Toegankelijkheid

Op De Vrijstaat vinden we het erg belangrijk dat iedere bezoeker en deelnemer zich welkom voelt. De toegankelijkheid van onze locaties en ons programma spelen hierbij een belangrijke rol. Mocht je twijfelen of je bij ons terecht kunt, neem dan zeker even contact met ons op.

 

Toegankelijkheid locaties

De Vrijstaat bestaat uit twee locaties: de boerderij en onze expositieruimte Het Gebouw.

In de boerderij (begane grond en eerste verdieping) is de begane grond toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Daar is ook een toilet dat geschikt is voor mindervaliden.

Het Gebouw (begane grond en eerste verdieping) is volledig toegankelijk door een traplift. Deze kan 300 kilo dragen. De plaat waar de rolstoel op komt te staan is 120 x 80 cm en de maximale hoogte is 1,45 m. Mensen die zittend langer zijn kunnen gebruik maken van de lift, maar moeten hun hoofd even omlaag houden. In Het Gebouw bevindt zich op de begane grond een toilet dat geschikt is voor mindervaliden; daar is ook een verschoontafel aanwezig.

 

Toegankelijkheid programma

In veel van ons programma speelt taal een belangrijke rol. De voertaal is Nederlands. Mocht je moeite hebben met lezen of de Nederlandse taal niet machtig zijn, laat het onze Vrijstaat-medewerker dan weten. We zoeken ter plekke graag naar een passende oplossing.

Met onze exposities prikkelen we regelmatig verschillende zintuigen. Zien is belangrijk, maar ook voelen, horen en ruiken. Slechtzienden, slechthorenden en hoogsensitieve personen raden wij aan vooraf contact met ons op te nemen om te informeren of de betreffende Vrijstaat-activiteit geschikt is voor hen. Soms is de ene expositie juist heel geschikt om te bezoeken en de volgende weer minder.

Tot slot beseffen we dat ook financiële middelen een drempel kunnen vormen om deel te nemen aan ons Vrijstaat-programma. Onze missie is om het creatieve vermogen van kinderen en jongeren te stimuleren en we vinden het belangrijk om ons programma toegankelijk voor hen te houden. Deelnemers van onze Kunst- en TheaterAcademie kunnen een aanvraag indienen bij het Jeugdfonds Sport en Cultuur voor het (deels) betalen van de deelnamekosten. Ook kunnen ouders het U-pas budget van hun kind gebruiken voor deelname aan de Kunstvakantieweek, KunstKeet, KookKeet, Kunst- en TheaterAcademie. Met de U-pas krijg je korting op de kaartjes voor onze exposities en voorstelling. Verder werken we samen met diverse educatieve en maatschappelijke partners, waardoor we een groot bereik hebben onder kinderen en jongeren, ongeacht hun financiële slagkracht.