123
  • 6+t/m november 2023Missie SpacebotLocatieHet Gebouw

    Op zoek naar creatief gezinsuitje op zondagmiddag? Kom naar onze escape-expo Missie Spacebot. Kunstenaars Joël Vegt en Niels Dielen nemen in hun ruimtestation, waar je een kunstzinnige reis maakt door de wereld van kunstmatige intelligentie.

    LET OP: deze expositie is in Het Gebouw, dit is onze expo-locatie aan de Grauwaartsingel. Navigeer hiervoor in Google Maps naar ‘De Vrijstaat – Het Gebouw’ of naar Madridstraat 1, of check voor je bezoek de bereikbaarheid via onze website: https://devrijstaat.nl/contact-en-route/

  • Je winkelmand is momenteel leeg.

    Terug naar winkel

6+EXPO + ESCAPEfebruari t/m november 2023
Home > Activiteiten > Exposities > Missie Spacebot

Missie Spacebot

Van februari t/m november 2023 ontdekte je in escape expo de wereld van AI en slimme computers. Missie Spacebot was iedere zondag en in de schoolvakanties open voor bezoekers. Doordeweeks ontvingen we diverse schoolklassen uit het primair onderwijs.

SOS, hulp gezocht! In het ruimteschip van astronaut Jet klinkt een alarmsignaal: er is een spacebot in nood. Op duizenden kilometers afstand van de aarde dreigt een slimme computer uit te vallen. Deze AI heeft snel een reparatie nodig! Schiet met ons mee de ruimte in en vind samen met Jet uit wat daarboven precies aan de hand is. Lukt het jou om de missies te voltooien en de computer weer aan de praat te krijgen?

Creatieve escaperoom Missie Spacebot gaat over de relatie tussen mens en techniek. Kunstenaars Joël Vegt en Niels Dielen transformeren Het Gebouw van De Vrijstaat tot een ruimtestation waar je kennis maakt met een defecte spacebot. Door verschillende missies leer je deze spacebot steeds beter kennen. Wat zijn zelflerende computers, hoe kunnen ze een rol vervullen in onze wereld, wat zijn de risico’s die ze met zich meebrengen? En hoe zit het eigenlijk met emoties: kunnen computers huilen, of verliefd worden? Op een kunstzinnige, uitdagende en interactieve manier worden kinderen meegenomen in de wereld van slimme apparaten.

Missie Spacebot is tot en met 26 november 2023 iedere zondag en in de schoolvakanties open voor bezoekers. Doordeweeks ontvangen we schoolklassen uit het primair onderwijs. 

BEZOEKERSINFORMATIE

Locatie
Je vindt Missie Spacebot in onze expo-ruimte Het Gebouw. Navigeer naar Madridstraat 1 en parkeer bij het schoolgebouw.

Data
Van 12 februari t/m 26 november is Missie Spacebot elke zondag en in de schoolvakanties geopend.

Tijden
Er zijn twee verschillende starttijden: om 12.00 uur en om 14.30 uur. Een bezoek, afhankelijk van de speeltijd en de tijd die het duurt om de missies op te lossen, duurt 60 tot 90 minuten.

Leeftijd
Missie Spacebot is geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar.

Prijs
Een kaartje kost 8 euro per persoon – met U-pas is dit 6 euro. Kinderen t/m 3 jaar krijgen gratis toegang.

Toegankelijkheid
Op De Vrijstaat vinden we het erg belangrijk dat iedere bezoeker en deelnemer zich welkom voelt. De toegankelijkheid van onze locatie en ons programma spelen hierbij een belangrijke rol.  Mocht je twijfelen of je bij ons terecht kunt, neem dan zeker contact met ons op. Lees meer.

 

U IN DE WIJK

Els Schrijvers van U in de Wijk was aanwezig bij de opening van Missie Spacebot, waar ze de kunstenaars en jonge bezoekers sprak over hun ruimte-avontuur. Bekijk hier de video!

BLOG KIDSPROOF

Kidsproof-blogger Mandy bezocht Missie Spacebot met haar kinderen (8, 10 en 13 jaar) en schreef er een blog over. Lees hier alles over hun creatieve middag

 

Mandy: “Mijn kinderen waren onder de indruk van de details en de jongste meiden vonden het er best spannend uitzien allemaal.”

DE KUNSTENAARS

Joël Vegt

Niels Dielen

Niels Dielen is designer van zowel interactieve ervaringen als van grafisch werk. Tegenwoordig is hij werkzaam als vormgever bij Felt – Creative Agency en als freelance experience designer. In de ervaringen die hij ontwerpt ligt de focus voornamelijk op de beleving en de dialoog aangaan met het publiek.

“Ik vind het maken van deze expo zo waardevol omdat we een behoorlijk complex onderwerp op een behapbare en tastbare manier bespreekbaar maken voor een jonge doelgroep. Ik vind het heel spannend dat dezelfde vragen die we in deze expo aan de kinderen stellen, vragen zijn waar geleerde filosofen jaren onderzoek naar kunnen doen!”

KINDERFEESTJE

 

Op zoek naar een creatief kinderfeestje? Vier je verjaardag in de ruimte met Missie Spacebot!

MEER INFORMATIE
MET DE KLAS NAAR MISSIE SPACEBOT

Bij Missie Spacebot ontwikkelden we een educatief programma voor het primair onderwijs. Dit bestaat uit een bezoek aan de expositie, eventueel aangevuld met een les in de klas.

Expobezoek
De leerlingen worden tijdens hun bezoek aan onze expo-ruimte begeleid door twee ervaren educatie-medewerkers van De Vrijstaat en maken kennis met de werkwijze en inspiratie van de kunstenaars. Vervolgens gaan de leerlingen zelf aan het werk met de materialen en technieken die ze in de expo hebben gezien. Duur: 2 uur. Kosten: €7,50 per leerling.*

Aanvullend: les van de kunstenaar in de klas
Een bezoek aan de expo kan worden aangevuld met een verdiepende les van de kunstenaar in de klas.. Duur: 1 uur. Kosten: €150,- voor de les*, ongeacht de groepsgrootte.

* Alle prijzen zijn inclusief materiaalkosten en 21% BTW (expositiebezoek) / 0% BTW (lessen in de klas).

Praktische informatie

Doelgroep
Groep 3 t/m 8

Discipline
Beeldende kunst

Data
Van 12 februari t/m 26 november 2023

Locatie
Het Gebouw (de expo-ruimte van De Vrijstaat)

Kosten
Vanaf € 7,50 per leerling

Meer informatie
Check onze pagina op Cultuur & School

MEER WETEN? NEEM CONTACT MET ONS OP
SAMEN MET

Missie Spacebot wordt mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Utrecht en het Fonds voor Cultuurparticipatie.