123
  • 16+22 april 2022VrijSpel 22 april 2023LocatieDe Vrijstaat

    Op zaterdag 22 april tonen een aantal VrijSpellers van dit seizoen hun werk in een eindpresentatie. Kom om 17.00 uur naar de Vrijstaat-boerderij voor een programma vol beeldende kunst en live muziek!

    Uitverkocht

  • Je winkelmand is momenteel leeg.

    Terug naar winkel

Home > Activiteiten > VrijSpel

VrijSpel

Ben je 16 jaar of ouder en heb je een creatief planEen tentoonstelling inrichten met je foto’s, een rap-optreden geven, je eigen gitaarliedjes spelen voor publiek, een verhalenbundel schrijven, een podcastserie maken… Theater, muziek of kunst, het mag van alles zijn. Bij ons krijg je VrijSpel 

 

VrijSpel is het programma van De Vrijstaat waarin we jonge mensen helpen hun ambities waar te maken. Als je je aanmeldt maken we eerst samen jouw plannen concreet, om daarna professionals te zoeken die jou kunnen coachen. 

In de afgelopen jaren heeft De Vrijstaat verschillende projecten ondersteund die varieerden van het uitbrengen van een eerste CD, een theatersolo en een korte documentairefilm tot een poetry performance, een kledingcollectie en een kleinkunstprogramma. Dit jaar liepen al projecten met een rock-zangeres die het klassieke pad op wil, een filosofe die de creatieve maker in zichzelf zoekt, een ontwerper van een eigen fictieve wereld (inclusief een eigen taal!) en een ambitieuze jongere die middels beeldende kunst de aandacht wil vestigen op de impact van kanker in een gezin.

Lees hieronder meer over een aantal projecten van VrijSpellers!

Meld je aan!

Ben jij ook klaar om op de springplank te stappen? We hebben doorlopend plek voor VrijSpellers. Stuur een mailtje naar Daphne via daphne@devrijstaat.nl om je aan te melden.

DAPHNE DE BRUIN
DAPHNE DE BRUIN
KUNSTENAARS EINDPRESENTATIE

Deze VrijSpel-kunstenaars en -muzikanten presenteerden op zaterdag 11 april hun eindwerk.

The Crimson Crows (Instagram: @thecrimsoncrows) brengen energieke indie rock naar Utrecht. Deze jonge band laat met een frisse sound rocknummers horen, altijd met een catchy melodie. Tijdens de eindpresentatie spelen ze onder andere hun debuutsingle ‘The Debater’, die je vanaf 12 mei kunt beluisteren op de grote streaming platforms. Voor dit nummer zullen de komende periode binnen VrijSpel een videoclip opnemen.

Guido Beeldstro laat bij de eindpresentatie twee werken zien die bijdragen aan zijn denkbeeldige beleving tijdens het componeren van muziek. Guido: “Het laten vloeien van dergelijke creaties heeft voor mij niks te maken met de wereld zoals we die bijvoorbeeld kennen in geschreven tekst; meer dan dat is het een intuïtieve ervaring van de zintuiglijke en intellectuele wereld. Het helpt mij dan ook om juist te werken met dit soort beelden, om dichterbij het verhaal van mijn ervaring te komen.”

Suzan heeft zich in het VrijSpel-traject ontwikkeld als zangeres. Bij de eindpresentatie speelt ze met haar band Skylake. Suzan: “Dankzij VrijSpel heb ik een geheel nieuwe stem in mijzelf kunnen ontdekken. Deze laat ik graag samen met mijn band Skylake horen. We spelen drie nieuwe nummers van ons aankomende album!”

Otis, Sanae, Syd en Pim presenteren bij de eindpresentatie de expositie Ode. Met deze expositie vragen ze aandacht voor de impact van kanker op een gezin en zamelen ze geld in voor KWF Kankerbestrijding.

KUNSTENAARS VOORJAAR 2023

Lees hieronder meer over de vier jonge VrijSpel-kunstenaars die op 25 februari hun werk presenteerden in een eindpresentatie. 

Cecile Haanstra werd in het VrijSpel-traject begeleid door kunstenaar Engel Pluck. Op de eindpresentatie toont ze ‘Duration’. 

