123
  • 6+1 februari t/m 5 april 2020Radio VrijstaatLocatieHet Gebouw

    Maak je eigen podcast en laat de wereld horen wat jij te vertellen hebt!

  • Je winkelmand is momenteel leeg.

    Terug naar winkel

6+Digitale werkplaatsFebruari - April 2020
Home > Activiteiten > Exposities > Radio Vrijstaat

Radio Vrijstaat

Kom naar RADIO VRIJSTAAT en maak jouw eigen podcast. Laat iedereen horen wat jij te vertellen hebt!

Reportages maken, verslaggeving, interviewen en presenteren… het komt allemaal aan bod bij het radioprogramma Berichten uit De Vrijstaat. We leren je alle kneepjes van het radiovak.

Hoe vertel je een goed verhaal? Wat maakt het spannend? In het radioprogramma Verhalen uit De Vrijstaat neem je de luisteraar mee in jouw zelfgeschreven hoorspel. Met behulp van geluiden, stem acteren en muziek creëer je een nieuwe wereld binnen de muren van onze studio.

RADIO VRIJSTAAT heeft alles wat een jonge radiomaker nodig heeft: twee opnamestudio’s, twee redactiekamers, een radiomuseum en een radiokantine. Verover de wereld van de podcast en laat je stem horen!

Tip

Kom met je kinderfeestje, BSO of klas en maak jullie eigen podcast!

PLAN JE BEZOEK

Data
Van 1 februari t/m 5 april iedere zaterdag en zondag. Extra open tijdens de voorjaarsvakantie.

Leeftijd
Onze expositie RADIO VRIJSTAAT is geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar.

Locatie
Je vindt RADIO VRIJSTAAT in onze expo-ruimte het Gebouw. Navigeer naar Madridstraat 1 en parkeer bij het schoolgebouw.

Belangrijk
De expositie RADIO VRIJSTAAT is slecht toegankelijk voor rolstoelen. Mocht je in een rolstoel zitten en onze expositie willen bezoeken, neem dan contact met ons op voor de mogelijkheden.

Benieuwd naar onze eerdere exposities of meer achtergrondinformatie?

DE KUNSTENAAR

Radiorakkers

RADIO VRIJSTAAT is een samenwerking met Radiorakkers. Radiorakkers is het eerste media-educatieplatform van Nederland dat vanuit onderwijs beredeneerd content creëert, bekritiseert en corrigeert door mét kinderen radio te maken. Met radio stel je kinderen in staat vaardigheden te ontwikkelen op het gebied van taal, communicatie, digitale geletterdheid en mediawijsheid. Radiorakkers geeft kinderen een stem in wat het wil leren én omdat zij écht iets te zeggen hebben.

Radiorakkers is een initiatief van Tjeerd van den Elsen. Hij werkte jarenlang als leerkracht in het basisonderwijs, maar deed ook een aantal jaar ervaring op als radiomaker bij Omroep Brabant en Efteling Kids Radio.

Tjeerd geeft les in het basisonderwijs en streeft naar léérkracht bij kinderen door zijn ervaring als radiomaker, tekstschrijver en websitebouwer én het 21e eeuws leren te koppelen aan het onderwijs. Zo leren kinderen de wereld ontdekken en eigenaar te zijn van het eigen leerproces.

HET IS ZO VER!

“Deze maand lanceren we onze Radio Vrijstaat en gaan we ons storten op het maken van podcasts. Er zijn van die dingen die al heel lang op je verlanglijst staan maar waar je op de een of andere manier niet aan toe komt. En dan ineens is de tijd rijp en verhuist het van het ideeën-plankje naar de to-do-list en voor je het weet staat het op je programma.

