Home > De nieuwe Vrijstaat-boerderij

De nieuwe Vrijstaat-boerderij

De Vrijstaat is gehuisvest in een monumentale boerderij aan de rand van Leidsche Rijn. Al dertien jaar maken we programma voor kinderen, jongeren en jonge makers op en vanuit deze locatie. De boerderij en haar bijgebouwen waren echter hard toe aan een verbouwing, niet alleen om te verduurzamen, maar ook om de ruimtes zo goed mogelijk in te zetten voor activiteiten van De Vrijstaat en derden. Vanaf september 2021 werd er maandenlang gesloopt, gestript en gebouwd. Een jaar later, op 10 september 2022, openden wij voor het eerst de deuren van de volledig gerenoveerde boerderij. Op deze pagina lees je meer over het proces, en zie je natuurlijk het eindresultaat. 

Met een gerenoveerde boerderij heeft De Vrijstaat veel meer mogelijkheden om activiteiten te ontwikkelen en projecten van anderen te faciliteren en ondersteunen. De investering die door de Gemeente wordt gedaan in het pand biedt kansen om De Vrijstaat nog meer te verankeren in het Leidsche Rijn Centrum. De verbouwde locatie geeft ruimte om het pand op nieuwe manieren te exploiteren.

Bekijk hieronder updates van de verbouwing en de opening van de gerenoveerde boerderij. Ook lees je hier de columns van artistiek leider Daphne de Bruin, die lezers het afgelopen jaar meenam in het proces.

OPENING - OOGSTFEEST 20 OKTOBER

Tijdens Rondje Singel vierden we onze boerderij al met een Open Huis waar oud en nieuw publiek een eerste kijkje kon nemen, maar uiteraard verdiende de prachtige boerderij ook een officiële opening. Een moment om te proosten met de gemeente Utrecht en alle anderen die betrokken zijn (geweest) bij De Vrijstaat en dit project. Om, na een lange periode van zaaien en hard werken, samen te genieten van de oogst.

Dat deden we op donderdag 20 oktober met een receptie en diner. Niet alleen de mooie speeches van onder andere Joost de Groot (Sharing Arts Society) en Marcel Gierveld (Gemeente Utrecht, vastgoed), of het gesprek met Nathalie Wink (Gemeente Utrecht, projectleider renovatie) en Roel Lichtenberg (VB Erfgoed & Architectuur, architect van de renovatie) maakten de avond tot een succes; ook de muziek van Dan Green en DJ duo Motie van Wanvrouwen en de performance van de Vrijstaat TheaterAcademie zorgde voor de juiste feeststemming. Maar het allerbelangrijkste was natuurlijk de aanwezigheid van iedereen die aan de renovatie heeft meegewerkt!

 

“Met de verbouwing investeert de Gemeente Utrecht niet alleen in een monumentaal pandMaar in een nieuwe generatie jonge mensen Die door middel van kunst en cultuur bouwen aan een creatieve stad.”– Uit de openingsspeech van Daphne de Bruin, artistiek leider van De Vrijstaat

 

HUREN BIJ DE VRIJSTAAT

In onze gerenoveerde boerderij zijn ook prachtige ruimtes beschikbaar voor verhuur, zowel op vaste basis (bijvoorbeeld één keer per week) als incidenteel (voor een eenmalig event). Ben jij op zoek naar een locatie voor een teammiddag, een ruimte voor je dansles aan ouderen of yogales aan kinderen, een atelier, een werkplaats voor een afstudeerproject of een repetitieruimte voor je theatergroep? Huur bij De Vrijstaat! Klik op de link om meer te lezen over de mogelijkheden.

PERS OVER OPENING

In de aanloop naar de opening van de nieuwe boerderij verschenen onder andere deze twee mooie artikelen:

Artikel De Telegraaf – 21 oktober 2022
Artikel Leidsche Rijn Magazine – 20 augustus 2022

VIDEO: OPENING 10 SEPTEMBER

Op zaterdag 10 september, tijdens Rondje Singel en Open Monumentendag, openden we voor het eerst de deuren van onze gerenoveerde boerderij. Oud en nieuw publiek kwam langs voor live muziek en verschillende creatieve workshops, of leerde alle hoeken en gaten van de boerderij kennen via een koeienspeurtocht en een expositie over de geschiedenis van de boerderij.

