Home > Scholen > Voortgezet onderwijs

Kunsteducatie Voortgezet Onderwijs

Bij De Vrijstaat is kunst een werkwoord. Het is de fysieke arbeid die nodig is om van niets iets te maken, om van idee naar product te komen, van concept naar kunstwerk. Of het nu gaat om beeldende kunst, digitale media, muziek of theater: de lichamelijke arbeid is de schakel. Bij De Vrijstaat krijgen jongeren de kans hun ‘instrument’ te ontdekken, vaardigheden te vergroten en technieken te leren beheersen.

Cultuur & School Utrecht

Wij bieden verschillende workshops aan op het gebied van theater, film, beeldende kunst, radio en podcasts. Bekijk hieronder ons actuele aanbod! Al onze workshops zijn te boeken via Cultuur & School Utrecht, het coördinatiepunt en kennisplatform voor cultuuronderwijs in de stad Utrecht. Door in ons onderstaande aanbod op ‘Meer informatie’ te klikken wordt je doorverwezen naar de desbetreffende pagina van Cultuur & School.

Werkplaatsen

Wij zijn op zoek naar scholen in Utrecht, die mee willen doen met een nieuw traject binnen De Vrijstaat: De Werkplaatsen voor Voortgezet Onderwijs. In 2020/2021 ontwikkelen wij gezamenlijk dit traject, dat zal worden uitgevoerd van september 2021 t/m juli 2024.

De werkplaatsen ontwikkelen wij samen met scholen, die kunstlessen buiten de deuren van de school in een inspirerende omgeving samen willen vormgeven.

De werkplaatsen focussen op duurzaamheid. Om meer bewustwording te scheppen bij de jongeren en hen te laten zien hoe je door hergebruik van materialen je eigen footprint kunt verkleinen.

Elke werkplaats heeft een eigen karakter, waar een jaar lang een kunstenaar aan wordt verbonden. Door te werken met een kunstenaar als meester leren de leerlingen om te onderzoeken, te mislukken en procesgericht te werken naar een professioneel eindproduct.

Op maat

Wil je met de hele school een kunstwerk maken, een docententraining volgen of heb je een andere wens? Wij leveren ook maatwerk. Neem gerust contact met ons op!

Aanspreekpunt bij De Vrijstaat

LOTTE ROSIER

Lotte Rosier is contactpersoon voor alle programma’s omtrent het voortgezet onderwijs (VO) en de buitenschoolse opvang (BSO).

Neem contact met ons op
ACTUEEL AANBOD
VOFilm

Maak een actiefilm! - workshop of workshopreeks

In drie of vier verschillende workshops maak je met je klas een aantal echte actiescènes. Van een sportdocent leert de leerling spectaculaire hooks, trappen en vallen zodat de actiescènes net echt lijken. De leerlingen leren over verschillende filmshots en hoe je goed een actiescène kunt opnemen. Ook leren ze de eigen actiescène te monteren. Deze workshops zijn ook los van elkaar te boeken.
MEER INFORMATIE
VOTheater

Maskerspel - workshop

Maak beestachtige theatrale scènes met de monumentale boerderij van De Vrijstaat als decor! Wat zijn verschillende karaktereigenschappen van een dier? Hoe zet je dit om tot fysiek spel? In twee lesuren werk je samen met een professionele regisseur toe naar scènes met verschillende dieren in de hoofdrol.
MEER INFORMATIE
VOTheater & sport

Stagefighting - workshop

In deze workshop leer je vechten zoals in films of theater. Door samen te werken oefen je spectaculaire hooks, trappen en vallen en leer je geloofwaardig te incasseren en reageren. Je wordt zowel fysiek als speltechnisch (theater) uitgedaagd.
MEER INFORMATIE
VOBeeldende kunst

Mijn huis - workshop

Gebruik je eigen woonomgeving als inspiratiebron en werk gezamenlijk aan een abstract kunstwerk waarin compositie, kleur en perspectief centraal staan. In de workshop ‘Mijn Huis’ sluiten we aan bij Utrecht 900 jaar en laten ons inspireren door de architectuur in onze eigen omgeving. Op basis van vormen en structuren die we ontdekken in het schoolgebouw ontwerpen we een groot kunstwerk voor op een bouwhek. Met simpele (verf)technieken, rollers en tape maken we een abstract schilderij op basis van de gebouwen en huizen die ons omringen. Het is mogelijk een blijvend kunstwerk in de openbare ruimte te maken of om de workshop op De Vrijstaat plaats te laten vinden in combinatie met een bezoek aan de expo De Bouwkeet.
MEER INFORMATIE
VOBeeldende kunst

Recyclebare stad van Pet - workshop

Pet van de Luijtgaarden is een echte verzamelaar en kan op verrassende wijze afgedankt materiaal omzetten in kunst. Met afvalmateriaal (videobanden, cassettebandjes en CD’s) maakt de klas samen met Pet een eigen metropool van gebruikte spullen. Na het bouwen van dit werk maak je foto’s waarbij je de stad gebruikt als decor. Op deze wijze kun je jezelf neerzetten in je zelfgebouwde stad, waarbij je speelt met perspectief. In deze workshop werk je met 2D en 3D technieken op een duurzame wijze, samen met een professionele kunstenaar.
MEER INFORMATIE
VORadio

