Home > Activiteiten > TheaterAcademie voor kinderen en jongeren

De Vrijstaat TheaterAcademie

De Vrijstaat TheaterAcademie is voor kinderen en jongeren die het theatervak in de praktijk willen leren. Via lessen, workshops en masterclasses werk je toe naar een theatervoorstelling aan het einde van het seizoen. Leerlingen van De Vrijstaat TheaterAcademie maken daar onderdeel uit van een cast bestaande uit professionals, jonge makers, studenten van kunstvakopleidingen, kinderen en jongeren.

Jaartraject voor kinderen en jongeren

Kinderen en jongeren tussen de 10 en 16 jaar die graag theater maken kunnen zich inschrijven voor een jaarprogramma. In drie blokken van acht weken werk je aan het ontwikkelen van jezelf als acteur onder leiding van een speldocent en ervaren theatermakers (november – juni). Deze lessen en repetities worden verzorgd door de professionals van de cast en werken toe naar de jaarlijkse voorstelling van De Vrijstaat. Van basistechnieken en elementaire toneeltraining tot personage- en scèneontwikkeling: in dit jaartraject leer je de kneepjes van het vak.

Vanaf mei komt de hele theaterfamilie samen om de voorstelling tot een geheel te maken.  Je repeteert dan een aantal keer met de hele cast, je gaat het theater in om de voorstelling af te monteren en werkt toe naar een generale repetitie.

De voorstelling

De voorstelling wordt gespeeld in Podium Hoge Woerd en bestaat uit een reeks vrije voorstellingen en een aantal schoolvoorstellingen. Je moet deze periode beschikbaar zijn en zult voor een aantal dagen vrijstelling van school moeten vragen om te kunnen spelen.

De invulling en de opbouw  van de lessen voor de TheaterAcademie  is in handen van het artistieke team dat bestaat uit artistiek leider en actrice Daphne de Bruin, schrijver en regisseur Paul Feld aangevuld met diverse theatermakers en dramadocenten.

Nieuw seizoen vanaf oktober 2024

In oktober 2024 start een nieuw seizoen van de Vrijstaat TheaterAcademie. De aanmeldingen openen in juni. Wil je als eerste op de hoogte zijn als de inschrijvingen openen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief of stuur een mail naar info@devrijstaat.nl.

ONZE WERKWIJZE

In de loop van de jaren ontwikkelde De Vrijstaat een bijzondere manier van werken waarbij meerdere generaties samenwerken aan een professionele theatervoorstelling. Deze Vrijstaat Theaterfamilie biedt een praktijkgerichte leeromgeving waarbij passie, expertise en spelplezier gedeeld kunnen worden.

De Vrijstaat TheaterAcademie werkt volgens de methodiek van meester-gezel-leerling die ook gebruikt wordt op De Vrijstaat KunstAcademie.

Daphne de Bruin: “De werkwijze is gebaseerd op de ervaringen die wij met onze fabuleuze voorstellingen in de afgelopen 10 jaar hebben opgebouwd. De groep meespelende kinderen en jongeren is in de loop van de jaren steeds groter geworden, De Vrijstaat Theaterfamilie groeit gestaag. Met de start van De Vrijstaat TheaterAcademie willen wij de werkwijze van inbedden in een jaarprogramma, waarin je structureel kunt werken aan de ontwikkeling van de kinderen als acteur en meer ruimte kunt creëren voor eigen inbreng. Bovendien schappen wij de mogelijkheid om kinderen die zich thuis voelen bij De Vrijstaat Theaterfamilie, zich langer aan ons te verbinden en gedurende meerdere jaren de TheaterAcademie te volgen.”

VOORSTELLINGEN VAN EERDERE SEIZOENEN
8+2023-2023
voorstelling is voorbij

oktober 2022 – juni 2023

Vlieg!

