123
 • 6+elke dagGezinsbezoek Radio VrijstaatLocatieDe Vrijstaat

  Vanaf 1 juni is het weer mogelijk om Radio Vrijstaat te bezoeken. Speciaal voor gezinnen gaat onze radiostudio open op afspraak. In anderhalf uur leren we je de kneepjes van het radiovak en maken jullie je eigen podcast. Check vooraf onze hygiëneregels en coronarichtlijnen.

  Wissen
 • Je winkelmand is momenteel leeg.

  Terug naar winkel

6+Digitale werkplaatsJuni - juli 2020
Home > Activiteiten > Exposities > Radio Vrijstaat

Radio Vrijstaat

Wegens de aanvullende maatregelen van het Kabinet in de aanpak van het coronavirus is Radio Vrijstaat momenteel alleen op afspraak te bezoeken. Lees meer

Kom naar RADIO VRIJSTAAT en maak jouw eigen podcast. Laat iedereen horen wat jij te vertellen hebt!

Reportages maken, verslaggeving, interviewen en presenteren… het komt allemaal aan bod bij het radioprogramma Berichten uit De Vrijstaat. We leren je alle kneepjes van het radiovak.

Hoe vertel je een goed verhaal? Wat maakt het spannend? In het radioprogramma Verhalen uit De Vrijstaat neem je de luisteraar mee in jouw zelfgeschreven hoorspel. Met behulp van geluiden, stem acteren en muziek creëer je een nieuwe wereld binnen de muren van onze studio.

RADIO VRIJSTAAT heeft alles wat een jonge radiomaker nodig heeft: twee opnamestudio’s, twee redactiekamers, een radiomuseum en een radiokantine. Verover de wereld van de podcast en laat je stem horen!

Pers

“Het is De Vrijstaat wederom gelukt om een goede expo neer te zetten. Elke keer verbaas ik me weer over de combinatie van leren en lol. De twee uur zijn voorbij gevlogen!” Lees hier het verslag van Kidsproof, Kidseropuit en Bier & Appelsap.

PLAN JE BEZOEK

Data
Vanaf 1 juni t/m 31 juli (op afspraak)

Leeftijd
Onze expositie RADIO VRIJSTAAT is geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar.

Locatie
Je vindt RADIO VRIJSTAAT in onze expo-ruimte het Gebouw. Navigeer naar Madridstraat 1 en parkeer bij het schoolgebouw.

Belangrijk
De expositie RADIO VRIJSTAAT is slecht toegankelijk voor rolstoelen. Mocht je in een rolstoel zitten en onze expositie willen bezoeken, neem dan contact met ons op voor de mogelijkheden.

Voorwaarden i.v.m. corona
Vanaf 1 juni is RADIO VRIJSTAAT weer geopend, maar alleen op afspraak te bezoeken. Houd hierbij rekening met onze specifieke voorwaarden.

 

BEZOEKERSVOORWAARDEN IVM CORONA
 • Er kan 1 gezin tegelijkertijd deelnemen aan deze Vrijstaat-activiteit. Dit betreft ouders en kinderen die bij elkaar in huis wonen.
 • Er is plek voor max. 6 bezoekers.
 • Kom alleen met een reservering.
 • Kom op de afgesproken tijd, maximaal 5 minuten van tevoren.
 • De Vrijstaat-workshopbegeleider houdt 1,5 meter afstand tot de bezoekers.
 • Voor aanvang van de activiteit wassen/desinfecteren alle bezoekers hun handen.
 • De bezoekers volgen de aanwijzingen van de Vrijstaat-workshopbegeleider op over de corona-maatregelen.
 • Na afloop van de activiteit desinfecteert de Vrijstaat-workshopbegeleider de ruimte, apparatuur en materialen.

Pas de hygiëneregels toe:

 • Houd altijd 1,5 meter afstand tot anderen. Dit geldt niet voor kinderen (t/m 12 jaar) onderling.
 • Was je handen voor en na de activiteit.
 • Schud geen handen en geef geen high fives.
 • Hoest en nies in je elleboog en gebruik papieren zakdoekjes.
 • Blijf thuis als je een van de volgende klachten hebt: neusverkoudheid, niezen, keelpijn, lichte hoest, verhoging (tot 38 graden).
 • Blijf thuis als iemand in jouw huis koorts heeft (vanaf 38 graden) en/of benauwdheidsklachten.
LUISTER JE EIGEN PODCAST TERUG

Ben jij naar RADIO VRIJSTAAT geweest en kun je niet wachten om je eigen gemaakte podcast te delen met je familie en vrienden? Klik dan snel verder. Hier vind je alle podcasts terug, gesorteerd per week.

GA NAAR DE PODCASTS
Eerste uitzending Radio Vrijstaat groot succes!

Radio Vrijstaat is in gebruik genomen! Op vrijdag 31 januari trapte niemand minder dan wethouder Anke Klein de allereerste uitzending af. De wethouder schoof aan in de opnamestudio en werd live in de uitzending geïnterviewd door dj Daphne de Bruin (artistiek directeur van De Vrijstaat).

