Home > Scholen

Kunsteducatie op De Vrijstaat

Op De Vrijstaat is kunst een werkwoord. Zelf kunst maken en beleven in samenwerking met een professionele kunstenaar staat centraal. De Vrijstaat werkt samen met kunstenaars die werk maken dat qua onderwerp of vorm directe aansluiting heeft bij de belevingswereld van het kind. We betrekken de kunstenaar actief bij het ontwikkelen van workshops en educatiemateriaal om zodoende diens werkwijze en fascinatie met het onderwerp zo direct mogelijk over te brengen. Onze programma’s sluiten aan bij de kerndoelen 54, 55 en 56 van kunstzinnige oriëntatie.

Beeldende Kunst

Op De Vrijstaat komen leerlingen met verschillende kunstvormen in aanraking: beeldende kunst, digitale media en kunst in de openbare ruimte. De Vrijstaat heeft daarbij zowel een podium- als een werkplaatsfunctie. In onze expositieruimte het Gebouw is het werk van een kunstenaar te zien en er is een atelier waar je geïnspireerd door het werk van de kunstenaar zelf aan de slag kunt gaan.

Zo kun je door een bezoek aan De Vrijstaat kennismaken met werk van steeds wisselende kunstenaars uit verschillende disciplines in een museale setting en direct in het atelier workshops volgen die in directe relatie staan met het werk van de kunstenaar. Bij deze bezoeken is de kunstenaar meestal zelf aanwezig om mee samen te werken en meer inzicht te krijgen in zijn werkwijze, de materialen en de technieken.

De leerlingen leren zo vanuit het ambacht van de kunstenaar te werken aan hun eigen kunstenaarschap en creatieve vermogen. Een bezoek aan De Vrijstaat is kunst maken, ervaren en beleven!

Theater

Ook produceert De Vrijstaat ieder jaar een theatervoorstelling. De professionele cast wordt aangevuld met kinderen en jongeren uit diverse talentontwikkelingstrajecten. Rond deze theatervoorstellingen wordt een educatief traject ontwikkeld.

Hierbij bezoek je met de klas de voorstelling en kun je afhankelijk van de leeftijd van de leerlingen een voorbereidende les op school boeken met een van de theatermakers of een aansluitende masterclass volgen aansluitend op de voorstelling. De voorstelling vinden plaats in Podium Hoge Woerd.

De educatieve trajecten kunnen op diverse niveaus worden afgenomen. De expo’s met bijbehorende workshops zijn geschikt voor kinderen vanaf groep 3. De theatervoorstellingen voor kinderen vanaf groep 5. Beide activiteiten zijn uit te breiden met (voorbereidende) lessen in de klas.

Leerkracht

Voor leerkrachten en/of het gehele docententeam kunnen wij trainingen aanbieden om het creatieve vermogen te ontwikkelen en te vergroten. Als onderdeel van een studiedag, een teamuitje of gecombineerd met het bezoek aan een van onze expo’s of voorstellingen.

 

Aanspreekpunt bij De Vrijstaat

CHARLOTTE VAN EIJSDEN

Charlotte van Eijsden coördineert alle educatieve programma’s van De Vrijstaat en is zij eerste aanspreekpunt voor scholen. Daarnaast is Charlotte de vaste kunstdocent op De Vrijstaat KunstAcademie.

Neem contact met ons op
AANBOD PRIMAIR ONDERWIJS

Exposities & werkplaats

Bezoek met je klas een expo op De Vrijstaat en maak kennis met een kunstenaar en zijn of haar werk. In de werkplaats ga je vervolgens zelf aan de slag in een workshop, geïnspireerd op het werk van deze kunstenaar. Wil je nog meer verdieping? Dan komt de kunstenaar ook nog in de klas en werk je samen een kunstwerk dat je kunt presenteren. Twee keer per jaar hebben wij een andere kunstenaar in ons programma zodat je kennis kunt maken met veel verschillende disciplines.

