123
6+ExpositieSeptember - November 2017
Home > Activiteiten > Exposities > Pop Up

Pop Up

Van eind september tot eind november 2017 was iedereen welkom in de wereld van poppenmaker Jochen Lange. Beeldend kunstenaar Jochen Lange is een echte puppet master en bouwt poppen voor tv, theater en festivals. In 2017 was Jochen kunstenaar in huis van De Vrijstaat en maakte hij de interactieve expo Pop Up. Het Gebouw werd omgetoverd tot het huis van de poppenmaker. In de werkplaats stonden en lagen de poppen waarmee de poppenmaker aan het werk was. Je kon er zien hoe de poppen gemaakt werden en welke technieken er nodig zijn om ze te laten bewegen. En natuurlijk mocht je er ook zelf aan de slag met met maken van schaduwfiguren, maskers en “wiebelwormen”. Als een poppenmaker droomt komen zijn poppen tot leven. Tijdens een dwaaltocht door deze droomwereld kon je de meest bijzondere figuren ontmoeten: de in smoking gehulde mijnheer Zwart en mijnheer De Wit, de Mad Hatter en Crazy Cat, piraten, mini-mannetjes op reis naar het middelpunt der aarde, een blauwe draak, de Japanse prinses. Samen met theatervormgever Kim van der Zijde heeft Jochen deze droomwereld vormgegeven in beeld en geluid. Met de handpoppen, de reuzenoctopus waar je in kunt kruipen of met je zelfgemaakte pop kon je bovendien je eigen verhaal vertellen.. De expositie Pop Up was van 30 september tot en met 25 november 2017 te zien in het Gebouw, de expositieruimte van De Vrijstaat.

DE KUNSTENAAR

Jochen Lange

Hij is met hart en ziel poppenbouwer, theatervormgever en beeldend kunstenaar. Jochen maakt poppen en objecten voor theater, musicals en televisieproducties in binnen- en buitenland. Hij geeft ook graag workshops aan kinderen en volwassenen.

Kim van der Zijde

Voor Pop Up kreeg Jochen hulp van Kim van der Zijde. Kim maakt decors en kostuums voor theatervoorstellingen, bijvoorbeeld voor De Nacht van de Kakkerlak van De Vrijstaat. Voor Pop Up richtte ze de werkplaats in waarin de poppen van Jochen te zien zijn. Jan Willem Campmans tekent, schildert en maakt digitale installaties met licht. Jan Willem verzorgde de bijzondere lichteffecten voor Pop Up, zoals de lichtgevende dino. Jochen en Jan Willem hebben allebei les gegeven aan de Vrijstaat KunstAcademie.

SAMEN MET

Pop Up werd mede mogelijk gemaakt dankzij de financiële steun van Gemeente Utrecht, VSB Fonds en Fonds Voor Cultuurparticipatie.