123
  • 6+t/m november 2024FEESTLocatieHet Gebouw

    Op zoek naar creatief gezinsuitje op zondagmiddag? Bezoek doe-expo FEEST!

    LET OP: deze expositie is in Het Gebouw, dit is onze expo-locatie aan de Grauwaartsingel. Navigeer hiervoor in Google Maps naar ‘De Vrijstaat – Het Gebouw’ of naar Madridstraat 1, of check voor je bezoek de bereikbaarheid onze website: https://devrijstaat.nl/contact-en-route/

  • Je winkelmand is momenteel leeg.

    Terug naar winkel

6+DOE-EXPO
Home > Activiteiten > Exposities > FEEST

FEEST

Zolang als de mensheid bestaat vieren we al feest. Het verbindt ons met elkaar, creëert samenhorigheid en plezier. In doe-expo en werkplaats FEEST duikt De Vrijstaat met kunstenaars Salihanur Akpinar, Mai Linh Ly, Anna Reerds en Sterre van der Tak in de kunst van het feestvieren.

 

Want een kunst, dat is het! Eigenlijk partyen we het hele jaar door. We vieren overgangsmomenten in ons leven en de natuur – je bent jarig, iemand gaat trouwen, het is de kortste of langste dag van het jaar – maar ook belangrijke gebeurtenissen in de geschiedenis. En dan zijn er ook nog een hele hoop feesten verbonden aan religie, zoals het Suikerfeest, Kerstmis of Diwali. 

Feesten zijn een manier om iets wat wij belangrijk vinden samen met anderen te delen. Tradities die houvast geven in onzekere tijden van verandering, crisis of oorlog. Maar weet jij eigenlijk wat er met al die feesten gevierd wordt? Welke feesten zijn belangrijk bij jou thuis, wat is je favoriet? En zijn er momenten die van jou een eigen plek op de feestkalender moeten krijgen?

In FEEST onderzoeken we hoe mensen feesten. Kunstenaars Salihanur Akpinar, Mai Linh Ly, Anna Reerds en Sterre van der Tak nemen je, elk in hun eigen stijl, mee in een kleurrijke polonaise. We zwieren van keurige Hollandse kaasblokjes naar imposante Chinese draken, maken ons eigen feestservies en vieren zelfs een verjaardag op de maan. Je kijkt niet alleen naar kunst, maar gaat ook zelf aan de slag in de bijbehorende workshops. 

BEZOEKERSINFORMATIE

Locatie
Je vindt FEEST in onze expo-ruimte Het Gebouw. Navigeer ‘De Vrijstaat – Het Gebouw’ of naar Madridstraat 1 en parkeer bij het schoolgebouw.

Data
Van 11 februari t/m 24 november is FEEST elke zondag en in de schoolvakanties geopend. In juli en augustus is er een aantal weken een zomerstop. Doordeweeks ontvangen we schoolklassen uit het primair onderwijs, BSO’s en andere groepen. 

Tijden
Je kunt je bezoek op verschillende tijden inplannen. Een bezoek duurt 60 tot 90 minuten.

Leeftijd
FEEST is geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar.

Prijs
Een kaartje kost €8,50 per persoon – met U-pas is dit €5,50. Kinderen t/m 3 jaar krijgen gratis toegang.

Toegankelijkheid
Op De Vrijstaat vinden we het erg belangrijk dat iedere bezoeker en deelnemer zich welkom voelt. De toegankelijkheid van onze locatie en ons programma spelen hierbij een belangrijke rol.  Mocht je twijfelen of je bij ons terecht kunt, neem dan zeker contact met ons op. Lees meer

 

BLOG KIDSPROOF

Kidsproof-blogger Marjolein bezocht FEEST met haar kinderen en schreef er een blog over. Lees hier alles over hun creatieve middag!

 

Marjolein: “Het leuke van deze doe-expo is dat doen gecombineerd wordt met nadenken en iets leren. Bij elke ruimte zijn er kijk-, praat- en doe-vragen; zo kan je alles mooi combineren.”

VIDEO OPENING

Yvonne en Els van U in de Wijk waren aanwezig bij de opening van FEEST, waar ze de kunstenaars spraken over hun exposities. Bekijk hier de video!

