De Vrijstaat start nieuw jongeren project
18-04-2019 | Interview

Met het Kunstenaar in Huis JONG programma biedt De Vrijstaat jongeren en jonge makers de kans om hun eigen kunstproject te realiseren. Via een open call kunnen jongeren hun eigen plan pitchen. Van beeldende kunst tot theater, van muziek tot film of design;  als je de ambitie hebt om naar buiten te treden kan De Vrijstaat jouw springplank en podium zijn.

Artistiek leider Daphne de Bruin: “Binnen de diverse Vrijstaat-programma’s kom ik regelmatig jongeren tegen die goeie ideeën hebben en zichzelf verder willen ontwikkelen op het gebied van kunst en cultuur. Maar vaak heb je net een zetje in de rug nodig om je plannen ook daadwerkelijk uit te voeren. De Vrijstaat kan je een werkplek, expertise van een kunstenaar, hulp bij het produceren en een startbudget bieden. Je kunt bij ons aan je project werken en het presenteren. Jongeren willen doorstromen naar het kunstvakonderwijs kunnen op deze manier werken aan een portfolio of in de praktijk ervaren hoe het is om als kunstenaar aan het werk te zijn. Met ons Kunstenaar in Huis JONG programma kunnen wij jaarlijks een aantal jongeren de gelegenheid bieden om hun dromen waar te maken. Hiermee hebben we een hele nieuwe vorm van talentontwikkeling gecreëerd die heel goed bij De Vrijstaat past.”

De eerst Kunstenaar in Huis JONG is Jip van Santen (17 jaar). Zij pitchte haar plan voor het maken van een korte solovoorstelling die zij zelf wil schrijven en spelen. Zij worstelt met depressieve gevoelens en gebruikt haar creativiteit om meer grip op haar leven te krijgen. Via schrijven, spelen en muziek wil zij vorm geven aan haar strijd tegen de verwachtingen die de buitenwereld aan haar stelt en die zij zichzelf oplegt. In haar plan zegt zij dat veel jongeren verstrikt raken in de hoge eisen die zij aan hun leven stellen. In haar solo zoekt ze naar vormen om haar angsten een plek te geven. De Vrijstaat ondersteunt haar met een schrijfcoach en een spelcoach en een speelplek om haar performance uiteindelijk voor publiek te spelen.

Jongeren van 16 + kunnen hun plannen indienen bij De Vrijstaat en net als Jip een plek als Kunstenaar in Huis JONG veroveren.