12+Workshop VO
Home > Scholen > Voortgezet onderwijs > Radio maken in de Bieb!

Workshop VO: Radio maken in de bieb

Met de komst van internet is het nieuws 24 uur per dag toegankelijk geworden. Maar helaas heeft ook het ‘fake news’ de kans aangegrepen voor een opmars. Door radio te maken begrijpen leerlingen beter hoe media gemaakt wordt en hoe media de werkelijkheid kunnen kleuren. Al doende leren zij kritisch te kijken naar informatie. Bovendien is er geen betere taalvaardigheidstraining dan radio maken: naast spreek- en luistervaardigheid, zijn voor een goede radioredactie lees- en schrijfvaardigheden net zo belangrijk!

De Workshop
Met twee complete (mobiele) radiosets maken de leerlingen in de bibliotheek professioneel én laagdrempelig hun eigen radioprogramma. Daar komt een hoop bij kijken: presenteren, interviewen, informatievaardigheden, mediawijsheid en nieuwsverslaggeving komen aan bod. De leerlingen (samen met hun docenten) bedenken de inhoud naar aanleiding van een (actueel) thema, bereiden het op school al enigszins voor en stellen aan de hand van het thema het radioprogramma samen. Voor hun research duiken ze in de collectie en databanken van de bibliotheek, de expert op het gebied van zoeken, vinden en kritisch evalueren van informatie. Aan het einde van de workshop wordt de radio-uitzending opgenomen en krijgt de school de radio-uitzending toegestuurd als aandenken aan de bijzondere dag!

Boek nu met kennismakingskorting!
Deze workshop is geschikt voor klas 1, 2 en 3 van het VO. Maak gebruik van de speciale kennismakingskorting en boek de workshop tijdelijk voor maar 150 euro per klas! Neem contact op met c.krikhaar@bibliotheekutrecht.nl of info@devrijstaat.nl voor het inplannen van een datum.

Praktische informatie

Leeftijd
De workshop MAAK JE EIGEN PODCAST is geschikt voor de groepen 1, 2 en 3 van het voortgezet onderwijs.

Locatie
De workshop is te boeken voor verschillende locaties van Bibliotheek Utrecht.

Kosten
600 euro per workshop (30 leerlingen), vrijgesteld van BTW (tijdelijk voor maar 150 euro!)
Dit bedrag is inclusief twee begeleiders, twee radio-setups, montage, uploaden en delen van de podcast.
Wij rekenen op de aanwezigheid van een docent van de school.

LUISTER JE EIGEN PODCAST TERUG

Heb jij de workshop RADIO MAKEN IN DE BIEB gevold en kun je niet wachten om je eigen gemaakte podcast te delen? Klik dan snel verder. Hier vind je alle podcasts terug, gesorteerd per week.

GA NAAR DE PODCASTS
SAMEN MET

De workshop MAAK JE EIGEN PODCAST wordt aangeboden in samenwerking met Bibliotheek Utrecht en mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Utrecht. De animatiefilmpjes zijn gemaakt door Judith de Haan en de jingles door Jimmie Feld.