De muzikale familievoorstelling Vlieg! neemt je mee in het duizelingwekkende leven van een eendagsvlieg. Van geboorte tot dood volgen we Vlieg, één van de vele kinderen uit de roemruchte vliegenfamilie de Brommen. Al generaties lang voert deze familie oorlog met een Dazen-familie over het allerbelangrijkste in een vliegenleven: de handel in poep. Maar dan wordt middenin deze strijd plotseling de eigenzinnige Vlieg geboren, die het allemaal anders wil doen. Hoe moet Vlieg kiezen tussen haar eigen idealen en de band die ze voelt met haar familie?

MEER INFORMATIE
8+2021-2022
voorstelling is voorbij

oktober 2021 – juni 2022

Het Visseninternaat

Het Visseninternaat is een prestigieuze school waar het neusje van de zalm wordt klaargestoomd voor een succesvol leven. Juffrouw Zalm is al jarenlang aan het instituut verbonden en ziet het liefst vissen uit het hoogste segment in haar klas. Rector Potvis opent het schooljaar echter met een nieuwe koers: vanaf nu moet iedere vis toegang kunnen krijgen tot het Visseninternaat. De komst van twee nieuwe leerlingen, een Koningsvis met blauw bloed en een Haring met een studiebeurs, creëert storm in het anders zo kalme water van het Visseninternaat. Het Visseninternaat is een spannende voorstelling die het thema van kansen(on)gelijkheid op school belicht.

MEER INFORMATIE
8+2020-2021
voorstelling is voorbij

oktober 2020 – juni 2021

De Kattenkeet van Kato

Kato runt een streetfood restaurant in een afbraakwijk van CatCity. Honderden Zwerf Katten komen daar dagelijks langs om hun buik rond te eten aan haar beroemde Myam Myam soep. Samen met haar kattenbrigade biedt zij een levendige schuilplaats voor de straatkatten uit de buurt.

Maar dan blijkt dat de KattenKeet moet worden afgebroken om plaats te maken voor een gloednieuw appartementencomplex voor de Sjieke Poezen uit de stad. De Zwerf Katten en de Sjieke Poezen komen lijnrecht tegenover elkaar te staan. Aan welke kant staat inspecteur Cop Cat en welke rol speelt de Myam Myam soep van Kato hierin?

MEER INFORMATIE
9+2019-2020
voorstelling is voorbij

oktober 2019 – juni 2020

DODO live!

In het voorjaar van 2020 speelden de kinderen en jongeren in de 11de fabuleuze familievoorstelling van De Vrijstaat.

DODO live! is spannend muziektheater op zoek naar antwoorden op grote vragen. Wat is tijd, wat gebeurt er met dieren die uitsterven en waar komen nieuwe soorten eigenlijk vandaan?

Boekhoudende dino’s, een olifantsvogel op sterk water, ruziënde gentiaanblauwtjes en een welkomstdiner voor de witte neushoorn; in deze spannende voorstelling komt een lang vervlogen wereld tot leven waarin het heden en de toekomst zich moeiteloos mengen. DODO live! mixt hallucinerende livemuziek en kleurrijke theaterscènes tot een gebeurtenis voor jong en oud.

MEER INFORMATIE
9+2018-2019
voorstelling is voorbij

9 november 2018 – 12 juni 2019

PARADE PAARD

De kinderen en jongeren van de TheaterAcademie speelden samen met professionele acteurs in deze 10de fabuleuze theatervoorstelling van De Vrijstaat. PARADE PAARD is een spannend verhaal dat zich als een bijzondere circusvoorstelling voor je ogen en om je heen ontvouwt met opzwepende dressuur, dierlijke acrobaten en illusionistische trucs.

De kinderen van de basisscholen die mee speelden in PARADE PAARD hoorden bij de Paardenfamilie. Zij kregen de rol van Little Ponies.

Leerlingen van de TheaterAcademie speelden de kinderen uit het weeshuis. De leerlingen van de 12+ groep werkten met dansdocent Christophe Eberl van De Dansers.

MEER INFORMATIE