10+THEATERACADEMIE2020-2021
Home > Activiteiten > TheaterAcademie voor kinderen en jongeren > TheaterAcademie 2020-2021

TheaterAcademie seizoen 2020-2021

Voor kinderen en jongeren die het theatervak in de praktijk willen leren bieden wij een traject waarin je toe werkt naar een theatervoorstelling waar je onderdeel gaat uitmaken van een professionele cast. Dit keer spelen de kinderen en jongeren mee in de Vrijstaat-voorstelling De KookKeet van Kato.

Jaartraject voor kinderen en jongeren

Ben je 10-16 jaar? Dan kun je je opgeven voor het jaartraject. In drie blokken van 8 weken werk je aan het ontwikkelen van jezelf als acteur onder leiding van een speldocent en ervaren theatermakers. Samen werk je toe naar een deelname in de jaarlijkse voorstelling van De Vrijstaat in Podium hoge Woerd. De lessen voor 10+ worden gegeven op de woensdagmiddag. De lessen voor 12+ vinden plaats op vrijdagmiddag.

TheaterAcademie tijdens corona

Onze lessen van de TheaterAcademie gaan door! Uiteraard houden we ons tijdens de activiteiten aan de geldende hygiëneregels.

De KookKeet van Kato

Soms vergeten we het even maar katten zijn roofdieren! Dakloos en op drift zwerven de Straatkatten door de stad op zoek naar een eigen territorium. Maar vindt maar eens een plek als alle Huispoezen hun aangeharkte binnentuintjes verdedigen en alle land bezet is door vadsige katers en luxe raspoezen.

In de nieuwe theatervoorstelling De KookKeet van Kato van De Vrijstaat, zien we de stad door de ogen van een bende kleine roofdieren die leven op de resten van onze rijke samenleving. De Afvalkeuken van Cato is de plek waar de zwerfkatten samenkomen om elkaar te ondersteunen in deze barre tijden. Straatmuziek en straatkunst met een urban vibe, vullen deze West Side Story waarin je de kat leert kennen als nooit tevoren!

VORIGE SEIZOENEN THEATERACADEMIE

Lisa (12) en Wiene (13) vertellen

Lisa (12 jaar) en Wiene (13 jaar) zitten beiden op de TheaterAcademie en speelden mee in onze voorstelling DODO live! Ze zijn razend enthousiast en vertellen je maar wat graag over hun ervaring bij De Vrijstaat.

Wat vind je van de TheaterAcademie?
Lisa: “Ik vind het cool dat je met echte acteurs speelt, en dat je met andere kinderen een superleuke ervaring op kan doen. Ik wil zelf later ook graag actrice worden, dus hier kan ik al een beetje zien hoe dat werkt.”

Wiene: “Ik vind het bijzonder dat de TheaterAcademie voelt als een familie. Daarom zit ik er nog steeds op! Het is altijd heel gezellig en we leren veel.”

Wat heb je dan geleerd?
Lisa: “Als je samenwerkt en serieus werkt dan is het eindresultaat prachtig!”

Wiene: “Ik heb geleerd hoe je het beste typetjes kunt spelen. Ik zou het leuk vinden om een bazig typetje te spelen omdat we dat nog niet echt hebben gespeeld.”

Lisa: “Ik zou wel een macho type willen spelen, maar het lijkt me ook tof om een heel kinderlijke onwetende rol te hebben, of juist iemand die alles weet. Eigenlijk vind ik elke rol die De Vrijstaat geeft wel leuk.”

TheaterAcademie (10+)

Kinderen van 10-14 jaar die graag theater maken kunnen zich inschrijven voor een jaarprogramma. In drie blokken van 8 weken werk je aan het ontwikkelen van jezelf als acteur onder leiding van een speldocent en ervaren theatermakers. (november – juni). Deze lessen en repetities worden verzorgd door de professionals van de cast en werken toe naar deelname in de jaarlijkse voorstelling van De Vrijstaat. Van basistechnieken en elementaire toneeltraining tot personage- en sceneontwikkeling; in dit jaartraject leer je de kneepjes van het vak.

De lessen
In het eerste blok krijg je elementaire spellessen en werk je aan je basisvaardigheden. Je leert je lichaam als je belangrijkste instrument kennen via fysieke trainingen, oefeningen en improvisaties.

