123
6+Digitale WerkplaatsSeptember - November 2017
Home > Activiteiten > Exposities > Animatiestudio Vrijstaat

Animatiestudio Vrijstaat

In het begin van het jaar 2016 kon je bij Animatiestudio Vrijstaat een duik nemen in de wereld van illustratie en animatie. Zo ontdekte je in de speciaal ingerichte bioscoop dat animatie heel veel vormen kent. In de werkplaats ben jij zelf de animator!

Animatiewerkplaats

Moniek van der Kaaden van de AnimatieTafel liet zien en leerde je hoe je zelf animaties kon maken. Daarbij kon je experimenter met diverse technieken. Zo kon je je eigen laten bewegen in 2D, met klei een verhaal maken en zelf een live action filmpje maken op onze AnimatieVloer.

Tekenatelier

Hier kon je kennis maken met het werk van illustrator Pépé Smit en daarna kon je zelf aan de slag gaan in het tekenatelier. Eigen gemaakte tekeningen kwamen tot leven in een eigen bedachte wereld.

Installatie Tik Tik Tok

Ook was te zien: de video-installatie met stopmotion-animatie Tik Tik Tok van Inti Mego & Zaou Vaughan. Bij Tik Tik Tok kun je binnen kijken in de huisjes van het wollen wolken volkje.

De expositie Animatiestudio Vrijstaat was van 26 september tot en met 29 november 2016 te zien in het Gebouw, de expositieruimte van De Vrijstaat.

DE KUNSTENAARS

Moniek van der Kaaden

Moniek van der Kaaden was vier jaar uitvoerend producent Nieuwe Media op het Cinekid Festival. Hoogtepunt waren voor haar de workshops op de AnimatieWerkplaats, waar kinderen als ‘animators in de dop’ aan de slag gingen. Met haar eigen bedrijf AnimatieTafel ontwikkelt ze nu cultuur educatief aanbod binnen fotografie en nieuwe media. Ze geeft workshops waarbij old-school cut- out animaties favoriet zijn. Over haar fascinatie voor het geven van animatieworkshops aan kinderen zegt Moniek: “Het mooiste magische moment is als de kinderen ontdekken dat hun tekeningen tot leven komen. Het is een beetje toveren!”

Pépé Smit

Pépé Smit is beeldend kunstenaar en illustrator. Ze maakt foto’s, video-installaties en animaties. Ze tekent en fotografeert o.a. voor het NRC Handelsblad en De Groene Amsterdammer. Ook schrijft en illustreert Pépé Smit prentenboeken.

SAMEN MET

Animatiestudio Vrijstaat werd mede mogelijk gemaakt dankzij de financiële steun van Gemeente Utrecht, mr. August Fentener van Vlissingen Fonds en Fonds Voor Cultuurparticipatie.