EEN BEESTACHTIG PROGRAMMA
Column winterkrant 2018-2019

Dieren zijn onlosmakelijk verbonden met De Vrijstaat. Ooit was onze kunstwerkplaats de thuishaven van honderden koeien. Loeiend, kauwend, boerend en snuivend bevolkten zij de Deel van de boerderij en de ligboxenstallen op het erf.

Toen wij in 2009 De Vrijstaat begonnen, wilden wij de geschiedenis van de plek vormgeven in ons programma en met De Wildheid van de Koe werd de eerste fabuleuze voorstelling een feit. Sindsdien vervullen dieren de hoofdrollen in onze jaarlijkse theatervoorstellingen met onze directe omgeving als inspiratiebron. Dit jaar maken we onze 10e voorstelling Parade Paard in de vorm van een spannend circus.

Een circus is bij uitstek een plek waar mens en dier samenwerken. Aangezien we deze jubileumeditie nog specialer willen maken, staat het hele jaar in het teken van de relatie tussen mensen en dieren.

In Het Inni Park maken we kennis met een hele nieuwe diersoort die steeds meer gezien wordt in Leidsche Rijn. In deze escaperoom beleef je niet alleen een spannend avontuur maar houd je je ook bezig met dierenrechten.

Tijdens onze Kunstvakantieweek De Vrijstaat Zoo bouwen we aan een grote stadsdierentuin met kunstenaars uit verschillende disciplines. Natuurlijk niet met echte dieren, maar we houden ons wel bezig met de vraag wat het in gevangenschap houden van dieren zegt over onze relatie met beesten.

In het najaar staat onze expo en werkplaats in het teken van BEEST. Waarom hullen mensen zich zo graag in kleding van bont en dierenprints? Via mode en design gaan we op zoek naar het beest in onszelf!

Dat lijkt mij sowieso een mooi motto om het nieuwe jaar mee in te gaan. Als we namelijk het dier in onszelf herkennen, weten we ook dat we onderdeel zijn van die geweldige natuur.

Groeten van Daphne

artistiek leider De Vrijstaat