Daphne heeft groot nieuws!

“Het staat in de Cultuurnota. Ik lees het echt. Dat De Vrijstaat onderdeel is van de cultuurkavel die zich rond het Berlijnplein aan het ontwikkelen is. Dat de Gemeente heeft besloten om de boerderij voor De Vrijstaat te verwerven en een bedrag reserveert om de boerderij voor ons te verbouwen. Lezen jullie dit?! Dringt het tot jullie door?! Dit is echt heel, heel groot nieuws. Misschien wel het beste nieuws dat we in de afgelopen 10 jaar hebben gekregen.

Stel je voor, we krijgen een dak dat niet meer lekt. Dat betekent niet alleen dat het dak niet meer lekt, dat betekent vooral dat we er een hele grote zolder bijkrijgen. Die zolder is net zo groot als de hele boerderij. Dat is dus ruimte voor een extra studio en twee ateliers. Op deze manier kunnen er nog meer mensen gebruik maken van onze inspirerende werkplek en kunnen we nog meer samenwerkingspartners in ons pand laten landen. Meer kinderen en jongeren kunnen meedoen aan onze kunstprogramma’s en we kunnen als wijkcultuurhuis meer initiatieven van bewoners uit Leidsche Rijn faciliteren en ondersteunen.

Stel je voor, we krijgen goede isolatie en verwarming op de deel. Dat betekent niet alleen dat we ’s winters niet meer met mutsen op en jassen aan hoeven te werken, maar dat we het hele jaar door gebruik kunnen maken van de deel. Dat we daar dan twee goed geoutilleerde ruimtes hebben zodat onze TheaterAcademie en onze KunstAcademie kunnen groeien. Dat er een vaste bar in de stal komt zodat we bij trainingen en workshops ook een boerenlunch aan kunnen bieden. En als de BSO’s meedoen aan onze KunstKeet en TheaterKeet ze daar ook hun hap en sap kunnen krijgen.

Mogelijkheden stapelen zich op; ik zie Poetry Slams en Spoken Word in onze presentatieruimte, schrijfcafés voor omwonenden in onze huiskamer, singer/songwritersessies voor jongeren in de geluidsstudio, kunstvakstudenten aan het werk op zolder en creatieve heidagen voor lokale bedrijven in onze workshopbox. Ik zie te veel om op te noemen.

De verbouwing geeft De Vrijstaat de mogelijkheid om te groeien. Om mee te groeien met ons stadsdeel, om op te groeien in een omgeving waar je leert je creatieve kracht te vergroten en als motor te gebruiken. Wat ongelofelijk fijn dat de Gemeente Utrecht het belang van De Vrijstaat ondersteunt en investeert in ons Kunst en Cultuurhuis voor Jong Utrecht!”

Daphne de Bruin (artistiek directeur)