123
6+Creatieve werkplaatst/m november 2021
Home > Activiteiten > Exposities > Flower Bomb

Flower Bomb

Op zoek naar creatief gezinsuitje voor de zondagmiddag? Kom naar Flower Bomb op De Vrijstaat. Kunstenaar Jolanda Schouten neemt je mee op ontdekkingstocht door de Tuin en in de werkplaatsen ga je zelf aan de slag.

Benieuwd wat je allemaal kunt doen? Maak een eigen aquarel van bloemen in het Tuinatelier, neem deel aan de theeceremonie in de Theetuin, maak je eigen bloembom in de Kleiwerkplaats en bouw mee aan het Tuintapijt van vilt. En als het weer het toelaat dan veroveren we de buitenruimte door middel van Guerrilla Gardening.

Flower Bomb is t/m 28 november elke zondag en in de schoolvakanties open voor bezoekers. Tijdens de herfstvakantie is Flower Bomb extra geopend op woensdag 20, donderdag 21 én vrijdag 22 oktober. Doordeweeks ontvangen we diverse schoolklassen uit het primair onderwijs.

Een fantastische en creatieve middag!

Kidsproofblogger Mandy en haar kinderen lieten zich volop inspireren door kunstenaar Jolanda schouten en gingen daarna zelf aan de slag met de materialen en technieken van deze kunstenaar. Lees hun verslag op de website van Kidsproof.

PLAN JE BEZOEK

Belangrijk
Bezoekers van 13 jaar en ouder hebben een coronatoegangsbewijs nodig. Daarnaast vragen we iedereen vanaf 18 jaar een mondkapje mee te nemen voor het verplaatsen van ruimte naar ruimte. Check voor je bezoek ook onze corona-maatregelen.

Data
Vanaf 6 juni is Flower Bomb elke zondagmiddag open. Deze creatieve werkplaats staat t/m zondag 28 november 2021.

Tijden
Tussen 12 en 17 uur zijn er verschillende starttijden. Max. 6 bezoekers per starttijd. Een bezoek duurt 2 uur.

Leeftijd
Flower Bomb is geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar.

Prijs
Een kaartje voor Flower Bomb kost 7,50 euro per persoon. Met U-pas is dit 6 euro. Kinderen t/m 3 jaar zijn gratis.

Locatie
Je vindt Flower Bomb in onze expo-ruimte het Gebouw. Navigeer naar Madridstraat 1 en parkeer bij het schoolgebouw.

Toegankelijkheid
Op De Vrijstaat vinden we het erg belangrijk dat iedere bezoeker en deelnemer zich welkom voelt. De toegankelijkheid van onze locatie en ons programma spelen hierbij een belangrijke rol.  Mocht je twijfelen of je bij ons terecht kunt, neem dan zeker even contact met ons op. Lees meer.

 

OVER DE KUNSTENAAR

Jolanda Schouten

Jolanda: “Kunst gaat voor mij over levenslust, over contact maken met de ander, om via het beeld het hek van elkaars wereld te openen. In mijn werk komen planten en bloemen steeds weer boven de grond. Als tiener tekende ik veel planten na voor de lol, om te kijken of het me zou lukken. Sindsdien kruipen die planten en bloemen in al mijn werk steeds weer boven de grond. En de afgelopen 10 jaar ben ik als een tuinvrouw aan het werk in mijn tekeningen van de tuin, waarin ik vanuit het werken in mijn stadstuin van postzegelformaat, de buurttuin die ik samen met mijn buurt aanlegde en de gezamenlijke moestuin waar ik mijn materiaal zaai.

Via mijn handen in de aarde die alle zintuigen openzet, kom ik weer op adem, na het  rond racen in onze neoliberale prestatiemaatschappij en zink ik langzaam terug in mijn lichaam. En dat lichaam schildert. Die paar seconden van totaal samenvallen van mijn penseel, verf, en bamboepapier en volledige concentratie van de geest, is het mooiste dat er is.

De seizoenen volgend in mijn tekeningen die ik nummer met dag, maand, jaar. Alle tekeningen zijn zo onderdeel van het grote tuinproject waar ik nu 10 jaar aan werk. Het ritme van de tuin, het ritme van het maken. Ritme is discipline en vrijheid in één (Marli Huijer, filosoof) Een oefening in het vinden van een eigen ritme in de 24/7 economie waarin de collectieve ritmes verdwenen zijn.”

“Flower Bomb gaat over de energie van kleur, van ontluikende zaadjes die in NO TIME tot een veld van diepgele zonnebloemen, helderpaars kattenkruid, donkerrode amarylissen, knalgeel koolzaad en knalroze monarda’s uitbarsten. Planten zijn totaal coronaproof, ze zijn ons voedsel, onze schone lucht, onze healing voor een leefbare prachtige blauwe planeet.”

WAT KUN JE ZIEN, DOEN EN BELEVEN

Vier windstreken

Ode aan Stanley Brouwn

Voor Jolanda is het Gebouw de gedroomde tentoonstellingsruimte.

“Stanley Brouwn is een conceptuele kunstenaar, die ik al jaren volg en bewonder. Zijn werk bestaat slechts uit potloodlijnen en metingen(getallen), maar er ligt een enorme denkwereld onder, die mijn verbeelding laat exploderen. De manier waarop kunstenaar Stanley zijn eigen persoonlijke maatsysteem ontwikkelt en toepast in al zijn werk en de desoriënterende werking van HET GEBOUW (als je boven staat ben je 180 graden gedraaid) brachten mij op het idee van een kompas en zo op de 4 windstreken. Noord, Zuid, Oost en West vormen de oorsprong van het concept TUIN en komen samen in de navel van de aarde.”