DE KUNSTENAARS

Mai Linh Ly

“In mijn deel van FEEST stap je in de wereld van Chinees Nieuwjaar en de Chinese dierenriem. Geïnspireerd door Chinese papiersnedes maak ik al 7 jaar lang elk Chinees Nieuwjaar een tekening. Het dier van dat jaar wordt vormgegeven met uitsnedes die wensen voor het nieuwe jaar symboliseren. In de expositie kun je kennismaken met alle dieren van de dierenriem. Kijk terug op de dieren die al zijn geweest en kijk vooruit naar de dieren die nog komen. Het dier van 2024, de draak, staat centraal. Kom jij samen met mij en andere bezoekers betekenis geven aan de draak?”

Anna Reerds

Anna Reerds is beeldmaker. Ze maakt autonoom beeldend werk voor exposities, decor voor film en beeld bij artikelen voor de Correspondent. Door fotografie, schaalmodellen, film, animatie en illustratie te combineren, speelt ze in haar werk met realiteit en creëert ze een wereld die enerzijds doet denken aan die van ons, maar anderzijds doet denken aan een vreemde en absurde plek.

“In mijn werk kijk ik vaak naar hoe onze omgeving iets zegt over onszelf. Met deze blik ben ik gaan kijken naar hoe wij in Nederland feest vieren. Hoe zie je aan een straat waar het feest is? En wat word er daarbinnen dan gevierd?

Salihanur Akpinar

Salihanur Akpınar, kunstenaar en docent, put uit haar islamitische achtergrond en ervaring als buitenstaander om kunst te creëren als krachtig middel voor dialoog, begrip en respect tussen verschillende culturen. Haar werk, doordrenkt van spiritualiteit, nodigt uit tot het doorbreken van vooroordelen en omarmt diversiteit. Ze streeft naar een inclusieve wereld waarin haar creaties positieve verandering teweegbrengen door mensen samen te brengen en te inspireren om elkaars unieke verhalen te waarderen.

“Deelname aan FEEST is voor mij een nieuwe ervaring. Wat onze feesten uniek maakt, maar tegelijkertijd verbindt, was mijn eerste overpeinzing. Al snel ontdekte ik dat samen zijn, tijd delen en samen eten de kern vormen van festiviteiten. Mijn inspiratiebron, vooral geput uit de rijke tradities van islamitische feesten, brengt een uniek perspectief in mijn expo. In mijn expo toon ik deze essentie op mijn eigen manier, in een huiselijke sfeer waar iedereen welkom is.”

Sterre van der Tak

Sterre van der Tak is werkzaam als freelance illustrator in Utrecht. Ze werkt het liefst met traditionele media, zoals grafiet, kleurpotlood en aquarelverf. Kenmerkend voor Sterre’s werk is de fantasievolle vertolking van uitgebreide emoties bij dieren, herkenbaar voor ieder mens. Een terugkerend onderliggend thema in Sterre’s werk is het thema ‘thuis’, of juist het gebrek eraan, en de zoektocht naar een thuis. Het liefst illustreert Sterre dierenverhalen voor kinderen; voor FEEST koos ze hiervoor een verhaal van Toon Tellegen.

‘’Met mijn expositie in FEEST worden kinderen deel van de belevingswereld van eekhoorn, en van zijn avontuur op de maan. Uiteindelijk gaat mijn expo over fantasie: zowel de fantasie van de eekhoorn als van de kinderen wordt er bevraagd. In mijn ogen is fantasie het meest waardevolle bezit wat je kunt hebben, en gelukkig hebben kinderen er van nature vaak erg veel van. Ik hoop dat deze expositie de fantasie van de kinderen die komen kijken dusdanig prikkelt dat ze door die bril naar de wereld zullen blijven kijken, en het nooit kwijtraken.”

KINDERFEESTJES

Er is er één jarig… Op zoek naar een creatief kinderfeestje? Vier het met FEEST!

SAMEN MET

FEEST wordt mede mogelijk gemaakt door Gemeente Utrecht, Fonds voor Cultuurparticipatie, VSB Fonds en Creatief Vermogen Utrecht.