Home > Activiteiten > TheaterAcademie voor kinderen en jongeren

De Vrijstaat TheaterAcademie

De Vrijstaat TheaterAcademie is voor kinderen en jongeren die het theatervak in de praktijk willen leren. Via lessen, workshops en masterclasses werk je toe naar een theatervoorstelling aan het einde van het seizoen. Leerlingen van De Vrijstaat TheaterAcademie maken daar onderdeel uit van een cast bestaande uit professionals, jonge makers, studenten van kunstvakopleidingen, kinderen en jongeren.

Jongeren
In de meivakantie organiseren we voor 12-16-jarigen een fulltime theaterweek met trainingen, workshops en masterclasses, die toewerkt naar een eidproduct dat onderdeel zal zijn van de voorstelling. De inhoud van deze cursus zal afhankelijk zijn van wat we in de voorstelling nodig hebben. Het kan een meerdaagse clownsworkshop zijn, een danstraining, of misschien zoeken we naar jongeren die onder professionele begeleiding een soundscape maken voor de voorstelling. In deze theaterweek word je uitgedaagd om jezelf te ontwikkelen als performer en werk je in een snelkookpan met inspirerende theatermakers.

Kinderen
Kinderen van 9-12 jaar die graag theater maken kunnen zich inschrijven voor een jaarprogramma. In drie blokken van 8 weken werk je aan het ontwikkelen van jezelf als acteur onder leiding van een speldocent en ervaren theatermakers (november – juni). Deze lessen en repetities worden verzorgd door de professionals van de cast en werken toe naar de jaarlijkse voorstelling van De Vrijstaat. Van basistechnieken en elementaire toneeltraining tot personage- en sceneontwikkeling; in dit jaartraject leer je de kneepjes van het vak.

Vanaf mei komt de hele theaterfamilie samen om de voorstelling tot een geheel te maken.  Je repeteert dan een aantal keer met de hele cast, je gaat het theater in om de voorstelling af te monteren en werkt toe naar een generale repetitie.

De voorstelling

De voorstelling wordt gespeeld in Podium Hoge Woerd en bestaat uit een reeks vrije voorstellingen en een aantal schoolvoorstellingen. Je moet deze periode beschikbaar zijn en zult voor een aantal dagen vrijstelling van school moeten vragen om te kunnen spelen.

De invulling en de opbouw  van de lessen voor de TheaterAcademie  is in handen van het artistieke team dat bestaat uit artistiek leider en actrice Daphne de Bruin, schrijver en regisseur Paul Feld aangevuld met diverse theatermakers en dramadocenten.

Aanspreekpunt bij De Vrijstaat

DAPHNE DE BRUIN

Daphne de Bruin is het aanspreekpunt op De Vrijstaat TheaterAcademie. Zij ziet toe op de individuele ontwikkeling van alle deelnemende kinderen en werkt met hen naar een voorstelling toe.

12+Meivakantie
ACTUEEL PROGRAMMA

28 april t/m 3 mei 2020

THEATERWEEK 2020

Voor jongeren vanaf 12 jaar die theater door hun bloed voelen stromen!

Meespelen in een film? In één week 5 videoclips maken met een professionele crew? Jezelf ontwikkelen als performer voor de camera? Je meivakantie op een inspirerende plek doorbrengen? 

Speciaal voor jongeren vanaf 12 jaar, die onderdeel uit willen maken van onze Vrijstaat Theaterfamilie, hebben we een intensieve trainingsweek in de meivakantie. Zes dagen lang werk je met een professionele docent en cast aan een videoproductie die onderdeel zal uitmaken van de voorstelling DODO live!

INFORMATIE & AANMELDEN
9+2019-2020
INSCHRIJVEN NIET MEER MOGELIJK

30 oktober 2019 t/m 17 juni 2020

THEATERACADEMIE 2019-2020

Voor kinderen die niets liever doen dan op het podium staan

Kinderen van 9-12 jaar die graag theater maken kunnen zich inschrijven voor een jaarprogramma. In drie blokken van 8 weken werk je aan het ontwikkelen van jezelf als acteur onder leiding van een speldocent en ervaren theatermakers. (november – juni). Deze lessen en repetities worden verzorgd door de professionals van de cast en werken toe naar de jaarlijkse voorstelling van De Vrijstaat.

Van basistechnieken en elementaire toneeltraining tot personage- en scèneontwikkeling; in dit jaartraject leer je de kneepjes van het vak. Samen werken we toe aan een deelname in de voorstelling DODO live! Uiteindelijk komt alles samen in de montageweek en sta je tijdens de voorstellingen samen met de acteurs te stralen op het podium!

MEER INFORMATIE
ONZE WERKWIJZE

In de loop van de jaren ontwikkelde De Vrijstaat een bijzondere manier van werken waarbij meerdere generaties samenwerken aan een professionele theatervoorstelling. Deze Vrijstaat Theaterfamilie biedt een praktijkgerichte leeromgeving waarbij passie, expertise en spelplezier gedeeld kunnen worden.

De Vrijstaat TheaterAcademie werkt volgens de methodiek van meester-gezel-leerling die ook gebruikt wordt op De Vrijstaat KunstAcademie die inmiddels zijn vijfde jaar in gaat!

Daphne de Bruin: “De werkwijze is gebaseerd op de ervaringen die wij met onze fabuleuze voorstellingen in de afgelopen 10 jaar hebben opgebouwd. De groep meespelende kinderen en jongeren is in de loop van de jaren steeds groter geworden, De Vrijstaat Theaterfamilie groeit gestaag. Met de start van De Vrijstaat TheaterAcademie willen wij de werkwijze van inbedden in een jaarprogramma, waarin je structureel kunt werken aan de ontwikkeling van de kinderen als acteur en meer ruimte kunt creëren voor eigen inbreng. Bovendien schappen wij de mogelijkheid om kinderen die zich thuis voelen bij De Vrijstaat Theaterfamilie, zich langer aan ons te verbinden en gedurende meerdere jaren de TheaterAademie te volgen. Daarnaast bestaat de mogelijkheid om door te stromen naar de Theaterweek (12+).”

EERDERE SEIZOENEN
9+2018-2019
voorstelling is voorbij

9 november 2018 – 12 juni 2019

PARADE PAARD

De kinderen en jongeren van de TheaterAcademie speelden samen met professionele acteurs in deze 10de fabuleuze theatervoorstelling van De Vrijstaat. PARADE PAARD is een spannend verhaal dat zich als een bijzondere circusvoorstelling voor je ogen en om je heen ontvouwt met opzwepende dressuur, dierlijke acrobaten en illusionistische trucs.

De kinderen van de basisscholen die mee speelden in PARADE PAARD hoorden bij de Paardenfamilie. Zij kregen de rol van Little Ponies.

Leerlingen van de TheaterAcademie speelden de kinderen uit het weeshuis. De leerlingen van de 12+ groep werkten met dansdocent Christophe Eberl van De Dansers.

MEER INFORMATIE