Duration is een creatief onderzoek naar de absurditeit van het alledaagse, waarin onder andere tijd, dienstbaarheid en zinloosheid een rol spelen. In een poging om het gewone, het vertrouwde en het alledaagse te deconstrueren, maakt Cecile van twijfelen’ een ambacht.Vanuit haar academische achtergrond probeert ze een nieuwe vorm van onderzoek te doen naar het conceptuele door ook vanuit het lichamelijk/materiële/menselijke te werken.

Cameron Hoitink neemt je in haar expositie mee naar Arako, een eiland in de Stille Oceaan… dat niet echt bestaat. Tijdens de eindpresentatie kun je kijkje nemen in de natuur, cultuur en taal van dit verzonnen land. Ze werd in het creatieve proces begeleid door kunstenaar Kim van der Zijde.

Cameron: “Arako is rond 2017 in mijn tienerbrein ontstaan. Sindsdien gaat er bijna geen dag voorbij waarin ik niet iets nieuws over Arako verzin. Tot nu toe deelde ik deze ideeën alleen in een groepsapp vol vrienden, maar nu is het tijd om mijn ideeën met iedereen te delen.”

Faas Dalderop heeft binnen zijn VrijSpel-traject maskers gemaakt. Hij vertelt: “Ik ben altijd al gefascineerd geweest met maskers, maar maakte deze vaak van karton. Nu wilde ik eens iets anders proberen, daarom was mijn doel tijdens dit project om zoveel mogelijk nieuwe materialen uit te proberen. Ik heb gebruik gemaakt van stof, klei, karton en zelfs hout. Niet alle maskers zijn even af, maar dit laat ook zien hoe ik te werk ben gegaan.”

Bij de eindpresentatie draait er een film waar de maskers worden tentoongesteld op acteurs. Faas werd in zijn VrijSpel-traject begeleid door kunstenaar Kim van der Zijde. 

Hebe Kamperman deed begin dit jaar toelating voor de opleiding Fine Art aan de HKU. In tien minuten mocht ze met een portfolio laten zien wie ze als kunstenaar is – best een uitdaging. Om zich hierop voor te bereiden heeft ze de afgelopen maanden samen met kunstenaar Kim van der Zijde gewerkt aan het samenstellen en verbreden van haar portfolio. Dat betekent ook, aldus Hebe, “veel en heel lang mijmeren over hoe ik in woorden uit kan drukken wie ik ben.”

Hebe: “In deze expositie laat ik een paar van mijn meest recente werken zien waarin ik heb geëxperimenteerd met nieuwe materialen. Ik heb geprobeerd om in deze voor mij nog onbekende media mijn identiteit als kunstenaar uit te drukken.”

KUNSTENAARS 2021 - 2022

Boet & Silas zijn twee studenten die in hun vrije tijd muziek maken onder de naam Kylassin. Met accordeon, gitaar, zang en cajon richten zij zich voornamelijk op (oost)Europese folkmuziek in verschillende talen. Ze gaan uit van bestaande nummers uit dit brede en rijke repertoire en geven daar hun eigen draai aan, met nieuwe arrangementen. In het VrijSpeltraject willen zij een verhalende voorstelling ontwikkelen waarin de liedjes die zij zingen worden afgewisseld met verhalende teksten. Het geheel vormt dan een samenhangende vertelling.

Valerie is net geslaagd aan het Amadeuslyceum en heeft komend jaar een tussenjaar. In het VrijSpeltraject wil zij zich ontwikkelen als singer-songwriter. Zij schrijft haar eigen teksten en begeleidt zichzelf op de gitaar. Haar nummers zijn nu nog zowel in het Nederlands als in het Engels. Ze weet nog niet welke richting ze uiteindelijk op wil. Haar teksten zijn geëngageerd en gaan over zaken waar je als jongvolwassene tegenaan loopt in de samenleving..

Nieuwe Meesters: Camiel, Faas, Hebe, Leander en Yrsa zijn oud-leerlingen van de Vrijstaat KunstAcademie. Zij willen zich met z’n vijven verder verdiepen in architectuur en het verven met olieverf. In het VrijSpeltraject gaan zij in september aan de slag met kunstenares Britt Dorenbosch die hen in zal wijden in de geheimen van olieverf. In december presenteren zij hun werk. Daarna is Marjolein Witte (ook de kunstenaar verbonden aan onze expositie in 2022) hun coach in een project over architectuur.

SAMEN MET

VrijSpel wordt mede mogelijk gemaakt door het Fonds voor Cultuurparticipatie en de Gemeente Utrecht.

Gemeente Utrecht nieuw logo
Fonds voor Cultuurparticipatie logo