123
  • 16+2 juni 2024VrijSpel eindpresentatie 2 juni 2024LocatieDe Vrijstaat

    Op zondag 2 juni tonen een aantal VrijSpellers van dit seizoen hun werk. Kom tussen 15.00 en 18.00 uur op de Vrijstaat-boerderij kijken, luisteren en proeven met Casper (koken), Max (dichtkunst), Naomi (verhalen en spoken word) en de band Limerent (muziek).

    22 beschikbaar

  • Je winkelmand is momenteel leeg.

    Terug naar winkel

16+
Home > Activiteiten > VrijSpel

VrijSpel

Ben je 16 jaar of ouder en heb je een creatief planEen tentoonstelling inrichten met je foto’s, een rap-optreden geven, je eigen gitaarliedjes spelen voor publiek, een verhalenbundel schrijven, een podcastserie maken… Theater, muziek of kunst, het mag van alles zijn. Bij ons krijg je VrijSpel. 

 

VrijSpel is het programma van De Vrijstaat waarin we jonge mensen helpen hun ambities waar te maken. Als je je aanmeldt maken we eerst samen jouw plannen concreet, om daarna professionals te zoeken die jou kunnen coachen. 

In de afgelopen jaren heeft De Vrijstaat verschillende projecten ondersteund die varieerden van het uitbrengen van een eerste CD, een theatersolo en een korte documentairefilm tot een poetry performance, een kledingcollectie en een kleinkunstprogramma. 

Lees en bekijk hieronder meer over de projecten van VrijSpellers. Ben jij ook klaar om op de springplank te stappen? We hebben doorlopend plek voor nieuwe projecten. Stuur een mailtje naar Daphne via daphne@devrijstaat.nl om je aan te melden.

Toegankelijkheid

Bij De Vrijstaat vinden we het belangrijk dat iedere bezoeker en deelnemer zich welkom voelt. De toegankelijkheid van onze locatie en ons programma spelen hierin een grote rol. Mocht je twijfelen of je bij ons terecht kunt, neem dan contact met ons op. Lees meer

VRIJSPELLERS VOORJAAR 2024

Deze twee schrijvers, kok en band begonnen aan de start van 2024 met hun VrijSpel traject. Op zondag 2 juni 2024 lieten ze hun werk zien in een eindpresentatie. 

Max (16 jaar) schrijft sinds vijf jaar gedichten en wilde met VrijSpel zijn allereerste fysieke gedichtenbundel uitbrengen. Hij haalt zijn inspiratie uit het dagelijkse leven: het zien van een bloem langs de weg kan al de start zijn van een gedicht. Omdat hij zichzelf het dichten heeft aangeleerd volgt hij geen ‘regels’ van het dichten en nemen zijn schrijfsels verrassende wendingen. Bij de eindpresentatie draagt hij een aantal van zijn gedichten voor.  

Kasper (15 jaar) houdt van de kunst van koken! Bij vorige VrijSpraak Festivals op De Vrijstaat hielp hij dan ook regelmatig mee achter de bar. Vanuit zijn interesse in horeca en koken is hij bij VrijSpel aan de slag gegaan met kok Joris. Onder begeleiding van Joris brengt Kasper zijn gerechten naar een restaurantwaardig niveau. Tijdens de eindpresentatie presenteert hij zijn nieuwverworven skills met een culinair hapje. 

Naomi (14 jaar) heeft een brede interesse in kunst. Ze komt al een aantal jaar bij De Vrijstaat over de vloer voor de KunstAcademie en de TheaterAcademie, maar heeft ook een enorme passie voor dichten. Eerder dit jaar schreef ze nog ‘Zeg me hoe nieuwjaar begint’, de tekst voor een spoken word video met jongeren van De Vrijstaat. Vanuit die passie werkt ze bij VrijSpel aan een aantal korte verhalen, waar ze uiteindelijk een bundel van wil maken. Het schrijven van een kort verhaal, met een begin, een opbouw en een eind, is weer iets heel anders dan het schrijven van een gedicht. Daarom wordt Naomi begeleid door schrijfster Enne Koens.  

Alternatieve rockband Limerent won de Grote Prijs van Leidsche Rijn, waarvan een VrijSpel traject een onderdeel is. Muzikant Elijah Hill heeft hen binnen het traject in aantal sessies bandcoaching begeleid. Limerent wilde graag leren op welke manieren ze hun nummers kunnen verbeteren; hoe reflecteer je op je eigen werk, om vanuit daar te kunnen finetunen? Elijah helpt hen met een vakkundig oor. Op de eindpresentatie laat Limerent een aantal van hun nummers horen. 

VRIJSPELLERS NAJAAR 2023

Deze theatermaker, dj en performer begonnen in het najaar van 2023 aan hun VrijSpel traject. Op zaterdag 27 januari 2024 presenteerden zij hun werk in een eindpresentatie. 

Les Koch (18 jaar) won in het voorjaar van 2023 de theaterprijs van de Kunstbende. Een onderdeel van deze prijs was een traject bij VrijSpel, waar Les nu zijn materiaal van de Kunstbende uitwerkt tot een theatersolo van een half uur. Schrijver en regisseur Paul Feld helpt hem hierbij. Want hoe zorg je in een langere solo voor de juiste spanningsboog, een helder verloop van een verhaal en een goede opbouw en afronding? Samen met Paul werkt Les aan zijn dramaturgische skills. In 2024 gebruikt Les de solo die hij in VrijSpel gemaakt heeft voor audities bij acteursopleidingen.  