Els van U in de Wijk kwam op deze feestelijke dag op bezoek. Ze sprak wethouder cultuur Eva Oosters, onze workshopbegeleider Jonna en een oud-bewoner van de boerderij! Bekijk de video voor een indruk van ons openingsfeest.

NIEUW HUIS
column Daphne de Bruin, artistiek directeur | zomer 2022

Eindelijk, het is zover. Onze gerenoveerde boerderij opent haar deuren. Na bijna een jaar slopen, strippen, breken en bouwen kunnen we ons vernieuwde pand in bezit nemen. Wat een feest!

Natuurlijk ben ik tijdens de verbouwing regelmatig naar binnen geglipt om het hele proces te volgen. En iedere keer was er weer zoveel om je over te verbazen. Eerst zie je hoe het oude eruit wordt gesloopt en de boerderij als het ware in haar nakie komt te staan. De oude kleren worden uitgetrokken en daar is ze, bloot en bibberend. Hier en daar wat littekens en blauwe plekken, ietwat gerimpeld en doorleefd, want het is natuurlijk al een oudje.

Het dak werd geïsoleerd en er verscheen een zolder waar je hart sneller van gaat kloppen. Al die jaren was de bovenverdieping verboden gebied. De regen sijpelde er naar binnen, de wind guurde door de pannen en de planken hadden rotte plekken en kraakten vervaarlijk. Het was een griezelige plek, waar je alleen via een hoge, enge ladder kon komen. En nu staat daar een prachtige studio. Het dak staat als een puntmuts omhoog en door de vele dakramen kijk je rechtstreeks de hemel in.

En heb ik al verteld over de hal? Die grote entree waar je de hele hoogte van de boerderij in één oogopslag ziet en die alle studio’s aan elkaar verbindt? Aan de ene kant de box waar we muziek en theater kunnen maken. Aan de andere kant de enorme open keuken voor kookworkshops, events, meetings en het VrijSpraak Café. 

Als ik daar rondloop, met een smile van oor tot oor, kan ik niet wachten om al dit moois met jullie te delen. En dat gaan we doen!

Daphne de Bruin (artistiek directeur) 

VIDEO: RONDLEIDING OUDE BOERDERIJ

In deze video van juni 2021 krijg je een rondleiding door de oude boerderij.

BOUWJAAR 2021
column Daphne de Bruin, artistiek directeur | winter 2021

Ik zie het al helemaal voor me. De centrale hal met de trap omhoog naar de eerste verdieping. Je kunt helemaal doorkijken tot aan de punt van het dak. Kinderen van De Vrijstaat KunstAcademie zijn daarboven aan het werk in het atelier dat de halve zolder beslaat. Rechts van de entree beneden kijk je zo de grote studio in waar hard wordt gerepeteerd aan een nieuwe theatervoorstelling. En aan de linkerkant van de hal zie ik de KookKeet in volle gang. Er wordt geproefd en gebakken in de gezellige open keuken op de Deel. De geur van appeltaart en kruidige groentesoep vult de ruimte. Ik hang mijn jas op in de garderobe en zwaai naar een collega die boven op de galerij koffie staat te zetten. Het is heerlijk warm in de boerderij. Dag koude handen, lekkend dak, stoffige schuur en ijskoude vloer. Welkom in de nieuwe Vrijstaat.

Wat ik voor ogen zie is de boerderij zoals ‘ie eruit gaat zien na de verbouwing. We zijn al enige maanden bezig met de voorbereidingen. Samen met de Gemeente Utrecht en de architecten van Verlaan & Bouwstra krijgt De Vrijstaat langzaam gestalte op papier. Er zijn inspiratiesessies geweest waar kinderen, jongeren, kunstenaars en medewerkers hun dromen en wensen op tafel hebben gelegd. Een projectteam van deskundigen buigt zich met al hun kennis en enthousiasme over onze nieuwe Vrijstaat. En al deze ideeën zijn vertaald in een (voorlopig) ontwerp. Oh mensen wat wordt het mooi!

