8+THEATER9 t/m 14 juni 2023
Home > Activiteiten > Voorstellingen > Vlieg!

Vlieg!

De muzikale familievoorstelling Vlieg! neemt je mee in het duizelingwekkende leven van een eendagsvlieg. Van geboorte tot dood volgen we Vlieg, één van de vele kinderen uit de roemruchte vliegenfamilie de Brommen. Al generaties lang voert deze familie oorlog met een Dazen-familie over het allerbelangrijkste in een vliegenleven: de handel in poep.


Midden in deze strijd wordt plotseling de eigenzinnige Vlieg geboren, die het allemaal anders wil doen. Vlieg heeft namelijk een hekel aan de strijd om stront – ze wordt er kotsmisselijk van. Maar ruimte voor eigen keuzes is er niet in dit korte vliegenleven. Vlieg wordt geacht haar leven te leiden volgens de strikte regels van de traditie; vechten tegen de Dazen.


Als Vlieg bevriend raakt met de jonge Daas Daps wordt die hele oorlog opeens ingewikkeld. Want vrienden maken met de vijand, dat geeft stront aan de knikker. Hoe moet Vlieg kiezen tussen haar eigen idealen en de band die ze voelt met haar familie? Moet ze strijden voor haar vriendschap met Daps, of is het behoud van haar eigen nageslacht het belangrijkste? Ondertussen is er alweer een uur verstreken, zijn opa en oma overleden, liggen er nieuwe larven in de wieg en gaat de bruidsvlucht zo beginnen. Voor je het weet is dit leven voorbij. Tijd vliegt…


Coming-of-age verhaal
Vlieg! gaat over de eeuwige spanning tussen traditie en vernieuwing. Dit is de 14e voorstelling van De Vrijstaat waar professionele acteurs, studenten uit het kunstvakonderwijs en deelnemers aan onze TheaterAcademie samenkomen in één productie.   

Praktische informatie

Speeldata

Vrijdag 9 juni 19.30 uur
Zaterdag 10 juni 19.30 uur
Zondag 11 juni 11.00 uur en 15.00 uur
Maandag 12 juni Schoolvoorstellingen
Dinsdag 13 juni Schoolvoorstellingen
Woensdag 14 juni Schoolvoorstellingen


Locatie
Podium Hoge Woerd, Hoge Woerdplein 1, De Meern

Prijs
Een kaartje voor de voorstelling kost €13,50 voor volwassenen en €10,00 t/m 18 jaar. Met de U-pas krijg je 50% korting.

Speel mee!

Ben je 10+ en wil je mee spelen in een Vrijstaat-voorstelling? Check dan De Vrijstaat TheaterAcademie! Inschrijving voor volgend seizoen start in juli.

MEER INFO
VIDEO'S

Op woensdag 7 juni, 2 dagen voor de première van Vlieg!, kwam U in de Wijk een kijkje nemen bij de repetities in Podium Hoge Woerd. Ze spraken verschillende leden van de cast, waaronder acteurs van onze TheaterAcademie. Bekijk hieronder het item en de trailer van de voorstelling.

ACHTERGROND

Fabuleuze Vrijstaat-voorstellingen

Jaarlijks brengt De Vrijstaat een zogenoemde fabuleuze voorstelling uit, gemaakt met een gemengde cast van ervaren professionals, jonge makers en bevlogen kinderen en jongeren. Hiermee brengen we actueel en politiek theater voor een doelgroep vanaf 8 jaar.

Het artistieke team bestaat uit Daphne de Bruin (artistiek directeur van De Vrijstaat) en Paul Feld, toneelschrijver en regisseur. Naast de professionals vullen we de cast aan met leerlingen uit het basisonderwijs, voortgezet onderwijs en kunstvakonderwijs. Het samenwerken met ervaren theatermakers geeft de jonge acteurs en muzikanten niet alleen een unieke kans om het theatervak in de praktijk te leren en te ervaren. Door gezamenlijk op de vloer te staan ontstaat er een echte Vrijstaat-Theaterfamilie als hechte groep.

Thematiek Vlieg!

Vlieg! is een verhaal over de eeuwige spanning tussen traditie en vernieuwing. Wanneer blijf je binnen de gebaande paden, en wanneer volg je de zoektocht naar de unieke rol die jij kunt spelen in je eigen leven? De voorstelling past dit onderwerp toe op familie als persoonlijk thema, maar gaat in groter perspectief over een samenleving die steeds meer polariseert; conservatieve krachten staan constant op gespannen voet met veranderingen die noodzakelijk zijn om de toekomst vorm te geven.  

Tekst- en liedschrijvers Paul Feld en Daphne de Bruin lieten zich voor Vlieg! inspireren door verhalen over opgroeien en rebellie tegen het systeem van opvoeding, van Ronja de Roversdochter en Romeo & Julia tot The Godfather. De ‘handel in stront’ in Vlieg! Is een knipoog naar de maffiapraktijken in deze klassieke, oersterke verhalen. Alle drie gaan ze over een systeem waar familie boven alles gaat.  

In Vlieg! maken we dit thema bespreekbaar voor kinderen vanaf 8 jaar. Het is de 14e fabuleuze familievoorstelling die De Vrijstaat op de planken zet waarin – kenmerkend voor de vorm van een fabel – een groep dierenpersonages ons een spiegel voorhoudt. 

CREDITS

Tekst en regie: Paul Feld
Liedteksten: Daphne de Bruin
Spel: Dido Friede, Eva Peelen, Jilles Flinterman, Daphne de Bruin, 26 kinderen en jongeren van de Vrijstaat TheaterAcademie en 7 kinderen van partnerschool de Achtbaan
Compositie en uitvoering: Jimmie Feld, Joris Traas, Dido Friede, Fedde Tomassen, Merel van der Meer
Vormgeving en kostuums: Kim van der Zijde
Licht, geluid en film: Charlie Feld
Educatie: Heleen van der Donck

SAMEN MET

Vlieg! is een samenwerking met Podium Hoge Woerd. Voor deze voorstelling werkt een cast van professionele acteurs samen met kinderen en jongeren van De Vrijstaat TheaterAcademie, kinderen van onze partnerscholen en en studenten van het conservatorium.

De voorstelling wordt mede mogelijk gemaakt door Gemeente Utrecht, Lira Fonds, Elise Mathilde Fonds, Fentener van Vlissingen Fonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, Mr. August Fentener van Vlissingen Fonds, , K.F. Hein Fonds en Fonds voor Cultuurparticipatie.