Voorstellingen

Ieder voorjaar brengt De Vrijstaat een gloednieuwe theatervoorstelling uit geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar. Deze muziektheaterproducties worden gepeeld in Podium Hoge Woerd en kunnen met de klas tijdens speciale schoolvoorstellingen worden bezocht. Met een voorbereidende les in de klas door een van de acteurs wordt de voorstelling nog specialer. Met ieder jaar andere dieren in de hoofdrol verbinden deze fabuleuze voorstellingen actuele thema’s aan spannen de verhalen.

Tarieven scholenbezoek

Bij onze exposities bieden wij qua educatief programma drie opties:

Optie A – expo bezoek van 2 uur: 7,50 euro per leerling
Optie B – expo bezoek van 2 uur met de kunstenaar: 10 euro per leerling
Optie C – expo bezoek van 2 uur met de kunstenaar en een les in de klas van 1 uur: 15 euro per leerling

Bij onze voorstellingen hanteren wij de volgende tarieven:

Optie A – voorstellingsbezoek: 6 euro per leerling
Optie B – voorstellingsbezoek + les in de klas: 7,50 euro per leerling

Check de toelichting op onze tarieven
NuDigitale werkplaats

Digitale werkplaats - RADIO VRIJSTAAT

Iedere winter maakt De Vrijstaat een expositie waarin digitale media centraal staan. Het werk van een of meerdere kunstenaars vormt de basis en daarbij ontwikkelen we een uitdagend workshopprogramma voor kinderen tot 12 jaar. Deze keer toveren we onze expo-ruimte om tot het hoofdkwartier van Radio Vrijstaat. Podcasts, jingles maken, hoorspelen, muurkranten, interviewen: de leerlingen zijn de dj’s en draaien aan de knoppen.
MEER INFORMATIE
Doelgroep:
Groep 3 t/m 8
Data:
1 februari t/m 17 juli 2020
VerwachtTheater

Met de klas naar DODO live!

In deze spannende voorstelling neemt De Vrijstaat je mee op reis kriskras over de aarde en door de tijd. We gaan op expeditie in Castellum Hoge Woerd en ontdekken waarom juist daar een dodo skelet is gevonden. Deze uitgestorven vogels laat zich de mond niet snoeren!
MEER INFORMATIE
Doelgroep:
Groep 6 t/m 8
Data:
15, 16 en 17 juni 2020

Locatie:

Castellum Hoge Woerd (Hoge Woerdplein 1, Utrecht)
AANBOD VOORTGEZET ONDERWIJS

Voorstellingen

De jaarlijkse familievoorstellingen van De Vrijstaat worden gespeeld in Podium Hoge Woerd. De voorstellingen kunnen door de klas worden bezocht met aansluitend een masterclass onder leiding van de makers van de voorstelling. Deze muzikale theaterproducties met masterclass zijn interessant voor leerlingen die een drama en of muzieklessen hebben of in hun profiel hebben.

Tarieven scholenbezoek

Bij onze voorstellingen hanteren wij de volgende tarieven:

Optie A – voorstellingsbezoek: 6 euro per leerling
Optie B – voorstellingsbezoek + masterclass: 8 euro per leerling

Check de toelichting op onze tarieven
NuTheater

Voorstelling DODO live! + masterclass

Voor leerlingen uit het Voortgezet Onderwijs bieden we na afloop van de voorstelling een masterclass van de regisseur en/of acteur(s). Dit programma is extra aantrekkelijk voor leerlingen met Drama in hun profiel.
meer informatie
Doelgroep:
1ste en 2de klas
Data:
15, 16 en 17 juni 2020
AANBOD BSO EN ANDERE GROEPEN

Groepsbezoek

Tijdens schoolvakanties ontvangen we in onze exposities BSO-groepen voor een twee uur durend programma. De kinderen krijgen halverwege limonade en iets lekkers. Dit programma is ook te boeken op weekenddagen en door andere groepen, zoals de scouting. Naast het bovenstaande programma bieden wij voor BSO’s ook naschoolse activiteiten (NSA) en buitenschoolse activiteiten (BSA). 

