123
6+EXPOSITIEOktober - December 2019
Home > Activiteiten > Exposities > BEEST

BEEST

Waarom maken wij gebruik van zoveel dierlijke elementen in onze kleding? Bont, veren, dierenprints: wij hullen ons graag in beestachtige outfits. Willen wij ons voordoen als roofdier als we een panterbroek dragen, voelen wij ons sterk als een leeuw met een bontrand om onze capuchon? Zijn schoenen van slangenhuid een uiting van slinkse plannen en baltsen wij er lustig op los als wij ons tooien met veren? En dat haar op ons hoofd, dat laatste stukje vacht wat de mensen siert, waarom besteden wij daar zoveel aandacht aan met coupes, colors en curls?

In BEEST zoeken kunstenaars Reindert Kruse en Bert Feddema naar antwoorden op deze vragen. In deze interactieve expo – met modeatelier en kapsalon – kunnen kinderen volop experimenteren met het beest in zichzelf!

Groepsbezoek

Wist je dat je ook je verjaardag in onze expositie BEEST kunt vieren? Het kinderfeestje is geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar en duurt 2,5 uur. Het is ook mogelijk om langs te komen met je klas of met de BSO in de herfstvakantie!

PLAN JE BEZOEK

Data
Van 5 oktober t/m 1 december iedere zaterdag en zondag. Extra open tijdens de herfstvakantie.

Tijden
Er zijn twee georganiseerde rondes: om 13 en om 15 uur. Kaartjes koop je vooraf via onze website.

Leeftijd
Onze expositie BEEST is geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar.

Locatie
Je vindt BEEST in onze expo-ruimte het Gebouw. Navigeer naar Madridstraat 1 en parkeer bij het schoolgebouw.

Belangrijk
De expositie BEEST is slecht toegankelijk voor rolstoelen. Mocht je in een rolstoel zitten en onze expositie willen bezoeken, neem dan contact met ons op voor de mogelijkheden.

Benieuwd naar onze eerdere exposities of meer achtergrondinformatie?

DE KUNSTENAARS

Reindert Kruse

Reindert Kruse is een veelzijdig kostuumontwerper, met een ruime ervaring in kostuums voor theater en opera. Naast het ontwerpen is Reindert nauw betrokken bij elk moment van het productieproces: vanaf het concept en ontwerp tot en met de technische afronding. Reindert is gespecialiseerd in patroontekenen en het vervaardigen van kostuums en rekwisieten.

Een aantal opdrachtgevers waar Reindert voor gewerkt heeft, zijn de de Zwolse Stadsproductie, theatergroep De jonge honden, Theater The Young Ones, CliniClowns, Dutch National Opera Academy en de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten

Naast het ontwerpen en produceren, heeft hij zijn ervaring en kennis uitgebreid door een studie styling af te ronden aan de Hogeschool voor Styling en Vormgeving. Als stylist werkt hij voor diverse fotografen en productiemaatschappijen (Fat Fred’s Film&Photo Company), verschillende magazines , tv-series (AVRO ‘De Reiskoffer’) en heeft hij zich vrijwillig ingezet voor de fashion show van Amnesty International in het kader van de internationale vrouwendag.

De laatste jaren is Reindert een samenwerking aangegaan met kunstenaar Bert Feddema. Samen geven zij vorm aan grote theaterspektakels. Zij ontwerpen en produceren zowel kostuums als rekwisieten en kleine decorstukken.

Bert Feddema

Bert Feddema is al ruim 25 jaar werkzaam als conceptueel kunstenaar. Hij studeerde af aan de Minerva kunstacademie in Groningen. B­­­­­­ert heeft een geheel eigen beeld- en vormtaal ontwikkeld. Zijn werk omvat schilderijen, 3D installaties en theatervormgeving.

In zijn werk beschrijft­­­ hij belangrijke thema’s in de huidige maatschappij, zoals overproductie en -consumptie, verspilling, de neiging van de mens om de natuur op een chemische manier verder te ontwikkelen. De dualiteit van aan de ene kant de schoonheid van de wetenschap, de westerse belofte van een gezonder en langer leven, de maakbaarheid van het leven verkondigd door multinationals en aan de andere kant de keiharde eigenbelangen, het geldelijk gewin, de vervuilende effecten op het milieu, fascineren hem.

Zijn werk heeft een verhalend, bijna theatraal aspect. Dit bewerkstelligt hij door onderzoek te doen naar verschillende opstellingen van de objecten/installaties in de ruimte, ordening, categorisatie van verzamelde objecten en het gebruik van vele verschillende, veelal hergebruikte materialen zoals glas, plastic, hout en vloeistoffen.

Al sinds zijn studie heeft hij een grote affiniteit met theater. Hij heeft decors ontworpen en geregisseerd. De laatste jaren werkt hij samen met kostuumvormgever Reindert Kruse. Samen ontwerpen en produceren zij zowel kostuums als rekwisieten en kleine decorstukken. Ze hebben o.a. gewerkt voor de Cliniclowns, Theater The Young Ones, De jonge honden en de Zwolse Stadsproductie.

MET DE KLAS NAAR BEEST
Via mode en design op zoek naar het beest in onszelf! 

Bij de expositie BEEST ontwikkelen we een educatief programma voor het primair onderwijs. Dit bestaat uit een bezoek aan De Vrijstaat, eventueel aangevuld met een les in de klas.

Bij onze exposities bieden wij qua educatief programma drie opties:

Optie A – expo bezoek van 2 uur: 7,50 euro per leerling*
De leerlingen worden tijdens hun bezoek aan onze expo-ruimte begeleid door twee ervaren educatie-medewerkers van De Vrijstaat en maken kennis met de werkwijze en inspiratie van de kunstenaar. Vervolgens gaan de leerlingen zelf aan het werk met de materialen en technieken van deze kunstenaar.

Optie B – expo bezoek van 2 uur met de kunstenaar: 10 euro per leerling*
De kunstenaar vertelt zelf over zijn of haar werk, beantwoordt vragen en werkt zij aan zij met de leerlingen tijdens de workshops.

Optie C – expo bezoek van 2 uur met de kunstenaar en een les in de klas van 1 uur: 15 euro per leerling*
Voor meer verdieping komt de kunstenaar nog een les in de klas geven.

* Bovenstaande tarieven zijn gebaseerd op een groepsgrootte van minimaal 25 leerlingen. Alle prijzen zijn inclusief materiaalkosten en 0% BTW.

Praktische informatie

Doelgroep
Groep 3 t/m 8

Discipline
Beeldende Kunst, Mode

Doelen
Creatief denken en doen, reflecteren op wat je doet, samenwerken, sociale en culturele vaardigheden tonen

Data
5 oktober t/m 1 december 2019

Locatie
Het Gebouw (de expo-ruimte van De Vrijstaat)

Kosten
Vanaf € 7,50 per leerling

Meer informatie
Check onze speciale pagina voor scholen

MEER WETEN? NEEM CONTACT MET ONS OP
SAMEN MET

De expositie BEEST wordt mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Utrecht en Fonds voor Cultuurparticipatie. In het kader van Creatief Vermogen Utrecht ontwikkelen we bij deze expositie een educatief programma voor onze partnerscholen De Achtbaan en De Sint Maartenschool.