We naderen het definitieve ontwerp en we zijn er superblij mee. Onmiskenbaar De Vrijstaat maar met een nieuwe comfortabele jas. Met zoveel meer ruimte om al onze activiteiten te herbergen en om nog meer partners en initiatieven te laten landen in onze boerderij en op ons erf. Maar zover is het nog niet. Het komende jaar zal volledig in het teken staan van bouwen en verbouwen, van verhuizen en verplaatsen, van sjouwen en vertrouwen. Maar om jullie alvast net zo enthousiast te maken als ik zelf ben, hierbij een tipje van de sluier van onze nieuwe boerderij die we half 2022 kunnen openen.

Daphne de Bruin (artistiek directeur) 

GROOT NIEUWS
column Daphne de Bruin, artistiek directeur | voorjaar 2020

Het staat in de Cultuurnota. Ik lees het echt. Dat De Vrijstaat onderdeel is van de cultuurkavel die zich rond het Berlijnplein aan het ontwikkelen is. Dat de Gemeente heeft besloten om de boerderij voor De Vrijstaat te verwerven en een bedrag reserveert om de boerderij voor ons te verbouwen. Lezen jullie dit?! Dringt het tot jullie door?! Dit is echt heel, heel groot nieuws. Misschien wel het beste nieuws dat we in de afgelopen 10 jaar hebben gekregen.

Stel je voor, we krijgen een dak dat niet meer lekt. Dat betekent niet alleen dat het dak niet meer lekt, dat betekent vooral dat we er een hele grote zolder bijkrijgen. Die zolder is net zo groot als de hele boerderij. Dat is dus ruimte voor een extra studio en twee ateliers. Op deze manier kunnen er nog meer mensen gebruik maken van onze inspirerende werkplek en kunnen we nog meer samenwerkingspartners in ons pand laten landen. Meer kinderen en jongeren kunnen meedoen aan onze kunstprogramma’s en we kunnen als wijkcultuurhuis meer initiatieven van bewoners uit Leidsche Rijn faciliteren en ondersteunen.

Stel je voor, we krijgen goede isolatie en verwarming op de deel. Dat betekent niet alleen dat we ’s winters niet meer met mutsen op en jassen aan hoeven te werken, maar dat we het hele jaar door gebruik kunnen maken van de deel. Dat we daar dan twee goed geoutilleerde ruimtes hebben zodat onze TheaterAcademie en onze KunstAcademie kunnen groeien. Dat er een vaste bar in de stal komt zodat we bij trainingen en workshops ook een boerenlunch aan kunnen bieden. En als de BSO’s meedoen aan onze KunstKeet en TheaterKeet ze daar ook hun hap en sap kunnen krijgen.

Mogelijkheden stapelen zich op; ik zie Poetry Slams en Spoken Word in onze presentatieruimte, schrijfcafés voor omwonenden in onze huiskamer, singer/songwritersessies voor jongeren in de geluidsstudio, kunstvakstudenten aan het werk op zolder en creatieve heidagen voor lokale bedrijven in onze workshopbox. Ik zie te veel om op te noemen.

De verbouwing geeft De Vrijstaat de mogelijkheid om te groeien. Om mee te groeien met ons stadsdeel, om op te groeien in een omgeving waar je leert je creatieve kracht te vergroten en als motor te gebruiken. Wat ongelofelijk fijn dat de Gemeente Utrecht het belang van De Vrijstaat ondersteunt en investeert in ons Kunst en Cultuurhuis voor Jong Utrecht!

Daphne de Bruin (artistiek directeur) 

Ambitieuze plannen

Een vernieuwde locatie gaat gepaard met ambitieuze plannen voor de komende jaren. Benieuwd wat je allemaal kunt verwachten op de nieuwe Vrijstaat? Check ons beleidsplan 2021-2024.

LEES MEER