Rivaldo Kristhof aka DJ Rivaa is 24 jaar oud en heeft al een aantal jaren ervaring als DJ. Hij draaide regelmatig Afro House en Urban Style op feestjes en in clubs, totdat corona kwam. Bij VrijSpel wil hij niet zozeer gecoacht worden in het maken van muziek – hij werkt namelijk zelf aan verschillende mixtapes – maar juist bij het uitbrengen ervan. Jermain Bridgewater, rapper en cultuurcoach bij De Vrijstaat, helpt hem bij het in kaart brengen van een professionele strategie. DJ Rivaa wil zichzelf meer kunnen laten zien, met als doel zijn stijgende lijn in optredens verder op te pakken.  

Zora de Dreu (24 jaar) is dichter en performer. Na een jaar bij leertraject DOX Club wilde ze door met haar creativiteit en kwam ze bij VrijSpel terecht. In haar VrijSpel traject werkt ze met dans, muziek en tekst aan een performance over een paard. Hierin wordt ze begeleid door Wannes de Porre van danscollectief De Dansers. Samen met hem en muzikant Berit Hooghiem werkt ze al improviserend aan scènes.  

VRIJSPELLERS VOORJAAR 2023

Cameron Hoitink neemt je in haar expositie mee naar Arako, een eiland in de Stille Oceaan… dat niet echt bestaat. Tijdens de eindpresentatie kun je kijkje nemen in de natuur, cultuur en taal van dit verzonnen land. Ze werd in het creatieve proces begeleid door kunstenaar Kim van der Zijde. Cameron: “Arako is rond 2017 in mijn tienerbrein ontstaan. Sindsdien gaat er bijna geen dag voorbij waarin ik niet iets nieuws over Arako verzin. Tot nu toe deelde ik deze ideeën alleen in een groepsapp vol vrienden, maar nu is het tijd om mijn ideeën met iedereen te delen.”

 

Faas Dalderop heeft binnen zijn VrijSpel-traject maskers gemaakt. Hij vertelt: “Ik ben altijd al gefascineerd geweest met maskers, maar maakte deze vaak van karton. Nu wilde ik eens iets anders proberen, daarom was mijn doel tijdens dit project om zoveel mogelijk nieuwe materialen uit te proberen. Ik heb gebruik gemaakt van stof, klei, karton en zelfs hout. Niet alle maskers zijn even af, maar dit laat ook zien hoe ik te werk ben gegaan.” Bij de eindpresentatie draait er een film waar de maskers worden tentoongesteld op acteurs. Faas werd in zijn VrijSpel-traject begeleid door kunstenaar Kim van der Zijde. 

 

Cecile Haanstra werd in het VrijSpel-traject begeleid door kunstenaar Engel Pluck. Op de eindpresentatie toont ze haar performance ‘Duration’: Duration is een creatief onderzoek naar de absurditeit van het alledaagse, waarin onder andere tijd, dienstbaarheid en zinloosheid een rol spelen. In een poging om het gewone, het vertrouwde en het alledaagse te deconstrueren, maakt Cecile van twijfelen’ een ambacht.Vanuit haar academische achtergrond probeert ze een nieuwe vorm van onderzoek te doen naar het conceptuele door ook vanuit het lichamelijk/materiële/menselijke te werken.

 

Hebe Kamperman deed begin dit jaar toelating voor de opleiding Fine Art aan de HKU. In tien minuten mocht ze met een portfolio laten zien wie ze als kunstenaar is – best een uitdaging. Om zich hierop voor te bereiden heeft ze de afgelopen maanden samen met kunstenaar Kim van der Zijde gewerkt aan het samenstellen en verbreden van haar portfolio. Dat betekent ook, aldus Hebe, “veel en heel lang mijmeren over hoe ik in woorden uit kan drukken wie ik ben.” Hebe: “In deze expositie laat ik een paar van mijn meest recente werken zien waarin ik heb geëxperimenteerd met nieuwe materialen. Ik heb geprobeerd om in deze voor mij nog onbekende media mijn identiteit als kunstenaar uit te drukken.”

 

The Crimson Crows (Instagram: @thecrimsoncrows) brengen energieke indie rock naar Utrecht. Deze jonge band laat met een frisse sound rocknummers horen, altijd met een catchy melodie. Voor hun debuutsingle ‘The Debater’ namen ze binnen hun VrijSpel-traject een videoclip op. Bekijk hier het eindresultaat.

 

Guido Beeldstro liet in zijn VrijSpel eindpresentatie twee kunstwerken zien die bijdragen aan zijn denkbeeldige beleving tijdens het componeren van muziek. Guido: “Het laten vloeien van dergelijke creaties heeft voor mij niks te maken met de wereld zoals we die bijvoorbeeld kennen in geschreven tekst; meer dan dat is het een intuïtieve ervaring van de zintuiglijke en intellectuele wereld. Het helpt mij dan ook om juist te werken met dit soort beelden, om dichterbij het verhaal van mijn ervaring te komen.”

 

Suzan van den Engel heeft zich in het VrijSpel-traject ontwikkeld als zangeres. Bij de eindpresentatie speelt ze met haar band Skylake. Suzan: “Dankzij VrijSpel heb ik een geheel nieuwe stem in mijzelf kunnen ontdekken. Deze laat ik graag samen met mijn band Skylake horen. We spelen drie nieuwe nummers van ons aankomende album!”

 

Otis, Sanae, Syd en Pim presenteren bij de eindpresentatie de kunstexpositie Ode. Met deze expositie vragen ze aandacht voor de impact van kanker op een gezin en zamelen ze geld in voor KWF Kankerbestrijding.

SAMEN MET

VrijSpel wordt mede mogelijk gemaakt door het Fonds voor Cultuurparticipatie en de Gemeente Utrecht.

Gemeente Utrecht nieuw logo
Fonds voor Cultuurparticipatie logo