123
6+ExpositieApril - Juni 2012
Home > Activiteiten > Exposities > De Kunst van het Eten

De Kunst van het Eten

In de lente van 2012 werd het Gebouw omgetoverd in een huis uit de 18de eeuw. Een huis met een rariteitenkabinet, met een eettafel van 7,5 meter lang, een vitrinekast vol soepterrines om mee te pronken en vol met schilderijen van silhouetten. Want wist jij al dat ze vroeger dachten dat je aan de hand van iemands silhouet zijn karakter kon bepalen?

Kunstenaars Eline Janssens en Marie Christine Meijer zijn geïnspireerd door het dagboek van een jongetje genaamd Otto dat opgroeide in de periode van de Verlichting; een belangrijke periode 250 jaar geleden, die de wereld op zijn kop zette. Otto heeft 8 jaar lang bijna elke dag in zijn dagboek geschreven over zijn dagelijks leven. Zelf na denken en onderzoeken werd in deze periode namelijk heel belangrijk. Onderwijs kon mensen wijzer maken. Kan jij je voorstellen dat school vroeger helemaal nog niet bestond? In deze periode werd ook bedacht dat er regels moesten komen aan de eettafel, om het samenzijn gemakkelijker te maken voor jong en oud aan één eettafel.

De Kunst van het Eten is een prachtig vormgegeven 2D expositie die op een interactieve manier de inspirerende tijd van de Verlichting in een notendop samenvat. In deze expositie maak je een reis door het verleden, en waan je je even inde tijd van de Verlichting. Je gaat je eigen silhouet overtrekken kan jij daar je eigen karaktertrekken uit ontdekken? En met wat voor een soepterrine zou jij willen pronken in je vitrine kast? In het huiskamerrestaurant van De Vrijstaat kan je in onze chique salon heerlijk komen souperen met je ouders of grootouders aan een 18de-eeuwse dinertafel. Aan het einde van de expositie heb je je even als Otto gevoeld. Het jongetje die in die tijd opgroeide, waar je over kan napraten tijdens het souperen in de boerderij… die is trouwens ook al 250 jaar oud!

De expositie De Kunst van het Eten was van 21 april tot en met 3 juni 2012 te zien in het Gebouw, de expositieruimte van De Vrijstaat.

SAMEN MET

De Kunst van het Eten werd mede mogelijk gemaakt dankzij de financiële steun van Gemeente Utrecht en Projectbureau Leidsche Rijn.