Tijdens het tweede blok staat het ontwikkelen van personages en scenes centraal. Je gaat dan aan de slag met het thema van de voorstelling en gaat gezamenlijk invulling geven aan de scenes waarin je mee gaat spelen en die onderdeel vormen van de eindvoorstelling.

In het laatste blok repeteer je met de professionele acteurs en de regisseur samen aan de voorstelling. Uiteindelijk komt alles samen in de montageweek die voorafgaat aan de voorstellingenreeks. Op dit moment wordt de groep klaargestoomd tot echte varieté artiesten d.m.v. een training clownerie en circus.

TheaterAcademie De Vrijstaat
VOL!

Praktische informatie

Belangrijk
Houd je bij deelname aan onze corona-maatregelen.

Leeftijd
10-14 jaar

Tijdstip
woensdagmiddag van 16:00 tot 18:30 uur*

Data lessen:
BLOK 1: 28 oktober, 4, 11, 18, 25 november, 6, 13, 20 januari
BLOK 2: 27 januari, 3, 10, 17  februari, 3, 10, 17, 24 maart
BLOK 3: 31 maart, 7, 14, 21 april, 19, 26 mei, 2 juni + doorloop en generale repetitie in juni*

Tijdens schoolvakantie is er geen les.

Data voorstellingen
juni 2021

Locatie lessen
de boerderij van De Vrijstaat*

Kosten
375 euro**
(een aanbetaling van 125 euro is verplicht om je plekje te garanderen)

Toegankelijkheid
Op De Vrijstaat vinden we het erg belangrijk dat iedere bezoeker en deelnemer zich welkom voelt. De toegankelijkheid van onze locatie en ons programma spelen hierbij een belangrijke rol.  Mocht je twijfelen of je bij ons terecht kunt, neem dan zeker even contact met ons op. Lees meer

*voor de lessen in de weken voorafgaand aan de voorstelling gelden afwijkende tijden ivm doorloop en (generale) repetities. Ook wordt er dan in Podium Hoge Woerd gerepeteerd.

** Deelnamekosten kunnen (deels) worden betaald met budget van de U-pas. Wil je hier gebruik van maken? Neem dan even contact met ons op.

Let op: de voorstellingen kunnen deels binnen schooltijd vallen. Hiervoor zal vrijstelling bij de school moeten worden aangevraagd.

TheaterAcademie (12+)

Voor jongeren die theater door hun bloed voelen stromen!

Speciaal voor jongeren vanaf 12 jaar, die onderdeel uit willen maken van onze Vrijstaat Theaterfamilie, hebben we een verdiepend jaartraject. Op vrijdagmiddag werk je met een professionele docent en cast aan scènes die onderdeel zullen uitmaken van de voorstelling De KookKeet van KatoZo start de groep op dit moment met een danstraining van het professionele gezelschap De Dansers.

Op De Vrijstaat TheaterAcademie nemen we je ambities serieus en werk je samen met kunstvakstudenten, jonge professionals en oude rotten in het vak.

VOL!

Praktische informatie

Belangrijk
Houd je bij deelname aan onze corona-maatregelen.

Leeftijd
12-16 jaar

Tijdstip
Vrijdagmiddag van 16:00 tot 18:30 uur

Data lessen
BLOK 1: 30 oktober, 6, 13, 20, 27 november, 8, 15, 22 januari
BLOK 2: 29  januari, 5, 12, 19 februari, 5, 12, 19, 26 maart
BLOK 3: 2, 9, 16, 23 april, 21, 28 mei, 4 juni + doorloop en generale repetitie in juni*

Locatie
de boerderij van De Vrijstaat*

Kosten
375 euro**
(een aanbetaling van 125 euro is verplicht om je plekje te garanderen)

*voor de lessen in de weken voorafgaand aan de voorstelling gelden afwijkende tijden ivm doorloop en (generale) repetities. Ook wordt er dan in Podium Hoge Woerd gerepeteerd.

** Deelnamekosten kunnen (deels) worden betaald met budget van de U-pas

Let op: de voorstellingen kunnen onder schooltijd vallen. Daarvoor zal vrijstelling moeten worden gevraagd.