Home > Scholen > Voortgezet onderwijs

Kunsteducatie Voortgezet Onderwijs

Bij De Vrijstaat is kunst een werkwoord. Het is de fysieke arbeid die nodig is om van niets iets te maken, om van idee naar product te komen, van concept naar kunstwerk. Of het nu gaat om beeldende kunst, digitale media, muziek of theater, de lichamelijke arbeid is de schakel. In de werkplaats krijgen jongeren de kans hun ‘instrument’ te ontdekken, vaardigheden te vergroten en technieken te leren beheersen.  De werkplaatsen zijn te boeken voor VO-scholen die kunstlessen buiten de deuren van de school in een inspirerende omgeving willen vormgeven.

De werkplaatsen focussen op duurzaamheid met als doel meer bewustwording te scheppen bij de jongeren en hen te laten zien hoe je door hergebruik van materialen, je eigen footprint kunt verkleinen.

Elke werkplaats heeft een eigen karakter waar een jaar lang een kunstenaar aan wordt verbonden. Door te werken met een kunstenaar als meester leren de leerlingen om te onderzoeken, te mislukken en procesgericht te werken naar een professioneel eindproduct.

Professionele opdracht

De leidraad van het traject is een professionele opdracht met De Vrijstaat als opdrachtgever. De opdracht zal door een jury van experts worden beoordeeld.

De oude boerderij nodigt uit om buiten de kaders van school te denken en stimuleert de creativiteit. Ook is de monumentale boerderij een plek om de eindpresentatie een professioneel karakter te geven.

De werkplaats-trajecten zijn te koppelen aan verschillende vakken die al aanwezig zijn binnen de school. In samenspraak met de school wordt de professionele opdracht voor de leerlingen en de hoeveelheid contacturen bepaald.

Beroepspraktijkvorming

Ons traject kan worden gekoppeld aan beroepspraktijkvorming binnen de culturele sector. Het werken op een externe locatie met kunstenaars uit de praktijk aan de hand van een professionele opdracht zorgt ervoor dat de leerlingen een goed beeld krijgen van wat het werk inhoud. De Vrijstaat is een erkend leerbedrijf.

Aanspreekpunt bij De Vrijstaat

LOTTE ROSIER

Lotte Rosier is contactpersoon voor alle programma’s omtrent het voortgezet onderwijs (VO) en de buitenschoolse opvang (BSO).

Oproep VMBO

Wij zijn op zoek naar scholen met een VMBO profiel in Utrecht die mee willen doen met een nieuw traject binnen De Vrijstaat: De Werkplaatsen voor Voortgezet Onderwijs. In 2020/2021 ontwikkelen wij gezamenlijk dit traject, dat zal worden uitgevoerd van september 2021 t/m juli 2024.

Neem contact met ons op
ACTUEEL AANBOD

Voorstellingen

De jaarlijkse familievoorstellingen van De Vrijstaat worden gespeeld in Podium Hoge Woerd. De voorstellingen kunnen door de klas worden bezocht met aansluitend een masterclass onder leiding van de makers van de voorstelling. Deze muzikale theaterproducties met masterclass zijn interessant voor leerlingen die drama en/of muzieklessen in hun profiel hebben.

Tarieven scholenbezoek

Bij onze voorstellingen hanteren wij de volgende tarieven:

Optie A – voorstellingsbezoek: 7,50 euro per leerling
Optie B – voorstellingsbezoek + masterclass: 10 euro per leerling

Check de toelichting op onze tarieven
VerwachtFilm

Workshop film acteren op locatie

Maak een kettingreactie van filmscènes met een film als eindproduct! Samen met regisseurs en een cameraman/vrouw maken we een echte film. Deze wordt in één take opgenomen. Hierbij geven we steeds een attribuut over van de ene scène naar de andere. Het resultaat is een absurdistische film vol grappige overgangen! Na afloop krijgen jullie je film natuurlijk opgestuurd.
MEER INFORMATIE
Doelgroep:
Alle leerjaren VO
Data:
Schooljaar 2020-2021
VerwachtTheater

Workshop maskerspel

Maak beestachtige theatrale scènes met de monumentale boerderij van De Vrijstaat als decor! Wat zijn verschillende karaktereigenschappen van een dier? Hoe zet je dit om tot fysiek spel? In twee lesuren werk je samen met een professionele regisseur toe naar scènes met verschillende dieren in de hoofdrol.
MEER INFORMATIE
Doelgroep:
Alle leerjaren VO
Data:
Schooljaar 2020-2021
VerwachtTextiel

Kleding werkplaats

Kleding wordt zó goedkoop geproduceerd, dat we oude kleren wel heel gemakkelijk weggooien. Maar kunnen we die stoffen niet gebruiken voor andere toepassingen? Zowel het hergebruik van textiel, als het verwerken van stof in kunstobjecten komen aan bod in onze werkplaats. Door middel van styling kunnen we met onze eigen garderobe een totaal nieuwe look creëren.
Doelgroep:
Alle leerjaren VO
Data:
Schooljaar 2020-2021
VerwachtOp locatie

RADIO VRIJSTAAT in de klas

Op zoek naar een uitdagend en creatief programma voor op school? Dat aansluit op de thema’s die op dat moment spelen in de klas? En waarmee leerlingen zich spelenderwijs nieuwe media eigen maken? Kies dan voor Radio Vrijstaat. We komen met onze mobiele radio-set naar jullie toe en leren de leerlingen alle kneepjes van het radiovak. Reportages maken, verslaggeving, interviewen en presenteren… het komt allemaal aan bod.
MEER INFORMATIE
Doelgroep:
Alle leerjaren VO
Data:
Schooljaar 2020-2021
VerwachtTheater

Met de klas naar Mispoes

In de nieuwe theatervoorstelling Mispoes van De Vrijstaat, zien we de stad door de ogen van een bende kleine roofdieren die leven op de resten van onze rijke samenleving. Straatmuziek en straatkunst met een urban vibe, vullen deze West Side Story waarin je de kat leert kennen als nooit tevoren!
MEER INFORMATIE
Doelgroep:
1ste en 2de klas
Data:
juni 2021
Locatie:
Podium Hoge Woerd (Hoge Woerdplein 1, Utrecht)
DOCENTENTRAINING

Trainingen bij de activiteiten

Voor leerkrachten kunnen wij trainingen aanbieden om het creatieve vermogen te ontwikkelen en te vergroten. Met deze trainingen wil De Vrijstaat een bijdrage leveren aan het duurzaam verankeren van creatief vermogen binnen het curriculum van de school. Als onderdeel van een studiedag, een teamuitje of gecombineerd met het bezoek aan een van onze expo’s of voorstellingen. De trainingen kunnen ook op maat worden ontwikkeld.

Heeft jouw school een specifieke wens of zijn jullie geïnteresseerd in een training voor het docententeam? We maken graag een offerte op maat.