Bakken bij de KookKeet met Vrijstaat-kok Corine
27-03-2019 | Blogbericht

De nieuwe editie van de KookKeet is sinds 13 maart begonnen onder begeleiding van Corine. Het thema bakken staat de komende weken centraal bij de lessen. Op elke woensdagmiddag van 15:00 uur tot 17:30 uur gaat een vaste groep kinderen tussen de 8 en 12 jaar aan de slag in de keuken van De Vrijstaat. Zij werken toe naar een cateringopdracht, waarbij ze voor een groot publiek zorgen voor de hapjes.

Corine heeft eerder al kookfeestjes gegeven op De Vrijstaat. “Toen ik werd gevraagd voor de KookKeet vond ik het een interessant idee dat het een lessenreeks is met een vaste groep kinderen. Op deze manier zie ik hoe de kinderen zich ontwikkelen tijdens het bakken.” Tussen de eerste en de tweede les merkte ze al vooruitgang. Daarom probeert Corine in elke les iets meer uitdaging en zelfstandigheid in recepten te creëren. Naarmate de lessen vorderen, weten de kinderen steeds meer te vinden in de keuken en verloopt het een stuk soepeler. Gedurende de eerste les merkte Corine dat het vooral nog ontdekken was. “Nu laten de kinderen weten wat ze leuk vinden en dat vind ik prettig om terug te krijgen.” Aan het begin van de les vertelt Corine wat ze gaan maken. “Vorige week was dat brood en dan bespreek ik vooraf met de kinderen wat ze er al allemaal over weten en vertel ik zelf wat feitjes. Na de introductie krijgen ze de recepten en dan gaan we van start.”

Inspiratie om te bakken
Het bakken is voor Corine geen onbekend terrein. Haar opa en oom hadden een bakkerij wat haar altijd al fascineerde. Nu ze de KookKeet begeleidt, slaat ze regelmatig een bakboek open en experimenteert zelf in de keuken. “De voorbereiding is heel belangrijk en elke keer leer ik zelf ook meer.” Op dinsdag maakt ze de invulling van het plan compleet en dan verzamelt ze het aantal recepten voor de hele groep met de bijbehorende ingrediënten. “Ik denk vaak na over wat ik zelf lekker vind en wat ik wil onderzoeken om de kinderen te leren.”

Ontwikkelen voor een geslaagde editie
Corine vertelt dat ze veel plezier heeft in het werken met kinderen. Het speelse en directe vindt ze erg leuk. “Het is ook een mooi idee om ze hier dingen te leren bakken, die ze thuis niet snel doen.” De KookKeet telt zes lessen met als extra een cateringopdracht. De kinderen laten bij deze opdracht hun bakkunsten zien tijdens de Dodenherdenking in Leidsche Rijn. Deze hapjes bestaan uit alles wat zij de afgelopen lessen maakten, maar dan in een nog lekkerdere versie. Voor Corine is het een geslaagde editie als ze ziet dat de kinderen plezier hebben met elkaar, met het koken en dat ze tijdens de cateringklus vol vertrouwen (en een beetje zenuwachtig) hun kunsten laten zien aan het publiek.

Experimenteren op een bijzondere locatie
Corine vindt het inspirerend hoe De Vrijstaat aandacht besteedt aan deze activiteiten in het huidige digitale tijdperk. “De KookKeet is een plek waar veel vrijheid is om te proberen en te experimenteren. Het gaat niet om perfectie, maar om het ‘gewoon doen’. Er is veel ruimte om te spelen met een bijzondere locatie als De Vrijstaat.” Op de oude boerderij zijn er namelijk nog veel meer mogelijkheden. Corine wenst dat de kinderen na afloop thuis doorgaan met bakken, dat ze hun ouders inspireren om het ook te doen en hun eigen kennis overbrengen op broertjes en zusjes.