Vrijstaat Radio / Podcast - workshop

Duik in de wereld van de podcast! Onderzoek je thema, geef de inhoud van je podcast vorm, neem dit op met een professionele radioset en monteer op de computer. Je bent de presentator, interviewer én ontwerper van je eigen show. Met twee complete (mobiele) radiosets maken we op locatie met de klas op een snelle en laagdrempelige manier radio. De leerlingen bedenken de inhoud naar aanleiding van een actueel thema wat bij ze leeft en stellen aan de hand hiervan het radioprogramma samen.
MEER INFORMATIE
VORadio

Podcast maken XL - workshopreeks

Duik in de wereld van de podcast! Onderzoek je thema, geef de inhoud van je podcast vorm, neem dit op met een professionele radioset en monteer het op de computer. Je werkt in de klas aan meerdere podcasts over iets wat jij belangrijk vindt. In drie lessen leer je alle kneepjes van het radio- en podcastvak.
MEER INFORMATIE
KUNSTWERKPLAATSEN

Bij De Vrijstaat is kunst een werkwoord. Het is de fysieke arbeid die nodig is om van niets iets te maken, om van idee naar product te komen, van concept naar kunstwerk. Of het nu gaat om beeldende kunst, digitale media, muziek of theater, de lichamelijke arbeid is de schakel. In de werkplaats krijgen jongeren de kans hun ‘instrument’ te ontdekken, vaardigheden te vergroten en technieken te leren beheersen.  De werkplaatsen zijn te boeken voor scholen die kunstlessen buiten de deuren van de school in een inspirerende omgeving samen willen vormgeven.

Oproep

Wij zijn op zoek naar scholen in Utrecht die mee willen doen met een nieuw traject binnen De Vrijstaat: De Werkplaatsen voor Voortgezet Onderwijs. In 2020/2021 ontwikkelen wij gezamenlijk dit traject, dat zal worden uitgevoerd van september 2021 t/m juli 2024.

NuRadio

Radiowerkplaats

Met de komst van internet is het nieuws 24 uur per dag toegankelijk geworden. Maar helaas heeft ook het ‘fake news’ de kans aangegrepen voor een opmars. Door radio te maken begrijpen leerlingen beter hoe media gemaakt wordt en hoe media de werkelijkheid kunnen kleuren. Al doende leren zij kritisch te kijken naar informatie. Bovendien is er geen betere taalvaardigheidstraining dan radio maken: naast spreek- en luistervaardigheid, zijn voor een goede radioredactie lees- en schrijfvaardigheden net zo belangrijk!
MEER INFORMATIE
Doelgroep:
Alle leerjaren VO
Data:
Schooljaar 2020-2021
Meubels maken
VerwachtMeubels

Meubelwerkplaats

Oude meubels worden gebruikt voor nieuwe toepassingen. Maar een stoel hoeft niet per se een stoel te blijven. Leer denken als een designer en combineer verschillende onderdelen in nieuwe toepassingen. Bovendien bekijk je de meubels die bij het grofvuil staan ineens met hele andere ogen. Een stoel wordt een lamp en een tafel met 5 poten is soms zo gek nog niet…
Doelgroep:
Alle leerjaren VO
Data:
Schooljaar 2021-2022
elektronica workshop lego
VerwachtTechniek

Techniekwerkplaats

Niets is leuker dan slopen. In de techniekwerkplaats halen we apparaten uit elkaar en gebruiken we de onderdelen voor kunstwerken waarin techniek een rol speelt. Uitvinders zijn kunstenaars en vise versa. Een dosis nieuwsgierigheid, experimenteerdrift en basale technische skills zorgen voor apparaten met een grote funfactor.
Doelgroep:
Alle leerjaren VO
Data:
Schooljaar 2022-2023
Banaan en Dragonfruit kunst
VerwachtVoedsel

Voedselwerkplaats

Koken en eten doen we iedere dag. Maar realiseer je je wel dat je constant bezig bent met het maken van grote transformaties? Dat je van een courgette een soep, een taart, een salade of een brood kunt maken? Eten is meer dan het binnenkrijgen van voedsel. In de voedselwerkplaats staan we stil bij de Kunst van het Koken. Maken we schilderijen van onze borden, stillevens van ingrediënten en eten we onze eigen kunst op. Kok of kunstenaar? In de voedselwerkplaats krijgt voedsel een nieuwe dimensie.
Doelgroep:
Alle leerjaren VO
Data:
Schooljaar 2023-2024
DOCENTENTRAINING

Trainingen bij de activiteiten

Voor leerkrachten kunnen wij trainingen aanbieden om het creatieve vermogen te ontwikkelen en te vergroten. Met deze trainingen wil De Vrijstaat een bijdrage leveren aan het duurzaam verankeren van creatief vermogen binnen het curriculum van de school. Als onderdeel van een studiedag, een teamuitje of gecombineerd met het bezoek aan een van onze expo’s of voorstellingen. De trainingen kunnen ook op maat worden ontwikkeld.

Heeft jouw school een specifieke wens of zijn jullie geïnteresseerd in een training voor het docententeam? We maken graag een offerte op maat.