels hun kostje bijeen. Op een dag ontmoet het weesmeisje Mus de gevluchte paradijsvogel Dijs en dat verandert haar leven. 

8+juli 2014
voorstelling is voorbij

4 t/m 13 juli 2014

RatMan

Een muzikale voorstelling over een verdreven gezin.

Als weduwnaar is het niet makkelijk om je hoofd boven water te houden. Zeker niet als je acht hongerige kinderen te voeden hebt. De vrouw van RatMan is vergiftigd door het allernieuwste rattengif dat wordt ingezet tegen het Rattenvolk, dat verdreven wordt van het platteland nu de nieuwe stad in aanbouw is. De familie heeft zijn intrek genomen in de oude boerderij van De Vrijstaat waar RatMan zijn dagelijkse kostje bij elkaar probeert te scharrelen. Maar de kinderen worden steeds magerder, de honger knaagt en het mensenvoedsel lonkt.

MEER INFORMATIE