Home > Activiteiten > VrijSpel

VrijSpel

Hoera! Vlak voor het einde van 2020 ontvingen wij het goede nieuws dat het Fonds voor Cultuurparticipatie onze aanvraag voor het jongerenprogramma VrijSpel heeft gehonoreerd. Dat betekent dat we de komende twee jaar jongeren vanaf 16 jaar de mogelijkheid bieden om hun eigen projecten op het gebied van kunst en cultuur op De Vrijstaat te realiseren.

Heb je als jongere een droom of ambitie waar je graag aan wilt werken? Dan krijg je bij ons VrijSpel! Zou je een fototentoonstelling willen inrichten van je eigen werk, een verhalenbundel willen schrijven, een rap-optreden willen geven of een podcastserie willen maken? Theater, muziek of beeldende kunst, De Vrijstaat helpt jou om je plannen waar te maken.

In de afgelopen twee jaar heeft De Vrijstaat zes projecten ondersteund die varieerden van het uitbrengen van een eerste CD, een theatersolo, een korte documentairefilm, een poetry performance, een kledingcollectie en een kleinkunstprogramma.

Kunstenaars 2021/2022

Boet & Silas zijn twee studenten die in hun vrije tijd muziek maken onder de naam Kylassin. Met accordeon, gitaar, zang en cajon richten zij zich voornamelijk op (oost)Europese folkmuziek in verschillende talen. Ze gaan uit van bestaande nummers uit dit brede en rijke repertoire en geven daar hun eigen draai aan, met nieuwe arrangementen. In het VrijSpeltraject willen zij een verhalende voorstelling ontwikkelen waarin de liedjes die zij zingen worden afgewisseld met verhalende teksten. Het geheel vormt dan een samenhangende vertelling.
Periode: september 2021 – februari 2022.

 

Valerie is net geslaagd aan het Amadeuslyceum en heeft komend jaar een tussenjaar. In het VrijSpeltraject wil zij zich ontwikkelen als singer/songwriter. Zij schrijft haar eigen teksten en begeleidt zichzelf op de gitaar. Haar nummers zijn nu nog zowel in het Nederlands als in het Engels. Ze weet nog niet welke richting ze uiteindelijk op wil. Haar teksten zijn geëngageerd en gaan over zaken waar je als jongvolwassene tegenaan loopt in de samenleving.
Periode: september 2021 – februari 2022.

Nieuwe Meesters: Camiel, Faas, Hebe, Leander en Yrsa zijn oud-leerlingen van de Vrijstaat KunstAcademie. Zij willen zich met z’n vijven verder verdiepen in architectuur en het verven met olieverf. In het VrijSpeltraject gaan zij in september aan de slag met kunstenares Britt Dorenbosch die hen in zal wijden in de geheimen van olieverf. In december presenteren zij hun werk. Daarna is Marjolein Witte hun coach in een project rond architectuur. Marjolein is ook de kunstenaar die de Vrijstaat expositie in 2022 gaat maken.
Periode: september 2021 – maart 2022

 

Aanspreekpunt bij De Vrijstaat

DAPHNE DE BRUIN

Heb je vragen over VrijSpel? Of heb je al een idee voor een kunstproject waarbij je onze hulp kunt gebruiken? Mail dan naar daphne@devrijstaat.nl

 

SAMEN MET

VrijSpel wordt mede mogelijk gemaakt door het Fonds voor Cultuurparticipatie en de Gemeente Utrecht.

Gemeente Utrecht nieuw logo