Home > Jongeren

Aanbod voor jongeren op De Vrijstaat

Met de groei van Leidsche Rijn groeit De Vrijstaat mee. Nu de jongste generatie kinderen hier in Leidsche Rijn groot is geworden, is aanbod voor jongeren en jonge makers nog belangrijker geworden in ons programma. Met de ondertitel kunstwerkplaats voor Jong Utrecht zijn wij een thuishaven voor de nieuwe generaties in het jongste deel van Utrecht.

Op De Vrijstaat KunstAcademie, De Vrijstaat TheaterAcademie, de kunstvakantieweek en in De Vrijstaat Theaterfamilie zijn activiteiten gericht op jongeren van 12+. Voor VO scholen bieden wij educatieve trajecten in de vorm van masterclasses of ‘leerwerkplaatsen’ in diverse kunstdisciplines.

Werkplaats

Met ons Kunstenaar in Huis JONG programma bieden wij een open werkplaats voor 16+ jongeren die het kunstenaarschap omarmen en hun eigen projecten willen realiseren. In samenwerking met diverse afdelingen van de HKU biedt De Vrijstaat de mogelijkheid voor jonge makers om als landingsplaats en springplank te fungeren.

Op De Vrijstaat kiezen we voor een keten van talentontwikkeling waar kinderen en jongeren tussen de 6 en 26 jaar steeds door kunnen stromen naar activiteiten en mogelijkheden om door te groeien en om de eigen identiteit als kunstenaar steeds verder te ontwikkelen.

Vanuit onze werkwijze van meester-gezel-leerling biedt De Vrijstaat een inspirerende en dynamische omgeving, waarin het mogelijk is om steeds vanuit een andere rol betrokken te zijn bij onze activiteiten.

Speciaal voor jongeren hebben wij:

Leerwerkplaats/stage

Vanaf september 2020 hebben we nog plaats voor stagiair(e)s Productie, Educatie en Communicatie. Meer informatie? Klik hier. Interesse? Mail je motivatie, cv en beschikbaarheid naar info@devrijstaat.nl  

ONS AANBOD
12+Theaterweek

Werk aan je performance skills

Speciaal voor jongeren vanaf 12 jaar, die onderdeel uit willen maken van onze Vrijstaat Theaterfamilie, hebben we een verdiepend jaartraject. Op vrijdagmiddag werk je met een professionele docent en cast aan scènes die onderdeel zullen uitmaken van onze jaarlijkse voorstellingOp De Vrijstaat TheaterAcademie nemen we je ambities serieus en werk je samen met kunstvakstudenten, jonge professionals en oude rotten in het vak.
actueel aanbod meer achtergrondinformatie
Periode:
Oktober t/m juni
Data & tijden:
Vrijdagmiddag van 16:00 tot 18:30 uur
12+KunstAcademie

Bouw aan je kunst-portfolio

Voor jongeren die het leuk vinden om hun creatieve skills te ontwikkelen. Volgens het aloude principe van de meester-gezel-leerling biedt De Vrijstaat KunstAcademie een werkplaats waar je direct het ambacht kunt leren van de meester. Door dicht op de huid van de kunstenaar te zitten en direct zelf aan de slag te gaan met de geboden materialen en technieken, biedt De Vrijstaat een praktijkgerichte leeromgeving.
actueel programma meer achtergrondinformatie
Periode:
Hele culturele seizoen (sept-juli)
Data & tijden:
De lessen zijn op zaterdag van 10:00-12:30 uur. Tijdens schoolvakanties is er geen les. Elk blok bestaat uit 10 lessen, inclusief een eindpresentatie.
12+Kunstvakantieweek

Feestelijke afsluiting zomervakantie met de Kunstvakantieweek

De leukste manier om de zomervakantie af te sluiten is met de Kunstvakantieweek. Je werkt een week lang met diverse kunstenaars aan een presentatie die in het weekend wordt gepresenteerd. Muziek, beeldende kunst, performances of installaties, ieder jaar is het weer een verrassing waar je aan gaat werken maar dat de uitkomst bijzonder is dat staat vast.
actueel programma meer achtergrondinformatie
Periode:
Zomer (augustus)
Data & tijden:
De laatste week van de schoolvakantie. Ma t/m vr van 9 tot 17 uur. Za en zo afwijkende tijden.
12+Klub19

Geef vorm aan het culturele programma

KLUB19 is een community voor jongeren die wonen of naar school gaan in Leidsche Rijn/Vleuten-De Meern, en die geïnteresseerd zijn in muziek, dans, theater, games, nieuwe media en meer! Via maandelijkse hang-outs, georganiseerd door de KLUB19 coördinator, krijgt het programma steeds frisse input voor evenementen en activiteiten die grassroot ontstaan of aansluiten bij de programma’s van de organisaties. KLUB19 is het podium en de backstage van jongeren in Leidsche Rijn.
meer achtergrondinformatie
Periode:
Hele culturele seizoen
16+Kunstenaars in Huis

Ontwikkel je eigen project met hulp van professionals

Wil jij je eigen kunstproject realiseren? De Vrijstaat kan jou daarbij helpen. Door middel van coaching, werkruimte en (financiële) ondersteuning. Ben jij ouder dan 16 jaar en wil je de volgende stap maken met jouw creatieve idee? Pitch dan vóór 1 juli jouw kunstproject en wie weet selecteren wij jou om dit plan op De Vrijstaat uit te voeren!
meer achtergrondinformatie
Periode:
Hele culturele seizoen.
Aanmelden voor 1 juli.
Aanmelden:
Je kunt gebruik maken van dit formulier:
Kunstenaar in Huis JONG projectformulier
16+NULpunt

De klanken van de HKU bij De Vrijstaat

In het najaar van 2018 startte De Vrijstaat een bijzondere nieuwe samenwerking met de opleiding Musician 3.0 van HKU. Gedurende 5 avonden verdeeld over het jaar hebben studenten van deze conservatoriumopleiding De Vrijstaat bezet. Onze locatie dient als inspiratieplek voor jonge muziekmakers die graag van zich laten horen. Cross-overs tussen disciplines, onverwachte performances, een hartverscheurend liefdesduet of scheurend harde muzikale botsingen: in NULpunt omarmen we iedere theatrale ontmoeting.
meer achtergrondinformatie
Periode:
Wisselende momenten