8+VOORSTELLING 2023
Home > Activiteiten > Voorstellingen > Vlieg!

Vlieg!

De muzikale familievoorstelling Vlieg! neemt je mee in het duizelingwekkende leven van een eendagsvlieg. Van geboorte tot dood volgen we Vlieg, één van de vele kinderen uit een roemruchte vliegenfamilie. Al generaties lang wordt doorgegeven waar deze familie goed in is; handelen in poep.

In deze keiharde branche voert de vliegenfamilie strijd met de concurrent, de Dazen. Maar dan wordt opeens de eigenzinnige Vlieg geboren, die wil breken met deze traditie. Vlieg heeft namelijk een hekel aan strijd en stront – ze wordt er kotsmisselijk van. Vlieg wil iets anders. Avontuur! Niet altijd op voorhand weten hoe het loopt.

Dat geeft natuurlijk stront aan de knikker. Hoe moet Vlieg kiezen tussen haar eigen idealen en de band met haar familie? Ondertussen is er alweer een uur verstreken, zijn opa en oma overleden, liggen er nieuwe larven in de wieg en gaat de bruidsvlucht zo beginnen. Voor je het weet is dit leven voorbij. Tijd vliegt…  

Coming-of-age verhaal Vlieg! gaat over de eeuwige spanning tussen traditie en vernieuwing. Wanneer blijf je binnen gebaande paden, en wanneer volg je je eigen pad? Dit is de 14e voorstelling van De Vrijstaat waar professionele acteurs, studenten uit het kunstvakonderwijs en deelnemers aan onze TheaterAcademie samenkomen in één productie. 

Praktische informatie

Speeldata

Vrijdag 9 juni 19.30 uur
Zaterdag 10 juni 19.30 uur
Zondag 11 juni 11.00 uur en 15.00 uur
Maandag 12 juni Schoolvoorstellingen
Dinsdag 13 juni Schoolvoorstellingen
Woensdag 14 juni Schoolvoorstellingen


Locatie
Podium Hoge Woerd, Hoge Woerdplein 1, De Meern

Prijs
Een kaartje voor de voorstelling kost €13,50 voor volwassenen en €10,00 t/m 18 jaar. Met de U-pas krijg je 50% korting.

Speel mee!

Ben je 10+ en wil je mee spelen in een Vrijstaat-voorstelling? Check dan De Vrijstaat TheaterAcademie! Inschrijving voor volgend seizoen start in juli.

MEER INFO
ACHTERGROND

Fabuleuze Vrijstaat-voorstellingen

Jaarlijks brengt De Vrijstaat een zogenoemde fabuleuze voorstelling uit, gemaakt met een gemengde cast van ervaren professionals, jonge makers en bevlogen kinderen en jongeren. Hiermee brengen we actueel en politiek theater voor een doelgroep vanaf 8 jaar.

Het artistieke team bestaat uit Daphne de Bruin (artistiek directeur van De Vrijstaat) en Paul Feld, toneelschrijver en regisseur. Naast de professionals vullen we de cast aan met leerlingen uit het basisonderwijs, voortgezet onderwijs en kunstvakonderwijs. Het samenwerken met ervaren theatermakers geeft de jonge acteurs en muzikanten niet alleen een unieke kans om het theatervak in de praktijk te leren en te ervaren. Door gezamenlijk op de vloer te staan ontstaat er een echte Vrijstaat-Theaterfamilie als hechte groep.

Thematiek Vlieg!

Vlieg! is een verhaal over de eeuwige spanning tussen traditie en vernieuwing. Wanneer blijf je binnen de gebaande paden, en wanneer volg je de zoektocht naar de unieke rol die jij kunt spelen in je eigen leven? De voorstelling past dit onderwerp toe op familie als persoonlijk thema, maar gaat in groter perspectief over een samenleving die steeds meer polariseert; conservatieve krachten staan constant op gespannen voet met veranderingen die noodzakelijk zijn om de toekomst vorm te geven.  

Tekst- en liedschrijvers Paul Feld en Daphne de Bruin lieten zich voor Vlieg! inspireren door verhalen over opgroeien en rebellie tegen het systeem van opvoeding, van Ronja de Roversdochter en Romeo & Julia tot The Godfather. De ‘handel in stront’ in Vlieg! Is een knipoog naar de maffiapraktijken in deze klassieke, oersterke verhalen. Alle drie gaan ze over een systeem waar familie boven alles gaat.  

In Vlieg! maken we dit thema bespreekbaar voor kinderen vanaf 8 jaar. Het is de 14e fabuleuze familievoorstelling die De Vrijstaat op de planken zet waarin – kenmerkend voor de vorm van een fabel – een groep dierenpersonages ons een spiegel voorhoudt. 

CREDITS

Tekst en regie: Paul Feld
Liedteksten: Daphne de Bruin
Spel: Eva Peelen, Jilles Flinterman, Daphne de Bruin, 27 kinderen en jongeren van de Vrijstaat TheaterAcademie en 8 kinderen van één van onze partnerscholen
Compositie en uitvoering: Jimmie Feld, Joris Traas en twee jonge muzikanten in talentontwikkelingstraject
Vormgeving en kostuums: Kim van der Zijde
Licht, geluid en film: Charlie Feld
Educatie: Heleen van der Donck

MAKERS VAN DE VOORSTELLING

Tekst en regie: Paul Feld Liedteksten: Daphne de Bruin Spel: Eva Peelen, Jilles Flinterman, Daphne de Bruin, 27 kinderen en jongeren van de Vrijstaat TheaterAcademie en 8 kinderen van één van onze partnerscholen Compositie en uitvoering: Jimmie Feld, Joris Traas en twee jonge muzikanten in talentontwikkelingstraject Vormgeving en kostuums: Kim van der Zijde Licht, geluid en film: Charlie Feld Educatie: Heleen van der Donck

SAMEN MET

Vlieg! is een samenwerking met Podium Hoge Woerd. Voor deze voorstelling werkt een cast van professionele acteurs samen met kinderen en jongeren van De Vrijstaat TheaterAcademie, kinderen van onze partnerscholen en en studenten van het conservatorium.

De voorstelling wordt mede mogelijk gemaakt door Gemeente Utrecht, Lira Fonds, Elise Mathilde Fonds, Mr. August Fentener van Vlissingen Fonds, Carel Nengerman Fonds, K.F. Hein Fonds en Fonds voor Cultuurparticipatie.