Home > Scholen > Voortgezet onderwijs

Aanbod Voortgezet Onderwijs

Momenteel is het Vrijstaat-aanbod voor het Voortgezet Onderwijs niet beschikbaar. Vanaf februari 2023 zijn onderstaande activiteiten weer te boeken via onze website en Cultuur & School. 

 

Bij De Vrijstaat is kunst een werkwoord. Het is de fysieke arbeid die nodig is om van niets iets te maken, om van idee naar product te komen, van concept naar kunstwerk. Of het nu gaat om beeldende kunst, digitale media, muziek of theater: de lichamelijke arbeid is de schakel. Bij De Vrijstaat krijgen jongeren de kans hun ‘instrument’ te ontdekken, vaardigheden te vergroten en technieken te leren beheersen.

Cultuur & School Utrecht

Wij bieden verschillende workshops aan op het gebied van theater, film, beeldende kunst, radio en podcasts. Bekijk hieronder ons actuele aanbod! Al onze workshops zijn te boeken via Cultuur & School Utrecht, het coördinatiepunt en kennisplatform voor cultuuronderwijs in de stad Utrecht. Door in ons onderstaande aanbod op ‘Meer informatie’ te klikken wordt je doorverwezen naar de desbetreffende pagina van Cultuur & School.

Op maat

Wil je met de hele school een kunstwerk maken, een docententraining volgen of heb je een andere wens? Wij leveren ook maatwerk. Neem gerust contact met ons op!

Beschikbaar vanaf februari 2023

Op dit moment is het aanbod van De Vrijstaat voor Voorgezet Onderwijs niet beschikbaar. Vanaf februari 2023 zijn de workshops op deze pagina weer te boeken via onze website en Cultuur & School.

Heb je vragen over ons aanbod? Klik op onderstaande button om contact met ons op te nemen.

Neem contact met ons op
AANBOD VANAF FEBRUARI 2023
VOFilm

Maak een actiefilm! - workshop of workshopreeks

In drie of vier verschillende workshops maak je met je klas een aantal echte actiescènes. Van een sportdocent leert de leerling spectaculaire hooks, trappen en vallen zodat de actiescènes net echt lijken. De leerlingen leren over verschillende filmshots en hoe je goed een actiescène kunt opnemen. Ook leren ze de eigen actiescène te monteren. Deze workshops zijn ook los van elkaar te boeken.
MEER INFORMATIE
VOTheater

Maskerspel - workshop

Maak beestachtige theatrale scènes met de monumentale boerderij van De Vrijstaat als decor! Wat zijn verschillende karaktereigenschappen van een dier? Hoe zet je dit om tot fysiek spel? In twee lesuren werk je samen met een professionele regisseur toe naar scènes met verschillende dieren in de hoofdrol.
MEER INFORMATIE
VOTheater & sport

Stagefighting - workshop

In deze workshop leer je vechten zoals in films of theater. Door samen te werken oefen je spectaculaire hooks, trappen en vallen en leer je geloofwaardig te incasseren en reageren. Je wordt zowel fysiek als speltechnisch (theater) uitgedaagd.
MEER INFORMATIE
VOBeeldende kunst

Mijn huis - workshop

Gebruik je eigen woonomgeving als inspiratiebron en werk gezamenlijk aan een abstract kunstwerk waarin compositie, kleur en perspectief centraal staan. In de workshop ‘Mijn Huis’ sluiten we aan bij Utrecht 900 jaar en laten ons inspireren door de architectuur in onze eigen omgeving. Op basis van vormen en structuren die we ontdekken in het schoolgebouw ontwerpen we een groot kunstwerk voor op een bouwhek. Met simpele (verf)technieken, rollers en tape maken we een abstract schilderij op basis van de gebouwen en huizen die ons omringen. Het is mogelijk een blijvend kunstwerk in de openbare ruimte te maken of om de workshop op De Vrijstaat plaats te laten vinden in combinatie met een bezoek aan de expo De Bouwkeet.
MEER INFORMATIE
VOBeeldende kunst

Recyclebare stad van Pet - workshop

Pet van de Luijtgaarden is een echte verzamelaar en kan op verrassende wijze afgedankt materiaal omzetten in kunst. Met afvalmateriaal (videobanden, cassettebandjes en CD’s) maakt de klas samen met Pet een eigen metropool van gebruikte spullen. Na het bouwen van dit werk maak je foto’s waarbij je de stad gebruikt als decor. Op deze wijze kun je jezelf neerzetten in je zelfgebouwde stad, waarbij je speelt met perspectief. In deze workshop werk je met 2D en 3D technieken op een duurzame wijze, samen met een professionele kunstenaar.
MEER INFORMATIE
VORadio

Vrijstaat Radio / Podcast - workshop

Duik in de wereld van de podcast! Onderzoek je thema, geef de inhoud van je podcast vorm, neem dit op met een professionele radioset en monteer op de computer. Je bent de presentator, interviewer én ontwerper van je eigen show. Met twee complete (mobiele) radiosets maken we op locatie met de klas op een snelle en laagdrempelige manier radio. De leerlingen bedenken de inhoud naar aanleiding van een actueel thema wat bij ze leeft en stellen aan de hand hiervan het radioprogramma samen.
MEER INFORMATIE
VORadio

Podcast maken XL - workshopreeks

Duik in de wereld van de podcast! Onderzoek je thema, geef de inhoud van je podcast vorm, neem dit op met een professionele radioset en monteer het op de computer. Je werkt in de klas aan meerdere podcasts over iets wat jij belangrijk vindt. In drie lessen leer je alle kneepjes van het radio- en podcastvak.
MEER INFORMATIE
DOCENTENTRAINING

Trainingen bij de activiteiten

Voor leerkrachten kunnen wij trainingen aanbieden om het creatieve vermogen te ontwikkelen en te vergroten. Met deze trainingen wil De Vrijstaat een bijdrage leveren aan het duurzaam verankeren van creatief vermogen binnen het curriculum van de school. Als onderdeel van een studiedag, een teamuitje of gecombineerd met het bezoek aan een van onze expo’s of voorstellingen. De trainingen kunnen ook op maat worden ontwikkeld.

Heeft jouw school een specifieke wens of zijn jullie geïnteresseerd in een training voor het docententeam? We maken graag een offerte op maat.

Bekijk ons aanbod op Cultuur & School