8+THEATER27 mei t/m 1 juni 2022
Home > Activiteiten > Voorstellingen > Het Visseninternaat

Het Visseninternaat

Een spannende en muzikale diepzee-ervaring over kansen(on)gelijkheid op school

 

Het Visseninternaat is een prestigieuze school waar het neusje van de zalm wordt klaargestoomd voor een succesvol leven. Juffrouw Zalm is al jarenlang aan het instituut verbonden en ziet het liefst vissen uit het hoogste segment in haar klas. Rector Potvis opent het schooljaar echter met een nieuwe koers. Vanaf nu moet iedere vis toegang kunnen krijgen tot het Visseninternaat.

De komst van twee nieuwe leerlingen, een Koningsvis met blauw bloed en een Haring met een studiebeurs, creëert storm in het anders zo kalme water van het Visseninternaat.

Het Visseninternaat is een spannende voorstelling die het thema van kansen(on)gelijkheid op school belicht. Elektronische muziek en synthesizers zorgen voor een hallucinerende onderwater-soundscape.

Speeldata

Vrijdag 27 mei 19:30 uur
Zaterdag 28 mei 15:00 uur, 19:30 uur
Zondag 29 mei 11:00 uur, 15:00 uur
Maandag 30 mei Schoolvoorstellingen
Dinsdag 31 mei Schoolvoorstellingen
Woensdag 1 juni Schoolvoorstellingen

Locatie

Podium Hoge Woerd, Hoge Woerdplein 1, 3454 PB De Meern

Speel mee!

Ben je 10+ en wil je mee spelen in een Vrijstaat-voorstelling? Check dan De Vrijstaat TheaterAcademie! Inschrijving voor volgend seizoen start half juli.

MEER INFO
VIDEO'S EN SCÈNEFOTO'S

Klik hier om alle scènefoto’s van Het Visseninternaat te bekijken.

 

Op 25 mei, 2 dagen voor de première van Het Visseninternaat, kwam U in de Wijk een kijkje nemen bij de repetities in Podium Hoge Woerd. Ze spraken verschillende leden van de cast, waaronder de muzikanten van de voorstelling en twee acteurs van onze TheaterAcademie. Bekijk hieronder de video! Daarnaast kun je hieronder ook de trailer van de voorstelling en de videoregistratie zien.

CREDITS

Tekst en regie: Paul Feld
Liedteksten: Daphne de Bruin
Spel: Jente Taborski, Jilles Flinerman, Heleen van der Donck, Daphne de Bruin en de kinderen en jongeren van de Vrijstaat TheaterAcademie
Compositie en uitvoering: Daniel van Boom en Guido Beeldstro (HKU Music & Technology)
Vormgeving en kostuums: Kim van der Zijde
Techniek en film: Charlie Feld
Educatie: Lotte Rosier

FABULEUZE VOORSTELLINGEN

Jaarlijks brengt De Vrijstaat een zogenoemde Fabuleuze voorstelling uit, gemaakt met een gemengde cast van ervaren professionals, jonge makers en bevlogen kinderen en jongeren. Hiermee brengen we actueel, politiek theater voor een doelgroep vanaf 8 jaar.

Het artistieke team bestaat uit Daphne de Bruin – artistiek directeur van De Vrijstaat – en Paul Feld, toneelschrijver en regisseur. Naast de professionals vullen we de cast aan met leerlingen uit het basisonderwijs, voortgezet onderwijs en kunstvakonderwijs. Het samenwerken met ervaren theatermakers geeft de jonge acteurs en muzikanten niet alleen een unieke kans om het theatervak in de praktijk te leren en te ervaren; door gezamenlijk op de vloer te staan ontstaat er kleine hechte community: De Vrijstaat Theaterfamilie.

Thematiek

In Het Visseninternaat belichten we het actuele thema van kansen(on)gelijkheid in het onderwijs. Door corona kwam opnieuw scherp naar voren dat de kansen van leerlingen in het basis- en voortgezet onderwijs in Nederland niet gelijk zijn. Scholen sloten de deuren, lessen werden online gegeven. De thuissituatie en (sociale) afkomst van leerlingen speelde plotseling een nog belangrijkere rol. Heb je een computer tot je beschikking? Goedwerkende wifi in huis? Kan iemand je helpen als je er niet uitkomt? En is er wel een rustige plek waar je kan werken? 

In Het Visseninternaat maken we dit thema van kansen(on)gelijkheid bespreekbaar voor kinderen vanaf 8 jaar. Het is de 13e fabuleuze familievoorstelling die De Vrijstaat op de planken zet waarin – kenmerkend voor de vorm van een fabel – een groep dierenpersonages ons een spiegel voorhoudt. 

SAMEN MET

Het Visseninternaat is een samenwerking met Podium Hoge Woerd. Voor deze voorstelling werkt een cast van professionele acteurs samen met kinderen van De Vrijstaat TheaterAcademie, jongeren en studenten van het conservatorium.

De voorstelling wordt mede mogelijk gemaakt door Gemeente Utrecht, Lira Fonds, Elise Mathilde Fonds, Mr. August Fentener van Vlissingen Fonds, Carel Nengerman Fonds, K.F. Hein Fonds en Fonds voor Cultuurparticipatie.