Home > Jongeren

Aanbod voor jongeren op De Vrijstaat

Met de groei van Leidsche Rijn groeit De Vrijstaat mee. Nu de jongste generatie kinderen hier in Leidsche Rijn groot is geworden, is aanbod voor jongeren en jonge makers nog belangrijker geworden in ons programma. Met de ondertitel kunstwerkplaats voor Jong Utrecht zijn wij een thuishaven voor de nieuwe generaties in het jongste deel van Utrecht.

Op De Vrijstaat KunstAcademie, De Vrijstaat TheaterAcademie, de kunstvakantieweek en in De Vrijstaat Theaterfamilie zijn activiteiten gericht op jongeren van 12+. Voor VO scholen bieden wij educatieve trajecten in de vorm van masterclasses of ‘leerwerkplaatsen’ in diverse kunstdisciplines.

Werkplaats

Met het programma VrijSpel bieden wij een open werkplaats voor 16+ jongeren die het kunstenaarschap omarmen en hun eigen projecten willen realiseren. In samenwerking met diverse afdelingen van de HKU biedt De Vrijstaat de mogelijkheid voor jonge makers om als landingsplaats en springplank te fungeren.

Vrijspraak is voor jongeren van 12 jaar en ouder. Zij realiseren hun eigen projecten op het gebied van film, radio of koken en worden daarin begeleid door professionele Vrijstaat coaches en kunstenaars.

Op De Vrijstaat kiezen we voor een keten van talentontwikkeling waar kinderen en jongeren tussen de 6 en 26 jaar steeds door kunnen stromen naar activiteiten en mogelijkheden om door te groeien en om de eigen identiteit als kunstenaar steeds verder te ontwikkelen.

Vanuit onze werkwijze van meester-gezel-leerling biedt De Vrijstaat een inspirerende en dynamische omgeving, waarin het mogelijk is om steeds vanuit een andere rol betrokken te zijn bij onze activiteiten.

 

Meer informatie vind je op:

VrijSpraak Café (12+)
VrijSpel (16+)
TheaterAcademie (12+)
KunstAcademie (12+)
Kunstvakantieweek (12+)

Elke zaterdagavond is er bij ons het VrijSpraak Café: een creatieve hangout voor iedereen van 12 t/m 16 jaar oud. Hier kun je chillen, eten en deelnemen aan verschillende culturele activiteiten. Wat dacht je van bijvoorbeeld een filmavond met een thema, een vegan kooksessie, een kledingruilavond, een workshop transformatie of een lesje stagefighting? Het VrijSpraak Café is voor én door jongeren, dus de groep bepaalt zelf hoe de creatieve workshops worden ingevuld. En je werkt samen toe naar een festival! 

Meer informatie
ONS AANBOD
12+TheaterAcademie

Werk aan je performance skills

Speciaal voor jongeren vanaf 12 jaar, die onderdeel uit willen maken van onze Vrijstaat Theaterfamilie, hebben we een verdiepend jaartraject. Op vrijdagmiddag werk je met een professionele docent en cast aan scènes die onderdeel zullen uitmaken van onze jaarlijkse voorstellingOp De Vrijstaat TheaterAcademie nemen we je ambities serieus en werk je samen met kunstvakstudenten, jonge professionals en oude rotten in het vak.
actueel aanbod meer achtergrondinformatie
Periode:
Oktober t/m juni
Data & tijden:
Vrijdagmiddag en – avond.
12+KunstAcademie

Bouw aan je kunst-portfolio

Voor jongeren die het leuk vinden om hun creatieve skills te ontwikkelen. Volgens het aloude principe van de meester-gezel-leerling biedt De Vrijstaat KunstAcademie een werkplaats waar je direct het ambacht kunt leren van de meester. Door dicht op de huid van de kunstenaar te zitten en direct zelf aan de slag te gaan met de geboden materialen en technieken, biedt De Vrijstaat een praktijkgerichte leeromgeving.
actueel programma meer achtergrondinformatie
Periode:
Hele culturele seizoen (sept-juli)
Data & tijden:
De lessen zijn op zaterdag van 10:00-12:30 uur. Tijdens schoolvakanties is er geen les. Elk blok bestaat uit 10 lessen, inclusief een eindpresentatie.
12+VrijSpraak Café

Werk toe naar een eigen jongerenfestival

Elke zaterdagavond is er bij ons het VrijSpraak Café: een creatieve hangout voor iedereen van 12 t/m 16 jaar oud. Hier kun je chillen, eten en deelnemen aan verschillende culturele activiteiten, en je werkt toe toe naar een VrijSpraak Festival.
meer informatie
Periode:
Hele culturele seizoen
16+VrijSpel

Ontwikkel je eigen project met hulp van professionals

Heb je als jongere een droom of ambitie waarin je graag aan wilt werken? Dan krijg je bij ons VrijSpel! Zou je een fototentoonstelling willen inrichten van je eigen werk, een verhalenbundel willen schrijven, een rap-optreden willen geven of een podcastserie willen maken? Theater, muziek of beeldende kunst, De Vrijstaat helpt jou om je plannen waar te maken.
meer informatie
Periode:
Hele culturele seizoen
12+Kunstvakantieweek

Feestelijke afsluiting zomervakantie

De leukste manier om de zomervakantie af te sluiten is met de Kunstvakantieweek. Je werkt een week lang met diverse kunstenaars aan een presentatie die in het weekend wordt gepresenteerd. Muziek, beeldende kunst, performances of installaties, ieder jaar is het weer een verrassing waar je aan gaat werken maar dat de uitkomst bijzonder is dat staat vast.
actueel programma meer achtergrondinformatie
Periode:
Zomer (augustus)
Data & tijden:
De laatste week van de schoolvakantie. Ma t/m vr van 9 tot 17 uur. Za en zo afwijkende tijden.