 

Klik hier voor het hele programma aanbod voor BSO’s

Tarieven groepsbezoek

Onze maximale capaciteit bij een expositie is 15 kinderen op 1 begeleider en max. 30 kinderen in totaal. Dit programma kost 125 euro per 15 kinderen.

NuDigitale werkplaats

Groepsbezoek

BSO-bezoeken aan onze exposities en digitale werkplaatsen vinden plaats buiten onze reguliere openingstijden. Dit is tijdens schoolvakanties mogelijk op maandag (10-12 uur / 13-15 uur) , dinsdag (10-12 uur / 13-15 uur), woensdagochtend (10-12 uur), donderdagochtend (10-12 uur) of vrijdagochtend (10-12 uur). Met minder dan 15 kinderen is het ook mogelijk om tijdens onze reguliere openingstijden te komen. Check hier de kaartverkoop.

Actueel aanbod
Kom naar de digitale werkplaats RADIO VRIJSTAAT en maak je eigen podcast!

MEER INFORMATIE
Doelgroep:
6-12 jaar
Data:
Voorjaarsvakantie
Meivakantie
Pinkstervakantie
AANBOD DOCENTEN

Docententraining bij de activiteiten

Voor leerkrachten kunnen wij trainingen aanbieden om het creatieve vermogen te ontwikkelen en te vergroten. Met deze trainingen wil De Vrijstaat een bijdrage leveren aan het duurzaam verankeren van creatief vermogen binnen het curriculum van de school. Als onderdeel van een studiedag, een teamuitje of gecombineerd met het bezoek aan een van onze expo’s of voorstellingen. De trainingen kunnen ook op maat worden ontwikkeld.

Heeft jouw school een specifieke wens of zijn jullie geïnteresseerd in een training voor het docententeam? We maken graag een offerte op maat.

KUNSTEXPLOSIE

Maak kennis met de KunstExplosie, een door De Vrijstaat ontwikkelde toolbox om direct mee aan de slag te gaan. In een training gegeven door onze kunstvakdocent en educator werk je als leerkracht aan het ontwikkelen van je creatieve vermogen. Je leert verschillende manieren om met deze toolbox te werken en hoe je met behulp van de toolbox lessen kunt ontwikkelen in de klas.

Wat is KunstExplosie?
KunstExplosie is een toolbox voor het basisonderwijs voor leerkrachten en leerlingen. De kracht van de eenvoud is dat je het meteen moet gaan doen. Het is een proces gerichte opdracht, waarbij het niet gaat om het eindproduct. Wel kan dit aanleiding zijn om mee verder te gaan. Door nieuwe verbanden te leggen wordt het Creatief Vermogen geactiveerd.

Hoe werkt KunstExplosie?
De toolbox bestaat uit 3 verschillende soorten kaarten: thema, materiaal en techniek. Daarnaast heb je een basisvoorraad materialen nodig die in en om de school te vinden zijn. Door random combinaties aan kaarten te pakken word je uitgedaagd om een beeldend werk te maken. Ga aan de slag en kijk wat er ontstaat. Met de nodige fantasie en fouten te durven maken zul je inzicht krijgen in het creatieve maakproces van jezelf of dat van de leerling. Met als doel dat je ze hierbij beter kunt begeleiden.

Hoe is KunstExplosie ontstaan?
KunstExplosie komt voort uit de ervaring die De Vrijstaat heeft opgedaan binnen Creatief Vermogen Utrecht. De samenwerking met partnerscholen wijst uit dat leerkrachten het nog steeds lastig vinden om met Creatief Vermogen aan de slag te gaan in de klas. Zodoende ontstond het idee om een toolbox te ontwikkelen die handvatten geeft aan de leerkracht om te starten met Creatief Vermogen.