123
6+ExpositieFebruari - April 2018
Home > Activiteiten > Exposities > ROBOTS

ROBOTS

Robot-knuffelen, je smartphone in een echte vriend veranderen of robots ontleden: het kan allemaal in de digitale werkplaats ROBOTS. Samen met het Utrechtse medialab SETUP onderzoeken we de relatie tussen mens en machine.

Vanuit het jaar 2060 kijken we terug in de tijd. Aan het einde van de vorige eeuw was een tablet om te Netflixen nog toekomstmuziek, terwijl er in 2060 wellicht een robot voor de klas staat. We gaan tijdreizen met kunstenaar Casper de Jong en ontdekken met welke soorten robots hij tijdens zijn leven te maken heeft gehad.

ROBO-lab

In het ROBO-lab kunnen kinderen kijken, experimenteren, filosoferen en uitvinden hoe onze relatie met robots er in 2060 uit zal zien. Kun je vrienden worden met een robot? Hoe ziet of voelt een robot ons? Kom robot-knuffelen.

De digitale werkplaats ROBOTS was te bezoeken van 3 februari t/m 2 april 2018 in het Gebouw, de expo-ruimte van De Vrijstaat.

DE KUNSTENAARS

Casper de Jong en SETUP

ROBOTS is bedacht en gemaakt door kunstenaar Casper de Jong, in samenwerking met De Vrijstaat en medialab SETUP. Casper is Interactive Performance Designer. Hij houdt zich bezig met het raakvlak tussen kunst en technologie, en ontwerpt exposities. Ook ontwerpt hij (theatrale-)interactieve installaties, houd hij zich bezig met publiekservaring en is hij herontdekker en archeoloog van de ‘Factory of the Future’.

“Ik geloof in de mens als spelend wezen. Mensen weer activeren om te spelen en daarin creatief te zijn, zichzelf te laten verbazen en het gevoel geven dat ze zelf iets creëren in de handvatten die ik ze geef, dat is een van de doelen van mij als maker en in veel van mijn projecten terug te zien. Ook probeer ik in veel projecten juist een tweede laag te maken, omdat in het spelen vaak ook een serieuzere kwestie komt kijken.”

SAMEN MET

ROBOTS is tot stand gekomen mede dankzij de financiële steun van Gemeente Utrecht, Fonds voor Cultuurparticipatie, SETUP, Prins Bernhard Cultuurfonds Utrecht, MR. August Fentener van Vlissingen Fonds en BankGiroLoterij Fonds.