In een tweede opnamestudio maakten de kinderen van het Vrijstaat-KinderKabinet een spannend hoorspel met zelfgemaakte geluidseffecten. Jilles (12 jaar): “De studio leek heel echt. Ik vond het wel gek om mijzelf terug te horen tijdens het opnemen.”

Nieuwsgierig geworden naar RADIO VRIJSTAAT? Bezoek de werkplaats zelf! We zijn elke zaterdag en zondag geopend t/m 5 april en extra tijdens de zomervakantie.

PLAN JE BEZOEK AAN RADIO VRIJSTAAT!
DE KUNSTENAARS

Radiorakkers

RADIO VRIJSTAAT is een samenwerking met Radiorakkers. Radiorakkers is het eerste media-educatieplatform van Nederland dat vanuit onderwijs beredeneerd content creëert, bekritiseert en corrigeert door mét kinderen radio te maken. Met radio stel je kinderen in staat vaardigheden te ontwikkelen op het gebied van taal, communicatie, digitale geletterdheid en mediawijsheid. Radiorakkers geeft kinderen een stem in wat het wil leren én omdat zij écht iets te zeggen hebben.

Radiorakkers is een initiatief van Tjeerd van den Elsen. Hij werkte jarenlang als leerkracht in het basisonderwijs, maar deed ook een aantal jaar ervaring op als radiomaker bij Omroep Brabant en Efteling Kids Radio. In 2017 werd Tjeerd uitgeroepen tot Leraar van het Jaar in de sector Primair Onderwijs.

Tjeerd is een expert op het gebied van radio maken met kinderen. Hij streeft naar léérkracht bij kinderen door zijn ervaring als radiomaker, tekstschrijver en websitebouwer én het 21e eeuws leren te koppelen aan het onderwijs. “Zo leren kinderen de wereld ontdekken en eigenaar te zijn van het eigen leerproces.”

Arianne van Boxmeer

De vormgeving van RADIO VRIJSTAAT is gedaan door Arianne van Boxmeer. Arianne studeerde in 2008 af als theatervormgever aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht en is al enige jaren aan de slag als ruimtelijk ontwerper. Ze ontwerpt voor festivals, expo’s, theater en evenementen. Ook heeft ze haar eigen theatercollectief: Firma Kluit. Daarmee maakt ze theatrale installaties vanuit tekst en beeld.

“Bij het ontwerpen vind ik het belangrijk dat een ruimte zo verandert waardoor je in een hele andere sfeer komt.” Hierbij stelt Arianne de ervaring van de bezoeker centraal en maakt ze deze graag onderdeel van het geheel. “Zonder de bezoeker is de ruimte niet af, dan pas gaat hij leven.”

Arianne is geen onbekende van De Vrijstaat. De afgelopen tien jaar heeft zijn heel wat scholentrajecten, kinderfeestjes, kunstvakantieweken en exposities begeleid.

MET DE KLAS NAAR RADIO VRIJSTAAT
Maak jouw eigen podcast! 

Bij RADIO VRIJSTAAT ontwikkelen we een educatief programma voor het primair onderwijs. Dit bestaat uit een bezoek aan De Vrijstaat, eventueel aangevuld met een les in de klas.

Bij onze exposities bieden wij qua educatief programma drie opties:

Optie A – bezoek van 2 uur: 7,50 euro per leerling*
De leerlingen worden tijdens hun bezoek aan onze expo-ruimte begeleid door twee ervaren educatie-medewerkers van De Vrijstaat en maken kennis met de werkwijze en inspiratie van de kunstenaar. Vervolgens gaan de leerlingen zelf aan het werk met de materialen en technieken van deze kunstenaar.

Optie B – bezoek van 2 uur met de kunstenaar: 10 euro per leerling*
De kunstenaar vertelt zelf over zijn of haar werk, beantwoordt vragen en werkt zij aan zij met de leerlingen tijdens de workshops.

Optie C – bezoek van 2 uur met de kunstenaar en een les in de klas van 1 uur: 15 euro per leerling*
Voor meer verdieping komt de kunstenaar nog een les in de klas geven.

* Bovenstaande tarieven zijn gebaseerd op een groepsgrootte van minimaal 25 leerlingen. Alle prijzen zijn inclusief materiaalkosten en 0% BTW.

Praktische informatie

Doelgroep
Groep 3 t/m 8

Discipline
Digitale media

Doelen
Creatief denken en doen, reflecteren op wat je doet, samenwerken, sociale en culturele vaardigheden tonen

Data
1 februari t/m 5 april 2020

Locatie
Het Gebouw (de expo-ruimte van De Vrijstaat)

Kosten
Vanaf € 7,50 per leerling

Meer informatie
Check onze speciale pagina voor scholen

MEER WETEN? NEEM CONTACT MET ONS OP
SAMEN MET

RADIO VRIJSTAAT wordt mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Utrecht en Fonds voor Cultuurparticipatie. De animatiefilmpjes zijn gemaakt door Judith de Haan en de jingles door Jimmie Feld.