Toegankelijkheid

Op De Vrijstaat vinden we het erg belangrijk dat iedere bezoeker en deelnemer zich welkom voelt. De toegankelijkheid van onze locatie en ons programma spelen hierbij een belangrijke rol. We beseffen dat onze locatie een aantal beperkingen met zich meebrengt en dat ons programma niet voor iedereen even geschikt is. Mocht je twijfelen of je bij ons terecht kunt, neem dan zeker even contact met ons op.

Toegankelijkheid locatie

De Vrijstaat bestaat uit twee locaties: de boerderij en onze expositieruimte het Gebouw.

Onze boerderij is gedeeltelijk toegankelijk voor rolstoelgebruikers. De Woonkamer en het grootste gedeelte van de Deel zijn bereikbaar met een rolstoel, de Opkamer, onze workshopruimtes en onze kantoren zijn dat niet. Er is een ruime wc aanwezig in de boerderij, maar dit is geen invalidentoilet.

Het Gebouw is voor rolstoelgebruikers alleen toegankelijk op de begane grond. Hier bevindt zich ook het toilet, dat geschikt is voor mindervaliden. De eerste verdieping is alleen bereikbaar per trap en daardoor niet toegankelijk voor bezoekers die slecht ter been zijn. Mocht je onze expositie in het Gebouw willen bezoeken en slecht ter been zijn, neem dan van tevoren contact met ons op over de mogelijkheden.

Toegankelijkheid programma

In veel van ons programma speelt taal een belangrijke rol. De voertaal is Nederlands. Mocht je moeite hebben met lezen of de Nederlandse taal niet machtig zijn, laat het onze Vrijstaat-medewerker dan weten. We zoeken ter plekke graag naar een passende oplossing.

Met onze exposities prikkelen we regelmatig verschillende zintuigen. Zien is belangrijk, maar ook voelen, horen en ruiken. Slechtzienden, slechthorenden en hoog sensitieve personen raden wij aan vooraf contact met ons op te nemen om te informeren of de betreffende Vrijstaat-activiteit geschikt is voor hen. Soms is de ene expositie juist heel geschikt om te bezoeken en de volgende weer minder.

Tot slot beseffen we dat ook financiële middelen een drempel kunnen vormen om deel te nemen aan ons Vrijstaat-programma. Onze missie is om het creatieve vermogen van kinderen en jongeren te stimuleren en we vinden het belangrijk om ons programma toegankelijk voor hen te houden. Deelnemers van onze Kunst- en TheaterAcademie kunnen een aanvraag indienen bij het Jeugdfonds Sport en Cultuur voor het (deels) betalen van de deelnamekosten. Ook kunnen ouders het u-pas budget van hun kind gebruiken voor deelname aan de Kunstvakantieweek, KunstKeet, KookKeet, Kunst- en TheaterAcademie. Met de u-pas krijg je korting op de kaartjes voor onze exposities en voorstelling. Verder werken we samen met diverse educatieve en maatschappelijke partners, waardoor we een groot bereik hebben onder kinderen en jongeren, ongeacht hun financiële slagkracht.