Lees meer over het Gebouw
Noord

Hangende Tuin & Kleiwerkplaats

In Noord betreden de Hangende Tuin. Geïnspireerd door de planten om ons heen gaan we zelf aan de slag in de Kleiwerkplaats. We maken bloembommen en kleibollen, die we na afloop mee naar huis mogen nemen. Als echte Guerilla Gardeners zullen we deze gaan verspreiden door de wijk.
Element:
Aarde
Kleur:
Groen
Zuid

Theetuin & fotostudio

In Zuid vinden we de Theetuin en een fotostudio. In de theetuin van Camelia Sinensis volgen we een theeceremonie met verzamelde kruiden. We drinken de “tuin” en dat doet iets bijzonders met onze smaak, met ons lichaam en geest. In Sema Bekirovic’ fotostudio fotograferen we een kunstwerk, dat we maken met natuurlijke en niet-natuurlijke materialen.
Element:
Vuur
Kleur:
Rood
Oost

Tuinatelier

In Oost vinden we het Tuinatelier, waar we bloemen gaan tekenen. Met oog voor detail werken we aan een eigen aquarel. Hier draait het om stilte, om zitten in de tuin, om kijken en luisteren naar de planten en bloemen die in potten en in vazen in de ruimte staan. De bloemen en planten veranderen steeds passend bij het seizoen en het weer.
Element:
Lucht
Kleur:
Geel
West

Tuintapijt

In West maken we een Tuintapijt van allemaal zelfontworpen tuintegels van vilt. We ontdekken technieken als symmetrie, patronen en vogelperspectief. Gedurende het jaar zal het tapijt groeien en zoeken we ook verbinding met maatschappelijke organisaties om hier gezamenlijk aan te werken.
Element:
Water
Kleur:
Blauw
VOOR FLOWER BOMB WERKEN WE SAMEN MET
Hoe maken we Flower Bomb coronaproof?
  • Alle bezoekers van Flower Bomb kopen vooraf een kaartje. Op deze manier kunnen wij het aantal bezoekers goed reguleren en hebben we alle benodigde gegevens voor eventueel contactonderzoek. 
  • Je reserveert voor een specifieke starttijd. Per starttijd is er plek voor max. 6 bezoekers. Een bezoek duurt 2 uur. Het programma van Flower Bomb is zo vormgegeven dat er voldoende doorstroom plaatsvindt en de 1,5 meter kan worden gewaarborgd. Er zijn maximaal 24 bezoekers tegelijkertijd in onze expo-ruimte Het Gebouw.
  • Een coronatoegangsbewijs is niet nodig voor het bezoeken van Flower Bomb.
  • Zorg dat je max. 5 minuten van tevoren aanwezig bent. Dit voorkomt dat het te druk wordt in Flower Bomb.
  • Op De Vrijstaat hanteren we aangescherpte hygiëneregels (zie foto). We vragen onze bezoekers deze regels vooraf goed door te nemen en bij klachten thuis te blijven. Waar mogelijk proberen we je bezoek te verzetten naar een nieuwe datum.
  • Mocht je vragen hebben over je bezoek aan Flower Bomb en hoe we de verspreiding van COVID-19 proberen te voorkomen, neem dan contact met ons op via info@devrijstaat.nl. Tijdens je bezoek kun je met je vragen terecht bij één van onze Vrijstaat-medewerkers.
MET DE KLAS NAAR FLOWER BOMB

Bij Flower Bomb ontwikkelen we een educatief programma voor het primair onderwijs. Dit bestaat uit een bezoek aan De Vrijstaat, eventueel aangevuld met een les in de klas.

Bij onze exposities bieden wij qua educatief programma drie opties:

Optie A – bezoek van 2 uur: 7,50 euro per leerling*
De leerlingen worden tijdens hun bezoek aan onze expo-ruimte begeleid door twee ervaren educatie-medewerkers van De Vrijstaat en maken kennis met de werkwijze en inspiratie van de kunstenaar. Vervolgens gaan de leerlingen zelf aan het werk met de materialen en technieken van deze kunstenaar.

Optie B – bezoek van 2 uur met de kunstenaar: 10 euro per leerling*
De kunstenaar vertelt zelf over zijn of haar werk, beantwoordt vragen en werkt zij aan zij met de leerlingen tijdens de workshops.

Optie C – bezoek van 2 uur met de kunstenaar en een les in de klas van 1 uur: 15 euro per leerling*
Voor meer verdieping komt de kunstenaar nog een les in de klas geven.

* Bovenstaande tarieven zijn gebaseerd op een groepsgrootte van minimaal 25 leerlingen. Alle prijzen zijn inclusief materiaalkosten en 21% BTW (expositiebezoek) / 0% BTW (lessen in de klas).

Praktische informatie

Doelgroep
Groep 3 t/m 8

Discipline
Beeldende kunst

Data
T/m november 2021

Locatie
Het Gebouw (de expo-ruimte van De Vrijstaat)

Kosten
Vanaf € 7,50 per leerling

Meer informatie
Check onze speciale pagina voor scholen

MEER WETEN? NEEM CONTACT MET ONS OP
SAMEN MET

Flower Bomb wordt mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Utrecht en Fonds voor Cultuurparticipatie. Voor Flower Bomb is samengewerkt met kunstenaars Sema Bekirovic en Marleen van Wijk (alias Camellia Sinensis). James de Jong (derdejaars student Musician 3.0) maakte de soundscape in het Tuinatelier.