Home > Verbouwing

Verbouwing

De Vrijstaat is gehuisvest in een monumentale boerderij aan de rand van Leidsche Rijn. Al ruim tien jaar maken we programma voor kinderen, jongeren en jonge makers op en vanuit deze locatie. De boerderij en bijgebouwen zijn echter hard toe aan een verbouwing. Om te verduurzamen en om te zorgen dat de beschikbare ruimtes beter ingezet kunnen worden voor activiteiten van De Vrijstaat en van derden.  

Met een gerenoveerde boerderij zal De Vrijstaat veel meer mogelijkheden hebben om activiteiten te ontwikkelen en projecten van anderen te faciliteren, te ondersteunen en in ons programma op te nemen. De investering die door de Gemeente wordt gedaan in het pand biedt kansen om De Vrijstaat nog meer te verankeren in het Leidsche Rijn Centrum. De verbouwde locatie biedt ruimte om het pand op nieuwe manieren te exploiteren.

Artistiek leider van De Vrijstaat Daphne de Bruin schreef de afgelopen tijd verschillende columns over de verbouwing. Hierin neemt ze je mee in een toekomstvisioen en schetst ze de vele mogelijkheden van de nieuwe Vrijstaat. Alle columns vind je terug op deze pagina. Ook lichten we alvast een tipje van de sluier.

BOUWJAAR 2021!
column Daphne | winter 2021

“Ik zie het al helemaal voor me. De centrale hal met de trap omhoog naar de eerste verdieping. Je kunt helemaal doorkijken tot aan de punt van het dak. Kinderen van De Vrijstaat KunstAcademie zijn daarboven aan het werk in het atelier dat de halve zolder beslaat. Rechts van de entree beneden kijk je zo de grote studio in waar hard wordt gerepeteerd aan een nieuwe theatervoorstelling. En aan de linkerkant van de hal zie ik de KookKeet in volle gang. Er wordt geproefd en gebakken in de gezellige open keuken op de Deel. De geur van appeltaart en kruidige groentesoep vult de ruimte. Ik hang mijn jas op in de garderobe en zwaai naar een collega die boven op de galerij koffie staat te zetten. Het is heerlijk warm in de boerderij. Dag koude handen, lekkend dak, stoffige schuur en ijskoude vloer. Welkom in de nieuwe Vrijstaat.

Wat ik voor ogen zie is de boerderij zoals ‘ie eruit gaat zien na de verbouwing. We zijn al enige maanden bezig met de voorbereidingen. Samen met de Gemeente Utrecht en de architecten van Verlaan & Bouwstra krijgt De Vrijstaat langzaam gestalte op papier. Er zijn inspiratiesessies geweest waar kinderen, jongeren, kunstenaars en medewerkers hun dromen en wensen op tafel hebben gelegd. Een projectteam van deskundigen buigt zich met al hun kennis en enthousiasme over onze nieuwe Vrijstaat. En al deze ideeën zijn vertaald in een (voorlopig) ontwerp. Oh mensen wat wordt het mooi!

We naderen het definitieve ontwerp en we zijn er superblij mee. Onmiskenbaar De Vrijstaat maar met een nieuwe comfortabele jas. Met zoveel meer ruimte om al onze activiteiten te herbergen en om nog meer partners en initiatieven te laten landen in onze boerderij en op ons erf. Maar zover is het nog niet. Het komende jaar zal volledig in het teken staan van bouwen en verbouwen, van verhuizen en verplaatsen, van sjouwen en vertrouwen. Maar om jullie alvast net zo enthousiast te maken als ik zelf ben, hierbij een tipje van de sluier van onze nieuwe boerderij die we half 2022 kunnen openen.”

 

GROOT NIEUWS
column Daphne | voorjaar 2020

“Het staat in de Cultuurnota. Ik lees het echt. Dat De Vrijstaat onderdeel is van de cultuurkavel die zich rond het Berlijnplein aan het ontwikkelen is. Dat de Gemeente heeft besloten om de boerderij voor De Vrijstaat te verwerven en een bedrag reserveert om de boerderij voor ons te verbouwen. Lezen jullie dit?! Dringt het tot jullie door?! Dit is echt heel, heel groot nieuws. Misschien wel het beste nieuws dat we in de afgelopen 10 jaar hebben gekregen.

Stel je voor, we krijgen een dak dat niet meer lekt. Dat betekent niet alleen dat het dak niet meer lekt, dat betekent vooral dat we er een hele grote zolder bijkrijgen. Die zolder is net zo groot als de hele boerderij. Dat is dus ruimte voor een extra studio en twee ateliers. Op deze manier kunnen er nog meer mensen gebruik maken van onze inspirerende werkplek en kunnen we nog meer samenwerkingspartners in ons pand laten landen. Meer kinderen en jongeren kunnen meedoen aan onze kunstprogramma’s en we kunnen als wijkcultuurhuis meer initiatieven van bewoners uit Leidsche Rijn faciliteren en ondersteunen.

Stel je voor, we krijgen goede isolatie en verwarming op de deel. Dat betekent niet alleen dat we ’s winters niet meer met mutsen op en jassen aan hoeven te werken, maar dat we het hele jaar door gebruik kunnen maken van de deel. Dat we daar dan twee goed geoutilleerde ruimtes hebben zodat onze TheaterAcademie en onze KunstAcademie kunnen groeien. Dat er een vaste bar in de stal komt zodat we bij trainingen en workshops ook een boerenlunch aan kunnen bieden. En als de BSO’s meedoen aan onze KunstKeet en TheaterKeet ze daar ook hun hap en sap kunnen krijgen.

Mogelijkheden stapelen zich op; ik zie Poetry Slams en Spoken Word in onze presentatieruimte, schrijfcafés voor omwonenden in onze huiskamer, singer/songwritersessies voor jongeren in de geluidsstudio, kunstvakstudenten aan het werk op zolder en creatieve heidagen voor lokale bedrijven in onze workshopbox. Ik zie te veel om op te noemen.

De verbouwing geeft De Vrijstaat de mogelijkheid om te groeien. Om mee te groeien met ons stadsdeel, om op te groeien in een omgeving waar je leert je creatieve kracht te vergroten en als motor te gebruiken. Wat ongelofelijk fijn dat de Gemeente Utrecht het belang van De Vrijstaat ondersteunt en investeert in ons Kunst en Cultuurhuis voor Jong Utrecht!”

Ambitieuze plannen

Een vernieuwde locatie gaat gepaard met ambitieuze plannen voor de komende jaren. Benieuwd wat je allemaal kunt verwachten op de nieuwe Vrijstaat? Check ons beleidsplan 2021-2024.

LEES MEER