Ik ben een echte luisteraar. In de auto staat mijn radio altijd aan en ik laat het nieuws van de dag langzaam binnenkomen. Want dat is het fijne van luisteren, het kost tijd. Je luistert naar mensen die vertellen wat ze hebben meegemaakt, wat ze vinden, hoe ze iets ervaren en je komt heel dicht bij ze. En terwijl zij met woorden vorm geven aan een gebeurtenis, ontstaan in mijn hoofd de plaatsjes. Als je luistert wordt je eigen knop van verbeelding opengezet en vertaal je hetgeen wat je hoort naar beelden in je hoofd. In het luisteren naar de radio vind ik de ruimte om mij de verhalen ‘eigen’ te maken, om mij via mijn eigen fantasie te verbinden aan wat er wordt gezegd.

Een aantal jaren geleden sprak ik met een Engelse toneelschrijver die vertelde dat er daar, op de BBC, heel veel hoorspelen op de radio zijn. Dat er een rijke traditie is in het schrijven en acteren voor dit genre is dat er heel veel luisteraars zijn die verslingerd zijn aan het volgen van series op de radio. Op dat moment wist ik het; ik wil hoorspelen maken! Als theatermaker en toneelschrijver was ik onmiddellijk getriggerd en zag ik de mogelijkheden met de seconde groeien. Want stel je voor, je hebt niets anders nodig dan een verhaal, de voorstelling speelt zich verder volledig af in het hoofd van de luisteraars.

Met de toenemende populariteit van de podcast kwam het radio maken ook ineens binnen handbereik. Je maakt en luistert de programma’s waar en wanneer jij het wil en de techniek, daar draaien we onze hand ook niet meer voor om. Dus hebben wij twee podkisten aangeschaft, volgen we met ons hele team een cursus podcasts maken en transformeren wij het Gebouw tot Radio Vrijstaat met twee ingerichte studio’s voor nieuwsprogramma’s en hoorspelen. Met onze twee programma’s Berichten uit De Vrijstaat en Verhalen uit de Vrijstaat zenden wij vanaf nu rechtstreeks jouw hersenpan in!

Een krachtig, prachtig en fabelachtig 2020 gewenst!”

 

Daphne de Bruin (artistiek directeur)

MET DE KLAS NAAR RADIO VRIJSTAAT
Maak jouw eigen podcast! 

Bij RADIO VRIJSTAAT ontwikkelen we een educatief programma voor het primair onderwijs. Dit bestaat uit een bezoek aan De Vrijstaat, eventueel aangevuld met een les in de klas.

Bij onze exposities bieden wij qua educatief programma drie opties:

Optie A – bezoek van 2 uur: 7,50 euro per leerling*
De leerlingen worden tijdens hun bezoek aan onze expo-ruimte begeleid door twee ervaren educatie-medewerkers van De Vrijstaat en maken kennis met de werkwijze en inspiratie van de kunstenaar. Vervolgens gaan de leerlingen zelf aan het werk met de materialen en technieken van deze kunstenaar.

Optie B – bezoek van 2 uur met de kunstenaar: 10 euro per leerling*
De kunstenaar vertelt zelf over zijn of haar werk, beantwoordt vragen en werkt zij aan zij met de leerlingen tijdens de workshops.

Optie C – bezoek van 2 uur met de kunstenaar en een les in de klas van 1 uur: 15 euro per leerling*
Voor meer verdieping komt de kunstenaar nog een les in de klas geven.

* Bovenstaande tarieven zijn gebaseerd op een groepsgrootte van minimaal 25 leerlingen. Alle prijzen zijn inclusief materiaalkosten en 0% BTW.

Praktische informatie

Doelgroep
Groep 3 t/m 8

Discipline
Digitale media

Doelen
Creatief denken en doen, reflecteren op wat je doet, samenwerken, sociale en culturele vaardigheden tonen

Data
1 februari t/m 5 april 2020

Locatie
Het Gebouw (de expo-ruimte van De Vrijstaat)

Kosten
Vanaf € 7,50 per leerling

Meer informatie
Check onze speciale pagina voor scholen

MEER WETEN? NEEM CONTACT MET ONS OP
SAMEN MET

RADIO VRIJSTAAT wordt mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Utrecht en Fonds voor Cultuurparticipatie. RADIO VRIJSTAAT is vormgegeven door Arianne van Boxmeer.